Widok

Jakie branże będą zatrudniać pracowników?

Jakie branżę będą zatrudniać Pracowników i do kogo ( jakiej osoby można zanieść CV do portu w Gdyni i Gdańsku ) ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dawno nie słyszałem bardziej lakonicznego pytania (w dodatku od Anonima). Pytanie to temat - rzeka. Konkrety proszę pisać, a nie takie coś.
Jak napisać szczegółowo jak sam nie wiem
Zadałeś tak pytanie ~adi, że uprzejmie Ci na nie odpowiem: sądzę, że w przyszłym roku będzie popyt na kosmonautów i specjalistów pracujących w NASA (żart). Napisz konkretnie jaka branża Cię interesuje, na jakim stanowisku (np. pracownik biurowy, magazynier, mechanik, spawacz, sprzątacz, brygadzista, kierownik budowy itp.); podaj lokalizację (rozumiem, że wolałbyś tzw. "ścisłe" Trójmiasto, czyli Gdańsk, Sopot lub Gdynię) i czy masz już jakieś (nawet jakiekolwiek) doświadczenie zawodowe. Wspomniałeś coś o pracy w stoczni, ale wciąż nie wiem na jakim stanowiskiem jesteś zainteresowany. Jeżeli chodzi o stocznie to niestety nie znam tej branży i radziłbym prześledzić wątek których firm (zwłaszcza wśród podwykonawców) unikać na tym rynku i wybrać te o których nie piszą w samych negatywach. Mam jedynie kolegę, który pracuje w Stoczni Remontowej w Gdańsku, ale w biurze (w zarządzie tej spółki) i b. sobie chwali zarówno pracę jak i pracodawcę (otrzymuje wysokie zarobki). Ale na jego stanowisku trzeba już coś potrafić tj. znać biegle co najmniej 1 język obcy i pakiet MS Office oraz mieć przynajmniej 8 lat doświadczenia na podobnym stanowisku.
Branża BPO, logistyka, administracja biurowa
Pracodawcy branży BPO / SSC potrzebują zwłaszcza specjalistów ds. tel. obsługi klienta ze znajomością co najmniej jednego języka obcego na poziomie min. dobrym (w przyp. angielskiego jest to B2 - najlepiej udokumentowane certyfikatem np. FCE), jeśli nie biegłym. Najlepiej znać niemiecki i rosyjski (o angielskim nie muszę chyba wspominać bo obecnie to już standard). Musisz też biegle posługiwać się pakietem MS Office (zwłaszcza Excelem, Wordem, Outlookiem a czasem i Power Pointem) w najnowszej wersji Windowsa. Ponadto powinieneś być kreatywny, radzić sobie ze stresem i być nastawionym na zadaniowe tempo pracy (realizacja konkretnego celu, nie chodzi mi tu o aktywną sprzedaż - telemarketing). Jeżeli nie masz doświadczenia w tej branży (która nota bene b. szybko się rozwija, a pracownicy firm tej branży raczej nie mają na co narzekać) to co roku (począwszy od obecnego) organizowany ma być przez Fundację Invest in Pomerania i Agencję Rozwoju Pomorza S.A. darmowe szkolenie dla bezrobotnych mieszkańców województwa pomorskiego do 30 lat mających: min. średnie wykształcenie (preferowane wyższe, choć niekoniecznie); znających min. 1 język obcy na poziomie min. (ww. jaki to poziom); kreatywnie rozwiązujących problemy; mających optymistyczne nastawienie do przyszłej pracy i współpracowników; tolerancyjnych (praca w międzynarodowym środowisku wymusza choćby min. tolerancję dla inności); w pełni dyspozycyjnych (bez jakiejkolwiek pracy zarobkowej - również tej na czarno); gotowych do odbycia szkolenia trwającego 3 miesiące odbywanego w 2-óch wariantach (pn.-pt. 08.00 - 16.00 lub tylko w weekendy 08.00 - 20 / 21). Szkolenie odbywa się w okresie letnim (w zależności od wyboru rodzaju szkolenia jakie chcesz przejść od II poł. VI - II poł. IX i od 29.06). Szkolenie to nie gwarantuje automatycznego zatrudnienia przez którąkolwiek firmę z tej branży, ale na pewno zwiększa szansę uzyskania pracy na rynku branżowym. Szkolenie ma być prowadzone przez profesjonalnych trenerów / prelegentów z kilku znanych form właśnie z tego sektora gospodarki. Wyżywienie, zakwaterowanie (o ile nie jesteś z Gdańska) i dojazdy do Centrum Szkoleniowego we własnym zakresie. Ze względu na ogromną ilość chętnych (głównie studentów / absolwentów różnych filologii, administracji, bankowości, księgowości czy marketingu z różnych uczelni wyższych) ma być podobno wdrażana kolejna edycja (okres jesienno-wiosenny). Jeżeli jednak masz już jakieś doświadczenie w administracji (np. jako asystent biura czy wsparcia sprzedaży) i znasz co najmniej dobrze 1 j. obcy, to aplikuj do Transcomu na Przymorzu (gwarantują podobno 2 x większą stawkę podstawową w porównaniu do polskojęzycznego odpowiednika odbiorcy połączeń przychodzących i pakiet medyczny). W tej branży nie musisz też niczego sprzedawać, tj. wciskać kitu, tylko odbierać tel. / e-maile od zagranicznych klientów.
Logistyka natomiast jest zupełnie inną branżą i bez stażu w jakiejkolwiek firmie z tej branży nie ma sensu nawet pytać o pracę. Na szczęście dość często pojawiają się w necie oferty stażu w tej branży (zwłaszcza z Gdyni, gdzie większość firm ma swoje biura / siedziby na terenie Portu Gdynia lub w jego najbliższych okolicach). Mam nadzieję, że pomogłem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co do pracy w samej stoczni jako spawacz, monter lub / i szlifierz podaję wątek z tego forum do analizy:
http://forum.trojmiasto.pl/PRACA-JAKO-MONTER-KADLUBOW-OKRETOWYCH-KURS-I-PRACA-W-STOCZNI-t420631,1,33.html
Jeśli chodzi o branżę BPO/SSC, zaletą jest też fakt, iż zazwyczaj nie wymaga się doświadczenia (nawet w obszarach takich jak finanse i księgowość), choć wiadomo, że posiadając takowe można liczyć na wyższe wynagrodzenie i szybszy awans. Postawą jest znajomość języka obcego, obsługa komputera i kompetencje miękkie (cierpliwość, elastyczność, umiejętność pracy w stresie,itp.). Osobiście pracuję w firmie WNS w Gdyni, jest to moja druga korporacja i jestem bardzo zadowolona. To prawda, że w firmach tego typu wymagana jest dyspozycyjność, olbrzymi dystans do siebie (i ewentualnych uwag przełożonych) i szybkość, ale oprócz budżetówki już chyba tylko tam pensja jest wypłacana na czas . Poza tym można korzystać z prywatnej opieki medycznej, karty Multisport, różnorodnych benefitów oraz ciekawych kursów i szkoleń.

Inne tematy z forum Praca

Własny biznes do 40 tyś zł (23 odpowiedzi)

Witam macie może jakieś pomysły na własny biznes z budżetem do 40 tyś zł ?? Myślałem nad prostym...

Życie za granicą to też nie bajka... (52 odpowiedzi)

Obserwowałam to forum jeszcze w momencie, kiedy byłam w Polsce i tak jak większość z Was...

Własna gastronomia - czy się kalkuluje? (59 odpowiedzi)

Mam pytanie, głównie do mieszkańców Gdyni: jakie jest Wasze zdanie nt. poprowadzenia własnej...

do góry