Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kuria i tak będzie robić problemy bo

Co z tego, że składamy kwit do proboszcza parafii gdzie się chrzciliśmy. A mamy pewność, że klecha pismo odnotuje w księgach a co za tym idzie - "wypisze nas" ze statystyk? Nie. Dlatego należałoby uzyskać potwierdzenie z Kurii, że zostaliśmy "wypisani". I tu zaczynają się schody. Mnie Kuria lata temu na piśmie odmówiła potwierdzenia, co jest kuriozum bo jednocześnie przyjęli przecież do wiadomości mój akt wystąpienia. Jednym słowem człowiek nigdy nie ma pewności czy go formalnie wypiszą i będą nadal uwzględniali w statystykach wiernych czy nie. Apostazja ma bardziej znaczenie symboliczne niż formalno-prawne niestety. Długi temat. I nieprawdą jest, że nie można potem być świadkiem np na ślubie. Mozna. Nikt tego nie sprawdza;-)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 20

Ja do nieba nie chcę, może i przyjemny klimat ale za dużo katolików. Ze względu na towarzystwo zdecydowałem się iść do piekła.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

w początkach lat 90 wielu porzucało/chowało legitymacje partyjne i " stawało" się gorliwymi " katolikami"

siadali w pierwszych ławkach, często blisko księży- imprezy domowe z księdzem... itd.

teraz gdy wiele się zmienia- oni tj. ci " katolicy" też....
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

W wyborczej to przeczytałeś?

Pewnie też pisali, że za chodzenie do synagogi będą ulgi w podatkach (gdy PO przejmie władzę).
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 61

Wezme B-,magnez,cynk, Ty tez wez swoje...

ale nie powiem ci gdzie leza bo nie jestem wrozka...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

biurokracja i tyle

nie chodzić do kościoła, nie przyjmowac kolędy, odciąć się od wszelkich imprez kościlenych i tyle. Polecam.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 20

co za artykuł, masakra, to już nie ma o czym pisać, najlepsze że ci wszyscy ateiści są pierwsi u księdza żeby pochować, o tym nikt nie pisze
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 58

Słyszałem, ze 99% kobiet zrezygnowało z rozwodu

Z kościołem, gdy się dowiedziały, ze nie będą mogły wziaść ślubu kościelnego
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 31

czlowiek ile zyje

ile bardzo krotko a na swiecie ok 2500 roznych wyznan i religii trzeba bylo chodzic na religioznawstwo na WUMLU
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wspomnij jeszcze o wielowiekowej tradycji przodków sr*nia w łopian.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wszystko ma swoj poczatek i koniec. Kosciola rowniez to dotyczy.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 16

Weź tabletki, leżą na lodówce.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kolejna katolicka bzdura - jak nie wy, to islam. Otóż tak nie jest - można się obyć i bez was, i bez islamu. Bez azjatyckich guseł można żyć - nie jestem Azjatą, to dlaczego mają mnie obchodzić azjatyckie zabobony?
popieram tę opinię 88 nie zgadzam się z tą opinią 16

2000 lat

2000 lat jesli kto zna historie swiat a najlepiej na islam przejsc i postepowac jak oni a tam kobieta przede wszystkim -gluptasy
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 19

Mądrala

Powtarzasz wszystkie głupoty które opowiada wujek Władek przy kieliszku?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 66

Nie od Boga, tylko z kościoła. Dlaczego zmieniasz temat?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry