Widok

Jak sprawdzić, czy dany fotelik pasuje do danej marki samochodu?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak sprawdzić, czy dany fotelik pasuje do danej marki samochodu? Są jakieś spisy? gdzie ich szukać? Mamy 2 samochody, z czego 1 sprzedamy wkrótce, a kupimy inny (jeszcze nie wiemy jaki), więc chcę sprawdzić do jakich teoretycznie samochodów pasuje wybrany model fotelika. Dzięki za odp.(jeśli ktoś wie...)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
eeee mi się wydawało że wszystkie foteliki p[asują do wszystkich samochodów-z podziałem na montowanie na isofix i nie...
my po prostu sprawdzamy w sklepie - bo to jednak różnie bywa...

Na Twoim miejscu popytałabym sprzedawcy w jakimś większym sklepie - całkiem fachowa obsługa jest w Mama i ja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
pasować niby pasują ale moja koleżanka np. nie mogła zapiąc pasów w tym pierwszym foteliku bo miała krótkie pasy z przodu (a bez poduszki więc mogła), i się męczyła na tylnie siedzenie w dwudrzwiowym aucie
image
My mamy fotelik Jedo, a nie pasuje on do samochodu moich teściów - Citroen Picasso, nie mogę zapiąc fotelika pasami...
podjechać samochodem pod sklep i po prostu przymierzyć...w większości sklepów sprzedawcy sami wręcz proponują takie rozwiązanie
image
image
ja też proponuję podjechać do Mama i ja i przymierzyć ;)

chociaż np. przy Maxi-Cosi Mobi znaleźliśmy(chyba na szwedzkiej stronie firmy) spis aut, do których pasuje ten fotelik ;)
Rudziaczek, niestety nie do każdego auta, można zamontować każdy fotelik. 'Niektóre samochody mają zbyt krótkie pasy, i nie da się zapiąć fotelika.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Jeśli chodzi o pasy, żaden problem ponieważ są przedłużki do pasów z atestem i problem za krótkich pasów jest rozwiązany:)
image
image

image
Według spisu na stronie maxi cosi fotelik priori powinien nam pasować, a nie pasował :/

Trzeba przymierzyć i tyle.
imageimage
no to nam się udało bo nie mierzyliśmy a pasuje:)
Ale jak mam przymierzyć do samochodu, którego jeszcze nie mamy;) ???
Ja miałam łącznie 4 foteliki i dwa auta i w każdym samochodzie pasowały wszystkie 4:)
image
image

image
A foteliki z isofixem pasują do samochodu, który nie ma takiego systemu mocowania???
a jak myślisz???
Bożka nie, nie pasują.
image
image

image
Oczywiście że pasują fotelki z isofixem do normalnego auta (bez tego sysytemu mocowania).

Ja mam autko z isofixem, mój mąż nie. Foteliki przekładamy na zmianę, w zależności którym samochodem jedziemy.

Fotelik z isofixem zachowuje się wtedy jak normalny, bo mocowania się chowają w prowadnicy.
Mam fotelik duży, Jane.

Ps.
W poprzednim aucie (Seicento) oraz Skoda Fabia fotelik kubełkowy z przedziału 0-9 kg nie zapinał się z tyłu ze względu na krótki pasy. Dziecko musiało być wożone z przodu, gdzie pasy są dłuższe oraz można wyregulować siedzenie.
Ja słyszałam, że foteliki z Isofixem maja inny sposób mocowania i inną konstrukcję. Fotelik z Isofixem zapięty tylko pasami jest dużo mniej bezpieczny niż fotelik bez Isofixa który montuje się standardowo pasami, jest tam zupełnie inne mocowanie pasów.
image
image

image
Z tymi krótkimi pasami to na prawdę nie problem, bo można dokupić odpowiedni przedłużacz:

http://allegro.pl/item1098467181_przedluzacz_pasow_bezpieczenstwa_60cm_od_ss.html
image
image

image
Wiem, że Maxi cosi ma 3 rodzaje baz - do pasów, do isofixów, i taką mieszaną - nadającą się zarówno do isofixów jak i pasów. Więc jakaś różnica w tym być musi ...
Wiem, że foteliki z Isofixem często mają mocowanie tylko za pomocą zaczepów, a foteliki bez Isofix mają specjalne mocowanie tylko pasami , których te z Isofixem nie mają. Dlatego fotelik z Isofix w samochodzie bez tego systemu nie jest dobrze i bezpiecznie zamontowany.
image
image

image
O, to cenna podpowiedź !
Nilkaa, które to Maxi cosi mają takie bazy? Czy są wysoko w testach?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Baza Maxi Cosi EasyFix pasują do fotelików Maxi Cosi Cabrio Fix 0-13kg, Pebble 0-13kg,
Baza Maxi Cosi Family Fix pasuje do fotelików Cabrio Fix, Pebble, oraz do Pearl 9-18kg

Baza bez Isofix montowana pasami EasyBase oraz EasyBase 2 pasuje do Cabrio Fix oraz Pebble
image
image

image
Maxi Cosi Cabrio Fix oraz Pebble są bardzo wysoko w testach bezpieczeństwa:

http://www1.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/ergebnistabelle_suchmaske.asp?ComponentID=276015&SourcePageID=291796&Suchenach=aktuelle
image
image

image
Bardzo Ci dziękuję Agusia za te informacje. Strasznie drogie to jest...
Najlepszą opcją jest baza Family Fix bo pasuje do dwóch fotelików z kolejnej grupy wagowej tzn do fotelików 0-13kg i 9-18kg to chyba wychodzi wtedy najbardziej korzystnie jeśli chodzi o cenę:) Ja się właśnie chyba na nią zdecyduję a potem kupię tylko fotelik Pearl bo Cabrio Fix już mam :)
image
image

image
Ja potrzebuję tylko 9-18 kg, bo dzidzia już swoje waży, a dotąd jeździła w jakimś foteliku noname, który dostaliśmy od kogoś z rodziny i nie wiedzieliśmy, że wybór fotelika to taka cała gałąź wiedzy;)
Bożka to faktycznie mija się z celem wydawanie tyle kasy. Jeśli interesują Cię foteliki 9-18kg z Isofixem jest ich dość sporo w różnej rozpiętości cenowej:)
image
image

image
Na razie nie wiem, czy męża nowy (ale używany) samochód będzie miał isofix, czy nie. Chyba, ze będziemy kupować samochód specjalnie pod tym kątem.Mój chyba ma isofix, bo jest jeszcze nowy, ale muszę to sprawdzić.
Bożka - a może zainteresuje Ciebie fotelik z grupy 9-25kg - Maxi-Cosi Mobi? Montowany tyłem do kierunku jazdy :) Bez isofixu :)

Maxi Cosi Mobi montuje się za pomocą specjalnych pasów i punktów zakotwiczenia(w niektórych autach już są takie zaczepy na płozach przednich foteli, w innych trzeba przykręcić uchwyty) + pasa samochodowego :P ma też nogę zapewniającą podparcie i stabilność.

dzieci do 3-4 lat powinny być przewożone tyłem do kierunku jazdy(ze względu na słaby kręgosłup szyjny i mięśnie) - ale dopiero od niedawna pojawiają się w sklepach foteliki montowane tyłem :]

http://fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html
http://www.youtube.com/watch?v=HPp_77XXfN4

polecam http://fotelik.info/
Dzięki AgusiaGda. Jakoś nie wiem; fotelik montowany tyłem wydaje mi się rozwiązaniem trudnym do zaakceptowania i przez nas i przez dziecko. Mała jest ruchliwa, ciekawa, a tu siedzenie tyłem do "akcji" z podkurczonymi nogami (z tyłu tak to chyba jest). Chciałabym najbezpieczniejszy fotelik z tych montowanych przodem.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (17 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry