Widok

Katedra Oliwska

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam,
Chciałabym wziąść ślub w katedrze oliwskiej, jak szybko trzeba tam zarezerwować, dzien? Nie chce w swojej parafii, poniewaz moj proboszcz ma taryfikator 500 zł, a prawdopodobnie w Katedrze trzeba zapłacić za slub też 500 zł, a to juz dużo piękniejszy kosciół.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co to znaczy - taryfikator?! - to nie jest co łaska?!
Własnie o to chodzi, ze nie co laska? tylko 500 zł tyle powiedział ze bierze za ślub, dlatego nie wezmę tam ślubu.
my rezerwowaliśmy datę w katedrze na początku lutego a slub mieliśmy w sierpniu-i już był problem z godzinami...także lepiej już się za to zabrać;)
To prawda ... z Katedrą to im wcześniej tym lepiej ... Natomiast odnośnie kosztu, to wychodzi na to, że w Katedrze jest taniej niż w twoim Kościele ...
Brałem ślub w Katedrze w lipcu 2004 ...
Na wstępie poinformowano mnie, że parafianie płacą co łaska, natomiast dla osób spoza parafii (w związku z dużą ilością chętnych - dla przefiltrowania) parafia ustaliła stawkę minimum - 300 zeta ...
Wydaje mi się fair ...
a mnie nie wydaje sie to fair... dlaczego nie-parafianie maja placic co laska a ludzie spoza parafii wiecej???
Jak masz ochote pojsc na zwykla msze do innego niz twoj kosciola to na tace tez powinienies placic wiecej bo nie jestes czlonkiem tego kosciola...
Wg mnie fair jest wtedy kiedy sluby rezerwuje sie wg kolejnosci zgloszen par i placa po tyle samo.
te 300zl dla nie parafian w Katedrze istnieje tylko zdaniem siostry zbierajacej kase...mysmy dali tylko 200zl, bo 150zl wczesniej zapalcilismy juz w mojej parafii za licencje...i byly swiece, dekoracja piekna, dywan i nasz wybrany ksiadz ;-)) wiec siostra moze sobie zagladac do kopert i przeliczac i komentowac....;-)) skoro maja "cennik" to niech to robia oficjalnie i rozliczaja sie ze skarbowka!!
A jak wygląda sprawa przegiegu mszy, pytanie do osób które miały w katedrze swój ślub, byłam ostatnio w sobotę, i zauwazyłam dość dużo grup wycieczkowych, czy one nie przeszkadzają podczas mszy?
Witam. W Katedrze minimalna stawka 300 zl. Ale za to jest dywanik i kwtiaki przy ławkach. Co do terminu to lepiej się spieszyc.
Ale nie polecałabym katerdy, tam na ślubach zdarzaja się wycieczki. Np. tydzien temu byłam na slubie kolzezki i były wycieczki z aparatmi, mało przyjemne.
Pozdrawiam

No własnie tego się obawiam............wycieczki, rozproszenie
tak szrzerze, biorac slub, kazda panna mloda chce by wszytko bylo w jak najlepszym porzadku, to sa nerwy, a jeszcze te wycieczki i ten szum, chodzenie ludzi, rozprasza i zakłóca tak ważna ceremonie. Naprwde zasatnów się nad tym.
Ale można tez miec nadzieje, ze w tym Twoim Wielkim Dniu nie bedzie zadnych wycieczek i wszytko sie uda, i tego Ci zycze!!
Pozdrawiam

My z Moim Miskiem tez zamierzamy pobrac sie w Katedrze... to nawet taka jego rodzinna tradycja - w zasadzie wszyscy brali tam slub. Wycieczki? Ja mam wrazenie ze stres i przejecie tak waznym dniem to wystarczajace powody by tych wycieczek nie zobaczyc;) poza tym tak przemyslalam - nasz slub wypada w sobote dlugiego sierpniowego weekendu 2006 wiec raczej beda jakies wycieczki... ale uwazam ze to nie problem - pomyslcie - gdzie tak pieknie ogragny zagraja Wam marsza albo w ktorym kosciele ta droga bedzie szla w nieskonczonosc (podobno jak sie idzie do oltarza to ta droga sie ciagnie ze konca nie widac... to opinia mojej przyszlej tesciowej). a na jej koncu widac tylko usmiech i te oczy.... czlowieka z ktorym zamierzamy kroczyc do konca zycia:)
Dziękuję Wam za opinie, własne spostrzeżenia, mi osobiście bardzo zalezało na ślubie w Katedrze, ale nigdy nie byłam u nikogo tam na ślubie, w sobotę chciałam zarezerwowac date i godzinę, widziałam wycieczki, chodzace po kosciele, moja przyjacióka powiedziała mi ze w takim dniu nie bedzie mi to wogóle przeszkadzało......, Nie udało mi sie w sobotę ustalić godziny wiec jade dzisiaj po pracy, wiem ze kancelaria czynna do 18 stej, . Mój ślub jest 16 września, myśle ze bedzie wolna odpowiednia godzina.
Spokojnie, napewno bedzie wolny cały dzionek, do wyboru do koloru :-)
Zycze powodzeznia!!
Wycieczki zawsze można wygonić :-)
Pozdrawiam

Ja miałam ślub w Katedrze w czerwcu. Zadzwoń przed ślubem do firmy Baltic Gateway Poland tel. 620 21 48 i przekaż o planowanym ślubie. Ja tak zrobiłam i na naszym ślubie nie było wycieczek. Powodzenia
Dzięki za rady.
Byłam dziś w Katedrze, zaplanowałam swój slub na konkretną godzinę, troche siostra się zdziwiła, ze tak wcześnie, ale bez problemu nas zapisałą. Bardzo się cieszę.
uhm...my mamy slub w czerwcu i jak rezerwowalismy dwa tygodnie temu, to juz najlepsza, moim zdaniem, 16:15 byla zajeta...:(( ale w czerwcu dni sa dlugie i 17 moze byc..:))

Ja mam godzinę 15.30, no i własnie dowiedziałam ze sie ze kolejny slub, zaraz na 16.15 troche szybko.
dlatego polecamy godzine 18ta...jest to niby godzina sobotniej mszy, ale jest za to czas do 19tej. Nam sie udalo, nie bylo slubu przed nami ani po nas...i bylo cuuudownie ;-)
czyli jak mamy na 17, to tez mamy godzine...do 18? fajnie..:))))

do góry