Widok

Jazda lewym pasem

Motoryzacja Temat dostępny też na forum:
Trójmiasto- nagminna jazda lewym pasem- mimo, że prawy pas jest wolny. To jest wykroczenie drogowe. Często większość kierowców jedzie lewym pasem, nawet policja tak jeździ. Wina kierowców i policji, że na to pozwala. Pochodze z większej aglomeracji i jest to dla mnie niezrozumiałe. Niska kultura na drodze, czy braki wyszkolenia.
popieram tę opinię 71 nie zgadzam się z tą opinią 15
prawy dziurawy pas nienadający się do normalnej jazdy...
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 33
Masz tutaj odpowiedź na postawione pytanie a jak widzisz prawy pa wolny to sam nim jedź.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 43
Wyprzedzanie w terenie zabudowanym prawym pasem nie jest zabronione więc w czy problem?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 39
A ta większa aglomeracja od Trójmiasta to pewnie Kartuzy?
Bo tam rzeczywiście wszyscy jeżdżą prawym pasem , bo lewy jest w przeciwną stronę.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 31
Ja zawsze jadę prawym pasem. Mam przed sobą pustą drogę, nikt się przede mnie nie wpycha, a na światłach prawie wszystkich wyprzedzam, bo ci, co stoją na końcu, nie zdążą przejechać jak światło zmieni się na zielone.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 1
To jest kultura Kaszubska, a nie Polska
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ma racje popieram go. Jestem kierowcą tira
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 2
prawie znasz przepisy, pod warunkiem że są dwa pasy w tym samym kierunku a poza obszarem zabudowanym muszą by trzy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 36
Lub jezdnia jednokierunkowa. Czyli jak masz barierki i 2 pasy poza obszarem zabudowanym to wyprzedzasz jak chcesz. Zwłaszcza idiotów snujących się 80-100 km/h lewym pasem na obwodowej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 28
Dokładnie, jako swiezy kierowca jezdzilam prawym pasem bo wolniej, ale np. ul. Morska w Gdyni - prawy pas - dziurawa masakra, nietrudno o uszkodzenie auta. Przyspieszylam i jeżdżę lewym.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 37
Jest jeszcze jedna bolączka w tym temacie! Blokowanie lewego, kończącego się pasa na Armii Krajowej w godzinach szczytu komunikacyjnego. Celują w tym kierowcy ciężarówek, ale nie jest to regułą. Przy takim nasileniu ruchu jaki tam występuje, jest to bardzo irytujące. Dyskusje na CB radio, okraszone wulgaryzmami niczego nie zmieniają. Kierowcy ciężarówek nie rozumieją potrzeby jazdy również lewym pasem i ruchu na suwak przy zwężeniu na końcu. Codziennie prawie popełniają wykroczenie utrudniania ruchu. Gdzie jest policja?!
Kilka dni obecności patrolu w tym miejscu, przy wszechobecnym CB radio rozwiązałoby kwestię z pożytkiem dla wszystkich. Nauczyłoby to może tłumoków wykorzystania całej przepustowości ulicy!!!
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 2
niech się w Polsce nauczą jeździć na suwak a nie wciskają w każdą "dziurę"
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4
Właśnie o to chodzi, żeby wozacy dali ludziom jeździć, a nie blokowali całego lewego pasa!!! To jest karygodne. Ich teksty przez radio, że w Polsce jeździ się prawym pasem są śmieszne w tym przypadku.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie znasz kodeksu i głpot nie pisz, to wygląda na twój prymitywizm
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
jak jest jeden pas to chyba logiczne, że z prawej się nie da wyprzedzić...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 18
dziś na obwodnicy wyprzedzałam prawym mając 130 km/h !!! nie jestem w stanie określić ile miał gentleman jadący lewym (60/80?). każdemu nerwy by puściły.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5
jazdę lewym pasem szczególnie upodobali sobie posiadacze samochodów z tablicami rejestracyjnymi GWE, GPU, GKA.....

przecież dla nich jazda prawym pasem to jak jazda poboczem a oni są z miasta i poboczem ciągać się nie będą.

proszę zwrócić uwagę że lewym pas okupuja w dużej większości posiadacze właśnie tych tablic co wymieniłem wyżej.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciekawe. Lewy pas służy tylko i wyłącznie do wyprzedzania. Niestety jadąc osobowym w pewnych godzinach cały czas się wyprzedza wolno jadące ciężarówki stąd jazda lewym pasem. Jednak należy zjechać na prawy gdy w lusterku widać nadjeżdżający pojazd lub na prawym nie ma wolniejszego ruchu.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak ktoś pędzi "ile fabryka " , a przed czerwonym światłem jeszcze na siłę wyprzedza innych i natychmiast hamuje , to na pewno będzie to GWE lub GPU .
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Na drogach Trójmiasta

Myjnia bezdotykowa - możliwość mycia ręcznego (4 odpowiedzi)

Dzień dobry! Gdzie w Gdańsku można na spokojnie umyć auto ręcznie (na dwa wiadra) na myjni...

Wypożyczalnia samochodów (10 odpowiedzi)

Witam, gdzie jest najlepiej wypożyczyć samochód na dłuższy okres czasu? Najlepiej tak żeby od...

[Gdzie?] Uzywane auto w miare uczciwie? (31 odpowiedzi)

Szukam uczciwego salonu w Trójmieście, gdzie mozna kupic uzywane auto i zostawic w rozliczeniu...

do góry