Widok
Skoro wam wszystkim tak bardzo przeszkadza siostra w biurze, zimno w katedrze, 45 mminut na uroczystość, chodzace wycieczki, nudni księża katedralni, opłaty itd..... to po co wy bierzecie ślub w katedrze? Przecież jest tyle innych, pieknych kościołów w Trójmieście. A nikt z was nawet przez moment nie pomyslał, że to wy sami wprowadzacie taką atmosferę do katedry - bo jak udzielić w jedną sobotę 12 ślubów - po godzinie każdy, a przy tym są jeszcze prezentacje organowe na które jest pełno ludzi w katedrze. Proponuje pomysleć czy te wasze opinie są przemyslane i na miejscu. A jak już jesteś z innej parafii - no cóż za luksus się płaci - myslę, że przy wszystkich innych wydatkach te 500 zł na kościół to mało - ile idzie na alkohol? I jeszcze jedno - odziwo nikt nie komentuje, ze w czasie Mszy św. zbierana jest kolekta - czyżby stres spowodował, że nikt tego nie widzi? Życzę powodzenia :-)
często się robi tak, że przed kościołem składają życzenia Parze Młodej te osoby, które nie będą na weselu, a reszta składa życzenia w domu weselnym, poza tym to chyba w niczym nie przeszkadza jak w czasie składania życzeń prezd kościołem w środku odbywa się msza. Trzeba uważać tylko na jedno, aby skończyć składanie życzeń przed końcem tej mszy :))

Wydaje mi sie, ze ludzie roznie podchodza do kwestii wyboru kosciola. Jednym zalezy zeby to byla zabytkowa Katedra w Oliwie bo organy, klimat miejsca, wielka przestrzen -- nie przejmuja sie dzikim tlumem turystow albo nastepna para ktora wbiegnie chwile po tym jak oni wyjda...
Inni preferuja male kosciolki z tzw dusza. Nie ma wielkiej pompy i organow, ktore wywoluja ciarki na plecach... Nie ma tez tlumow i kolejek.
Kwestia wyboru ;)
Inni preferuja male kosciolki z tzw dusza. Nie ma wielkiej pompy i organow, ktore wywoluja ciarki na plecach... Nie ma tez tlumow i kolejek.
Kwestia wyboru ;)
hej, my mamy 10 czerwca 2006 na 17.
siostra troche dziwna, ale sie rozgadala o zaletach pewnego radia i ciezko bylo sie stamtad wydostac..;)) poa tym ok.
slyszalam, ze pary biorace slub tego samego dnia w jednym kosciele umawiaja sie i wspolnie na caly dzien dekoruja - chyba wychodzi taniej...
co o tym sadzisz? na razie mamy dwie pary...
julia
siostra troche dziwna, ale sie rozgadala o zaletach pewnego radia i ciezko bylo sie stamtad wydostac..;)) poa tym ok.
slyszalam, ze pary biorace slub tego samego dnia w jednym kosciele umawiaja sie i wspolnie na caly dzien dekoruja - chyba wychodzi taniej...
co o tym sadzisz? na razie mamy dwie pary...
julia
Koszt jaki trzeba ponieść w katedrze za ślub jest następujący:
50 zl zaklepanie terminu
200zl oplata dla parafian, 300zl dla nie-parafian
+ jak to okreslil PAN WACŁAW, szlachetny czlowiek udzielajacy sie za darmo i pracujacy spolecznie , ehh:)
" organista to dostaje 100zl na wsi a na wsi przeciez nie jestesmy"
i jeszcze jedno - przykro jest czytac wiadomosci, ze ktos zaplacil 200 czy 300zl za msze i sie cieszy ze ladnie kwiatkami byl kosciol przystrojony.
Te kwiatki nie biora sie z nikad - na strojenie kosciola zwykle skladaja sie pary mlode oddzielnie, a jak ktos jest taki cwany i wykorzystuje innych to chocby mial tyle godnosci by sie tutaj na forum tym nie chwalic....
no to tyle - milych przygotowan i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)
50 zl zaklepanie terminu
200zl oplata dla parafian, 300zl dla nie-parafian
+ jak to okreslil PAN WACŁAW, szlachetny czlowiek udzielajacy sie za darmo i pracujacy spolecznie , ehh:)
" organista to dostaje 100zl na wsi a na wsi przeciez nie jestesmy"
i jeszcze jedno - przykro jest czytac wiadomosci, ze ktos zaplacil 200 czy 300zl za msze i sie cieszy ze ladnie kwiatkami byl kosciol przystrojony.
Te kwiatki nie biora sie z nikad - na strojenie kosciola zwykle skladaja sie pary mlode oddzielnie, a jak ktos jest taki cwany i wykorzystuje innych to chocby mial tyle godnosci by sie tutaj na forum tym nie chwalic....
no to tyle - milych przygotowan i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)
to wszystko zależy od księdza...jak pierwszy raz poszliśmy zobaczyć jak tam wygląda ceremonia ślubna to bylismy bardzo rozzczarowani-wszystko szybko, kazanie też takie se i bardzo krótkie natomiast my mieliśmy księdza Daruisza Cieniewicz(a),który mszę odprawił pięknie, kazanie tez było nie za długie nie za krótkie i bardzo osobiste-jak je mówił to patrzył na nas-także ogólnie rzecz biorąc wprowadził miłą i rodzinną atmosferę.
gosiap napisał(a):
> Witam
> Rezerwowałam date ślubu i siostra chciała 50 zł zaliczki, a po
> za tym ślub minimum 300, ( nie jestem z parafii katedralnej ),
> no i organista dodatkowo, czy u was tez tak to wyglądało?
Też tak ...
Kościół razem z zaliczką - 450 ...
Organista - stówka ... (ale grał Perucki)
> Witam
> Rezerwowałam date ślubu i siostra chciała 50 zł zaliczki, a po
> za tym ślub minimum 300, ( nie jestem z parafii katedralnej ),
> no i organista dodatkowo, czy u was tez tak to wyglądało?
Też tak ...
Kościół razem z zaliczką - 450 ...
Organista - stówka ... (ale grał Perucki)