Widok

JAK WYKPIĆ SIĘ OD PORADNI RODZINNEJ?

Wesele Temat dostępny też na forum:
Czy któras z was wie jak ominąć taką wątpliwą przyjemność jak poradnictwo rodzinne i nauka o naszej rozrodczości?Jestem po wieloletnim narzeczeństwie,ciąży oraz kierunku studiów,ktory dał mi wyczerpującą wiedzę na te tematy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nas ominie ta przyjemność, bo "niestety" nie mamy możliwości tego zrobić - nie mieszkamy w Polsce. Zadzwoniliśmy do księdza i nie za bardzo chciał się zgodzić, ale połączył nas z proboszczem i proboszcz powiedział, ze nie ma najmniejszego problemu :) więc nie musimy się martwić. Może pogadaj z waszym proboszczem. Jak będzie spoko to się na pewno zgodzi - w kocu masz porządne argumenty;)
no to w takim razie nie powinnaś mieć problemu z zaliczeniem zagadnien prezentowanych w ramach poradnictwa rodzinnego.

Nie rozumiem w czym problem? Umow sie na jeden dzien, odpowiedz na pytania z zakresu materialu tam prezentowanego i sprawa zalatwiona ;)
tak jest

image
poza tym można się dogadać żeby wszystkie spotkania zrobić w jednym czasie, wbrew pozorom spotkałam się z tym, że ludziom się to przydało.
A może najłatwiej nie brać ślubu :)
to chyba najlepsze wyjście z tej 'przykrej' sytuacji.... :D
Te poradnie to i tak ściema. Baba gada jakieś bzdury itd. Pogadajcie z nią - niech jak w naszym przypadku za jednym spotkaniem przerobi wszystkie tematy.

Jak jest w porządku zrobi to za jednym spotkaniem.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

hmm...na to nie wpadłam żeby spróbować się wykpić :P ale dobra myśl, mam jeszcze trochę czasu muszę pomyśleć :)
wziąć ślub cywilny :)
Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org

Dzięki za nieliczne konstruktywne informacje.Pójdę za radą Ponurego.
odpowiedzi na poziomie pytania :]
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
Zgadzam się z Ponurym nie ma to, jak jakaś baba gadająca o stosowaniu metody kalendarzykowej itp. duperele. Tylko i tak te wszystkie bogobojne co chodzą na tego typu spotkania niewiele robią sobie z tego co tam mówią. lekka hipokryzja.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak jak i bogobojne panie idą do ślubu kościelnego:] to już nie jest hipokryzja?

skoro się nie chodzi na te spotkania, to skąd się wie, o czym są? Z opowieści podobnych sobie koleżaneczek?

A tak w ogóle to kalendarzyk popularny był 50 lat temu...
Teraz są "ciut" inne metody.

Ostatnie sprostowanie: nie wszyscy "niewiele sobie robią" z tych spotkań, nie można wszystkich mierzyć swoją miarą.
miumiu a może po prostu powiedz o tym wszystkim co napisałaś w pierwszej swojej wypowiedzi; ja szczerze też byłam bardzo anty do tego nastawiona, ale spotkaliśmy się z panią, powiedzieliśmy wprost co i jak, ona też zapytała czy coś ewentualnie chcemy wiedzieć, bez żadnych pytań, bez ściemy i głupich gadek - zakończyło się na jednym spotkaniu i powiedziała, że jeśli kiedykowliek będziemy mieć pytania to zaprasza do siebie, także może po prostu powiedzieć prawdę i spróbować się dogadać tak przyjaźnie :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
z tego co wiem, panie w poradni zwykle bardzo ulgowo traktują osoby, które mają już ciążę za sobą, wystarczy, jak napisała karolinka, powiedzieć co i jak.
Karolinka29 gdzie było to poradnictwo?
w Rumi - pani z Parafii św. Józefa i Judy Tadeusza, ale trzeba do niej trafić bezpośrednio, ksiądz specjalnie nie ingeruje w to, a tel. odbierał jej mąż i zabraniał umawiać się z nią osobom nie z tej parafii - taki gbur, więc najlepiej uderzyć do niej, miała (i pewnie jeszcze ma) kwiaciarnię przy cmentarzu w Janowie, przy samym wejściu.
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
nie wszystko to bzdury wyssane z palca ... nam poradnictwo pomogło w szybkim zajściu w ciążę :)
papilio1@op.pl
zgadzam się, te naturalne metody na pewno pomagają... ale przy zajściu w ciążę, nie odwrotnie ;)

szanuję, jednak podchodzę z dystansem i po prostu chcę to przebrnąć
kumpela na pierwszym spotkaniu powiedziala,ze jest w ciazy i juz nie musiala chodzic
Wybacz, ale widzę, że studia niewiele Ci pomogły :>

PS Rozumiem, że bierzesz ślub w Kościele katolickim?
Pfff.
Widzę,że nie mam wyjscia i muszę się znowu wypowiedzieć,bo dulszczyzna mnie zakrzyczała..Czy ja twierdziłam,że nie wierzę w Boga,nie uznaję metod naturalnych(tylko takie stosuję całe moje dorosłe życie),czy nasmiewam się z treści przekazywanych w poradni???Być może słowo "WYKPIĆ SIĘ"bylo niefortunne,stąd taka agresywna reakcja.Może "OMINĄĆ KONIECZNOŚĆ"byłoby właściwszym określeniem,jednak to już kwestia poprawności politycznej.Ja naprawdę wiele juz przezyłam,nie jestem młodziutką panną młodą,znam fizjologię babską i facetów,jak też psychologie,dobrze orientuję jakie jest stanowisko kościola w kwestiach regulacji narodzin,dogmatow itd-nie neguję,nie potępiam.Rady ,żebym nie brała ślubu kościelnego puszczam,koleżanki katoliczki,mimo uszu.

Bez urazy,że zacytuję klasyka-Dyrektora Rydzyka
nam akurat sam proboszcz powiedział, że do poradni nie musimy iść, bo panie tam głupoty gadają ;)
mieliśmy tylko na nauki chodzić, z resztą bardzo to było ciekawe dla nas, polecam nauki w NSPJ na Armii Krajowej w Gdyni - bardzo mądrzy księża.

niestety ten ksiądz jest już na emeryturze :(
image[/url]image[/url]
nam też sam proboszcz to podarował. myślę, żebyś poszła zagadała z księdzem, niewykluczone, że też Ci po prostu podaruje.
a może właśnie te rady powinnaś przemyśleć?
Skoro tak dobrze znasz się na poradnictwie to jakim problemem jest dla Ciebie pójście do osoby prowadzącej zajęcia, przedstawienie swojej wiedzy i uzyskanie wymaganego zaświadczenia? Jeśli urząd wymaga od Ciebie pisemnego potwierdzenia kwalifikacji albo innego dokumentu, to też szukasz pomocy na forum jak obejść przepisy?
Tym bardziej jako zagorzała katoliczka powinnaś trzymać się zasad nałożonych przez Twoją religię - skoro ślub kościelny wymaga czegoś, to albo to robię, albo z niego rezygnuję. Twoja wiara mówi wyraźnie - albo przyjmujesz wszystkie zasady albo żadnej. Amen
Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org

o rany! neania ! coz za slowa :D niczym kazanie w kosciele
Tylko że w przypadku Kościoła Katolickiego nikt tak naprawdę nie potrafi powiedzieć co i po co, co nakazał Bóg, a co wymyślili księża.

Podobnie z tym bzdurnym poradnictwem. Nie normuje tego ani konkordat, ani kodeks prawa kanonicznego (jeżeli się mylę, proszę wyprostować który artykuł). I co? No nic, bogobojni ludzie chodzą, nie zadają krępujących pytań, boją się zapytać o cokolwiek.

Dla dociekliwych: Zapytajcie Panią wprost o NPR - czy to kolejna antykoncepcja? Odpowiedź proszę uzasadnić :)

U nas Pani zrobiła się czerwona.

I to są te niby nauki. O niczym. Edukacji seksunalnej brak, w szkołach jedynie religia (etyki brak), potem na etapie ślubu także narzucone nauki, broń Boże dyskutować....

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

no cóż, może miałeś pecha - u nas pani nie zrobiła się czerwona :P

Z resztą, każdy komu zależy, pójdzie na porządne nauki, trochę się potrudzi, żeby czegoś się dowiedzieć, a jak komuś nie zależy, to idzie odbębnić byle gdzie i potem ma jeszcze pretensje do całego świata, że go bzdur uczą...
Dokładnie :)
99% procent ludzi ma gdzieś to poradnictwo. Jakoś masowo przyrost z tego powodu nie wzrasta :)

Podobnie jak 99% miało i ma gdzieś nauki JP II :)

hoho, Ponury się zabrał za statystykę :P

wiesz, aby nie wyjść na gołosłownego, zwykle podając jakieś liczby, podaje się również wiarygodne ich źródło:]
"Dorośli są zakochani w cyfrach. Jeżeli opowiadacie im o nowym przyjacielu, nigdy nie spytają o rzeczy najważniejsze. Nigdy nie usłyszycie:, "Jaki jest dźwięk jego głosu? W co lubi się bawić? Czy zbiera motyle?"

Oni spytają was: "Ile ma lat? Ilu ma braci? Ile waży? Ile zarabia jego ojciec?" Wówczas dopiero sądzą, że coś wiedzą o waszym przyjacielu".

Mały Książę
Źródło? Rozejrzyj się wokoło, popytaj ludzi. WIe ktoś na czym polegało nauczanie JP II ? O czym mówił, co głosił?

A NPR?

Ciszaaaa....

A może Ty mieszkasz w innym kraju?

rozglądam się wkoło, rozmawiam z ludźmi - i cooo? Wiedzą co to jest NPR i nawet się z tego nie śmieją.... Co gorsza, nawet niektórzy stosują lub zamierzają stosować..
wiesz Ponury to trochę zależy od kręgu ludzi, w jakim się obracasz. w Twoim może i jest tak jak mówisz, ale nie przenoś tego na wszystkich.
Ponury, a ja się z Tobą zgadzam :) uderzmy się w piersi Polacy katolicy-hipokryci ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a mi pani z poradnictwa wmawiała ze jak sie karmi piersią to nie zachodzi sie w ciąże :)

i inne bzdury, ze kalendarzykowa jest dla wszystkich, niezaleznie od trybu zycia (czesto jestem chora, sypiam po 4-5 na dobe, prowadze nieregularny tryb zycia)
i inne kwiatki :)
[b]chaberek.dodatki.slubne@gmail.com[/b]
image

[b][i]SWAROVSKI BIŻUTERIA!!!!--------------- http://picasaweb.google.pl/dodatki.slubne[/b][/i]

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry