Widok

Jak odróżnić aluminium od stali ?

Mam pytanie do znawców rowerów. Kupiłem z drugiej ręki fajny rower, zupełnie nówka. Ale sprzedajacy sam nie wiedział co ma. I ja nadal nie wiem czy mam rower z ramą aluminiową czy stalową. Czy są jakieś metody sprawdzenia z czego jest zrobiona?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tutaj masz tekst o stali węglowej https://www.globewings.net/pl/zycie/zastosowanie-stali-weglowej-w-przemysle-co-to-jest-stal-weglowa.html. Myślę, że warto się zapoznać, może odpowiedzieć na Twoje pytania:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam firmę stainlesseurope po zakupie wywijki. Szybka dostawa
Mogę polecić artykuły od stainlesseurope. Dobra jakość produktów

Tylko że rama roweru jest zazwyczaj pomalowana więc oględziny koloru metalu raczej nie wchodzą w grę i powiedziałbym że są subiektywne czyli mocno nie profesjonalne.
Nie chce mi się czytać wypowiedzi w całym wątku ale jeśli ktoś ma wątpliwości to w przypadku roweru:
1. Przykłada magnes
2. Waga aluminiowego roweru powinna oscylować przy 15 kg
Jeśli rower waży 15 kg a nie jest z aluminium to tak naprawdę jeszcze lepiej bo stal jest mocniejsza, a ramy aluminiowe miały obniżyć wagę roweru.

Mimo że wątek jest sprzed 13 lat, jest to w temacie 1-wsza pozycja w wyszukiwarce Googla. Dlatego podzielę się tym, czego się sama niedawno dowiedziałam.

- Jak odróżnić aluminium od stali -

1. Można rozróżnić "na oko" - znajdź jakiś przedmiot na wzór, o którym na pewno wiesz, że jest aluminiowy i drugi, o którym wiesz że jest stalowy, możesz jeszcze dla pewności trzeci obojętnie jaki, byle chromowany.:
Porównaj przedmioty.

Aluminium zawsze jest jaśniejsze od stali.

Aluminium najmniej się błyszczy.
Ma delikatny, "satynowy" połysk, ale ze wszystkich trzech jest najbardziej matowe, stal również nie ma połysku wypolerowanego lustra, ale zdecydowanie sytuuje się pomiędzy aluminium i chromem. Chrom ma lustrzany połysk (inna sprawa, że obiekt pod warstwą chromu może być aluminiowy, ale tu już nie pomogę).

2. Magnes (np. kuchenny)

Aluminium nie przyczepi się do magnesu.
To jest mniej pewna metoda, bo stal nierdzewna również nie reaguje na magnes. :-/

Ciekawostka.:
Kupiłam niedawno bombille (metalowe rurko-łyżko-sitka do yerba mate) i ponieważ, o zgrozo, sprzedaje się je również w wersji aluminiowej (aluminium jest bardzo toksyczne dla organizmu), a sprzedawcy często sami nie wiedzą co sprzedają i jest to jedna, wielka loteria - sprawdziłam je magnesem. O dziwo przyczepiały się. Nie wiem czy za jakiś czas zardzewieją, czy to jakiś rodzaj stali nierdzewnej, ale wiem, że na pewno nie aluminium i to mi wystarczy. :-)

!!! Aluminium jest toksyczne dla organizmu, unikajcie jego kontaktu z produktami spożywczymi !!!!
!!! np. aluminium powoduje alzheimera !!!

sezon ogórkowy

12 lat czekaliśmy aż odpowiesz w tym temacie, JPRDLE
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wątek paleolityczny o karbonie ;)

Mój tandem jest z epoksydu i wlokna szklanego nawinietego na rury tekturowe łaczone zszywkami żelaznymi. Jak trafisz w zszywkę, magnes trzyma ok. Mam rower ze stali?

ech, kiedyś to były ciekawe wontki, nie to co teraz sama nuda
Po prostu przyłóż magnes i zobaczysz hehe. Chyba proste
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jednak stal!!

Po dłuzszym okresie szukania udało mi się znaleźć magnes i dokonać testowania. No więc jednak chyba stal bo magnez się przylepił(!!) Wszystkim dziękuję za pomoc i rady!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie znasz możliwości gumy donald...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
rB napisał(a):
> dziure zaplepiamy gumom balonową donald i jezdzimy dalej.

a następnie patrzymy, jak pęka nam dookoła obwodu, niczym w sporej części cannondale'i serii F sprzed cirka 6 lat, gdzie przy łączeniu tylnego widelca umieszczano gwinty na śrubki do bagażnika ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a jak jest z tytanu to tez magnez odpada, a jak z wegla to tez.. to jak odroznic tytan od wegla i od alu? a jak magnezowe scierwo??

proponuje wywiercic dziure, opilki zebrac zmieszac z utleniaczem i podpalic!

jara sie z****iscie jasno - magnez

jara sie z****iscie - alu

jara sie i dymi ja palony stary trampek - wegiel

nie chce sie jarac i przy wierceniu wiertlo szlak trafil - tytan

dziure zaplepiamy gumom balonową donald i jezdzimy dalej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mozna też przetopic i zważyć decymetr sześcienny ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ugryźć przy suporcie... jak zęby się rozejdą - to będzie stal, a jak wejdą w ramę - to aluminium
Zasada jest prosta :) Aluminimum nie jest ferromagnetykiem więc magnes nię bedzie trzymał się tej ramy a stalowej gdyż jest to ferro magnetyk będzie się oczywiście trzymał. Rama Cr-Mo też jest z dodatkiem żelaza więc też będzie magnes się trzymał. Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sprawdź magnesem :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
sdfdghhg
a może on po prostu sugeruje że jest lekko przetarty sandem rowerek do odebrania za 7 stówek (z siodełkiem 1000)?

jakby ktoś potrzebował pomocy przy odbiorze to ja się pisze
do góry