Widok

Jak to naprawdę jest być mamą ??

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Ostatnio czytam i słyszę w tv że bycie mama to takie straszne wyrzeczenie, nieprzespane noce i brak czasu dla samej siebie. Nie wspominając już o jakichkolwiek wyjściach ze znajomymi czy wspólnym czasie z mężem, że wszystko się zmienia i nigdy już nie będzie jak zawsze.
Czy naprawdę jest az tak zle??? Czytając i słuchając tego wszystkiego odechciewa się macierzyństwa aczkolwiek na ulicy spotykam zadbane i uśmiechnięte mamy- jak to jest naprawdę???
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0
Poczatki zawsze sa ciezkie, do kazdej zmiany człowiek musi sie przyzwyczaic. Tak jest rowniez z powiekszeniem rodziny ale kazde trudy sa wynagradzane. Ja mam dwojke maluchow z bardzo mała roznica wieku i myslalam ze oszaleje na poczatku bo ledwo ze starsza corka zaczelo byc łatwiej to pojawil sie mały,niewinny szkrab i wszystko zaczelo sie od poczatku,kolejna ZMIANA!!!
Ale jak teraz patrze na moje dzieciaczki to mordka mi sie cieszy!
Sa zdrowe i usmiechniete!!!
Wszystko to kwestia organizacji, mozna poukladac sobie dzien tak zeby wszystko mialo rece i nogi wystarczy tylko troche pracy w to włozyc.
Szybko sie zapomina jakies gorsze chwile, usmiech dziecka wynagradza wszystko!
Cudowne uczucie jak patrzysz jak sie rozwija,jak nabiera nowych umiejetnosci, jak biegnie z rana do łozeczka braciszka i krzyczy IGIIIIIIIII Cesc to wierzysz ze znow dasz rade!!!!!

Bycie mama to praca 24h na dobe!!! Zapłata jest miłosc twojego szkraba-taka prawdziwa,niewymuszona!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8
Dużo też zależy od tego, czy wśród znajomych są już dzieciaki, wtedy jest łatwiej i nie czuje się tego wyobcowania, przynajmniej ja tego doświadczyłam, bo u mnie zdecydowana większość bezdzietna. A! i mnie przeszła chęć na nocne balowanie, wyjście wieczorne jak najbardziej, ale tak żebym jeszcze zdążyła się wyspać po nocy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak - naprawdę wszystko się zmienia i nic już nie jest takie jak wcześniej! :>

Jestem szczęśliwą, uśmiechniętą i zadbaną mamą dwójki dzieci, która oczekuje trzeciego. Pewnie będzie znowu brakowało czasu na sen, ale to wszystko szybko mija i zostaje tylko to, co cenne.
Druga rzecz; każda kobieta jest inna i ma prawo różnie odbierac macierzyństwo. Niektóre faktycznie są wiecznie udręczone bo nastawione głównie na swoją wygodę, wtedy trudno zapewne być szczęśliwą mamą.
Zdarzają się oczywiście trudne momenty, choroby, brak cierpliwości i krańcowe wyczerpanie - ale takie jest życie - podobne sytuacje mogą nas spotkać i bez dzieci.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 10
hehehe, no bo po części jest rzeczywiście tak jak piszesz. Ale macierzyństwo to nie jest tylko katorga, wyrzeczenia, płacz i ból ;)
To też wielka radość, nie porównywalna z niczym innym i warto.
Gdyby było tak źle żadna nie decydowałaby się na kolejne dziecko.

Nieprzespane noce? Zależy jakie dziecko. A nawet jeśli na poczatku nie przesypia to prędzej czy później przesypiać zacznie.

Brak wyjść? Zależy od organizacji nad opieką nad dzieckiem.
Na spontana raczej już liczyć nie można, wszystko musi być zaplanowe, ale jest do ogarnięcia.

Wspólny czas z mężem? Spędza się go we trójkę :) Jest naprawdę fajnie :)

Fakt, wszystko się zmienia i nic nie bedzie już takie jak zawsze. Życie rzeczywiście wygląda inaczej. Ale inaczej to nie znaczy gorzej ;)
Zmieniają się człowiekowi priorytety, zmienia przyzwyczajenia, zmienia tryb życia i jeżeli potrafi się z tym pogodzić (że już nie bedzie tak jak dawniej) to będzie całkiem fajnie :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
Naprawdę wszysto się zmienia i nigdy już nie będzie jak zawsze.
Ale to jest właśnie CUDOWNE!

Naprawdę jest tak, że są nieprzespane noce na początku...Brak czasu dla samej siebie i męża na początku...Z czasem uczysz się nowej sytuacji, organizujesz sobie lepiej czas i nagle się okazuje, że doba się rozciągnęła i oprócz czasu dla siebie i męża masz jeszcze największy skarb, cud nad cudy, własnego maluszka, który jest najważniejszy na świecie! Uśmiech nie schodzi z twarzy i piękniejesz jako kobieta!
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 13

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wybór auta :) (85 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

poszukiwany dobry ortopeda (23 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

rodzice chrzestni-kiedy zapytać? (21 odpowiedzi)

Tak sobie myślę kiedy prosi się by dana osoba została rodzcem chrzestnym naszego Maluszka? Jak...

do góry