Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a o jakim bogu piszesz?

bo - jak podejrzewam - na świecie są ich tysiące albo i miliony i każdy z nich jest jedyny prawdziwy
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

I tak by te pieniądze się rozeszły....

Trzeba dobrego gospodarza a nie głupiego co tylko wszystkim daje
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Stara śpiewka katolika wytresowanego do klęczenia przed klechą.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 12

Proponuję założyć rejestr osób wspierających siatke pedofilską bez procedury wypisania się. No cóź, KK ciężko zapracował na zjazd w najbliższych latach tylko jeszcze o tym do końca nie wie.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 16

o! i to jest sedno! brawo, cieszę się żę są jeszcze ludzie!

pozdrawiam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 16

Nie, nie musisz tego "niszczyć" - możesz mimo wszystko trwać w tym, wolna wola. Ale jeśli głównym motywem takiej postawy jest tysiącletnia historia KK w Polsce, to się zastanów, czy twoja "wiara" ma w ogóle jakieś podstawy duchowe?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ale znaleźli sobie problem....

Nie ma obowiązku, bycia katolikiem. Bóg dał nam wolną wolę.
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 8

Durnie i deb.

Gdyby nie wiara wieki temu waszych przodkow wyrzneliby tatarzy,albo turkowie i nie byloby was w ogole na swiecie z waszymi pustymi lbami.Liczyc i pisac poprawnie nie potrafia,ale za to sa wybitnymi znawcami filozofii,religii.Przeciez wiekszosc z was nie potrafi ze zrozumieniem przeczytac instrukcji obslugi pralki,czy zelazka:)
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 53

Czym jest 1000 lat (z czego w sumie całe 1000 to masakra)

w obliczu ok. 200 tysięcy lat człowieka?
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale co cię martwi?

Przechowywanie wpisu z życiorysu o chrzcie? To tak jakbyś chciał się "wymazać" z zapisów w aktach szkoły, że do niej chodziłeś, Rodo ma tu tyle do powiedzenia co Lempart.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

chrześcijanin

A co w sytuacji gdy jestem ochrzczony w KK ale już dawno nie chodze do niego. Nie jestem Katolikiem należe do innej wspólnoty. Skoro apostazja jest zerwaniem z chrześcijaństwem nie moge tego uczynić...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

xyz

Najlepsze jest to, że ksiądz chowa. Za piniondze wszystko pochowa.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 15

Apostazja jest mainstreamowa, napiszcie jak oficjalnie zostać heretykiem :-). A na serio ja na przykład czekam aż emocje opadną i wtedy się wypiszę, żeby ten smutny pan wiedział że to na chlodno i z kalkulacją.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 12

Zapomniales o tym ze kk to panstwo w panstwie?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 7

Z kościoła

Politycznego tak z katolickiego niekoniecznie
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 9

Uwierz mi - moja rodzina będzie wolała być w takiej chwili ze mną, zamiast szukać kogoś od wypowiadania zaklęć. A jak będę miał pomysł pojednania się z Bogiem, to nic mi ani nie przeszkodzi ani nie pomoże - zrobię to we własnym czystym sumieniu, nie potrzebuję pośrednika nieznanej proweniencji...
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 15
do góry