To zalezy od wielu czynników. Jesli chodzi o miejsce, to indukcja wydaje się być lepsza opcja dla małych kuchni gdzie blatów roboczych nigdy dość. Na pewno czyszczenie takiej płyty jest szybsze i...
rozwiń
To zalezy od wielu czynników. Jesli chodzi o miejsce, to indukcja wydaje się być lepsza opcja dla małych kuchni gdzie blatów roboczych nigdy dość. Na pewno czyszczenie takiej płyty jest szybsze i łatwiejsze. Sama posiadam gaz i wiecznie upaprana płyta, ściąganie tych kratek, palników mycie wszystkich tych elementów to jest po prostu koszmar. Na indukcji gotuje się szybciej. Z kolei wiem również że dla osób które dużo i intensywnie gotują lepszą opcją jest gaz. Obiad gotowany na ogniu smakuje po prostu lepiej. Ja gotuje dużo, ale mimo wszystko wygoda i szybkość gotowania jest dla mnie ważniejsza, więc przy budowie domu na pewno postawię na indukcję. Jeśli chodzi o płyty elektryczne, to raczej się już ich nie stosuje. Są bardzo drogie w użytkowaniu, zjadają dużo prądu. No i nagrzewa się mocno tak wieć jest niebezpieczna jeśli masz w domu dzieci. Zdecydowanie nie polecam:
https://sklep.technica.pl/blog/kuchnia-elektryczna-czy-indukcyjna-ktora-wybrac
Na stronie jest opisane, jakie są różnice pomiędzy tymi kuchniami.
zobacz wątek