Widok
Na Osowej mieszkam prawie 5 lat i jezeli chodzi o sama dzielnice to jest super, bo wszedzie blisko (szkoly, przychodnia, sklepy itp.). Na Biwakowej jest super park ze stawem. Obok szkoly jest basen. Jedynie jezeli chodzi o dojazdy do pracy do innych dzielnic samochodem/autobusem to jest dramat. Wiecznie zakorkowana Spacerowa. Jak sie nie wyjedzie przed 7 to zjazd do Oliwy zajmuje prawie godzine, jak sie jedzie od strony Chwaszczyna Kielnienska nawet dluzej. Jak cos jeszcze chcesz wiedziec, to pytaj. Pozdrawiam
Dzięki, Iga! No właśnie szukam takiej dzielnicy w zasadzie podmiejskiej, żeby wszystko w niej było i nie trzeba było się nigdzie ruszać za różnymi sprawami, a przy tym było blisko nad jezioro czy do lasu. Kwestia porannych korków o tyle mnie nie interesuje, że pracuję z domu, a mój mąż w terenie i jego ewentualnie obchodziłby dojazd do autostrady. Jeżeli mielibyśmy ruszać do miasta, to w weekendy albo wieczorem (jest jakaś linia nocna?). Moje najstarsze dziecko jest na początku podstawówki, więc dopiero jak pójdzie do szkoły średniej istotna będzie komunikacja publiczna, ale chyba są teraz dobre połączenia PKM? A czy robią się korki w obrębie samej dzielnicy? Kiedyś byłam tam na spacerze i zdziwiło mnie, że nie można przejść pieszo na druga stronę obwodnicy...
Jak wygląda kwestia zajęć dla dzieci, artystycznych, sportowych, itp. podobno na Osowej nie ma domu kultury czy podobnej placówki.
Dzięki za pomoc!!
Jak wygląda kwestia zajęć dla dzieci, artystycznych, sportowych, itp. podobno na Osowej nie ma domu kultury czy podobnej placówki.
Dzięki za pomoc!!
Cześć,
Komunikacja: jedna lina nocna N1 - do Gdańska Głównego, w weekendy przez Sopot, dzienne: 210(do Oruni przez Gdańsk Główny, 169, 179 do Oliwy, 171 Oliwa -Karwiny oraz jeden busik osiedlowy.
Dla dzieci: dwie szkoły podstawowe, jedno liceum z bardzo wysokim poziomem. Zależy jakie zajęcia dla dzieci szukasz mamy "trochę" plastycznych ale bez szału, sportowych baaardzo dużo-super sprawa, do tego mamy basen:)
Dużo zielonego, kilka placów zabaw( takich większych), bardzo duży spokój, mieszkam tu 20 lat i jest tu dla mnie bezpiecznie.
W tej chwili moja córka(8l) chodzi do SP33 i jest zadowolona, ma wybór co chce robić po lekcjach, jest co porobić na świeżym powietrzu.
Jeżeli chodzi o dom kultury, ubolewam że nic takiego nie ma, niestety z perspektywy czasu uważam że w tym temacie Osowa w ogóle się nie rozwinęła i starsze dzieci są pozostawione same sobie, jak nie ćwiczą, nie są harcerzami lub nie należą do jakiejś grupy przyszkolnej to niestety będą się nudziły lub będą musiały zjeżdżać gdzieś poza Osowę. Zależy o której części Osowej myślisz.
Ania
Komunikacja: jedna lina nocna N1 - do Gdańska Głównego, w weekendy przez Sopot, dzienne: 210(do Oruni przez Gdańsk Główny, 169, 179 do Oliwy, 171 Oliwa -Karwiny oraz jeden busik osiedlowy.
Dla dzieci: dwie szkoły podstawowe, jedno liceum z bardzo wysokim poziomem. Zależy jakie zajęcia dla dzieci szukasz mamy "trochę" plastycznych ale bez szału, sportowych baaardzo dużo-super sprawa, do tego mamy basen:)
Dużo zielonego, kilka placów zabaw( takich większych), bardzo duży spokój, mieszkam tu 20 lat i jest tu dla mnie bezpiecznie.
W tej chwili moja córka(8l) chodzi do SP33 i jest zadowolona, ma wybór co chce robić po lekcjach, jest co porobić na świeżym powietrzu.
Jeżeli chodzi o dom kultury, ubolewam że nic takiego nie ma, niestety z perspektywy czasu uważam że w tym temacie Osowa w ogóle się nie rozwinęła i starsze dzieci są pozostawione same sobie, jak nie ćwiczą, nie są harcerzami lub nie należą do jakiejś grupy przyszkolnej to niestety będą się nudziły lub będą musiały zjeżdżać gdzieś poza Osowę. Zależy o której części Osowej myślisz.
Ania
Jest PKM, ale zazwyczaj 1-2 pociagi na godznie zarowno w strone Gdyni jak i Gdanska. Korki bywaja na Kielnienskiej i na Wodnika.Moze trafilas akurat na jakis wypadek na obwodnicy, to wtedy wiekszosc ucieka i wybiera droge przez miasto. Faktycznie wybor zajec sportowych jest spory, ale reszta juz kuleje. Na plus, ze jest w miare spokojnie i mozna bez obaw wyjsc po zmroku, czego nie moglam napisac mieszkajac wczesniej na Przymorzu. Na Osowej mieszka teraz sporo mlodych ludzi z dziecmi, widac to zwlaszcza w parkach. Moje dzieci zawsze znajda jakies towarzystwo do zabawy.
Bardzo Wam dziewczyny dziękuję. No ja mam sytuację trochę inną, bo mieszkam na nowym osiedlu na typowej wsi i mam dosyć dojeżdżania wszędzie autem, wyprawy 7 km po blok rysunkowy albo na fitness. Z drugiej strony nie ciągnie mnie do typowego miasta, betonu itp., szukam takiej fajnej enklawy zielenią, lasem niedaleko, a jednocześnie z infrastrukturą.
To zdecydowanie Osowa. Jest kilka klubow fitness, silownie, basen, place zabaw, parki. Sklepy praktycznie pod nosem, blisko do obwodnicy. Spokojnie mozna poradzic sobie bez auta. Dzielnica sie ostatnio bardzo rozbudowala, niestety niektore drogi to jest dramat i przy wiekszych opadach mega bloto i kakuze.