Widok

Kiedy zapisać do przedszkola? czas oczekiwania?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jest temat o żłobkach, że już w ciąży należy się zapisać a jak to jest z przedszkolem?

kiedy warto zapisać się by mieć szanse na miejsce w państwowym?

możecie podzielić się doświadczeniami??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja planuję zaraz po urodzeniu się córki, zapisać ją do przedszkola, ale jak jest w praktyce, to nie mam pojęcia
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
no najlepiej by bylo zaraz po urodzeniu widząc co sie dzieje i jakie sa kolejki,ale wydaje mi sie,ze takich noworodków czy niemowlaków nie zapisują...w sensie ze AZ TAK szybko:)
W moim miescie z tego co sie orientuje trzeba zapisac rok wczesniej...
image
O matko, jeszcze nie rozwiązałam problemu ze żłobkiem, a tu już widzę, że mam następny - przedszkole. ;)

Może niech się wypowiedzą mamy, które już mają dzieci w wieku przedszkolnym - kiedy zapisywałyście dzieci do przedszkoli?
Rekrutacje są w kwietniu albo maju (niepamiętam) przez internet!
image
image
no właśnie tak sie zastanawiam czy tak szybko mozna zapisac..moja corka ma 3 miesiace prawie.
tak sobie mysle czy by te babki mnie nie wysmaly jak bym juz poszla:P
No jeśli do żłobka w ciązy, to do przedszkola po urodzeniu :)

Kasia-tak samo dedukowałam:) stąd mój wątek
Do przedszkoli publicznych - w roku, w którym dziecko ma chodzić w lutym bodajże.
DO niepublicznych zaraz po urodzeniu najlepiej :D
mysle,ze duzo zalezy od miejscowosci(mala czy duza) ,ilosci przedszkoli w danym miescie oraz chetnych dzieci.
Ja podalam przyklad jak to jest w moim miescie.
image
w Gdansku do przedszkoli publicznych jest kazdego roku rekrutacja przez internet, podania sklada sie przez miesiac (o ile dobrze pamietam), drukuje sie takie zgloszenie i zanosi do przedszkola "pierwszego wyboru" (bo wybiera sie 3 przedszkola) i czeka sie na wyniki. J
est mozliwosc zglaszania dzieci tylko z rocznikow przedszkolnych, czyli nie ma mozliwosci zglaszania czy zapisywania dzieci wczesniej.
image
image
Do żłobka i przedszkola "Delfinek" w Gdyni na pół roku przed przyjęciem... właśnie dostałem informację.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Witam, do publicznego przedszkola rekrutacja odbywa sie ( w zaleznosci od miast) przewaznie od 1 marca i trwa 1 miesiac, wyniki podaja po ok 2 miesiacach. Im szybciej zlozy sie wniosek tym lepiej. A w pierwszej kolejnosci i tak przyjmuja dzieci samotnie wychowywane przez 1 z rodzica. Lub gdzie oboje rodzice pracuja. W tym roku bylo kikanascie wolnych miejsc w przedszkolach i to od wrzesnia. nawetjak dziecko nie zostanie wpisane na liste to polecam sprawdzic we wrzesniu bo czasem zdaza sie ze inne dziecko dostalo sie do innego tez przedszkola i w ten sposob jest miejsce wolne.
U mnie blisko domu jest przedszkole państwowe i kiedy się pytałam o przyjęcia to dzieci, które mają być przyjęte we wrześniu (3 latki) zapisy rozpoczynają się od lutego do marca. Nie ma możliwości zapisania dziecka zaraz po urodzeniu:)
image
image

image
uuu szkoda, ale miejmy nadzieję, ze nasze pociechy dostaną się do przedszkoli

Anonim - jesli chodzi o Gdansk, to data zgloszenia (przez internet) nie miala zadnego znaczenia. Kiedy zakonczylo sie zglaszanie wnioskow, komisja przyznawala kazdemu dziecku punkty i w zaleznosci od ilosci punktow dziecko sie dostalo lub nie.
Zawsze przysluguje jeszcze pisanie odwolania, a pozniej jeszcze sa listy rezerwowe.
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (21 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

do góry