Widok

Inhalacja u niemowlęcia

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jak zrobić inhalację 2,5 miesięcznemu dziecku? Lekarka mówiła o misce z gorącą wodą i solą emską. Z takiej miski unoszą się gorące opary, i świetnie, dorosły wytrzyma, ale jak postępować z takim maluszkiem? Ma pooddychać trochę tymi oparami, żeby katar spłynął i nosek się przetkał.

Z góry dzięki za praktyczne porady - jak to zorganizować, jestem zielona w temacie inhalacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
najlepej będzie zrbić z inhalatora, nakładasz mała maseczke na buźkę wraz z noskiem, na sam katar starcza inhalacje z soli fizjologicznej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wiem czy twój maluch używa smoczka ale w moim zestawie do inhalacji jest specjalny smoczek, który umożliwia inhalację. Nebulizator i tak ci sie przyda, prędzej czy później więc to wydatek, który się opłaci :)
Czyli mówicie, że trzeba kupić inhalator? OK, ale to chwilę zajmie, bo nie chcę kupować pierwszego z półki w aptece, a inhalację mam zrobić "już". Ma ktoś jakiś patent na inhalację z użyciem miski, żeby to było skuteczne?
Bambosz,

ostatnio zapukała do mnie sąsiadka, tylko tak grzecznosciowo z windy ja znam, ma dwoje dzieci, zapukaław sobote o 18, ze przeprasza, ze dla siebie to nie odwazylaby sie ale ze dl dziecka, to chciala spytac czy mamy inhalator, bo musza pilnie uzyc a nie bylo juz w przychodi do wyporzyczenia, a nie chciała kupowac pierwszego lepszego (zazwyczaj w kazdej aptece sa na stanie), wiec mimo ze nie znamy sie jakos, pozyczylam jej ten inhalator. Za kilka dni przyniosla, podziekwoała, mówiął ze juz nabyli.
Moze podejdz do jakies sasiadki co ma dzici? teraz juz praktycznie kazdy ma inhalator.

Hmmm, mysle o tej misce i z maluszkiem to ciezko, ale gdybys np ta goraca wode wlała do tekiego wysokiego naczni, dzbank jak jest przy blenderach czy mikserach, byłoby łatwiej trzymac blizej buźki/głwki dziecka niz rozległa miske, no wiadomo trzeba uwazac zeby dziecko nawet raczka nie ruszyło w kierunku wody
Ja bym nalała do miski (najlepiej takiej, która trzyma ciepło np. Metalowa jak masz albo garnek) i postawiła w pokoju niedaleko maluszka ale też nie za blisko, to maleńkie dziecko i nie narażać go bezpośrednio na opary. A co do nebulizatora to my kupiliśmy właśnie w pierwszej aptece, bo wracaliśmy ze szpitala i potrzebowaliśmy na cito. Wydaje mi się, że to wszystko jedno i to samo. My używaliśmy kilku i różnicy nie widzę :)
Dziękuję wam za odpowiedzi i rady. :)

Nebulizator i inhalator to to samo? Pierwszy raz spotykam się z tą pierwszą nazwą.
Właściwie są dwa polecane Medel oraz Philips więc nie musisz długo szukać. My też na początku nie mielismy ale musieliśmy kupić i powiem szczerze ze często używamy. Z gorąca wodą nigdy dziecku nie robiłam ale wydaje mi się ze ciężko takiego maluszka nad wrzatkiem utrzymać blisko. Może wtedy spróbuj naczynia które ma małą powierzchnię nie np duża miska tylko coś węższego np jakiś sloik. Para może będzie leciała bardziej skumulowanym strumieniem.
Potocznie inhalator, poprawnie nebulizator :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

do góry