Widok

Jaką metodę antykocepcji stosujecie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,

Jak w temacie co stosujecie?
Przed zajściem w ciążę stosowałam plastry ... teraz mój ginekolog poleca spiralę/ wkładkę ale jakoś nie mogę się zdecydować.

Jakie macie doświadczenia?

Pozdrawiam,
Olka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przed ciążą pigułki, po plastry ale u mnie się nie sprawdziły więc wróciłam do pigułek teraz też się zastanawiam nad wkładką ale też miedzianą bez hormonów,więcej dzieci już nie planuję,też chętnie przeczytam opinię szczególnie na temat wkładek.
Witam.
Ja mam wkładkę drugi rok i jak narazie jest ok-miedzianą,nie hormonalną.To moja druga wkładka.
Wcześniej stosowałam również pigułki,ale jak dla mnie więcej zachodu,trzeba uważać,bo przy chorobie,zatruciu obniża się skuteczność tabletki i trzeba stosować cosik dodatkowego.
Pozdrawiam.
A czy nasza co miesięczna zmora przy wkładce miedzianej jest bardziej uciążliwa? Pytam bo przy antykoncepcji hormonalnej ja mam luz i dla tego nadal tej metody się trzymam.
U mnie nie było różnicy,ani więcej i boleśniej ani mniej,tak samo.
Miałam wkładkę 5 lat, wyjęłam miesiąc temu.
Nie ufałam jej dlatego zawsze było dodatkowe zabezpieczenie, w związku z tym nie zdecydowałam się na kolejną.
Miałam dłuższe miesiączki (o min.1 dzień) i bardziej obfite.
ps. miałam miedzianą copper T
Właśnie tego się obawiam przy wkładkach .Marta a twoja wkładka to ta z droższych czy tańszych? Bo słyszałam ,że te droższe są bardziej komfortowe tzn. miesiączki nie są tak obfite ale może cena nie ma tu znaczenia.
Raczej z tych tańszych, 5 lat temy płaciłam za nią 300 zł.
Ta droższa o której myślisz to pewnie Mirena (hormonalna) wtedy faktycznie miesiączki jak przy tabletkach- znikome a niekiedy wcale. Feler to jej cena- ok.1100zł
Nika jeśli mogę zapytać czemu nie sprawdziły się u ciebie plastry ?
Przy plastrach przez pierwsze mc było ok.,niestety za dużo wody zatrzymywały u mnie w organiźmie i po 12 mc miałam 2-4 kg na plusie i cellulit jak w 9 mc ciąży,po przejściu na pigułki wszystko wróciło do normy w przeciągu 2 mc,gdyby nie to pewnie dalej bym stosowało bo żadnych innych skutków ubocznych nie zaobserwowałam.A jeszcze bolące piersi przed mc ale to do przeżycia,ale pewnie każdy organizm inaczej reaguje i może inne kobiety przy plastrach nie mają tego typu problemów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
też chciałam wkładkę, ale się nie zdecyduję, ma chyba więcej wad niż zalet. Największe to ryzyko dłuższych i obfitych miesiączek, a druga to to że tamponów nie można używać, a nie wyobrażam sobie w lato z podpaską w dodatku przy obfitej miesiączce :(:/ zostaję przy tabletkach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dlaczego nie można używać tamponów przy wkładce ?Pierwsze słyszę?
Ja mam wkładkę Nova T 3 rok jest to moja druga wkładka - powinnam ją teraz wymienić. Miałam się zglosić do gina w pierwszych dniach miesiączki kiedy szyjka jest rozpulchniona...hmmmm spóźniam się 10 dni :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nika nie są wskazane tampony ponieważ jest ryzyko przesunięcia/ wypadnięcia spirali (wąsy mogą się wplątać)

Przez 8 lat spirala, potem plastry, teraz tabletki za jakiś czas wracam do spirali jednak.
O nie!Do podpasek to ja już nie wrócę.
Jest spirala bez nitkowa wtedy można używać tamponów :)
:) a jaka? Szczerze mówiąc nie słyszałam :( A tampony to zbawienie tym bardziej latem. Ja swojemu ginowi kazałam podciąć ale efekt mam taki, że zawinęły się do macicy i prawdopodobnie będzie trzeba usuwać w warunkach szpitalnych :(

Nie używanie tamponów nie wchodzi w grę ;)

Coś więcej o spirali nitkowej?

Pozdrawiam,
Ola
jaka skutecznosc zapobiegania ciazy ma spirala? jedna z was napisala ze dodatkowo sie zabezpieczala. Dlaczego?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

do góry