Widok

Katedra Oliwska

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witajcie, mam pytanie o slub w Katedrze Oliwskiej, a własciwie przygotowania i procedury, moze ktoś podzieli sie opiniami na ten temat???? Mamy termin ślubu i z tego co nam powiedziano mamy zgłośic sie 3 dni przed ślubem, a nas interesuja takie kwestie jak ksiądz ktory udzieli nam ślubu, strojenie kościoła ( oplłaty?? podobno stroją siostry???? ) organista......wydaje mi sie że ustalanie tego typu spraw 3 dni przed ceremonią to za malo czasu??? z góry dziękuję za odpowiedż :))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja biorę ślub w Katedrze w lipcu.Organistów jest dwóch,najlepiej pogadaj z nimi po mszy(my poszliśmy w niedzielę na chwilę przed końcem ostatniej popoludniowej-chyba okolo 14).Ten z ktorym rozmawiałam życzy sobie 200zl.Co do wystroju,to też słyszałam,że jest jeden wystrój dla wszystkich par danego dnia.Może to i lepiej,poza tym one zrobią to skromnie,a Katedra jest strojna sama w sobie.O opłatach za ślub słyszalam rożne historie,włos mi sie jeżyl na wieśc,ze niektorzy dawali 1000,800,lub podobne kwoty!!!My nie zamierzamy dać więcej niż 300,przecież oficjalnie należy sie "co łaska".A ty kiedy ślubujesz?
czy to znaczy ze nie moge mic swojej pani do dekoracji? siostry i koniec? napiszcie jak to jest bo sie troszke zmartwilam.

dzieki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam w katedrze. z tego co czytalam to parafianki co laska a spoza chyba 400zl. dekoracje kosciola kosztuja 50zl od pary i nie mozna miec dekoracji z zewnatrz. organista musi byc z katedry chyba ze masz kogos kto jest zaakceptowany przez profesora ktory jest odp za organy ale uwazam 200zl troche za duzo jak na organiste z kosciiola
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja co prawda brałam ślub w Katedrze prawie trzy lata temu ale widzę,że za dużo się nie zmieniło za organistę płaciłam 200 zł + 300 zł na kościół co łaska:) + 50 zł dekoracja. To tyle reszta kosztów poniosłam już w mojej parafii. Z dekoracją fakt niestety nie ma możliwości dekorowania samemu jest to już narzucone przez siostry ale jak dla mnie nie była ok:) Jedna z dziewczyn wcześniej napisała,że Katedra jest strojna sama w sobie, więc delikatny wystrój jest jak najbardziej na miejscu i tak było u mnie:)
Poza tym w Katedrze są udzielane śluby t.zw taśmowo więc uwierzcie, że trudno byłoby dogadać się z np z 8 parami co do wystroju:)Co innego jak w kościele jest 1 góra dwa śluby tu niestety takiej możliwości nie ma:)
Spotkanie u nas odbyło się miesiąc przed ślubem tzn wszystkie pary spotkały się w salce przy kościele i omawialiśmy bieżące sprawy, chęć zorganizowania takiego spotkania trzeba zgłosić siostrom i one pomagają parom się spotkać. Spotkanie oczywiście jest z księdzem, ale nie jest pewne że z tym który to właśnie będzie udzielał Wam ślubu:( Zasady w Katedrze są dość surowe i nie ma co wchodzić z siostrami w jakieś dyskusje:)
W Katedrze Oliwskiej panuje jedna zasada a mianowicie
pkt1 siostra ma zawsze rację
pkt2 kiedy nie ma racji patrz pkt1:)))
image
image

image
Co do wystroju chciałam napisać że dla mnie BYŁA OK!!! przepraszam za błąd:)
image
image

image
ja biorę ślub też w Katedrze, narazie jestem na etapie nauk przedmałżeńskich, reszte dogadam poźniej. Ale fakt-siostra ma zawsze racje;) są na nią sposoby, trzeba mieć dobre podejście do niej.
My też mamy ślub w Katedrze. Jak chodziliśmy na nauki małżeńskie to pary, które miały w weekend ślub to spotykały się w środę w salce. Hm...co do dekoracji to też słyszałam o siostrach. Tylko właśnie nie wiem co wchodzi w ramach tych 50 zł? Klęczniki, przystrojenie ławek?
Księdza chcielibyśmy mieć własnego, bo akurat mamy znajomego.
Organista...my chcielibyśmy mieć pana Błażeja (młodszy), bo z tego co nam mówiła skrzypaczka, to wiele razy już z nim grała na ślubach i jest ok:-)
image

my tez w katedrze slubujemy 20 czerwca, z tego co slyszalam to oplata za ceremonie 300 zl organista 200zl, dekoracje widzialam ,skromna ale ladna z siostra tez wszystko da sie zalatwic, sprawia wrazenie surowej ale tak naprawde to jest mila i bardzo pomocna
Czy ktos ma moze jakies namiary na p. Blazeja - mlodszego organiste? Jest jakis sposob zeby sie z nim skontaktowac? Juz nie mieszkam na stale w Gdansku, wiec spotkanie po mszy bedzie raczej trudne.
Dzieki wielkie
mam jeszcze pytanie odnoscie dekoracji

czy siostry przystrajaja tylko oltarz czy takze lawki i krzesla dla pary i swiadkow?

dziekuje
asia
troche duzo za organiste, w inych kosciolach kosztuje 50zl. czy jezeli nie chce zeby on gral dalej musze mu placic?
image

image
no dużo dużo... :/ w końcu to słynne oliwskie organy i cenią się, coż...
powiem wam szczerze. jestem parafianka ale bardzo zaluje ze biore slub w Katedrze. Nie podoba mi sie podejscie do czlowieka zarowno siostry jak i ksiezy, a ta cena za organiste to juz przesada. jak zapytalam czy moge miec zespol to powiedzieli nie.
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No cóż Katedra zawsze słynęła ze swoich nienaruszalnych reguł, skoro jesteś jej parafianką powinnaś o tym wiedzieć:)
image
image

image
bede miala takze slub w katdrze oliwskiej i mam pytania czy ma ktos zdjecia jak wyglada dekoracja koscioła przez siostre?jestem bardzo ciekawa..a nie chce by to brzydko wyglądało..eh..
image

image

image

katedra i brzydki wyglad, dobre
bylas tam kiedys???
Śluby w katedrze odbywaja się jak spod matrycy - jedni wychodzą - następni wchodzą. Osobiście odradzam. W tym przypadku nie mamy praktycznie wpływu na dekoracje itp.
jakos tak sie sklada ze biore slub pierwszy raz i nigdy sie nie interesowalam regolami w tym temacie a co do reszty to nigdy nie mialam problemu.
image

image
oczywiscie ze tam byłam kiedys i to nie raz...ale chciałabym wiedziec czego oczekiwac...od dziecka było moim marzeniem wziac tam slub wiec to robie...a ze mam slub 9 maja i chyba bedziemy jedynyna para slubująca tam w tym dniu wiec chcialam wiedziec co mnie czeka...byłabym wdzieczna za jakies fotki wystrojenia na slub kościoła ;)
image

image

image

Hej,
ja mam slub w katedrze 23 maja.
Z tego co slyszalam, to od tego roku wprowadzono zmiany i sluby sa w odstepach poltoragodzinnych- Chyba 15.30, 17.00, 18.30 wiec wg mnie nie jest tak zle.
Czy wiecie moze czy mozna miec swojego księdza? Jeszcze nie pytalam o to siostry :)
jak ja sie pytalam to nie bylo problemu ze swoim ksiedzem. musze powiedziec ze sie zdziwilam bo siostra zadzwonila do mojej mamy zeby powiedziec ze protokol juz dotarl do nich.
image

image
Alice, my mamy śluba w Katedrze również 23 maja br :))), my mamy na 16 30, a Wy na która?
Oj, a tu to mnie zdziwilas, bo my mamy slub na 15.30. A kiedy sie zapisywalas? Bo my jakos w styczniu i wtedy widzialam na planie u siostry ze kolejny mial byc na 17.00, wiec zastanawiam sie czy cos sie zmienilo :/
my mamy na 16.30 w kwietniu. co do maja to moze byc inaczej bo jest rozaniec przed msza.
Rozmawialam z siostra- sa 3 sluby w katedrze w sobote- 15.30, 16.30 i 18.00.
No to sie walerka spotkamy :)
Laski, krazy taki przesad ze branie slubu w Katedrze Oliwskiej przynosi pecha... Slyszalayscie o tym? Ja jak sie o tym dowiedzialam to zmienilam kosciol z Katedry na bazylike Sw Mikolaja... Wiem, ze to pewnie na maxa glupie, bo ja nie jestem nawet specjalnie przesadna ale wole dmuchac na zimne...........
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
a czy w Katedrze honoruja papierek o ukonczeniu nauk przedmalzenskich jeszcze w liceum?
Ostola bez komentarza to zostawie a myslalam ze jestes kobieta wyksztalcona i "swiatowa". Kosciol w ktorym sie bierze slub ma gwarantowac lub nie udany zwiazek?
image

image
Wiem, Walerka, wstyd sie przyznac.... Wiem jasne ze to niczego nie gwarantuje, ale troche sie dalam "spanikowac"....
buahahahaha.... taki mój komentarz;)
Ale nie zaluje bo braciszkowie w Sw Mikolaju sa super... Kosciol przepiekny... No i przede wszystkim blisko restauracji gdzie jest wesele... Co tez bylo faktorem w naszej decyzji...
to sie akurat zgodze, ja sama zaluje ze nie wybralam Mikolaja ze wzgledu na podejscie, niby Katedra moja parafia ale z checia bym zamienila na inna, tyle ze papiery juz tam sa i zaproszenia wyslane.
image

image
Ktos prosil o zdjecia dekoru - zalaczam.
W katedrze robia tylko minimalistyczne, bardzo subtelne dekoracje. Wiecej, moim zdaniem, tam nie potrzeba.
U mnie bylo duzo swiezych kwiatow (bialych lilii).

image
image
smilkyness tak udekorowała siostra kościoł na slub?czy Ty lub ktos inny?
image

image

image

Siostry. Nikomu innemu w katedrze nie pozwalaja dekorowac.
A ile płaciłaś za tą dekorację, jeśli można spytać:-)?
image

50 pln od pary (bylo nas razem 6 par)
A można w katedrze brać ślub w piątek? Ktoś może wie? Czy są juz zapisy na rok 2010??
tez jestem ciekawa jak to wyglada ze slubami w piatki?? ksieza nie maja nic przeciwko??

image
Nie wiem jak wyglada sprawa z piątkami,ale polecam ślub w Katedrze.Księża są przyjażni,przynjmniej my trafiliśmy na świetnych duchownych...a szczegolnie ksiądz,który udzielał ślubu...wciąż się wzruszam jak ogladam film.
Poza tym:ORGANY Oliwskie-nie do przecenienia!
Jeśli któraś z par biorących ślub w katedrze oliwskiej będzie potrzebować
fotografa, to z uwagi na moje uwielbienie do tego miejsca będę miał specjalną ofertę.
Zapytania proszę kierować z mojej strony, z dopiskiem "katedra oliwa" i określeniem jaki zakres zdjęć i termin by Państwa interesował.
Zapraszam serdecznie.

http://www.krawcywizerunku.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
no wlasnie bo moj ksiadz jest srednio chetny co do piatku.. a w katedze w piatek? niech ktos poratuje informacjami ;)
image
Miałam ślub w Katedrze Oliwskiej 2 lata temu w piątek i nie było problemu. Siostra u której załatwialismy na początku wszystkich formalności tylko się krzywiła, ale to proboszcz ma decydujące zdanie.
Nie wiem jak jest teraz, tamten proboszcz niestety już nie żyje, cudowny człowiek, który nie stwarzał żadnych problemów i w wielu sprawach nam pomógł. Myslę, że teraz też nie powinno być problemów bo i dlaczego. Ślubów w piątek tez się udziela!
My mamy ślub w piątek 4.06.2010.

Czy ktoś może wie o rzekomym remoncie/renowacji katedry? Coś ostatnio słyszałam..
tak teraz przeczytalam ten watek i musze dodac ze pomimo ze mi robili problemy to sam slub byl super, wlasciwie zgodzili sie na koncu na prawie wszystko co chcialam. tylko niepotrzebne nerwy przed. ogolnie polecam, katedra jest pieknym miejscem i bylo tak jak chcialam. dekoracje robia siostry i jest wystarczajaca, organista - jak mozecie to Blazej (mlodszy organista) jest lepszy i dekoracje kosztuja 100zl a nie 50.
czy ktos beirze slub w piatek 25.06.2010?? w katedrze??
image
image
ja biorę tam ślub ale w sobote 26.06.2010
image image
mozesz podzielic sie swoja opinia?? niestey slub juz niedlugo a ja nie mam kosciola..moja narzeczony chcialby w katedrze, ale ja nie jestem pewna tego..jak dla mnie jest wielka, bedzie szlo echo i duzo obcych ludzi sie w okolo
image
image
Poza tym, że duzo obcych ludzi sie kręci to slub potrwa 30 min max 40 (dla niektórych to plus). Katedra Oliwska to tzw. hurtownia ślubów. Tam jedna para jest po ślubie druga w trakcie a trzecia się szykuje. Czasami zdarza sie że ze 4 pary się spotkają. To moje odczucia. Byłam na kilku ślubach w Katedrze i takie mam odczucie. Jednakże gdybym była parafianką Katedry to pewnie chciałabym wziąc ślub w kościele w którym miałam komunię i bierzmowanie.
ja wlasnie nie chce brac slubu w swojej parafii..a nad katedra sie zastanawiam..slub mamy w piatek, wiec moze nie bedzie az tak duzo par slubowalo
image
image
Brałam ślub w Katedrze w lipcu tego roku.Wszystko mi odpowiadało-wystrój,ksiądz,atmosfera.Tylko pogoda nie dopisała.A co do taśmowego udzielania ślubów-byliśmy jedną z zaledwie 2óch par które tego dnia ślubowały,i to w odstępie parogodzinnym.Moglismy przyjąć życzenia w środku.Chyba są jakies fotki z wystrojem w moim watku-NAJPIĘKNIEJSZY DESZCZOWY DZIEŃ>
dzieki:)
image
image
ja tez bralam w Katedrze i nie ma juz slubow w krotkich odstepach. obcy ludzie - nie zauwazylam a podobno byli, czlowiek sie skupia na czyms innym. co do echa - to jest duzy kosciol i specjalnie zbudowany zey byla odpowiednia akustyka, za to organy brzmiavw niej przepieknie. to moja parafia i bardzo polecam bo kosciol robi wrazenie. ksieza - zalezy jak sie trafi, mysle ze ze standartowym slubem nie ma problemow ale jak chcesz cokolwiek inaczej to trzeba powalczyc raczej nastawienie ze to ludzie sa dla nich a nie oni dla ludzi (no pewnie nie wszyscy ksieza z tych parafii) mnie to kosztowalo troche nerwow ale ogolnie bylo jak chcialam i dlatego bardzo polecam. innym kosciolem godnym polecenia jest Mikolaj w gdansku i tam zakonnicy sa przewspaniali i kosciol piekny.
dzieki:) chyba zdecyduje sie na katedre:)
image
image
Ja narazie miałam do czynienia tylko z zakonnicą u której rezerwowałam termin taka nie za bardzo sympatyczna ale ponieważ to moja parafia paru księży znam i są bardzo mili. Chodziłam także tam na nauki przedmałżeńskie i poradnictwo i też było wporządku
image image
wiesz uwazajam ze sama siostra nie ma nic do gadania, najwazniejsze zeby ksieza byli fajni
image
image
ja mam slub w katedrze 7.08.2010.
sluby w katedrze odbywaja sie o czterech godzinach 14.30, 15.30, 16.30, 18.00.

Walerka mialabym kilka pytan do Ciebie . Jesli mozesz to prosze podaj maila lub odezwij sie na kamika11@wp.pl
sluchajcie a jak bedziemy szli sie zapisywac na slub to mamy zabrac ze soba jakies dokumenty??
image
image
z tego co pamietam do rezerwacji terminu siostra chciala od nas tylko dowody
a co z zaswaidczeniami o chrzcie i bierzmowaniu??
image
image
wiecie może czy w Katedrze Ewangelię moga czytać osoby z rodziny nowożeńców???
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ja trz bym chciala zeby ten ksiadz na zdjeciu mi udzielal slubu. pieknie mowi i jest mily.... jak ma na imie?
No to teraz dalas popis!!! Ewangelie czyta tylko ksiądz!!!! Nie ma innej mozliwosci. Natomiast czytania jak najbardziej moze osoba swiecka, ale nie Ewangelie!!! Do kosciola nie chodzisz? To po co si slub koscielny!!!??? Zadaj takie pytanie to juz widze jakie zrobisz pierwsze wrazenie
A jak to wygląda na 2011 rok w Katedrze? Ile wynosi "łaska"?
image
hop :)
Pewnie powiecie, że to głupie...
to pewnie jakieś zrządzenie losu, ale nie znam pary która brała ślub w Katedrze Oliwskiej, i która się później nie rozwiodła... niby miejsce ślubowania nie może mieć wpływu na dalsze losy małżeństwa, ale sama bym się nie zdecydowała brać tam ślubu... są kościoły szczęśliwych małżeństw jak np kościółek w Karpaczu, więc nie odrzucam myśli, że są też kościoły tych pechowych...

życzę duzo szczęścia i miłości parom które biorą tam ślub!!!
Ciekawe podejscie :) Smieszne, ze ludzie wierza w takie rzeczy :)
Nie kosciol swiadczy o zgodnym malzenstwie ale chyba oni sami, jak dbaja i pielegnuja uczucie.
zgadzam się w 100 procentach :) ale mimo wszystko bym tam ślubu nie wzięła... ;]
dobre pytanie, ile wynosi co łaska?
Moi rodzice brali slub w katedrze 26 lat temu i z tego co widze to nawet nie planują rozwodu :P
image
siostry nie dekoruja, co wy z siostr robicie. dekoruja tylko panie sprzataczki.
Kama ,oczywiście że Siostry dekorują.
A gdzie Ty tam sprzątaczki widziałaś ?
No chyba że Twoje znajome.***
wcale nie siostry, wiem p.Ewa i jeszcze jedna.
ewangelie czyta zawsze ksiadz, wszedzie na swiecie..... moglabys to wiedziec
ale strzlilas błłłlaaachhccchhaaaa
No cóż, Ostola od zawsze uważała się za guru weselnika,potem rodzinki itd.Dziewczyny wziąc ślub w Katedrze Oliwskiej to zaszczyt.
uh nie ma to jak ślub z turystami którzy robią zdjęcia:P:P

a tak na serio to nie wieże ze dopiero na 3 dni przed ślubem macie się zgłosić po szczegóły .... w katedrze to pewnie macie prawie zerowe szanse na wpływ na decyzje o wystroju...w końcu tam jest slub za ślubem...
Ja już po ślubie ale wiecie co mieszkam niedaleko katedry ślubu tam nie brałam ze względu na turystów i słowa co łaska za ślub.A pro po dekoracji, nieraz pokazuję katedrę znajomym i raz w sobotę kościół tonął w kwiatach, wszędzie było pełno dekoracji ze storczyków, przepięknie ozdobiona nawa, świece tiule itp. Na następny dzień dowiedziałam się że to były dekoracje ze ślubu Michalczewskiego , więc ich założenia ,że tylko siostry żadnych firm to totalna lipa i pokazuje ,że nawet dla katedry są równi i równiejsi :-( Ja bym się zapytała dlaczego tak jest
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
jak kupil sobie to i mial, nie robil nikt inny dekoracji moja panno zazdrosnico

Inne tematy z forum Wesele

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry