Widok
Kakao dla dziecka
Czy dajecie swoim 2latkom?
Jeśli tak - jakie?
Na mleku modyfikowanym czy zwykłym?
jakie proporcje?
Czy dając słodkie kakao do mm nie powstanie mega słodki napój?
Jakiś czas temu zrobiłam 2 podejścia z kakaem dla Gabrysia - ale o ile czekoladę zjada, to kakao nie chciał pić :P robiłam na Bebilonie :P
Jeśli tak - jakie?
Na mleku modyfikowanym czy zwykłym?
jakie proporcje?
Czy dając słodkie kakao do mm nie powstanie mega słodki napój?
Jakiś czas temu zrobiłam 2 podejścia z kakaem dla Gabrysia - ale o ile czekoladę zjada, to kakao nie chciał pić :P robiłam na Bebilonie :P
oglądałam kiedyś w tv program o kakao, w skrócie wnioski były takie , że najzdrowsze jest kakao nie takie rozpuszczalne już słodzone, tylko takie ciemne-im ciemniejsze tym lepsze ( a te bodajże instatnt to prawie sam cukier i mało kakao), co do pozostałych pytań -niestety nie odpowiem, nasza prawie dwulatka czasem łyknie od nas z kubeczka, ale ona ogólnie pije normalne mleko
A po co przyuczać dziecko od razu do tego chemicznego i cukrowego rozpuszczalnego? wtedy już nigdy nie zechce naturalnego. Przecież kakao nie jest trudno zrobić.
Ja mojemu (14mies) próbowałam niedawno dać kakao na krowim mleku, ale nie chciał. On się ogólnie strasznie broni przed mm i mleko trudno mu przemycić.
Co do proporcji, to "mało intensywne" - Zrobiłam takie na podstawie smaku kaszki kakaowej (po 1.roku), która swoją drogą ma okropnie sztuczny smak.
Ja mojemu (14mies) próbowałam niedawno dać kakao na krowim mleku, ale nie chciał. On się ogólnie strasznie broni przed mm i mleko trudno mu przemycić.
Co do proporcji, to "mało intensywne" - Zrobiłam takie na podstawie smaku kaszki kakaowej (po 1.roku), która swoją drogą ma okropnie sztuczny smak.
normalne czyli sproszkowane nasiona kakaowca ;-) a nie napój kakaowy Nestle.
Dla siebie biorę 2 łyżeczki na szklankę, więc dla dziecka 1 łyżeczkę bym dała najwyżej. Jak przestygnie można dosłodzić miodem. W wysokiej temperaturze miód traci swoje własciwosci i staje się tylko cukrem.
Na modyfikowanym to by trzeba najpierw w wodzie rozpuścić kakao i dodać mm, bo w chłodnym mm moze się nie rozpuścic dobrze i grudy będą.
Dla siebie biorę 2 łyżeczki na szklankę, więc dla dziecka 1 łyżeczkę bym dała najwyżej. Jak przestygnie można dosłodzić miodem. W wysokiej temperaturze miód traci swoje własciwosci i staje się tylko cukrem.
Na modyfikowanym to by trzeba najpierw w wodzie rozpuścić kakao i dodać mm, bo w chłodnym mm moze się nie rozpuścic dobrze i grudy będą.