Widok

Jazda lewym pasem

Motoryzacja Temat dostępny też na forum:
Trójmiasto- nagminna jazda lewym pasem- mimo, że prawy pas jest wolny. To jest wykroczenie drogowe. Często większość kierowców jedzie lewym pasem, nawet policja tak jeździ. Wina kierowców i policji, że na to pozwala. Pochodze z większej aglomeracji i jest to dla mnie niezrozumiałe. Niska kultura na drodze, czy braki wyszkolenia.
popieram tę opinię 71 nie zgadzam się z tą opinią 15
A chociażby spore rondo w okolicach Teatru Wybrzeże ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz rację, kolego. Nie da się ukryć, że gdyby z wjechaniem cwaniak miał problem, to możliwe, że ich ilość by zmalała.
Niestety, zawsze znajdzie się osoba, która wpuści, przez co cwaniaków przybywa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na Hallera jest tego przykład. Przez takich cwaniaków, co jadą lewym pasem w kierunku opery i kretynów, którzy ich wpuszczają przed wiaduktem, na prawym pasie wszystko stoi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Grzecznie stoi? Ja bym powiedział, że niegrzecznie wydłuża zator :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Generalnie włączanie lewego kierunkowskazu na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym (jednopasmowym) jest zbędne, natomiast używanie kierunkowskazów w ruchu okrężnym z wyznaczonymi pasami ruchu oznacza zmianę pasa... tylko, że takich skrzyżowań w trójmieście nie widziałem.
Chłopie, muszę jechać lewym pasem, bo chcę potem skręcić w lewo.
Jak będę na prawym pasie, to mnie nie puszczą i nie przedrę się. A tak to zjeżdżam na pas przeznaczony do skrętu w lewo, np.ul.Abrahama w Gdańsku i już nikomu nie wadzę...

~obs

2011-08-14 10:50:59

a tego wpisu nie zauważyłam, no padam ze śmiechu...

nie wpuszczą hehe, zawsze jest sytuacja, by zmienic pas, są tez i zyczliwi,którzy wpuszczają...

no tylko boki zrywać...nie umiesz zmieniac pasów w ruchu miejskim? gdzie kupiłeś prawko i za ile?
proponuję nie wsiadać za kółko, bo skoro z tym jest problem, to aż strach pomysleć czego jeszcze nie ogarniasz albo jak sie zachowasz w grozniejszej sytuacji
###############
tak tak chciałbyś poczuć mój smak
wszędzie dotknąć
potem po prostu w dupę kopnąć
nie nie tego aż tak trudno nie mówi się
to nie amatorski układ kolacja ze śniadaniem
to cos dla konesera a ja jestem głównym daniem!
###############
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kolego, nie mówie tu o sytuacji gdy dwa pasy schodzą się w jeden dalej jadący, tylko kiedy mamy dwa pasy, jeden pozwala na jazdę w lewo, drugi prosto. Na pasie do jazd prosto stoi korek osób, zamierzajacych w tym kierunku pojechać. Na lewym pasie, gdzie jest mniejszy ruch, część osób omija korek, by wjechać "wepchąć się" przy samym skrzyżowaniu, aby uniknąć stania w korku. Jest to bardzo niegrzeczne w stosunku do osób, które uczciwie chcą odstać swoje i pojechać w tym kierunku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
jazda na suwak jest bardziej kulturalna i na dodatek bardziej sprawiedliwa - kazdy stoi tyle samo w korku... a ze ruch jest zle organizowany to juz nie jest wina kierowcow...
jak gka i gwe przestana zabierac prace tym z gd,to nie bedzie takich korków:)
###############
wszędzie dotknąć
###############
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Np. aby zachować się kulturalnie.

To, że oznakowanie tego fragmentu drogi jest conajmniej kiepskie to jest inna sprawa. Ale wiedząc o tym, iż tylko jeden pas jedzie prosto, uczciwie było by stanąć na końcu sznura aut które zmierzają w tym właśnie kierunku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
"Przykłady: zjazd z Moreny w stornę łostowickiej"

skoro przez dlugi dosc fragment wspomnianej drogi stoja znaki informacyjne - 2 pasy do jazdy na wprost - i dopiero jakies 200 metrow przed skrzyzowaniem znaki zmieniaja pas z jazdy na wprost do jazdy w lewo, to czemu nie jechac po obu pasach na wprost do miejsca, w ktorym pas zmienia swoje przeznaczenie????
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja nie zliczę ile razy już wyprzedzałem prawym pasem, mimo że zawsze daję szansę aby zjechąc, ale jak tylko jest czysto a delikwent nie zjeżdza to jadę wtedy prawym, echhh..
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Można by również dodać, że denerwujące jest postępowanie osób, które lewym pasem omijają ile się da pojazdy stojące w korku (np. gdy niżej pas prawy jedzie na wprost, a lewy skręca) i na samym początku korka wjeżdzają na pas do jazdy na wprost i tam także jadą.

Ciekawy jest tu fakt, iż np. w kolejce w sklepie, wszyscy by się obużyli, a tu niestety nikt nic nie powie. Więcej - gdzie by się tak ktoś nie próbował wepchnąć, zawsze znajdzie się ktoś kto go bez problemu wpuści.

I nie chodzi mi tu Panie i Panowie o sytuację, gdzie są 2 lub 3 pasy i jeden się kończy, lecz gdy każdy pas jedzie w innym kierunku. Przykłady: zjazd z Moreny w stornę łostowickiej, czy też 3 Maja w stronę skrzyżowania z Kartuską.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wszystko byłoby zrozumiałe, gdyby przed zjazdem z ronda włączali jeszcze prawy kierunkowskaz... Wtedy faktycznie lewy kierunkowskaz byłby OK, chociaż i tak powinien on być włączany tylko podczas zawracania na rondzie.

Tak przynajmniej mnie uczyli na kursie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Akurat lewy kierunkowskaz na rondzie to już nie błąd.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
szczerze mowiac to najczesciej widze lewy pas zapchany przez muły w powiecie wejherowskim... widzę gwe i mnie mierzi...na rondzie w Wejherowie placze ze smiechu jak widze kierunkowskaz w lewo...
gka tez mnie dobija, bo to w wiekszosci kierowcy bez wyobrazni...

w ogóle zabrałabym prawko niejednemu, nawet z gd,gsp i jak najbardziej z ga, za chamstwo,mułowatośc i właśnie brak wyobraźni...

mało tego dobijaja mnie skrzyzowania typu grunwaldzka/ do studzienki - sam nie pojedzie,to innym tez nie da i zablokuje przejazd:/

wrrrrrrrrrrrrrrr! zabrac prawko, niech sie ucza i zdaja od nowa i tak do skutku!!!
###############
wszędzie dotknąć
###############
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Trójmiasto, kaszuby to królewstwo lewego pasa i wymuszania pierwszeństwa przejazdu. Prymityw to szofery
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystkim GAmoniom i GDurniom życzę szerokiej drogi w korkach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 16
Na tym polega twoja nieudolność , że nie potrafisz przeszkoczyć na lewy pas tylko blokujesz. Pomyśl co by było gdyby tak wszyscy jeżdzili- Trójmiasto zakorkowane
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trakt św, Wojciecha jakiś czas temu został wyremontowany pewien odcinek drogi za ul. Sandomierską w kier. Pruszcza - prawy pas...
..i co ..prawy pas nówka był wolny a idioci i tak jeździli lewym
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Na drogach Trójmiasta

Myjnia bezdotykowa - możliwość mycia ręcznego (4 odpowiedzi)

Dzień dobry! Gdzie w Gdańsku można na spokojnie umyć auto ręcznie (na dwa wiadra) na myjni...

[Gdzie?] Uzywane auto w miare uczciwie? (31 odpowiedzi)

Szukam uczciwego salonu w Trójmieście, gdzie mozna kupic uzywane auto i zostawic w rozliczeniu...

Wypożyczalnia samochodów (10 odpowiedzi)

Witam, gdzie jest najlepiej wypożyczyć samochód na dłuższy okres czasu? Najlepiej tak żeby od...

do góry