Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

było przyjemnie ......

u proboszcza na plebani .... ciekawe
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wiejadło poszło w ruch .

Najwyższy czas aby plewy oddzieliły się od ziarna .
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kiedys mama wyspowiadała sie tzw ksiedzu, a po jakims czasie gospodyni tegoz ksiedza rozpowiadała po wsi jakie mama ma problemy...rece opadaja
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 19

Przestać dawać kasę.

Nie chrzcić dzieci. I przede wszystkim nie brać ślubu kościelnego!
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 15

i to jest mądra i na poziomie wypowiedź

podzielam Twoje zdanie
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 10

Zapisują cię jak masz parę tygodni i zero pojęcia o co chodzi.

Tak więc wypisanie się to powinna być kwestia złożenia jednego oświadczenia.
Zaś wszelkie kościoły, religie itp powinny być finansowane z dobrowolnych wpłat tych którzy w te cuda na kiju wierzą.
I tyle.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 9

Bez sensu. Można być przecież przeciwko Kościołowi jako instytucji, ale żeby zaraz przeciwko wierze?

Wiara chrześcijańska ma piękne idee i gdyby ludzie postępowali chociaż zgodnie z przykazaniem miłości, świat zaraz stałby się lepszy!
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 16

a to np, ze w niemczech jak mieszkasz to musisz na nich placić (ok, w polsce tez w podatkach, ale jak musisz osobiscie to boli bardziej). Swoją drogą utrudnienie odejścia na maximum, jeśli ktoś nie jest asertywny to go ksiądz odciągnie od decyzji. Co to znaczy, ze jak wysylam pocztą pismo to nie wywołuje skutków prawnych i musze jeszcze porozmawiac z szamanem, co za sekta, zwlaszcza, ze "umowa" zostala zawarta w czasie, kiedy nie jestesmy swiadomi niczego, bez naszej zgody
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 6

1410, lipiec ,

Z kim wtedy nasi dzielni przodkowie walczyli? Może z poganami?
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 12

Lucyfer .

Dla mnie wasza apostazja jest nie potrzebna . Wszystkich takich przyjmuję bez dokumentów . Już jesteście moi .
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 14

zyją sobie dobrze i nie pracują za naszepodatki

dlaczego wszyscy maja płacić niech będzie jak w NIemczech kto się deklaruje temu potrącają z pensji . Ale tak nie zrobia bo by zbankrutowali
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kak komus nie przeszkadza głaskanie chłopców po głwach i przytulanie, spowiadanie sie ksiedzu który łajdaczy sie w knajpach i ma kobiety na boku to spokojnie powinien zostac.Bóg jest wszedzie wwszedzie mozna z nim rozmawiac nie koniecznie przez instytucje która nazywa sie ksiadz
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 18

O, następny z argumentami z d... Mam tkwić w kościele, bo inaczej "obróci się to przeciw mnie", czyli straszenie jakimś mitycznym złem. Kolego, to nie średniowiecze, takie gadki nie działają, ciut nietrafiona retoryka. Zastanawiałeś ty się w ogóle nad tym, jaki sens ma wiara chrześcijańska, czy zostałeś na etapie siedmiolatka i wierzysz, że piekło to fizyczne miejsce gdzie ogoniaste diabły gotują wiecznie ludzi w smole?
popieram tę opinię 68 nie zgadzam się z tą opinią 9
do góry