Widok

Jak sobie radzicie z migreną?

Kobietki, czy któraś z Was też cierpi na migreny? Ja już nie mogę, migreny miewam odkąd pamiętam, ale ostatnimi miesiącami stały się nie do wytrzymania. Przychodzą co parę dni, na dzień-dwa, ja już nie wiem jak normalnie funkcjonować, pracować. Na szczęście mam dość nieregularny czas pracy, bo przy 8h w biurze to w ogóle sobie siebie nie wyobrażam. Jak to cholerstwo leczyć i łagodzić bóle? Poradźcie coś, bo ja już nie mam pomysłu :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Warto znaleźć w tym wypadku dobrego neurologa. W Klinice Psychomedic sprawdźcie. Można się zarejestrować pod nr 22 253 88 88. Dzięki takiemu rozwiązaniu można skutecznie pozbyć się problemu. Migrena jest bardzo męcząca, dlatego też warto się jej pozbyć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja mam migreny codziennie wczoraj już byłam na skraju załamania nerwowego na bardzo silne bóle biorę zolmiles pomaga na trochę a na codzień ibuprom ale ty2na początku ataku pomaga biorę też leki zapobiegające atakom ale nie pomagają

Ja najczęściej muszę ją przespać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na migrenę najlepsza drzemka :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mam wrażenie że niektórzy nazywają migrena zwykły trochę silniejszy ból głowy. To nie tak, migrena to coś zupełnie innego, ogromny pulsujacy rozdzierajacy i przeżywają y ból, mdlos i, wymioty, swiatlowstret, nie da się tego przespać, napić się metki itd, to jest nie do wytrzymania, ja biorę solpadeine w ilościach kosmicznych, już mi zoladek siada za chwilę pewnie też wątroba od tej ilosci leków. Dramat, u neurologa byłam nie pomogło.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja to biorę sulfadeinę, jak nie pomaga to od swojego lekarza dostałam tryptany, które mogę zaaplikować w ostateczności. Najlepiej idź do lekarza, coś Ci przypisze odpowiedniego dla Ciebie https://ranking.abczdrowie.pl/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój syn miał migrene gdy chodził do szkoły miał tak ja nasiona że ciągle spał.
Próbowałam wszystkiego ale nic.
W jego urodziny kupiłem mu zwierzątko on się nim opiekował karmil trzymał w klatce a migrena poszła daleko dziecko zdrowe chodzi do szkoły i dobrze się uczy.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

staram się iść spać jeśli się da

uważaj na żołądek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawy sposób z tym zwiąrzątkiem, ale podejrzewam, że to jednak mógł być zbieg okoliczności. Mi żadne zwierzątka nie pomagają. Mama mówiła, że jej migreny mineły po ciąży, u mnie niestety nie. Może zdarzają się rzadziej, ale są nadal. Jak mnie złapie, to zamykam się w ciemnym pokoju, łykam gardan, bo nic innego nie pomaga. No i pozostaje jedynie przeczekać.

Ja pije codziennie pokrzywę, przeczytałam kiedyś ciekawy artykuł jak komuś pomogła. Wiadomo, że migreny się nie wyleczy ale dzięki temu, że pije ją codziennie migrenę mam rzadziej.A mam czasem tak silne bóle głowy, że wymiotuje, muszę mieć cicho, ciemno i śpie.

A próbowaliście terapii mięśniowo-powięziowej. Mnie bardzo dlugo leczono na migreny, a jakiś czas temu okazało się, że przyczyną jest kręgosłup i niestabilność, która tam jest. Bardzo pomogły mi te zabiegi na Słomczyńskiego i miałam jeszcze ćwiczenia stabilizujące szyję. Od tego czasu już nie mam migren takich jak miałam. rehabilitacje.org warto też może tego spróbować.

Chciałbym zwrócić uwagę na równie nową metodę leczenia migreny jaką jest neurostymulacja nerwu trójdzielnego. Metoda jest prosta w użyciu, bezpieczna i jak pokazują badania bardzo skuteczna. Urządzenie cefaly zostało zaaprobowane przez FDA (Amerykańską Agencję Żywności i Leków), NICE (Narodowy instytut Zdrowia w Wlk.Brytanii) i jest także rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Bólów Głowy. Urządzenie jest wyposażone w dwa programy - jeden do przerywania ataków migreny, drugi do profilaktyki. Firma daje możliwość testowania urządzenia przez 60 dni. Szczegóły na stronie http://www.cefaly.pl oraz na fp cefaly.pl . Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

jak ktoś ma migreny to powinien iść do lekarza, po sobie wiem że należy również lekceważyć hormonów, o których zapominamy a przecież sterują wszystkim - nie tylko kobiet ale i u mężczyzn też , u mnie migreny od jakiegoś czasu nie występują a były codziennie, także jak ktoś jest taki zdesperowany jak ja byłam to proponuje nie tylko neurologa ale i dobrego internistę i dooooobregoooo endokrynologa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie skutkuje bardzo prosta metoda wzięta z jogi gdy zaczynam czuć ból głowy: energiczne skręty głowy w prawo i w lewo, robię to do 100-200 razy. Coś się zmienia w dokrwieniu naczyń głowy chyba a może w układzie limfatycznym bo pomaga zresztą tez przy przeziębieniach i bólach gardła.

Warto spróbować też niekonwencjonalnych metod radzenia sobie z migreną. Słyszeliście kiedyś o mudrach ? To odpowiednie układy dłoni który działają na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne. Jeżeli jesteście zainteresowani poznaniem wszystkich mudr: https://www.myslczlowieku.pl/mudry-lecznicze/

Nikosia
2011-09-15 15:37:27
Kobietki, czy któraś z Was też cierpi na migreny? Ja już nie mogę, migreny miewam odkąd pamiętam, ale ostatnimi miesiącami stały się nie do wytrzymania. Przychodzą co parę dni, na dzień-dwa, ja już nie wiem jak normalnie funkcjonować, pracować. Na szczęście mam dość nieregularny czas pracy, bo przy 8h w biurze to w ogóle sobie siebie nie wyobrażam. Jak to cholerstwo leczyć i łagodzić bóle? Poradźcie coś, bo ja już nie mam pomysłu :(
Myslalyscie o olejkach eterycznych? Wiem, ze pewnie wiele z was bedzie sceptycznie nastawiona, ale jak by tak, zrobic sobie mieszanek i do kominka aromatycznego, wyluzowac sie w ciszy i spokoju, moze pomoze? ja sobie zakupilam zestaw domocy z Pollena Aroma 10 olejkow w cenie 9-ciu i jak na razie moja mikstrura to mikstura na katar i przeziebienie, malemu tez czasami kropne olejku mietowego to mu sie dobrze spi w nocy, bo czasami mu sie nowek zapcha. Przy zakupie dostajecie maly katalog i tam sa przepisy, ogolem mozna na ich stronce nabyc ksiaze na temat aromaterapii(ja akurat mam ja od cioci hihii, bo sie pozbywala niektorych swoich ksiazkowych zasobow). Te przepisy sa wziete z tej ksiazki. Moze to byc dobra pomoc przy leczeniu farmakologicznym, a przy niewielkiej migrenie moze i naprawde odprezyc i ulzyc. Jakby osoba chora byla sceptycznie nastawiona to zawsze mozecie sobie do swoich kapieli uzyc te olejki, albo do peelingu kawowego czy dodac krople do kremu do rak itd.

Jesli chodzi o leki to warto dopytać się farmaceuty. Na tej stronie możecie skorzystać z takiej porady: https://ktomalek.pl/pytania-i-odpowiedzi - zadajecie tam pytanie farmaceutom.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja się wtedy kładę na płasko, wcześniej wezmę jakąś tabletkę i czekam, aż przejdzie. Innej metody nie znam.

A czy stosował ktoś z Was tlenoterapię do leczenia migreny? Słyszałam, że można mieć domowy koncentrator tlenu na własny użytek i natleniać organizm. A tlen podobno łagodzi objawy migreny, czy to prawda?

Można mieć, nawet można taki sprzęt wypożyczyć.

Podsumowanie:

Dyskusja dotyczy doświadczeń osób cierpiących na migreny i różnych metod ich leczenia. Uczestnicy forum dzielą się informacjami o lekach (Divascan, Sumatryptan, tryptany, Solpadeine), poradach medycznych od neurologów oraz alternatywnych podejściach takich jak akupunktura, olejki CBD, tlenoterapia w komorze hiperbarycznej i zabiegi botoksem. Podkreślana jest konieczność konsultacji z lekarzem, szczególnie neurologiem, oraz prowadzenia dzienniczka migrenowego. Wiele osób rekomenduje naturalne metody: odpoczynek w ciemnym pokoju, zimne okłady, kawa z cytryną, imbir, nawodnienie i sen. Dyskusja zawiera również osobiste historie pacjentów opisujące wpływ migren na codzienne funkcjonowanie i długotrwałe poszukiwanie skutecznego leczenia.

Inne tematy z forum Kobieta

jak schudnąć... :( (196 odpowiedzi)

Dziewczyny poradzcie cos bo juz nie mam sily... Byłam ostatnio na tym całym Dukanie ale nic waga...

do góry