Widok

Jak zagęścić sos?

Zawsze używałam wody z mąką, ale od jakiegoś czasu za czuć mąkę w sosie, wydaje mi się że robie tak samo jak zawsze, choć już bardzo dawno sosów nie robiłam, kiedyś tak nie było tego czuć, więc może za dużo mąki, za mało wody?

Jaka proporcja mąki i wody powinna być, aby nie było czuć mąki w sosie, oraz żeby zgęstniał?

Lub czym można jeszcze sos zagęścić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może nie zagotowujesz i dlatego czuć mąkę? co do proporcji nie pomogę, bo zawsze robię "na oko" :]
właściwie sporadycznie używam zasmażek do sosów :) wyjątkiem jest beszamel :] (albo zasmażka do buraczków)

zostaw sos do odparowania, powinien się zagęścić :] (zredukuj go)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robię czasem lekką zasmażkę (łyżka masła, odrobina mąki) lub zagęszczam żółtkiem. Sosy na bazie śmietany zawsze redukuję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja czasami blenderuje podsmazoną cebule i tym zageszczam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie warzywa zagęszczają sos. Rozgotowują sie w sosie i nie musze dodawać zasmazki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

do góry