Widok

Jak Wam rosną dzieci(pytanie szczególnie do mam niejadków)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mój synek skończył 4 lata,martwię się bo po ostatnim bilansie w wieku 3 lat do tej pory urósł tylko 4 cm przez cały rok,czy to aby nie za mało?Spadł w siatce centylowej,wagowo też nie za wiele,ale on od zawsze drobny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pediatra zawsze mi tłumaczyła dopóki wzrost i waga mieszcza się w tej samej siatce centylowej jest ok
ale nie jest reguła
, moja córka ma prawie 7 lat i waży niecałe 20 kg a to już niedowaga przy wzrosście 116 ale wyniki są dobre , je normalnie
mój synek ma 2,5 roku. waga niespełna 13 kg a wzrost około 100 cm.
mama to lepiej niz my.Mój waży 15 kg,mierzy 100 cm
Ania. a jak długi się urodził Twoj synek? bo moj 56 cm mial przy porodzie.
nie martw się. jedne dzieci z natury są szczuplejsze, inne grubsze..znowu inne wolniej rosną a inne idą w górę jak szalone..
Moja córka jest strasznym niejadkiem ;/ najchętniej nic by nie jadła. Muszę ją karmić bo jej nawet niechce się podnieść widelca czy łyżki. Ma 3 i 8 mies a waży 13,5 kg a mierzy 98 cm więc chyba tak źle nie jest :) a urodziła się z wagą 1500g :) Są dzieci drobne i drobniejsze jadki i niejadki hehe nie ma się co martwić.
image

a moja ma 2,4 msc wazy 13,6 moze 14 i wrozst 96 :P mały kolos :P
a moja obchodziła w zeszłym tygodniu 5 urodziny i też jest strasznym niejadkiem. Dla mnie pory jedzenia są straszne, ostatnio się już zdenerwowałam i usiedliśmy całą rodziną przy stole i każdy miał podać co lubi np na obiad, i moja córka podała tylko 6 potraw, więc to nie jest nawet tydzień.... nie jada warzyw, z owoców to tylko cytryny pomarańcze i jabłka, soki to też nie mogą być żadne przecierowe typu kubuś... normalnie koszmar, ma 110cm i 16 kg więc nie wiem czy źle czy średnio, staram się mówić sobie zawsze, że każde dziecko jest inne i każde rośnie w swoim tempie, ale kiedy zbliża się pora jedzenia to chora jestem. A młodsza z kolei zje wszystko, zjada swój obiad i rozgląda się po talerzach naszych, później zjada to czego nie zjadła siostra :)) ale też jest drobniutka 2 i 7 miesięcy 11 kg i 98cm
Matko! Czytam Wasze posty i zaczynam sie martwic... Moja corka ma 3 lata i 11 m-cy, a wazy 12 kg przy wzroscie 96 cm... Oczywiscie jesc nie musi w cale, zyje powietrzem i wodą ;) Tak jak Mala knudi - nie jada warzyw, owocow (ew. pol banana raz w tyg.), z soczkow ewentualnie Kubus raz na kilka dni, a potraw ulubionych ma 2 - platki z jogurtem i nalesniki, ale tylko amerykanskie pancakesy :/ (zwyklych "polskich" nie ruszy, bo za malo slodkie :(). Normalnie tragedia ;(
Lepiej mieć w domu niejadka niż dziecko,które je za dużo. Ja mam taki przypadek synek ma 11 lat waży 34 kg przy wzroście 146, a córcia ma 6 latek i waży 33 kg przy wzroście 135. Córcia może jeść wszystko i duuużo, jest to straszny problem. Bo jak zabronić takiemu dziecku jeść. Do szkoły robię jej jedną kromeczkę z chudą wędliną,jabłko,marchewkę i to jest mało,a ona potrafi poskarżyć się Pani, że mama zabrania jej jeść.
Mój chudzierlaczek, niecałe 5 lat i przy wzroście 122 (albo i więcej bo ostatnio go nie mierzyłam) waży zaledwie 17,8 kg. Odżywia się głównie miłością własną i rodziców, warzywom i owocom mówi zdecydowane nie. Weekendy to jedzeniowy horror (od pon. do piątku chodzi do przedszkola i nie widzę tego co i czy je i jakoś tak na sercu lżej:). Ogólnie lekarz mówi, ze jak rośnie to ok., a rośnie aż nadto więc się już tak nie zamartwiam jego niejedzeniem.
a ja w końcu zostałam pochwalona, zmieniłam pediatrę i na pierwszej wizycie, słyszałam tylko zachwyty nad figurą mojej córki(ma 4 latka i 14 kg), i że mam tak trzymać i nic nie zmieniać, bo doktor widzi tylko same grubaski, które od nadmiaru słodkości chorują, a moja córcia uwielbia warzywa, owoce i rybkę, do tej pory słyszałm tylko, że jest za chuda i że coś powinnam z tym zrobić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ile centymetrów rocznie rosną Wam dzieci,chodzi mi o wiek 3-5 lat
Mój ok. 10 cm (tyle w ostatnim roku) ale zdarzały się lata że troszkę więcej.
Ło Matko...Ty napewno nie masz niejadka,mój syn tylko 4 cm,różnica kolosalna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja 6 cm to nie tak zle ale mogłaby więcej :)
Naprawdę mam niejadka:) Dzisiejszy jego jadłospis to: 1 parówka, kawałeczek piersi z kurczaka (na ziemniaki nie znalazł już miejsca), 1/3 miseczka płatków śniadaniowych na sucho i dużo, dużo wody. Mam nadzieję, ze jutro będzie lepiej. Zauważyłam u mojego, że je tak trochę bardziej co 2 lub 3 dzień i wtedy faktycznie potrafi zjeść całkiem do rzeczy jak na jego możliwości. Czy Wasze też tak mają? No i mój jeżeli chodzi o wzrost nie jest najlepszym odnośnikiem bo długościowo jest bardzo wysoki (co mnie wcale nie cieszy, wszelkie odstępstwa od normy nie są dobre).
to ja mam dopiero problem. Moja corka (2 lata) ma 3 zupy ktore je, z drugich dan to czasami kotleta zle, czasami kalafiora i tyle. Na kolacje zje kasze manna (bez cukru), na sniadanie jakas kanapke i dopija moim mlekiem. I tu uwaga. Nikt mi nie wierzy ze ona jest wybredna z tym jedzeniem. Je duzo mniej niz jej kolega sasiad o 2,5 mies. mlodszy (tez jeszcze karmiony piersia) a wazy duzo wiecej niz on. Moja corka wazy 18 kg! I mam nadzieje ze to zgubi, bo wiem ze nie tucze jej slodkosciami... Z jednej strony niejadek, z drugiej strony grubasek. Mi nikt nie wierzy jak mowie ze ona nie chce jesc. A z tych rzeczy ktore je to wcale nie jakies obfite te obiady, porownujac do innych dzieci ktore znam.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (120 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

do góry