Widok

Jak sprzedać dom z zadłużeniem?

Może ktoś wie,czy można sprzedać dom jeżeli jest zadłużenie na księdze wieczystej z Zusu i Urzędu Skarbowego?
Zadłużenie wynosi np.200 tysięcy zł,a dom jest warty 700tysięcy.
Jak to wygląda,ze sprzedażą?
Podpowiedźcie coś?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Normalnie, sprzedajesz komuś z tym, że jeśli ktoś kupuje na kredyt to bank najpierw z kredytu spłaca twoje zadłużenia a resztę przelewa tobie. Raczej nie ma teraz z tym problemu. Tylko, że to trochę trwa i musisz znaleźć kupującego, któremu się nie śpieszy z przeprowadzką.
Dzięki Joanna:)
Pozdrawiam:)
A mi się wydaje , że jeśli mieszkanie obciążone to najpierw musi być zgoda wierzycieli czyli ZUS-u i Skarbówki na sprzedaż...tak samo jest w przypadku mieszkania , które jest obciążone kredytem w Banku ...najpierw musi być zgoda Banku ...a reszta już należy do dogadania się z klientem.
bardzo ciezko sprzedac a jak znajdzie sie cwaniaczek od nieruchomosci to za twoja chacjende warta ~700k pln zaproponuje wraz z formalnosciamii itd... 350k pln...
NN - nie masz racji niczyja zgoda nie jest potrzebna. Hipoteka nie ogranicza własności .
MUT- nie strasz. Sprzedaje się tak samo jak nie obciążone.
Oczywiście są potrzebne kwity - ile tych pieniędzy do spłaty zadłużenia potrzeba, na jakie konto winny być przelane , i kiedy zostanie wystawiona zgoda nie wykreślenie hipotek.
Opinia została zablokowana przez moderatora
Tylko poprzez Pośrednika - Pośrednik ma doświadczenie, podpisze z Panem/Panią umowę, sprzeda bez problemów i stresów, gdyż często zajmuje się takimi i innymi przypadkami.
Pozdrawiam
Pośrednik Do-MI tel 607-070-347
Ja jestem w trakcie zakupu mieszkania, na którym jest hipoteka innego banku. Właściciel musi wziąć zaświadczenie ile zostało zadłużenia żeby mój bank to pokrył oraz bank który ma hiopotekę musi się zgodzić, że po spłacie długu zejdzie z hipoteki. Koleżanka też tak kupowała i nie było problemów. Powodzenia.
PS. nie ma nic do rzeczy, że ktoś nie będzie chciał kupić bo jest zadłużone. Gotówką za zadłużenie obraca bank więc ty otrzymasz różnicę tych kwot. Pozdrawiam.
Także miałam rację , że musi być zgoda wierzyciela np. Banku w takich wypadkach...
Napisałaś ,że zgoda banku na SPRZEDAŻ jest potrzebna - a to nie prawda.
Bank dostaje pieniądze jako spłatę kredytu i musi wydać zgodę za WYKREŚLENIE hipoteki.
Czyli są to dwie różne sprawy.l
Dostaje się kilka transz na zakup domu, w tym pierwsza to zazwyczaj ta transza na zadłużenia, bądź pokrycie poprzedniej hipoteki, żeby móc zrobić nową hipotekę, poprzednia musi byc poprostu czysta
Jak dom jest wybudowany to nie dostaje się kilku transz, tylko jedną:)
Z hipoteką nie ma problemu, większość nieruchomości tak ma. Gorzej jest z ZUS-em i ze Skarbówką tu trzeba uważać. Najlepiej wybrać się do tych instytucji i dokładnie zapytać co i jak. Również proponuję skorzystać z usług pośrednika.
a co ma zus do tego?
bo na nieruchomości jest hipoteka zabezpieczająca nie zapłacone składki.
ale tylko wtedy gdy mamy niezapłacone składki w zusie?
normalnie bierzesz zaliczke od kupujacych na pokrycie dlugow oczywiscie spisane notarialnie umowa przedwstepna ,zalatwiasz wszystko sprzedajesz a w dniu przekazania ostatecznej kwoty podpisujesz umowe koncowa i tyle
Hipoteka zabezpiecza wierzytelność. Ponieważ prawem hipoteki obciążona jest nieruchomość a co za tym jej aktualny właściciel to można ją sprzedać. W tym momencie zobowiązanie hipoteczne przechodzi na nabywcę.
wszystko idzie załatwić tylko największy problem w tym że przez najbiższe lata nie znajdziesz kupca na dom chyba ze oddasz za darmo i jeszcze dołożysz parę tysięcy na zagospodarowanie
witam normalnie sprzedajesz ludziom uprzednio o tym mowisz i po sprawie... pozdrawiam..sama sprzedałam tak
aha i z dala od posredników...masakra
Podaj mi maila bo tez jestem w takiej sytuacji. Jak to rozwiązałas. My mamy w zusie 50 tys. Prosze o kontakt kajtek123.79@o2.pl

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Jakie okna polecacie? (158 odpowiedzi)

Potrzebuję dobrych okien, jakie firmy z trójmiasta polecilibyście?

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (42 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...

Znacie może dewelopera Semeko z Gdyni? (6 odpowiedzi)

Znacie może dewelopera Semeko z Gdyni? Myślę o kupnie mieszkania w Morska Park w Gdyni, który...

do góry