Widok

Kara śmierci?

Po wczorajszym seansie Zielonej Mili i dzisiejszej energicznej porannej rozmowie tak mnie jakoś naszło.
Kara śmierci.
Za czy przeciw?
Jeśli już za, to jakie miałyby być wytyczne co do niej? Kto byłby na nią skazywany? Kto dokonywałby egzekucji? Publicznie (przy rodzinie, znajomych poszkodowanego) czy w totalnej samotni, pustce, ciszy?

Trudny temat w tym całym szale przedświątecznym ale może właściwie to dobry okres na zadanie sobie takich o to pytań
I tu polityka nie ma nic do rzeczy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Podpisuję się po wszystkim, co napisał sadyl. Kpina z ofiar przestępstw poprzez łagodne wyroki dla przestępców to nie wszystko. Dwa przykłady działania policji i prokuratury/też za nasze pieniądze/
1. zawieszenie śledztwa z powodu nieustalenia adresu przestępcy, który ma na koncie przemoc, oszustwa, napad z bronią w ręku, podczas gdy ten od 4-rech miesięcy siedział w więzieniu i figurował w bazie danych osadzonych
2, umorzenie śledztwa ofierze przestępstwa mimo, że ta pomogła ująć recydywistę/podała miejsce, czas, korzystała z pomocy detektywa/ .Przedstawione przez ofiarę dowody były ponoć niewystarczające. Dwie sprawy,dwa regiony Polski, dwie ofiary, ten sam bandyta. A potem zażalenia do sądu, do prokuratury okręgowej. Marnowanie pieniędzy podatnika, narażanie na dalsze cierpienia ofiar. Prawo jest dobre dla tych, którzy je łamią.
Co robią bandyci w więzieniu? Mają wczasy za nasze pieniądze. Nie muszą pracować na rzecz społeczeństwa. Dlaczego nie ma przymusu ciężkiej pracy? Mówi się o agresji w więzieniu. Za nasze pieniądze zatrudnia się psychologów dla takich degeneratów, a chorzy, uczciwi ludzie na terapię czekają miesiącami. Przymus ciężkiej pracy zlikwidowałby poziom agresji więźniów i znacznie obniżyłby koszty utrzymania takich darmozjadów. Za krzywdę wyrządzoną ofiarom funduje się złoczyńcom spokojne życie. Ograniczenie wolności..kara czy nagroda? Takie ścierwo odsiedzi swoje i dalej będzie kradło, gwałciło, zabijało. Czy ktoś jeszcze wierzy w bajki o resocjalizacji psychopatów?
Niech wszyscy, którzy źle mi życzą, pocałują mnie w d*pę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiesz... aspekt ekonomiczny ma swoje znaczenie, ale nnie powinien być decydujący.
Samego mnie trzęsie, jak mam świadomość, że jakaś część moich podatków idzie na utrzymanie zbrodniarzy.
Ale byłbym gotów ponieść ten ciężar - gdybym wiedział, że czemuś to służy.
Jadnak takiego przekonania nie mam.
Poza tym - jak pisałem wyżej - uważam za BAAARDZO niemoralne tworzenie klasy ludzi bezkarnych.
Dlatego ejstem za KS.

Ponadto uważam, ze polski KK jest zbudowany idiotycznie. Wg mnie:
- znacznie powinny byc zwiększone górne wymiary kary za przestępstwa przeciwko zdrowiu lub zyciu.
- znacznie powinny być ZMNIEJSZONE kary za przestępstwa pzeciwko mieniu
- kary powinny być sumowane a nie "najwyższa półka"
- powiny być całkowicie odpenalizowane kary za przestępstwa wirtualne (kiedy nie ma ofiary lub nie można jej ustalić)
Oglądałam zielona mile a także czytałam książkę pod tym samym tytułem. Bardzo mi się podobało.

A co kary śmierci to uważam że powinna być... w więzieniach siedzą ludzie, którzy zabili innym z premedytacją i sądzę że powinno ich to samo spotkać.
My uczciwi obywatele musimy pracować na takich jak oni! Mają co jeść, mają ciepło itd. a my nieraz wiążemy koniec z końcem. Więźniowie są utrzymywani za nasze pieniądze.
Śmierć za śmierć powinna być i tyle.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
O czym pisali w dziennikach?

- Że są niewinni. Zawinił przypadek, otoczenie, a nawet ofiara, bo gdyby zachowała się inaczej, nie musieliby jej zabijać.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,76842,8075025,Na_strzal_trzeba_czekac.html#ixzz1fSzxqQZ3
Tacy właśnie są mordercy. Gdyby ofiara zachowała się inaczej, nie musieliby jej zabić. Nawet w majestacie śmierci nie mają poczucia winy. Gdyby ofiara zachowała się inaczej.... Podłe istoty niegodne nazwania ich ludźmi. Usprawiedliwiam tylko zabójstwo w obronie własnej i dokonane przez chorego psychicznie w stanie niepoczytalności. Reszta morderców powinna być ukarana śmiercią
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
To może w ramach rozwinięcia tematu:

http://archiwum.rp.pl/artykul/595582_Wiezniowie_prosza_o_smierc.html (sprawa sprzed 5 lat - archiwum rzepy jest płatne ,może ktoś znajdzie artykół w innym miejscu? niemniej pierwszy akapit mówi dość sporo)

http://wyborcza.pl/1,76842,8075025,Na_strzal_trzeba_czekac.html
Okazujemy współczucie i wykazujemy dobrą wolę w stronę przestępców. A niejednokrotnie przechadzając się chodnikiem można zauważyć gniew i niechęć do drugiego człowieka, który tak naprawdę jest nam obcy i niczym nie zawinił. To jak to jest?
Przed karą śmierci sumienie nas rusza, zapieramy się nogami by jej nie wprowadzono, a gdy na chama przejeżdżamy przez przejście dla pieszych nie zatrzymując się choć ludzie zmarznięci stoją i czekają? Tu już o sumieniu i dobrej woli zapominamy?

Żałować przestępców mamy? Za co?
Skoro byli gotowi dopuścić się do bestialskich zbrodni to nad czym się tu zastanawiać?
Myślę, że zwolennicy miłosiernego traktowania morderców i innych bandziorów powinni najpierw posłuchać tego, co mają do powiedzenia rodziny ofiar zamordowanych i upodlonych przez bandytów oraz ofiary pokrzywdzone przestępstwem, które z jakiś powodów nie zostało zakończone morderstwem. Czy któraś z osób wypowiadająca się na tym forum przeciwko karze śmierci była pokrzywdzona przestępstwem, za które sadza się sprawcę za kraty? Czy ktokolwiek zna taką ofiarę, czy wie, co z życia drugiego człowieka może zrobić przestępstwo nawet nie zakończone zabójstwem? Łatwo szafować dobrymi intencjami i humanitarnymi hasłami wobec ludzi, których nazywać się ludźmi nie powinno, gdy swoją wiedzę na ten temat zdobywa się z mediów
wystarczy sobie pomyślec ze ktoś zgwałci albo brutlanie zamorduje twoje dziecko albo bliską Ci osobę - ja uważam ze nei ma litosci dla takich ludzi, co prawda kara śmierci jest najlżejsza karą ale w obecnych czasach nie ma co liczyc na inna wiec jestem za. Jednak bardziej odpowiednia byłaby kara śmierci poprzez śmierc na pylicę w kamieniołomach albo odmrożenia na syberii...bo niby dlaczego kara śmierci ma byc humanitarna? \

Ja rozumiem podstawowe prawo człowieka do poszanowania jego osoby ,ale jak ktoś nikogo nie szanuje to chyba samo pokazuje ze jego ta zasada nei dotyczy i sam zwalnia innych z korzystania tej zasady wobec jego samego.
no dobra to idz spac i pamietaj...

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/824/43baca1a0d3656071d602d9.jpg/]image
leche mon cul

Hal pamiętasz zdjęcie jakie wkleiłeś w temacie kiboli z tym esesmanem strzelającym w tył głowy klęczącego nad trupami Żyda.Jaka miałbyś dla niego kare?
Nie:) To nie tak:) Nie mam poczucia izolacji. Zwyczajnie lubię pisać, sprawia mi to przyjemność. Jedno z moich wielu hobby, a mam mocno podzielną uwagę ^^
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
polikonstyzapomniałemdalej

image
leche mon cul

nie wiem czy sam, chodzą takie pogloski a nawet kilka postów wyzej masz jak sam halewicz o sobie napisał "pomyslałem" :))

btw apropo zgody - nie mam nic do ciebie, jak do nikogo z tego czy z innego forum :)
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
teraz zakumałem Hal czemu ty bez przerwy piszsesz!
jak nie piszesz masz poczucie izolacji?
leche mon cul

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie widzę powodu, aby społeczeństwo fundowało zbrodniarzowi wikt, opierunek i dach nad głową za to, co zrobił. Czy rzeczywiście psychopata nie odczuwa lęku tuż przed egzekucją? Psychopata nie ma zinternalizowanych norm społecznych, nie boi się konsekwencji swoich uczynków. Czy jednak jest pozbawiony lęku przed śmiercią? Znasz jakieś poważne opracowania naukowe na ten temat? W ICD-10 i w podręcznikach psychiatrii spotkasz dokładny opis osobowości dyssocjalnej. Nie znajdziesz tam informacji o braku lęku przed śmiercią.
Widzisz amaranth, większość zbrodniarzy to psychopaci - nie odczuwają lęku przed śmiercią, za to mocno odczuwają poczucie izolacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Halewicz: nie mogę oczekiwać od kata, aby był tak perfidny jak morderca. Szubienica lub krzesło elektryczne. Trucizna nie wchodzi w grę. Ma być oczekiwanie na egzekucję, zmierzanie do miejsca egzekucji i przeżywanie lęku przed śmiercią. Niech poczuje to, co jego ofiara. Żadnych uspokajaczy. Kara adekwatna do zbrodni
oooooooo to on myśli sam???????????
to jak zgoda???
@ masturbatorze maskotek
tutaj halewiczowi naleza sie gromkie brawa bo nic niepodpowiadalam
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (234 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry