Widok

Jak ubrać 3 miesięczne dziecko w taką paskudną pogodę?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam Was mamusie,
mój syn jutro kończy 3 miesiące. Jak piwinnam go ubierać kiedy za oknem 10-12 stopni? Mam cieplą bluzę welurową z karturem, kurteczkę lekko ocieplaną, kurtkę na polarze, kombinezon... i nie wiem....i co pod spód. Czy pod spodnie dać rajstopy cieńsze, czy jak? Czy na rączki jakieś cienkie rękawiczki czy za wcześnie? A na nózki? W przyszłym tygodniu szczepienie i nie chciałabym żeby mi się przeziębił :( Ech...latem to było łatwo :)
Dzięki za podpowiedź
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak ubieracie swoje maleństwa?
Ja dałabym kurteczkę z polarkiem, a pod spód ze 3 warstwy ( teraz nawet dorośli ubierają pod kurtki 2 warstwy, więc maluch o 1 więcej) Jak będzie za gorąco o ją rozsuniesz Na rękawiczki to chyba jeszcze za wcześnie, choc mozesz zabrać i jak zmarzną raczki to po prostu je nałożysz ... lepiej miec w zapasie kocyk Na pewno jakieś butki lub ciepłe skarpety i papucie
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
tez sie wlasnie zastanawiam czy synka zbyt lekko nie ubieram ? :/
musze my chyba cos cieplejszego juz kupic
kurcze, pogoda sie spsiła z dnia na dzien :/
image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
Pamiętajcie, że dziecko śpi i się nie rusza, więc jest mu dużo zimniej niż Wam. Myslę, że koncepcja Dori jest ok plus kocyk ziepły koniecznie i ochronka przed wiatrem na wózek.
bluza welurowa+kurtka+kurtka+kombinezon?
rany w styczniu tak malej nie ubieralam a miala mniej niz 3 miesiace.i do tego jest zmarzluchem.
zdecydowanie za grubo.
kilka warstw owszem,ale nie wszystkie takie grube.potem dzieci chorują a rodzice zdziwieni.
ja ubieralam miesieczna Sare w styczniu tak:
body z dl rekawem+ pajacyk welurowy +kombinezon.dwie pary skarpetek z czego jedna wełniania.rekawiczki oczywiscie tez,ale w pazdzierniku to zalezy od dziecka.teraz zakladam cieniutkie,bo Sarka zawsze ma lodowate łapki.
image
proponuje body zdl rekawem+bluza welurowa +kombinezon.
image
Czasami przegrzanie gorsze niż lekkie zmarznięcie. Na cebulkę owszem. I ciepły kocyk koniecznie.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
hej ja wczoraj ubrałam małego tak body z długim rękawem + pajacyk welurowy na to skarpetki i polar z kapturem i koniec przykryłam grubym kocem i oslonką a i czapke nma uszy kurde chyba za lekko ale jest zasada której sie boje

hej ja wczoraj ubrałam małego tak body z długim rękawem + pajacyk welurowy na to skarpetki i polar z kapturem i koniec przykryłam grubym kocem i oslonką a i czapke nma uszy kurde chyba za lekko ale jest zasada której sie boje nie przegrzać byłam z małym juz w szotalu i każdy mówił nie przegrzewać już lepiej za chłodno ale dzis jadę po kombinezonik z nóżkami .
Pod kombinezon bym ubiorała tylko rajstopki albo body z długim + pajacyk ale bawełniany cienki i czape i kocyk niemniej jednak też interesuje mnie ten temat wiec poczytam inne propozycje pozdrawiam!!

Ale po tym jak wróciłaś do domu dziecko było zmarznięte?

Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
moja wczoraj miała body krutki rękaw +bluzeczka cienka bawełniana +bluze z takiego cieplejszego polarku spodnie i skarpetki i niewydaje mi sie aby było jej zimno przykryta była kocykiem
justi30
nie chodziło by załaożyc wszytko na raz "bluza welurowa+kurtka+kurtka+kombinezon?"
tylko co wybrac z tych ubranek .......
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Hej. Ja moją 4,5 miesięczną córeczjkę ubalam dzisiaj tak: body dlugi rękaw, na to cieply kaftanik, spodnie na podszewce i pod spodem grube rjstopki. Na to zalożylam lekko ocieplaną kurteczkę, czapkę i buciki. Nie zmarzla!
najgorsze w tym wszystkim jest ze dziecko jeszcze nie powie "mamo, za cieplo/za zimno mi"
i trzeba zgadywac :/

kupilam dzisiaj kurteczke (taka cieplejsza ale nie mega puchata)

myslicie ze juz czas naprawde na kombinezon?

mlody zawsze w wozku siedzi pod dwoma kocykami i pod oslonka na gondole
mysle ze za szybko na kombinezon
image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
Ja mojego 3 miesięcznego synusia ubieram teraz tak:
body krótki rękaw+bluzka bawełniana+rajstopy+spodnie ocieplane+butki na to kurtkę +czapka przykrywam go grubym kocem złożonym i osłonka do wózka .
nie zmarzł i było ok.
body długie też ubieram to zależy jaką bluzkę na to mu ubiorę :)
ubieram go prawie tak jak siebie a ta dodatkowa warstwa to poprostu ten gruby kocyk i osłonka do wózka.
w sumie to się ciesze, że latem jak był malutki to tylko body miał i już bo teraz to sobie nie wyobrażam takiego maluszka ubierać na cebule :/
Ja wczoraj kupiłam kombinezon ale od spodu nie ma polarku wiec za ciepły nie jest chyba ale zawsze to kombinezon wiec grzeje ale niewiem chyba jeszcze za wczesnie chociaz niekoniecznie

Sorry ale dla mnie kombinezon to za wczesnie .
ja Maje ubieram dokładnie tak samo jak w zeszłym roku o tej porze czyli:
body na ramiączkach , bluzeczka z dł. rekawem na to kurteczka cieplejsza lub sweterek i cienka kurtka , rajstopy i spodnie.Jak zasnie zakrywam kocykiem jak nie to nie

Bodziak, bluzeczka z długim rękawkiem, średniociepła kurteczka lub bluza dresowa i cienka kurteczka + skarpetki i spodnie. I buciki.
To teraz - Mały ma rok.
Rok temu ubrałabym cienkie rajstopki pod spodnie + dodatkowe skarpety. I cienki kocyk.
Jeśłi jest wiatr taki jak dzisiaj to 3-miesiecznemu maluchowi założyłabym zamiast kocyka osłonkę wózkową.
Rękawiczek nie.
Roczniakowi już nie.
Ja bardzo boję sie przegrzania i wręcz pozwalam troszke zmarznąć.
Po mieszkaniu przy uchylonym oknie biegał dziś w bodziaku i cienkich spodniach dresowych. Skarpety notorycznie ściąga wiec już nawet mu nie ubieram po domu.

Wiki byl dzis tak ubrany: body z dl rekawem,spiochy,kombinezon,polarowy kocyk i na to pokrowiec od wozka
Jak kombinezon to już bez dodatkowych okryć wózkowych
zawsze ubiera się jedną warstwę więcej niż na siebie
Ja dzis ubiore go w grubszą kurtkę pod to body z dł. skarpety i spodenki przykryję kocykiem i będzie ok

Ja mojego synka ubieram w body na dł.rękaw,rajstopki,spodnie,skarpety,bluza i cienka kurtka noi czapka wiadomo,do tego ciepły śpiworek zamiast koca.
Dzięki dziewczyny,
też mi się wydawało, że na kombinezon jeszcze za wcześnie :) W co bym go ubierała w styczniu?

Do justi30 :) źle mnie zrozumiałaś...pytałam w co z tych rzeczy ubrać dziecko i wymieniłam co Michał ma w szafie. Wszystkiego przeciez nie dałoby się ubrać naraz :)
http://ebobas.pl/artykuly/czytaj/105/pielegnacja/jak-ubierac-dziecko-w-chlodny-dzien

Zimowy ubiór należy dostosować do aktywności dziecka. Ruchliwy maluch powinien być ubrany lżej od rodzica. Siedzący w wózku, nieco cieplej.
Jak ubrać niemowlę na zimowy spacer?
— body
— pajacyk
— dres
— ciepłe skarpety
— ciepła czapka i rękawiczki
— kombinezon lub śpiwór

W co ubrać dwulatka na zimowy spacer?
— body lub bawełniany podkoszulek z długim rękawem i majtki
— ciepła bluza, np. z polaru lub sweter
— rajstopy
— kombinezon
— ciepłe skarpety
— szalik, rękawiczki, czapka
— ocieplane kozaki

W co ubrać czterolatka na zimowy spacer?
— majtki
— bawełniany podkoszulek z długim rękawem
— ciepłą bluzę lub sweter
— rajstopy
— spodnie
— ciepłe skarpety
— kurtkę lub płaszcz
— szalik, rękawiczki, czapkę
— ocieplane kozaki
ja w taka pogode jak dzis, ubralam swoje miesieczne dziecko w body (takie z nogawkami) z krotkim rekawkiem, kaftanik, skarpetki, spioszki, sweterek i czapeczka, no i niedrapki. Do tego gruby ciepły kocyk złozony na 4.
Jak bylismy na dworze sprawdziłam mu karczek, mial cieply, po powrocie do domu tez, stopy tez cieplutkie, wiec chyba nie bylo mu za zimno. Kocyk dobrze grzeje :P
Na glówke zalóż hełm strażcki, pamietaj o dobrym płaszczu przeciw
deszczowym polecam worek po polifosce lub superfosfatu z domieszką dolomitu gdyż zapewnia kompleksową ochrone całego ciała, na stopy załóż gumowce firmy stomil. Pamietaj aby dac dziecku zjesc elkasejidefensis poniewaz zawierają grzybobujcze kultury bakterii. POZDRAWIAM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Wakacje z dziećmi (118 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry