Widok

Katedra Oliwska

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam,
Chciałabym wziąść ślub w katedrze oliwskiej, jak szybko trzeba tam zarezerwować, dzien? Nie chce w swojej parafii, poniewaz moj proboszcz ma taryfikator 500 zł, a prawdopodobnie w Katedrze trzeba zapłacić za slub też 500 zł, a to juz dużo piękniejszy kosciół.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Skoro wam wszystkim tak bardzo przeszkadza siostra w biurze, zimno w katedrze, 45 mminut na uroczystość, chodzace wycieczki, nudni księża katedralni, opłaty itd..... to po co wy bierzecie ślub w katedrze? Przecież jest tyle innych, pieknych kościołów w Trójmieście. A nikt z was nawet przez moment nie pomyslał, że to wy sami wprowadzacie taką atmosferę do katedry - bo jak udzielić w jedną sobotę 12 ślubów - po godzinie każdy, a przy tym są jeszcze prezentacje organowe na które jest pełno ludzi w katedrze. Proponuje pomysleć czy te wasze opinie są przemyslane i na miejscu. A jak już jesteś z innej parafii - no cóż za luksus się płaci - myslę, że przy wszystkich innych wydatkach te 500 zł na kościół to mało - ile idzie na alkohol? I jeszcze jedno - odziwo nikt nie komentuje, ze w czasie Mszy św. zbierana jest kolekta - czyżby stres spowodował, że nikt tego nie widzi? Życzę powodzenia :-)
witam,
a propo strojenia koscioła do ślubu, ktoś tu wspomniał że pary z danego dnia robią to wspólnie.
Wiec szukam par z dnia 16.09.2006 r.
często się robi tak, że przed kościołem składają życzenia Parze Młodej te osoby, które nie będą na weselu, a reszta składa życzenia w domu weselnym, poza tym to chyba w niczym nie przeszkadza jak w czasie składania życzeń prezd kościołem w środku odbywa się msza. Trzeba uważać tylko na jedno, aby skończyć składanie życzeń przed końcem tej mszy :))

image
dokladnie ;-) mysmy przyjmowali zyczenia przez ponad godzine ;-) okolo 150 osob na slubie bylo
u mnie w kosciele bylo okolo 70 i osob i spokojnie zyczenia trwaly 30 min-to jak bedzie u ciebie ponad 200 to musisz wiecej czasu na to policzyc-tak mi sie wydaje
Ale przecież może być tak, że przed Katedrą jednej parze sklada sie zyczenia a druga w środku bierze ślub!Czy się myle??
Jezeli tak no to rzeczywiscie nie bylo by fajnie bo u mnie na slubie bedzie z jakies 230 osob jak nie wiecej ;/ wiec na skladanie zyczen co najmniej licze 30 min ;d
pisze po raz kolejny, ze mysmy mieli 60 minut, oprocz tego nikt przed nami ani po nas;))) wiec prosze nie przesadzac, ze tam sa masowki ;-) po prostu trzeba miec szczescie ;)
Zastanów się tylko czy faktycznie chcesz tam ślub. Odradzam z 2 powodów:
- tam jest zawsze zimno,
- no i dają mało czasu (od wejścia do wyjścia, z życzeniami, macie tylko 45 minut - wydaje mi się to trochę za mało).
Wydaje mi sie, ze ludzie roznie podchodza do kwestii wyboru kosciola. Jednym zalezy zeby to byla zabytkowa Katedra w Oliwie bo organy, klimat miejsca, wielka przestrzen -- nie przejmuja sie dzikim tlumem turystow albo nastepna para ktora wbiegnie chwile po tym jak oni wyjda...
Inni preferuja male kosciolki z tzw dusza. Nie ma wielkiej pompy i organow, ktore wywoluja ciarki na plecach... Nie ma tez tlumow i kolejek.
Kwestia wyboru ;)

ale trochę z masówki tam jest.. ja byłam na ślubie, na którym jedna para i goście wychodzili z kościoła a druga stała już w bocznej nawie.. ledwo tamci wyszli już brzmiała muzyka i młodzi maszerowali do ołtarza.. blee

Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
hej, my mamy 10 czerwca 2006 na 17.
siostra troche dziwna, ale sie rozgadala o zaletach pewnego radia i ciezko bylo sie stamtad wydostac..;)) poa tym ok.

slyszalam, ze pary biorace slub tego samego dnia w jednym kosciele umawiaja sie i wspolnie na caly dzien dekoruja - chyba wychodzi taniej...
co o tym sadzisz? na razie mamy dwie pary...
julia

ja byłam na jednym weselu w katzedrze i też nie było problemu, młodzi weszli do katedry i wyszli z niej wejściem głównym, nigdzie nie musieli się chować

dziękuję za słowa otuchy :)) ja mam zamiar wziąść ślub w Katedrze :))
mysmy mieli piekna msze z pieknym kazaniem, calosc prowadzona przez ksiedza, ktory uczyl nas religii w szkole podstawowej ;-) uroczystosc trwala 60 minut i bez problemu moglismy wyjsc srodkiem Katedry. Jezeli ktos nie wie, jak to naprawde wyglada, to po prostu nie powiniem sie tu udzielac ;-)
Nie trzeba sie skladac dodatkowo na kwiaty, czyli na stroejenie Katedry. Przynajmniej tak bylo w zeszlym roku. Na spotkaniu przed slubem w srode chcielismy sie dodatkowo zlozyc, ale para ktora wczesniej rozmawiala z siostrami o wystroju powiedziala, ze nie trzeba wnosic dodatkowych oplat!!
Koszt jaki trzeba ponieść w katedrze za ślub jest następujący:

50 zl zaklepanie terminu
200zl oplata dla parafian, 300zl dla nie-parafian

+ jak to okreslil PAN WACŁAW, szlachetny czlowiek udzielajacy sie za darmo i pracujacy spolecznie , ehh:)
" organista to dostaje 100zl na wsi a na wsi przeciez nie jestesmy"

i jeszcze jedno - przykro jest czytac wiadomosci, ze ktos zaplacil 200 czy 300zl za msze i sie cieszy ze ladnie kwiatkami byl kosciol przystrojony.
Te kwiatki nie biora sie z nikad - na strojenie kosciola zwykle skladaja sie pary mlode oddzielnie, a jak ktos jest taki cwany i wykorzystuje innych to chocby mial tyle godnosci by sie tutaj na forum tym nie chwalic....

no to tyle - milych przygotowan i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)
to wszystko zależy od księdza...jak pierwszy raz poszliśmy zobaczyć jak tam wygląda ceremonia ślubna to bylismy bardzo rozzczarowani-wszystko szybko, kazanie też takie se i bardzo krótkie natomiast my mieliśmy księdza Daruisza Cieniewicz(a),który mszę odprawił pięknie, kazanie tez było nie za długie nie za krótkie i bardzo osobiste-jak je mówił to patrzył na nas-także ogólnie rzecz biorąc wprowadził miłą i rodzinną atmosferę.
Nie wiem jak dla Was ale dla mnie Katedra w Oliwie odwala masówki - co to znaczy żeby młodzi nie mogli wejść i wyjść z kościoła środkiem bo następny ślub czeka? PARANOJA. Msze co 45 minut - kazanie do młodych trwało 3 - TRZY minuty !! pomyślcie jeszcze jest całkiem sporo innych pięknych kościołów.
gosiap napisał(a):

> Witam
> Rezerwowałam date ślubu i siostra chciała 50 zł zaliczki, a po
> za tym ślub minimum 300, ( nie jestem z parafii katedralnej ),
> no i organista dodatkowo, czy u was tez tak to wyglądało?

Też tak ...

Kościół razem z zaliczką - 450 ...
Organista - stówka ... (ale grał Perucki)
Przepraszam coś czerwiec z wrześniem mi się poprzekrecał,...... ja mam 16.09.2006 r.
Witam, ja mam tą samą godinę ale tydzień póxniej 16.06.2006 r. To prawda z siostra nie rozmawialo się zbyt miło,ja to tez odczułam.
do góry