Widok

Jakie koła do XC??

Witam,
Mam pytanko - jakie koła polecacie pod V-ki do XC maksymalnie do 2000 pln. Zastanawiam się nad:
XTR 2007 za ok. 1650 pln (nieco ponad 1,5 kg)
Mavic CrossMax Enduro za niecałe 1500 pln (koło 1,7-1,8 kg)
DT Swiss (albo 1480 albo 240) za ok. 1700-1800 pln (jedne trochę poniżej drugie troche powyżej 1,5 kg)
interesujące są też koła Bontragera, ale polski dystrybutor nie ma ciekawych modeli pod V-ki (przynajmniej na stronie internetowej tym się nie chwali :-().
Co polecacie??
Od razu powiem, że nie mam zwyczaj robić nic z kołami więc nie interesują mnie koła, w których trzeba by cokolwiek serwisować. Podobno (tak czytałem w starym teście BB) koła DT należy przy ostrej eksploatacji co tydzień czyścić. U mnie to odpada.
Dlatego najważniejsza dla mnie jest bezawaryjność i trwałość (dobre uszczelnienie!). Ważne też, żeby trochę pojeździły (czyli chyba lepiej, żeby miały ceramiczną obręcz, czy ktoś wie, czy XTR ma ceramiczną obręcz??)
Nie mam zielonego pojęcia o wyżej wymienionych kołach (oprócz opisów producentów, że są cudowne ;-), dlatego bardzo proszę o jakieś info.
Jakie piasty są lepsze (zwykłe - takie chyba są w XTR czy maszynowe??)
Pozdrower
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
DT, jedne z najbardziej niezawodnych piast, obręcze też znakomite.
Pod v'ki jest wybór ogromny. Miałem crossmaxy i oprócz wytartej ceramiki były z*******e (moge Ci sprzedać, mam je jeszcze :). Teraz jeżdże na DT, tyle że pod tarcze. Koła podobnej klasy, lekkie, sztywne i wg. mnie równie z*******e. DT ma dużo mniejszy opór na łożyskach (czuć to jak kręcisz ośke palcem) i wyglądają na ładniej wykonane. Bontragery bedą fajne na 2008, poczekaj jeszcze jakiś miesiąc. Race X lite pod v są bardzo ciekawe i przede wszystkim jedne z najlżejszych na rynku. Piasty robione przez DT ( w sumie to samo co 240s) więc problemów z trwałością nie będzie. Zadzwoń do ssc i dowiedz się co mają z Bontragera i kiedy bedą mieli dostawe modeli 2008. Wg. mnie warto poczekać szczególnie że sezon już się kończy.

Co tam Jarek?
Szykujesz sie sprzetowo na maratonik w Gdyni? ;)

Pomysl nad inwestycja w tarcze i kola pod tarcze od razu...

Pozdrower
Peter
Dt - trwałe,niezawodne, pierwsz liga no i niedrogie(10tys bez servisu)
Polecam też Mavic SLR,lecz cena może zniechęcić choć mi się udało kupić za 590E
Ja bede niedlugo sprzedawac swoje kola ;) czekam tylko na nowe pod t.

Obrecze mavic xc 717 czarne prawie nowe ok 750km przejechalam
Szprychy dt Revolution czarne 2.0/1.8/2.0
Nyple czarne Dt Pro Lock
Piasty Dt Onyx czarne 2gi sezon im mija

Waga ok 1650 chyba
ja na koniec sezonu prawdopodobnie puszczam swoje slry, tylko czekam na odpowiedź co do ceny nowego kompletu.
Dzięki za oferty, ale szukam zdecydowanie kół nowych, a drugi warunek to, że koła mają być zestawem od jednego producenta i fabrycznie złożone. Nie mam zaufania do kół zaplatanych w serwisach.
Peter - w maratonie to nie wiem nawet czy wystartuję, bo leczę kontuzję a w dodatku załapałem jakieś choróbsko, ale będę oczywiście się starał, bo to jedyny maraton w całym roku w okolicy (nie licząc Elbląga - to już dalsza okolica) - trochę to smutne, że tak mało długodystansowych imprez - w końcu tereny mamy super.
Pozdrower

p.s. a jakie macie opinie o zestawach, które chcecie sprzedać?? Jakie plusy jakie minusy??
p.s. 2 - po co tarcze?? Czy na naszych terenach nie wystarczą v-ki? Tarcze przecież zawsze cięższe!
jesli na zawsze masz zamiar pozostac/jezdzic w3m i nie wyruszyc nigdzie dalej to pewnie Ci wystarcza, ale powiem tak - jesli ich nie masz to nie wiesz jaka jest roznica w jezdzie (m.in. pewnosc hamowania w kazdych warunkach)
Co do wagi to jest juz w miare zblizona, poza tym waga roweru wcale nie jest najwazniejsza (zawsze tak twierdzilem) - duzo wazniejszy jest silnik i inne podzespoly napedowe oraz przekladnie ;)

jakbys widzial jakie rowery z jezdzcami zostawialem za soba na wyscigach w Irl... gdyby podchodzic czysto sprzetowo to nie mialem z nimi wiekszych szans bo sporo z nich mialo duzo fajniejsze, lzejsze maszynki... ale jak wiesz - to nie wszystko...

trenuj, trenuj!

Pozdrower
Peter

PS: patrzyles na oferte kol na piastach AmericanClassic/Mavic717?
Ciagle tanieja cholera!
http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=38_102_129&products_id=1449

a te minimalnie ciezsze, ale 100 tansze
http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=38_102_129&products_id=1556
Peter :: SK :: napisał(a):

> PS: patrzyles na oferte kol na piastach
> AmericanClassic/Mavic717?
> Ciagle tanieja cholera!
> http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=38_102_129&products_id=1449
>
> a te minimalnie ciezsze, ale 100 tansze
> http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=38_102_129&products_id=1556

A patrzyłeś na to co napisał w peirwszym poście?

> "Od razu powiem, że nie mam zwyczaj robić nic z kołami więc nie interesują mnie koła, w których trzeba by cokolwiek serwisować. "
a co w tym kolach trzeba serwisowac?
A słyszałeś coś o piastach AC?
tak, ze sa lekkie i dobrze zrobione, sprzet do scigania
znajomy na tkaich jezdzi i przejazdzil na takich kolkach Transcarpatie i sa ok,
masz dla mnie jakies dodatkowe info?
aha, ja słyszałem, że są lekkie i gówniane. Łożyska potrafią paść po 800km, w dodatku w Polsce te ładowane w AC są często nie do dostania (2RS bodajże), od biedy na wyścigi to może być, ale nie na codzień kiedy priorytetem staje się niezawodność i łatwośc użytkowania. Po co się ładować w taki szmelc skoro autor wątku może kupić coś na piastach Dt 240s - najbardziej niezawodnych i rozbieralnych jedną ręką? W dodatku kiedy są one nie tak dużo cięższe od AC.
koła okrągłe koniecznie, żeby tylko nie były jajowate, bha, bha, bha, bha,,.....dlaczego nie piszecie,że cenzura jest na tym forum wolnych ludzi? komusze nawyki po rodzicach macie?
po rodzicach lepiej odziedziczyć takie nawyki niż głupotę i jeszcze się tym chwalić na forum!

Wracając di tematu to słyszalem kiepskie opinie na temat bębenków w AC. Nie warto sie w te koła pakować.
A co sądzicie o tych kółkach:

http://www.allegro.pl/item246265457_nowy_komplet_kol_bontrager_race_lite_supercena_.html

Oczywiście wcześniej pisałem o v-kach, ale spodobały mi sie bardzo Hayesy z e-bay'a opisywane w innym wątku i rozszerzam horyzonty o koła pod tarcze. Mam pytanie - czy te hamulce będą pasowały do tych kół??

Pozdrower
hayes robi tarcze is ( sześć śrub ) - nie słyszałem o centerlockach .
a koła kup sobie mavica , nie będziesz miał z nimi problemów .
do góry