Widok
piers z kurczaka w kostkę, do tego bazylia i ostra czerwona papryka.
rozgrzac patelnię, wrzucic kurczaka w przyprawach. podsmazyc. dodac cała puszkę kukurydzy- razem z zalewą. doprowadzic do odparowania zalewy. dodac kubek smietany 18% (mały). przykryc. dusić.
gotowe.
mniam mniam.
podaję to z pieczonymi ziemniakami, kuskusem albo makaronem, ryzem.
rozgrzac patelnię, wrzucic kurczaka w przyprawach. podsmazyc. dodac cała puszkę kukurydzy- razem z zalewą. doprowadzic do odparowania zalewy. dodac kubek smietany 18% (mały). przykryc. dusić.
gotowe.
mniam mniam.
podaję to z pieczonymi ziemniakami, kuskusem albo makaronem, ryzem.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
u mnie zawsze w przypadku kryzysu sprawdzają się nieśmiertelne warzywa na patelnie ( z kiełbasą, serem, kurczakiem, z ryżem albo z kuskusem )
szybko i łatwo można też zrobić kotlety ziemniaczane, gotujesz ziemniaki, gnieciesz na puree, dodajesz podsmażoną cebulę, boczek lub szczypiorek, jajko, trochę maki, formujesz kotlety, obtaczasz w bułce tartej i na paletnię PYYYYYYCHA :)
albo naleśniki :)
( z pieczarkami, szpinakiem, szynką i serem, na słodko, z musem jabłkowym, mięsem mielonym, albo coś w rodzaju tortilli )
szybko i łatwo można też zrobić kotlety ziemniaczane, gotujesz ziemniaki, gnieciesz na puree, dodajesz podsmażoną cebulę, boczek lub szczypiorek, jajko, trochę maki, formujesz kotlety, obtaczasz w bułce tartej i na paletnię PYYYYYYCHA :)
albo naleśniki :)
( z pieczarkami, szpinakiem, szynką i serem, na słodko, z musem jabłkowym, mięsem mielonym, albo coś w rodzaju tortilli )
ja lubie pichcic i to bardzo :) ale chcac zrobic jakas fajna lepsza potrawke trzeba sie liczyc z kosztami a wiadomo bida :) wiec sie szuka rzeczy tanich dobrych szybkich , a i sezon na warzywka marwty bo wiadomo co w sklepach wiec zadowolic sie trzeba albo mrozonkami albo jakims zwiedlym zielskiem :) no i raczej dla mnie wazne zeby bylo bez padliny :) lubie mieso ale za nim nie przepadam a ostatnio dowiedzialam sie od zywierniowac ze mieso trawimy az 4 dni :/ bleee wiec raczej roslinozerna jestem ;)
szybko i bez mięsa :P
ugotować jakikolwiek makaron :P do miski wbić jajko lub dwa(zależy ile makaronu), wsypać ulubione przyprawy (ja daję jarzynkę, bazylię, przyprawę grillową, paprykę łagodną, oregano), wymieszać :P
na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę :P
makaron wrzucić do miski z jajkiem, wymieszać, wyłożyć na patelnię i podsmażyć :P
można dodać starty żółty ser :P
można też dodać jakąś kiełbasę, parówki itp. - co jest pod ręką :)
jak nie mam nic na obiad dla Męża do pracy, to robię taki makaron :)))
trochę więcej czasu - ale też pycha :) makaron ze szpinakiem :)
ugotować makaron :) w tym samym czasie ugotować 4-5 jajek na twardo :) i brokuły + marchewkę(w wodzie z jarzynką) :) (mogą być mrożone)
zamrożony szpinak podsmażyć, dodać śmietanę z solą i czosnkiem(wg gustu)
jajka nie obrać i pokroić :P
wszystko wymieszać :)
można spokojnie odgrzewać ;)
szpinaku nie czuć ;) ale jest taki ładny zielony makaron ;)
ugotować jakikolwiek makaron :P do miski wbić jajko lub dwa(zależy ile makaronu), wsypać ulubione przyprawy (ja daję jarzynkę, bazylię, przyprawę grillową, paprykę łagodną, oregano), wymieszać :P
na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę :P
makaron wrzucić do miski z jajkiem, wymieszać, wyłożyć na patelnię i podsmażyć :P
można dodać starty żółty ser :P
można też dodać jakąś kiełbasę, parówki itp. - co jest pod ręką :)
jak nie mam nic na obiad dla Męża do pracy, to robię taki makaron :)))
trochę więcej czasu - ale też pycha :) makaron ze szpinakiem :)
ugotować makaron :) w tym samym czasie ugotować 4-5 jajek na twardo :) i brokuły + marchewkę(w wodzie z jarzynką) :) (mogą być mrożone)
zamrożony szpinak podsmażyć, dodać śmietanę z solą i czosnkiem(wg gustu)
jajka nie obrać i pokroić :P
wszystko wymieszać :)
można spokojnie odgrzewać ;)
szpinaku nie czuć ;) ale jest taki ładny zielony makaron ;)
tutaj podałam przepis na kotlety marchewkowe :))))) http://forum.trojmiasto.pl/Hity-barow-mlecznych-t147581,1,16.html?hl=kotlety marchewkowe#hl
Dziewczyny już robiły :)
tanie, pyszne :) może nie super szybkie ;) ale warto :)
Dziewczyny już robiły :)
tanie, pyszne :) może nie super szybkie ;) ale warto :)
Agusiagda makaron robie na wiele sposobow :) ale dzieki za dodatkowy przepis :)
makaron z serem
makaron z sosem spagetiozo :) haha:) ale bez miesa kroje pora daje kukurydze papryke smaze dodaje pomidory z puszki dusze wszystko dodaje mnostwo przypraw i dodaje serek topiony - pycha
makaron zapiekany z brokulem czy kalafiorem
makaorn gotuje gotuje warzywo
robie sos - daje jajko troszke mleka przyprawy tre ser zolty wlewam mieszam makaron z warzywkiem wlelwam sos posypuje serem zoltym i do piekarnika
pozatym jestem tez ziemniaczara - ziemniaki podgotowuje , potem mieszam je z odrobina oleju np i przyprawami oraz curry z wysypuje na brytfanke i do piekarnika
jak sie upieka to jadamy je z sosem jogurtowo musztardowym
musztarde dodac do jogurtu naturalnego plus przyprawy mozna dodac czosnek i wymieszac - pycha!!!! :)
makaron z serem
makaron z sosem spagetiozo :) haha:) ale bez miesa kroje pora daje kukurydze papryke smaze dodaje pomidory z puszki dusze wszystko dodaje mnostwo przypraw i dodaje serek topiony - pycha
makaron zapiekany z brokulem czy kalafiorem
makaorn gotuje gotuje warzywo
robie sos - daje jajko troszke mleka przyprawy tre ser zolty wlewam mieszam makaron z warzywkiem wlelwam sos posypuje serem zoltym i do piekarnika
pozatym jestem tez ziemniaczara - ziemniaki podgotowuje , potem mieszam je z odrobina oleju np i przyprawami oraz curry z wysypuje na brytfanke i do piekarnika
jak sie upieka to jadamy je z sosem jogurtowo musztardowym
musztarde dodac do jogurtu naturalnego plus przyprawy mozna dodac czosnek i wymieszac - pycha!!!! :)
ja wczoraj wypróbowałam nowy przepis trochę go modyfikując :)
szybko, tanio i bez mięsa !
podpiekasz drobno posiekane warzywka - ja dałam paprykę czerwoną, fasolkę szparagową, kukurydzę, czerwoną cebulę, na to wylewasz 3 rozbełtane i doprawione jajka ( ja dałam sól, pieprz, oregano, paprykę ) na koniec dodałam do jajek szczypiorek, wylewasz to wszystko na patelnie, przykrywasz i czekasz aż się zetnie, jak już będzie upieczone to na jednej stronie kładziesz plasterki fety i przykrywasz drugą stroną ( tak jak, np. placek po cygańsku ) chwilę czekasz aż ser się rozpuści i gotowe
PYYYYYYYCHA :):):) i bardzo syte
szybko, tanio i bez mięsa !
podpiekasz drobno posiekane warzywka - ja dałam paprykę czerwoną, fasolkę szparagową, kukurydzę, czerwoną cebulę, na to wylewasz 3 rozbełtane i doprawione jajka ( ja dałam sól, pieprz, oregano, paprykę ) na koniec dodałam do jajek szczypiorek, wylewasz to wszystko na patelnie, przykrywasz i czekasz aż się zetnie, jak już będzie upieczone to na jednej stronie kładziesz plasterki fety i przykrywasz drugą stroną ( tak jak, np. placek po cygańsku ) chwilę czekasz aż ser się rozpuści i gotowe
PYYYYYYYCHA :):):) i bardzo syte
od Teściowej dostałam przepis na "zapiekankę"(tylko czemu zapiekanka-skoro to danie z patelni?) rybną :P
w pierwszej chwili połączenie smażonej ryby i wędzonego boczku wydało mi się hmmmm ;) delikatnie mówiąc "dziwne" ;P ale zrobiłam :)
i baaaaaaaaaaaaaaaardzo mi smakowało :D
potrzebujemy
kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(w osolonej wodzie, ale nie mogę być za miękkie)
kilka plasterków wędzonego boczku (koniecznie wędzonego!)
filety z ryby (ja robiłam ze świeżego dorsza)
3-4 ogórki konserwowe
2 średnie cebule
2-3 pomidory
olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny(do ryby), Vegeta
ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na złoto (partiami) - przekładamy do garnka (ja smażyłam na zwykłej patelni, a później przekładałam do patelni Zeptera) :)
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w pół krążki dodajemy do ziemniaków :P
rybkę kropimy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy - i smażymy(bez panierki) układamy na ziemniakach, boczku i cebulce :P
kroimy ogórki i pomidory w kostkę, dodajemy do reszty składników - dusimy chwilę razem, żeby wszystko "przeszło" doprawiamy Vegetą(czy czymś podobnym) :)
można dodać jeszcze marchewkę, groszek, brokuły a całość zalać roztrzepanym jajkiem i poczekać, żeby się ścięło :)
w pierwszej chwili połączenie smażonej ryby i wędzonego boczku wydało mi się hmmmm ;) delikatnie mówiąc "dziwne" ;P ale zrobiłam :)
i baaaaaaaaaaaaaaaardzo mi smakowało :D
potrzebujemy
kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(w osolonej wodzie, ale nie mogę być za miękkie)
kilka plasterków wędzonego boczku (koniecznie wędzonego!)
filety z ryby (ja robiłam ze świeżego dorsza)
3-4 ogórki konserwowe
2 średnie cebule
2-3 pomidory
olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny(do ryby), Vegeta
ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na złoto (partiami) - przekładamy do garnka (ja smażyłam na zwykłej patelni, a później przekładałam do patelni Zeptera) :)
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w pół krążki dodajemy do ziemniaków :P
rybkę kropimy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy - i smażymy(bez panierki) układamy na ziemniakach, boczku i cebulce :P
kroimy ogórki i pomidory w kostkę, dodajemy do reszty składników - dusimy chwilę razem, żeby wszystko "przeszło" doprawiamy Vegetą(czy czymś podobnym) :)
można dodać jeszcze marchewkę, groszek, brokuły a całość zalać roztrzepanym jajkiem i poczekać, żeby się ścięło :)