Widok

Jak nauczyć dziecko pić z butelki?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam problem, moja córka nie potrafi pić z butelki i nie wiem jak ją tego nauczyć. Smoczka-uspokajacza też nie umie utrzymać w buzi.
Gdy próbuję ją nakarmić z butelki, cały czas smoczek wypycha językiem. Nie potrafi zassać smoczka. Co zrobić, jak ją nauczyć?

Ma 3 miesiące, jest karmiona piersią. Z butelki piła kilka razy, gdy była po urodzeniu w szpitalu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A może spróbuj najpierw sama possać smoczek, czy butelkę przy małej. Dzieci uczą się przez naśladowanie ;)
co do smoczka uspokajacza - moje dziecko mimo karmienia butelką od urodzenia - nie można było zmusic do smoczka, za nic nie chciał brać, jak czymś prubowałam przytrzymać to itak wypluwał

a co do butelki moze poprostu córce smoczek nie odpowiada, spróbuj innej firmy, innego kształtu, z większą dziurką - moj od urodzenia pił z Aventa - i żadnej innej butelki, zadnego innego smoczka nie tolerował, wolał niejeść wogóle niż z innej butelki
a musi koniecznie jeść z butli i mieć smoczek? (tzn.czy np.wracasz do pracy i jest to konieczne itp., bo moi też nie chcieli ani smoka ani butli i daliśmy radę, przynajmniej problemów z odstawianiem nie miałam)
nie chce cie martwic, ale moje dziecko nigdy sie nie nauczylo smoczka ani butelki
zalety- szybko nauczyla sie pic z kubeczka, czy przez slomke
a jak trzeba bylo to lyzeczka lub strzykawka
My próbowaliśmy 5 rodzajów butelek z różnymi smoczkami i nic. Problem od 4tego miesiąca zaczęliśmy przyzwyczjac do kubka niekapka, jak miał 6mies to skumał i z kubeczka takiego Tomi Tippi pije.
Czy do butelek Avent pasują smoczki innych firm?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

do góry