Widok

Intercyza

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam kolejne pytanie. Czy zastanawialiscie sie na intercyze przed slubem? Jakie sa tego za i przeciw?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dla mnie sprawa jasna, gdy mąż ma działalność gospodarczą.
To nic nie zmienia, a w razie czego nie ma problemów.
Umarłabym ze strachu, gdyby mąż miał firmę, brał kredyty i nie miałabym intercyzy. Różne rzeczy się zdarzają.
Bylismy podpisać w Kartuzach co by było taniej. Wyszło niecełe 400 zł.
OK, dzieki. A poza tym - co z majatkiem przed slubem, po slubie, dziedziczeniem, itp? Czy wiecie cos wiecej na ten temat?
Wszystko co jest Twoje przed ślubem np kupione na Twoje nazwisko mieszkanie, samochód etc przez Ciebie, rodziców itp - jest Twoje po slubie i nawet w przypadku rozwodu pozostaje Twoja własnością, więc nie ma podziału tego majątku. No chyba że po zawarciu związku małżeńskiego przepiszesz połowę tego majątku na męża to nastepuje podział po rozwodzie.
tak samo jak wszystkie zobowiązania przedślubne Twojego męża np kredyty wzięte przed ślubem sa jego zobowiązaniami i nie masz obowiązku tego spłacać w przypadku rozwodu. Oby do takich niemiłych sytuacji nigdy nie dochodziło :) życzę Wam i sobie.
To co masz przed ślubem należy do Ciebie i bez intercyzy.
Chodzi o to, by to co kupisz po slubie na wypadek zadłużenia męża, rozwodu itd. pozostało nienaruszone.
Dziedziczysz na normalnych zasadach. Intercyza nic do tego nie ma.
nawet mi to do głowy nie przyszło, żeby sie nad czymś takim zastanawiac, u nas wszystko jest wspólne
Mi też nie przyszło, ale skoro ktos pyta, a ktos inny ma wiedzę na dany temat to odpowiadamy. Nie rozumiem po co Twój komentarz w tej sprawie...
Wiem, ze to temat malo romantyczny. Ale zycie nie tylko z romansu sie sklada :) Poza tym warto miec przed slubem troche wyobrazni, a pewnie i tak nie zdecyudujemy sie na intercyze, tyle ze warto wiedziec niz potem zalowac, albo nie byc na cos przygotowana.
ludzie o co wam chodzi dziewczyna sie pyta czy myśleliście o intercyzie przed ślubem, to odpowiadam, czy wy aby trochę nie przesadzacie, chyba macie jakiś problem al enie umiecie go rozwiązac
Poczytaj dokładnie o co jeszcze pytała zanim sie znowu oburzysz:

Autor: Nidia 27-07-2005 11:30 wyślij odpowiedź

OK, dzieki. A poza tym - co z majatkiem przed slubem, po slubie, dziedziczeniem, itp? Czy wiecie cos wiecej na ten temat?
dobrze zauważyłas, o co jeszcze, a więc odpowiedziaąłm jej na częśc pytania i co w tym złego.
Co do drugiej części, uważam, że nie ma zadnych za, no chyba że przeczuwacie, ze coś może wam się nie udac.
Ok pasi ci
monika1 napisał(a):

> dobrze zauważyłas, o co jeszcze, a więc odpowiedziaąłm jej na
> częśc pytania i co w tym złego.
> Co do drugiej części, uważam, że nie ma zadnych za, no chyba że
> przeczuwacie, ze coś może wam się nie udac.
> Ok pasi ci

hmmm... chyba mi "pasi"
Pozdrawiam :)
No widzicie dziewczyny, wszystkie dookoła mamy problemy na różnych płaszczyznach, tylko panna Monika nie ma żadnego ://// Cóz za różowe życie...

[url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
oczywiście masz rację, mam różowe zycie i co zazdrościsz?
No pewnie, każdy by chciał ... :#

image
[/url]
Tu wcale nie chodzi o zazdrość. Znam przypadki, kiedy też było wszystko wspólne, a babki tak ufały, że dokładały się do budowy domu, itp., a po latach się okazywało, że mogą się wynosić i nic do nich nie należy. Taka jest smutna rzeczywistość.
Ja też intercyzy nie zawieram, ale tak naprawdę po latach można spodziewać się wszystkiego... Ludzie są tylko ludźmi...
Wiem, że brzmi to gorzko i cynicznie. Sama staram się wierzyć, że to nieprawda i że pomiędzy mną, a mym przyszłym mężem nigdy nic się nie zmieni.
Trzymam kciuki, żeby i u Was tak było!

image
[/url]
To jest dla wspólnego dobra przy firmie, bo jak cos się stanie to możecie stracić np. dach nad głową jeżeli kupicie po slubie razem mieszkanie, a mąż weźmie kredyt na firmę i coż nawali. Wjadą na wspólny majątek.
A tak mąz mówi ja nic nie mam, jest intercyza, a mieszkanie i auta są żony. I już. O to chodzi.
Przy braku działalności gospodarczej, braku dzieci z I małżeństwa itd. to intercyza w sumie nie jest potrzebna, bo żeby mąż wziął kredyt potrzebny jest Twój podpis. I odwrotnie.
Dzieki Mila29. O takie rady mi chodzilo :)

Inne tematy z forum Wesele

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry