Widok
Katedra Oliwska
witajcie, mam pytanie o slub w Katedrze Oliwskiej, a własciwie przygotowania i procedury, moze ktoś podzieli sie opiniami na ten temat???? Mamy termin ślubu i z tego co nam powiedziano mamy zgłośic sie 3 dni przed ślubem, a nas interesuja takie kwestie jak ksiądz ktory udzieli nam ślubu, strojenie kościoła ( oplłaty?? podobno stroją siostry???? ) organista......wydaje mi sie że ustalanie tego typu spraw 3 dni przed ceremonią to za malo czasu??? z góry dziękuję za odpowiedż :))))
Ja biorę ślub w Katedrze w lipcu.Organistów jest dwóch,najlepiej pogadaj z nimi po mszy(my poszliśmy w niedzielę na chwilę przed końcem ostatniej popoludniowej-chyba okolo 14).Ten z ktorym rozmawiałam życzy sobie 200zl.Co do wystroju,to też słyszałam,że jest jeden wystrój dla wszystkich par danego dnia.Może to i lepiej,poza tym one zrobią to skromnie,a Katedra jest strojna sama w sobie.O opłatach za ślub słyszalam rożne historie,włos mi sie jeżyl na wieśc,ze niektorzy dawali 1000,800,lub podobne kwoty!!!My nie zamierzamy dać więcej niż 300,przecież oficjalnie należy sie "co łaska".A ty kiedy ślubujesz?
ja mam w katedrze. z tego co czytalam to parafianki co laska a spoza chyba 400zl. dekoracje kosciola kosztuja 50zl od pary i nie mozna miec dekoracji z zewnatrz. organista musi byc z katedry chyba ze masz kogos kto jest zaakceptowany przez profesora ktory jest odp za organy ale uwazam 200zl troche za duzo jak na organiste z kosciiola
Ja co prawda brałam ślub w Katedrze prawie trzy lata temu ale widzę,że za dużo się nie zmieniło za organistę płaciłam 200 zł + 300 zł na kościół co łaska:) + 50 zł dekoracja. To tyle reszta kosztów poniosłam już w mojej parafii. Z dekoracją fakt niestety nie ma możliwości dekorowania samemu jest to już narzucone przez siostry ale jak dla mnie nie była ok:) Jedna z dziewczyn wcześniej napisała,że Katedra jest strojna sama w sobie, więc delikatny wystrój jest jak najbardziej na miejscu i tak było u mnie:)
Poza tym w Katedrze są udzielane śluby t.zw taśmowo więc uwierzcie, że trudno byłoby dogadać się z np z 8 parami co do wystroju:)Co innego jak w kościele jest 1 góra dwa śluby tu niestety takiej możliwości nie ma:)
Spotkanie u nas odbyło się miesiąc przed ślubem tzn wszystkie pary spotkały się w salce przy kościele i omawialiśmy bieżące sprawy, chęć zorganizowania takiego spotkania trzeba zgłosić siostrom i one pomagają parom się spotkać. Spotkanie oczywiście jest z księdzem, ale nie jest pewne że z tym który to właśnie będzie udzielał Wam ślubu:( Zasady w Katedrze są dość surowe i nie ma co wchodzić z siostrami w jakieś dyskusje:)
W Katedrze Oliwskiej panuje jedna zasada a mianowicie
pkt1 siostra ma zawsze rację
pkt2 kiedy nie ma racji patrz pkt1:)))
Poza tym w Katedrze są udzielane śluby t.zw taśmowo więc uwierzcie, że trudno byłoby dogadać się z np z 8 parami co do wystroju:)Co innego jak w kościele jest 1 góra dwa śluby tu niestety takiej możliwości nie ma:)
Spotkanie u nas odbyło się miesiąc przed ślubem tzn wszystkie pary spotkały się w salce przy kościele i omawialiśmy bieżące sprawy, chęć zorganizowania takiego spotkania trzeba zgłosić siostrom i one pomagają parom się spotkać. Spotkanie oczywiście jest z księdzem, ale nie jest pewne że z tym który to właśnie będzie udzielał Wam ślubu:( Zasady w Katedrze są dość surowe i nie ma co wchodzić z siostrami w jakieś dyskusje:)
W Katedrze Oliwskiej panuje jedna zasada a mianowicie
pkt1 siostra ma zawsze rację
pkt2 kiedy nie ma racji patrz pkt1:)))
My też mamy ślub w Katedrze. Jak chodziliśmy na nauki małżeńskie to pary, które miały w weekend ślub to spotykały się w środę w salce. Hm...co do dekoracji to też słyszałam o siostrach. Tylko właśnie nie wiem co wchodzi w ramach tych 50 zł? Klęczniki, przystrojenie ławek?
Księdza chcielibyśmy mieć własnego, bo akurat mamy znajomego.
Organista...my chcielibyśmy mieć pana Błażeja (młodszy), bo z tego co nam mówiła skrzypaczka, to wiele razy już z nim grała na ślubach i jest ok:-)
Księdza chcielibyśmy mieć własnego, bo akurat mamy znajomego.
Organista...my chcielibyśmy mieć pana Błażeja (młodszy), bo z tego co nam mówiła skrzypaczka, to wiele razy już z nim grała na ślubach i jest ok:-)
oczywiscie ze tam byłam kiedys i to nie raz...ale chciałabym wiedziec czego oczekiwac...od dziecka było moim marzeniem wziac tam slub wiec to robie...a ze mam slub 9 maja i chyba bedziemy jedynyna para slubująca tam w tym dniu wiec chcialam wiedziec co mnie czeka...byłabym wdzieczna za jakies fotki wystrojenia na slub kościoła ;)

Laski, krazy taki przesad ze branie slubu w Katedrze Oliwskiej przynosi pecha... Slyszalayscie o tym? Ja jak sie o tym dowiedzialam to zmienilam kosciol z Katedry na bazylike Sw Mikolaja... Wiem, ze to pewnie na maxa glupie, bo ja nie jestem nawet specjalnie przesadna ale wole dmuchac na zimne...........
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Jeśli któraś z par biorących ślub w katedrze oliwskiej będzie potrzebować
fotografa, to z uwagi na moje uwielbienie do tego miejsca będę miał specjalną ofertę.
Zapytania proszę kierować z mojej strony, z dopiskiem "katedra oliwa" i określeniem jaki zakres zdjęć i termin by Państwa interesował.
Zapraszam serdecznie.
http://www.krawcywizerunku.pl
fotografa, to z uwagi na moje uwielbienie do tego miejsca będę miał specjalną ofertę.
Zapytania proszę kierować z mojej strony, z dopiskiem "katedra oliwa" i określeniem jaki zakres zdjęć i termin by Państwa interesował.
Zapraszam serdecznie.
http://www.krawcywizerunku.pl
Fotografia http://krawcywizerunku.pl
Miałam ślub w Katedrze Oliwskiej 2 lata temu w piątek i nie było problemu. Siostra u której załatwialismy na początku wszystkich formalności tylko się krzywiła, ale to proboszcz ma decydujące zdanie.
Nie wiem jak jest teraz, tamten proboszcz niestety już nie żyje, cudowny człowiek, który nie stwarzał żadnych problemów i w wielu sprawach nam pomógł. Myslę, że teraz też nie powinno być problemów bo i dlaczego. Ślubów w piątek tez się udziela!
Nie wiem jak jest teraz, tamten proboszcz niestety już nie żyje, cudowny człowiek, który nie stwarzał żadnych problemów i w wielu sprawach nam pomógł. Myslę, że teraz też nie powinno być problemów bo i dlaczego. Ślubów w piątek tez się udziela!
tak teraz przeczytalam ten watek i musze dodac ze pomimo ze mi robili problemy to sam slub byl super, wlasciwie zgodzili sie na koncu na prawie wszystko co chcialam. tylko niepotrzebne nerwy przed. ogolnie polecam, katedra jest pieknym miejscem i bylo tak jak chcialam. dekoracje robia siostry i jest wystarczajaca, organista - jak mozecie to Blazej (mlodszy organista) jest lepszy i dekoracje kosztuja 100zl a nie 50.
Poza tym, że duzo obcych ludzi sie kręci to slub potrwa 30 min max 40 (dla niektórych to plus). Katedra Oliwska to tzw. hurtownia ślubów. Tam jedna para jest po ślubie druga w trakcie a trzecia się szykuje. Czasami zdarza sie że ze 4 pary się spotkają. To moje odczucia. Byłam na kilku ślubach w Katedrze i takie mam odczucie. Jednakże gdybym była parafianką Katedry to pewnie chciałabym wziąc ślub w kościele w którym miałam komunię i bierzmowanie.
Brałam ślub w Katedrze w lipcu tego roku.Wszystko mi odpowiadało-wystrój,ksiądz,atmosfera.Tylko pogoda nie dopisała.A co do taśmowego udzielania ślubów-byliśmy jedną z zaledwie 2óch par które tego dnia ślubowały,i to w odstępie parogodzinnym.Moglismy przyjąć życzenia w środku.Chyba są jakies fotki z wystrojem w moim watku-NAJPIĘKNIEJSZY DESZCZOWY DZIEŃ>
ja tez bralam w Katedrze i nie ma juz slubow w krotkich odstepach. obcy ludzie - nie zauwazylam a podobno byli, czlowiek sie skupia na czyms innym. co do echa - to jest duzy kosciol i specjalnie zbudowany zey byla odpowiednia akustyka, za to organy brzmiavw niej przepieknie. to moja parafia i bardzo polecam bo kosciol robi wrazenie. ksieza - zalezy jak sie trafi, mysle ze ze standartowym slubem nie ma problemow ale jak chcesz cokolwiek inaczej to trzeba powalczyc raczej nastawienie ze to ludzie sa dla nich a nie oni dla ludzi (no pewnie nie wszyscy ksieza z tych parafii) mnie to kosztowalo troche nerwow ale ogolnie bylo jak chcialam i dlatego bardzo polecam. innym kosciolem godnym polecenia jest Mikolaj w gdansku i tam zakonnicy sa przewspaniali i kosciol piekny.
Pewnie powiecie, że to głupie...
to pewnie jakieś zrządzenie losu, ale nie znam pary która brała ślub w Katedrze Oliwskiej, i która się później nie rozwiodła... niby miejsce ślubowania nie może mieć wpływu na dalsze losy małżeństwa, ale sama bym się nie zdecydowała brać tam ślubu... są kościoły szczęśliwych małżeństw jak np kościółek w Karpaczu, więc nie odrzucam myśli, że są też kościoły tych pechowych...
życzę duzo szczęścia i miłości parom które biorą tam ślub!!!
to pewnie jakieś zrządzenie losu, ale nie znam pary która brała ślub w Katedrze Oliwskiej, i która się później nie rozwiodła... niby miejsce ślubowania nie może mieć wpływu na dalsze losy małżeństwa, ale sama bym się nie zdecydowała brać tam ślubu... są kościoły szczęśliwych małżeństw jak np kościółek w Karpaczu, więc nie odrzucam myśli, że są też kościoły tych pechowych...
życzę duzo szczęścia i miłości parom które biorą tam ślub!!!
Ja już po ślubie ale wiecie co mieszkam niedaleko katedry ślubu tam nie brałam ze względu na turystów i słowa co łaska za ślub.A pro po dekoracji, nieraz pokazuję katedrę znajomym i raz w sobotę kościół tonął w kwiatach, wszędzie było pełno dekoracji ze storczyków, przepięknie ozdobiona nawa, świece tiule itp. Na następny dzień dowiedziałam się że to były dekoracje ze ślubu Michalczewskiego , więc ich założenia ,że tylko siostry żadnych firm to totalna lipa i pokazuje ,że nawet dla katedry są równi i równiejsi :-( Ja bym się zapytała dlaczego tak jest