Widok
Jak przygotować kurczaka (dla dziecka) żeby nie był taki suchy?
Chciałabym podać córce mięso, tylko nie wiem w jakiej postaci jest najlepszej. Kilka razy gotowałam pierś z kurczaka, jednak córeczka ma problem z gryzieniem mięsa. Czy powinnam jakoś rozetrzeć? Poza tym mam wrażenie, że mięso jest suche, próbowałam dodać oliwy i trochę pomogło.
Czy możecie podpowiedzieć mi jakieś inne mięso delikatne i jak je przygotować?
Czy możecie podpowiedzieć mi jakieś inne mięso delikatne i jak je przygotować?
Ja robię w folii aluminiowej i obkładam cieniutkimi plasterkami masła, plus wkładam tam albo jabłko albo marchewkę.
Suchość mięsa może też zależeć od gatunku kury. Są kurki smaczniejsze i gorsze. Nie polecam starych kwok niosek bo tego się jeść. Trzeba pilnować żeby pierś była z kurczęcia brojlera np. a nie ze starej kury.
Ponadto, najlepiej jest zrobić kurkę z rusztu w piekarniku. Opiec normalnie w skórce i przed podaniem tę skórę zdjąć. Mięsko zachowa jędrność. Bon apetit :)
Ponadto, najlepiej jest zrobić kurkę z rusztu w piekarniku. Opiec normalnie w skórce i przed podaniem tę skórę zdjąć. Mięsko zachowa jędrność. Bon apetit :)
Ja robie udka z kurczaka pieczone - w naczyniu zaroodpornym przykrytym
ukladam udka (wczesniej leza przyprawione majerankiem) do tego pokrojone jablko duzo i czosnek (jak ktos lubi)
Na dno kilka kropel oliwy z oliwek
Udka wychodza baaaardzo miękkie i soczyste, z jablek jest duuuzo sosu, a majeranek dobry na trawienie :)
Moze zamiast udek piers z kuraka?
Moja Mloda to uwielbia, zjada wlasnie potem mieso bez skory :)
ukladam udka (wczesniej leza przyprawione majerankiem) do tego pokrojone jablko duzo i czosnek (jak ktos lubi)
Na dno kilka kropel oliwy z oliwek
Udka wychodza baaaardzo miękkie i soczyste, z jablek jest duuuzo sosu, a majeranek dobry na trawienie :)
Moze zamiast udek piers z kuraka?
Moja Mloda to uwielbia, zjada wlasnie potem mieso bez skory :)
Gabryś dostaje różne części kurczaka, w różny sposób przyrządzone :)
udka gotowane/duszone/pieczone/w galarecie :)
piersi smażone(jak robię placuszki z piersi kurczaka z cebulką, pieczarkami, czerwoną papryką i serem - to też wcina) :)
kurczaka pieczonego - też dostaje mięsko :]
czasem na skrzydełkach robię zupę - więc ugotowane mięsko drobno kroję i dodaję do zupki :]
na grillu latem zawijałam pasek piersi z masłem i marchewką w folię aluminiową i piekłam na grillu :]
udka gotowane/duszone/pieczone/w galarecie :)
piersi smażone(jak robię placuszki z piersi kurczaka z cebulką, pieczarkami, czerwoną papryką i serem - to też wcina) :)
kurczaka pieczonego - też dostaje mięsko :]
czasem na skrzydełkach robię zupę - więc ugotowane mięsko drobno kroję i dodaję do zupki :]
na grillu latem zawijałam pasek piersi z masłem i marchewką w folię aluminiową i piekłam na grillu :]
ej forumki, przecież najbardziej soczyste piersi wychodzą u generała ;)
tylko zamiast piwa oczywiście woda z ziołami ;)
tylko zamiast piwa oczywiście woda z ziołami ;)
no to ten... :]
jest niesamowity, bo pyszny naprawdę, a tak prosty w przygotowaniu, że aż się wierzyć nie chce ;) i wychodzi nawet na słoiku z bulionem ;P
jest niesamowity, bo pyszny naprawdę, a tak prosty w przygotowaniu, że aż się wierzyć nie chce ;) i wychodzi nawet na słoiku z bulionem ;P