Widok

Jakie papiery???

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Bierzemy ślub konkordatowy i jestesmy na etapie 3 m-cy do ślubu.Jakie są potrzebne papiery w USC?Co trzeba mieć oprócz dowodu osobistego?Z góry dzięki. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wystarczy dowod osobisty (Twoj i Twojego nazyczonego) i nalezy kupic znaczek za 80zl w US. Pozdrawiam ;-)
Dziekuje-troche mnie teraz uspokoilas bo myslalam, ze bedzie wiecej zachodu.Buziaki
nie zupełnie :) ja jestem właśnie na etapie załatwiania tego :) wiec tak...jeśli chodzi o USC to jeśli bierzecie ślub w miejscowości w której jedno z was sie urodziło, to w tym przypadku osoba ta, nie musi mieć dodatkowych dokumentow, tylko dowód osobisty,jeśli natomiast jedna ze stron nie pochodzi z tej miejscowości w której bierzecie slub, to musi z UM z miejscowości w której się urodził wziąśc "skrócony akt urodzenia" i udac się z tym do USC w miejscowości zawarcia ślubu.
Tak oczywiscie, musza byc rowniez "Skrocone akty urodzenia" z Urzedow Stanu Cywilnego z miejscowosci w jakiej sie urodziliscie. Koszt jednego to 20zl (15zl akt i 5zl podanie).
To jak to jest.Urodzilam sie w gdansku i tam mieszkalam 15 lat.Od niedawna mieszkam za Gdanskiem i jestem tam zameldowana-czyli bede musiala isc i tak do Urzedu Miasta po Skrócony akt urodzenia???
Tak, jezeli slub bedzie w innym miescie, to niestety musicie udac sie po swoje akty urodzenia !
a ja słyszałam , że można zrobić tak, że

składasz wniosek w Gdańsku, żeby przysłali Ci akt urodzenia np. z Kościerzyny.....
i nie musisz jechać osobiście po akt urodzenia do Kościerzyny - Urzędy załatwiają to między sobą

a ile to kosztuje??

Nie przeprasam za bledy
no szkoda , ale nie wiem ile to kosztuje .... ja formalności będe załatwiac dopiero w lipcu... jeszcze się nie dowiadywałam

do góry