Widok

Jeziora na Halnej

Czy ktoś się orientuje dlaczego już nawet zwykła równarka nie przejedzie chociaż raz na jakiś czas i nie wyrówna tej ulicy? W jednym miejscu gdzie Sad-Oil wybudowal mozna zatopić auto a już o przejściu pieszo nawet nie wspomne.. chyba ze w pław przepłynąć... dziwię się też ludziom którzy mają to jezioro przed swoim domem ze nie reaguja w jaki kolwiek sposób i ze im to najwidoczniej nie przeszkadza... jakby nie było świadczy to tez o deweloperze ze jak juz ma domy sprzedane nie interesuje go to czy idzie w ogóle do nich dojechać...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadzam się z powyższym! Na Halnej kilka domów jest jeszcze do sprzedania. Ale droga która do nich prowadzi tylko odstrasza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego? To ja odpowiem. To sa naturalne cieki wodne. Tam woda na polach stała zawsze. Natury nie oszukasz.
Takich miejsc w Baninie jest więcej niestety.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale istnieje z pewnoscia możliwość jakiegos zasypania takich miejsc bądź w skrajnych przypadkach wykonania drenarzu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

A dlaczego deweloper ma to robic. On juz sprzedal to co zrobil, niech sie martwi nowy wlasciciel.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

No właśnie nie do końca sprzedal jak piszą powyzej...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No tak- najlepiej zasypać. A potem lament ze woda wdziera się do salonu , że ogromne kałuże na Rolniczej etc. Myślę że drenaż to owiele lepsze rozwiazanie- szczególnie, że te pola były drenowane jeszcze za "Niemca" ale po budowach prywatnych i developerów system drenaży nie działa bo albo poprzerywane albo pozasypywane.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może dlatego, że to ulica prywatna, a nie gminna?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Równali rolnicza tydzień temu a dziś jest tak jak przed równanie.... Tu należy zasypać sporo tlucznia i porządnie zagęścić! Samo równanie nic nie da ale widać że gmina woli wywalić kase w błoto na równanie zamiast zrobić raz a dobrze.

Lewa strona halnej jest gminna

Tylko odnoga w prawo jest prywatna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No jak sprzedał, to już nie jego problem. Czego nie rozumiesz?

Nie odnoga, tylko jedna strona (4m) i to tylko do pierwszego skrzyżowania.

Witam wszystkich zainteresowanych stanem ul.halnej konkretnie chodzi mi o wjazd między numery 25 do 47.W sprawie tego odcinka byłem na gminie ,gdyż jest to już droga gminna.Pan z referatu dróg nie był zbyt uprzejmy i pokazał mi sterte wniosków jakie do nich napływają (w tym także moj) ,jednak przyjął moje zgłoszenie ofnosnie stanu tego odcinka i poinformował, ze ktoś podjedzie zobaczy .Czy dotrzymał słowa nie wiem ,o sprawie informowalem około miesiąca temu -do dziś droga nie ruszona a dodatkowo doszły nam kamienie które stwarzają zagrożenie (kto zapłaci za uszkodzone zawieszenie lub miskę olejowa jak kamień sto czy się do kałuży i zostanie nie zauważony ).W poniedziałek ponownie wysłałem mailowo pismo do gminy i radnego Banina do dziś zero odpowiedzi,dostalem tylko info od sołectwa ze mamy wezwać straż pożarna aby wypompowali wodę. To tak codziennie by trzeba było wodę pompowac .Rozmawiałem również z przedstawicielami firmy sad-oil ,powiedzieli że droga nie jest ich tylko gminna
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Łukasz ja mieszkam w pierwszym szeregu i mieszkam tu od początku jak zaczęli budowę kolejnych szeregów. Zbierałem również podpisy od mieszkańców Halnej i zostało wysłane do Gminy. Gmina nas olała - odpisali że nie mają kasy i że mamy zagospodarować własną wodę. Oczywiście większość ma drenaże - ale to już kolejny temat bo kazali je usuwać bo niby w Baninie nie można używać drenażu nawet mieliśmy kontrolę z Inspektoratu w kartuzach - oczywiście okazało się że jest wszystko zgodnie z prawem. Gmina również obiecała nam dołożyć tłuczeń jak zaproponowaliśmy że zakupimy na nasz odcinek. Oczywiście tłucznia z Gminy nie otrzymaliśmy jedynie nam ten nasz tłuczeń przyrównali. Myślę że bez większego dumy nic nie zrobimy maja nas w nosi. Na oznakowanie naszych ulic - chodzi o te tabliczki z numerami na każdej odnodze Halnej czekaliśmy chyba z rok czasu bo musieli ogłosić przetarg na wykonanie :) może jakieś spotkanie z mieszkańcami Halnej zrobimy i wspólnie ustalimy plan działania

Odnośnie spotkania to przydało by się takie zorganizować, ja byłbym nawet skłonny dogadać się z mieszkańcami halnej odnośnie zakupu tlucznia we własnym zakresie i myślę że na pewno znaleźli by się i chętni i przeciwni bo to przecież droga gminna ale tak to można czekać w nieskończoność

Ten teges, zasypać można wszystko - tylko włączmy logiczne myślenie, jak odprowadzasz wodę to gdzieś ją musisz podziać
Banino to Gliny, gliny piaszczyste, piaski gliniaste i inne "przyjazne" rozsączaniu grunty ;)
nie tak prosto zagospodarować wodę opadową, coby na drogę nie spłynęło - różne glinianki na polach były naturalnymi zbiornikami retencyjnymi, które właśnie zasypujemy i dziwimy się że woda zalewa domy, drogi i kanalizacje sanitarną

na skalę miejscowości jest to bardzo poważny problem, bo nawet zrobienie legendarnych 'zbiorników retencyjnych' to jeden krok, ale skanalizowanie dużej części wsi to mrzonka - mowie o kanalizacji deszczowej, a nie sanitarnej - kanały, pompownie i inne atrakcje ...

pierwsza odnoga od Halnej to wichrowa - droga prywatna, druga to już halna - też prywatna . wszystkie w lewo to już gminne i główna Halna to też gminna

Dziwię się ze gmina nie chcę skorzystać z pomocy finansowej jaką rzekomo zaoferował deweloper sad-oil , informację iż deweloper proponował gminie partycypację w kosztach otrzymałem od przedstawicielki firmy Sad-oil .W drugim i trzecim szeregu mają jeszcze kilka sztuk na sprzedaż

Sad-Oil powinien zmienić nazwę na Obiecanki-Cacanki i pod taką nazwą powinien funkcjonować, niby razem z gminą dogadali się że wspólnie położą płyty na Halnej do września, i co, i nic, obiecanki - cacanki, jedno tylko trzeba im przyznać - nie powiedzieli w którym roku to zrobią
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry