Widok

Kakao dla dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy dajecie swoim 2latkom?

Jeśli tak - jakie?

Na mleku modyfikowanym czy zwykłym?

jakie proporcje?

Czy dając słodkie kakao do mm nie powstanie mega słodki napój?

Jakiś czas temu zrobiłam 2 podejścia z kakaem dla Gabrysia - ale o ile czekoladę zjada, to kakao nie chciał pić :P robiłam na Bebilonie :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
oglądałam kiedyś w tv program o kakao, w skrócie wnioski były takie , że najzdrowsze jest kakao nie takie rozpuszczalne już słodzone, tylko takie ciemne-im ciemniejsze tym lepsze ( a te bodajże instatnt to prawie sam cukier i mało kakao), co do pozostałych pytań -niestety nie odpowiem, nasza prawie dwulatka czasem łyknie od nas z kubeczka, ale ona ogólnie pije normalne mleko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój w tym wieku pił z zwykłym mlekiem ,rozpuszczalne kakao puchatek ,nesquik .
ja tez dawałam rozpuszczalne puchatek lub nesquik lub takie podobne niemieckie jakieś
Janek pije kakao rozpuszczalne.
Jak jest z moją mamą- rozpuszczalne nie przjedzie, gotuje mu takie zwyczajne, i troszkę słodzi.
image

image
A po co przyuczać dziecko od razu do tego chemicznego i cukrowego rozpuszczalnego? wtedy już nigdy nie zechce naturalnego. Przecież kakao nie jest trudno zrobić.

Ja mojemu (14mies) próbowałam niedawno dać kakao na krowim mleku, ale nie chciał. On się ogólnie strasznie broni przed mm i mleko trudno mu przemycić.
Co do proporcji, to "mało intensywne" - Zrobiłam takie na podstawie smaku kaszki kakaowej (po 1.roku), która swoją drogą ma okropnie sztuczny smak.
Agusia, spróbuj mu zrobić normalne kakao.. jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze.. może małemu zasmakuje ?
Mój syn bardzooo lubi;-)
normalne czyli gorzkie? :P ile go nasypać? :P poproszę tak łopatologicznie ;) ile czego :)
mleko krowie czy modyfikowane?
normalne czyli sproszkowane nasiona kakaowca ;-) a nie napój kakaowy Nestle.

Dla siebie biorę 2 łyżeczki na szklankę, więc dla dziecka 1 łyżeczkę bym dała najwyżej. Jak przestygnie można dosłodzić miodem. W wysokiej temperaturze miód traci swoje własciwosci i staje się tylko cukrem.

Na modyfikowanym to by trzeba najpierw w wodzie rozpuścić kakao i dodać mm, bo w chłodnym mm moze się nie rozpuścic dobrze i grudy będą.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Sprawdzona odżywka do paznokci - jaka? (93 odpowiedzi)

Hej Dziewczyny, może miała któraś problem z bardzo słabymi, miękkimi paznokciami i sobie...

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

do góry