Widok

Jak odpieluchować malucha?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam go oduczać pieluch :) Zakupiłam 7 par majtek i wszystkie dziś są mokre. Na nic moje tłumaczenia i prośby, że ma wołać :) Jak to wyglądało u Waszych maluchów, czy dzieci tak sikały non stop jakiś czas a potem się oduczyły? Byłam ostatnio w piaskownicy i widziałam chłopca (niecałe 2 latka), bez pieluchy. Jego mama mówiła, że od 3 m-cy nie nosi pieluszek już w ogóle nawet w nocy. I tak się zastanawiam, jak ona to zrobiła:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Warto zaprosić szkraba do toalety PRAWDA-Dziecku znacznie łatwiej przyjdzie nauka jeśli będzie mogło kilkakrotnie zobaczyć że i jego rodzice muszą załatwiać swoje potrzeby .Jeśli więc się nie krępujesz ,do ubikacji zabierz ze sobą malucha .Koniecznie także mów i pokazuj dziecku ,że po załatwieniu się należy zawsze umyć ręce .
Na zakupy nocnika dobrze zabrać smyka PRAWDA-Jest szansa że malec szybciej zaprzyjaźni się z nocnikiem ,który sam wybierze .Możesz też kupić go i potem mu podarować jako atrakcję.Pamiętaj że dla chłopca musi mieć osłonkę (nieco wyższą przednią ściankę) z przodu ,by smyk nie obsiusiał podłogi.

Są maluchy które chętniej załatwiają się do sedesu niż nocnika PRAWDA-Dla takiego smyka lepiej kupić specjalną nakładkę na sedes.Dzięki niej maluch wygodnie będzie mógł załatwić swoją potrzebę .

Dobrze jest powtarzać malcowi ,że nie wolno siusiać w majtki FAŁSZ-W ten sposób możesz zniechęcić smyka,a nawet go przestraszyć.Nie krytykuj maluszka,kiedy się zsiusia,tylko pokazuj,że najlepszy sposób na uniknięcie wpadek to szybkie siadanie na nocniku.Zwiń też w domu dywan i zabezpiecz kanapę i łóżko starym kocem,-mniej cię będą denerwować wpadki malucha.

Maluch powinien siedzieć na nocniku tak długo aż się załatwi FAŁSZ0-Takie podejście może zniechęcić malca do nauki.Podobnie jak wysadzanie smyka na siłę .Dziecko powinno siadać na nocniku dobrowolnie i to tylko na kilka minut-bez względu na rezultat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pierwsze udane próby smyka warto nagrodzić PRAWDA-Kiedy dziecko widzi że rodzice cieszą się z jego osiągnięć ,tym bardziej się stara.Dlatego nawet kilka kropel w nocniku nagrodzić brawami.Możesz także w nagrodę za ten pierwszy raz kupić smykowi jakiś drobiazg-maskotkę,kolorowankę .

Nadal trzeba zakładać malcowi pieluchy na noc PRAWDA-Podczas snu malec nie kontroluje siusiania .Dopiero gdy przez kilka kolejnych nocy pampersy pozostają suche,możesz spróbować kłaść malca do spania bez pieluszki ( najpierw na dzienną drzemkę a potem też na noc) .Jednak pamiętaj że nadal ma prawo od czasu do czasu zamoczyć łóżko -nawet do piątego roku życia.
Dziewczyny a u mnie jest tak: NIe całe 2mc temu zaczełam puszczac werkę bez pieluchy. Na nocnik nie ma szans zeby usiadła nie i koniec pręży sie płacze trzyma mnie za rece i krzyczy nie nie. to na siłe nie sadzałam a ona dalej lała po kontach. wiec nakładka poszła w ruch i też nie nie nie. wiec załozylam pieluche i dałam jej spokuj bo widocznie jescze nie ten czas.
Ale nauczyła sie wołać i teraz jak robi siku czy kupę (jeden czort) mała mówi mi kuppp. wiec wiem ze robi i ona stoi i patrzy mi w oczy i tyle. lata dalej... jak probuje szybko zdjąć pieluche to albo jest zrobione juz albo jest w trakcie.
Ale tak czy siak niechce na nocnik usiaść.
Co robic teraz? ona sygnalizuje juz za każdym razem jak robi! ale nic dalej czyli nocnik nie nakładka nie.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm...ja się przekonałam, ze sikanie do nocnika to jest jedyna rzecz, której nie da rady tak do końca nauczyć...dziecko musi SAMO chciec

moja Misia była sadzana na nocnik od 7 miesiąca i zwykle coś w nocniku zostawiła
miała roczek z hakiem i miała stałe pory wysadzania ale sama nie wołała
całe lato chodziła bez pieluchy i lała w gacie w ogóle tego nie zauważając, potem przyszedł bunt na nocnik totalny...w ogóle nie chciała siadac...i w końcu ja odpuściłam...pomyślałam, ze ma czas do 3 latek i nie bede jej do niczego zmuszać, wie wszystko, wie do czego nocnik służy itp.
olałam zupełnie sprawę i nie interesowałam się, nie tłumaczyłam, nie krzyczałam i... pewnego dnia sama z siebie zawołała na nocnik i od tamtej pory już zawsze wołała nawet wtedy kiedy miała pampka na tyłku
No cóż to i ja bede czekać dalej :-) wołać woła że chce ze robi kuppp. ale w pampka. wiec NOcnik stoi i czeka na swój dzień :-)
aha a jak w samych majtkach lata i zawoła kuppp i leci jej po nogach to odczeka żeby wszystko ładnie spłyneło po nogach i rusza dalej do zabawy. nie przeszkadza jej nawet jak ma kupę narobioną :-/

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no cóż rok i 6 m-cy to może mało - dziecko rzeczywiscie musi dorosnąć - jednak coby ktoś nie nabrał mylnego przekonania że wszystko zalezy od dziecka chciłam sie pochwalic iz synek wlaśnie zaczyna wołac- mam nadzieje ze mu juz to zostanie :)

z pewnoscia by sie nam nie udało gdybym ja 2 tygodnie temu nie podjeła decyzji i nie zdjeła mu pieluchy

bo on 2 tygodnie temu siadał na nocnik tylko skuszony obietnica zabawy i czytania bajek i wyraźnie lubił swoja pieluszke a tu prosze spodobało mu sie sikanie na trawke i do nocnika..
moja niedlugo bedzie miala 20 miesięcy i mam wrażenie,ze ona jednak jeszcze nie kontroluje. jak ściągam pieluchę to leje poprostu gdzie stoi...A wczoraj np. pokazałam jej ksiażeczkę o nocniku to mowiła: siusiu i siadała ale nic niestety nie poszło. wie do czego nocnik ale chyba jeszcze nie umie tym sterować;) na to mi wygląda przynajmniej....
Ja z moją małą wczoraj znowu troszkę poćwiczyłam ;) Ale skończyło się tak że mała stała z nocnika i zrobiła siusiu na dywan :/ a potem biegała po mieszkaniu ... ja za nią i pytałam sie czy chce siusiu ... to mówiła ze nie. W pewnym momencie weszła miedzy łóżeczko a ścianę i zrobiła kupkę w majteczki ... na szczeście zrobiła mało więc większość została w majteczkach ...

póki co chyba zrezygnuję z nauki na nocnik ... i wrócę do tego za miesiąc lub dwa ;)
mam plan na lato - odpieluchować Gabrysia :P

tylko, że moje dziecko usiedzi na nocniku maksymalnie 20-30 sekund :P w najlepszym wypadku wstaje, zejdzie z nocnika, poogląda go i znowu usiądzie na chwilkę :P czasem nawet pogada "psi psi" i na tym koniec :P

dwa razy w ciągu ostatniego miesiąca zrobił siusiu do nocnika - sam chciał, poszedł do łazienki po nocnik i zaczął się rozbierać :P za pierwszym razem nie wiem które z nas było bardziej zdziwione jak włożył rączkę do nocnika(między nóżkami) i wyciągnął ją mokrą ;) (pal sześć, że dotkną nią mojej buzi ;))

wczoraj byliśmy w Ikea (na siłę zrealizować ten super bon) i kupiliśmy Młodemu drugi nocnik - działkowy ;) też czerwony ;) żeby domowego nie wozić ;)

chodził z nim, czasem na chwilkę przysiadł, zaniósł pod płot pochwalić się babci-sąsiadce :P

nie bardzo wiem co dalej robić :P
gdy Tomek miał roczek i tak sobie sadzałm go na nocnik to dawałam mu zawsze klocki do zabawy- budowalismy wieże, czytalismy ksiazeczki itp - zeby go czyms zajac, zeby mu sie nie nudziło no i zeby nie uciekał - bywało nieraz ze zrobil swoje ale wcale nie chciał wstawac - bo przeciez on sie tak dobrze bawi...

teraz jak siada na nocnik mimo ze tylko na chwilke wszystkie swoje gadzety musi miec na podorędziu bo inaczej jest krzyk...
MartuS twoja córeczka jest za mała żeby sie jej pytac czy chce siusiu - ona musi najpierw zalpac rym - sama załapac do tego czasu to ty musisz złapac jej rytm i wysadzac - ja wysadzajac mojego dwulatka przez pierwszy tydzien musiałam wyczuwac rytm i sadzac w odpowiednim momencie - on dopiero po tygodniu zaczyna łapac o co biega - tym bardziej nie ma co tego oczekiwac od młodszego dziecka

ale to prawda ze macie jeszcze czas bo ona malutka
My mamy książeczkę o misiu, który uczył się siusiać na noczniczek. Jak młoda w końcu zainteresowała się nocnikiem stojącym w łazience, to postawiliśmy go w pokoju, i zawsze przy czytaniu książeczki było pytanie "może też chcesz tak jak miś spróbować usiąść na nocniczek?". zazwyczja odpowiadała nie, a ja mówiła tak to rozbieraliśmy i sadzaliśmy. jak wstawała to uberaliśmy, bez zabawiania żeby dłużej posiedziała. za 3 razem akurat coś zrobiła to dostała owacje na stojąco:) Tak było ze 2 dni, już za każdym razem zapytana chciała siadać, i prawie zawsze robiła. Potem po domu bez pieluchy, wpadki były może 2 dni, a teraz od 2 tyg chodzi bez i pięknie woła. już się jej nawet nie pytam czy chce. Tylko jak gdzieś dalej wózkiem jedziemy to zakładam pieluchę, ale i tak zawsze woła. Na noc też pieluchę, ale sama się budzi i woła.
u mnie mały (2,5 roczku) był już od jakiegoś czasu w weekendy oduczany,ale 2 dni na naukę gdzie przeważnie się gdzieś jeżdzilo było stanowczo za malo, trauma na widok nocnika i nakładki na sedes. teraz estem za zwonieniu i powiedzialam sobie że jak nie teraz to kiedy:)pierwsze dzień tragedia zaszczane wszystko zero siadania na nocnik ani na naklladkę, wpadlam na to , ze może jak pokaze mu że trzeba wejść na taborecik taki z ikei i stanąć i wyjąć ptaszka trzymać go i siusiać to zadziala i... zadziałało, z 5 razy pokazywania i już sam zalapał i pokazywał mi jak należy robić siusiu, po kolejnym dniu jak szlam co chwile z nim na toalete a chciało mu się siusiu to zrobił, były owacje, radość, klaskanie i przede wszystkim nagroda w postaci żelków,ale i tak jak nie wyłapałam momentu to robił dalej w majtki,ale systematycznie tłumaczyłam i już wiedział jak się to robi więc w gre wchodziło aby mamusie wolał.gorzej bylo z kupka:)tu mi zajelo ze 4 dni aby zrozumial jak sie ją robi. po niecałych 2 tyg. mały siusia już bez wpadek,ale wiem że jeszcze mogą sie trafić, ale od przedwczoraj już zaobserwowałam, że sam ściąga majteczki i pare razy zrobił sam na toalete nic nie mowiąc:)
jak chce aa też już woła:)więc mam już po problemie oczywiście zdaje sobie sprawę, że wpadki się będą eszcze zdarzały:) Powodzenia mamuise w oduczaniu, to jest bowiem zawsze problem i stres dla nas tym bardziej jak się pracuje...
mam pytanie do mam któ♦rym sie udało pozbyć pieluchy? jak wyglądała nauka? czy zdejmowałyście pieluchę na cały dzien i codziennie przez kilka dni, czy wtedy kiedy mieliście czas i było ok?
mysmy zdjeli pieluche raz na dobre - dostaje tylko do spania, do pociagu i przez jakis czas dostawał do kościoła ...

wydaje mi sie ze jak sie zdejmuje pieluche to juz sie zdejmuje, ale moze komus sie inaczej udało..
hm, tylko ze u nas co prawda pierwszy dzien przez 3 godz 5 par majtek i rajstop do prania wiec co nie wychodzic z domu przez tydzien?
Polecam nakładkę na sedes. Ja mam taką i super się sprawdza

https://allegro.pl/oferta/nakladka-na-sedes-drabinka-dziecieca-siedzisko-miekkie-antyposlizg-podnozek-17587174801

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry