Widok
żadna różnica.
to że jest gięta to tylko że jest wyżej (zawsze można zniżyć).
To tak jakby dać poprzeczkę do giętej i ... wyjdzie prosta ;P
A że materiału trochę więcej ?
Tylko niech ktoś się przyczepi że ta gięta jest bardziej GIĘTKA ! ;D
.... no a jeśli już to przynajmniej bardziej amortyzuje.
Każdy jeździ na tym co mu sponsor (ka) kupi ;)
Jedni wolą rude inni brunetki. Blondynki jednak nie mają wzięcia :] ... zupełnie jak giętkie - gięte kierownice.
Miałem kiedyś taką kierownicę w pracy. Ruda była. Też była OK.!
to że jest gięta to tylko że jest wyżej (zawsze można zniżyć).
To tak jakby dać poprzeczkę do giętej i ... wyjdzie prosta ;P
A że materiału trochę więcej ?
Tylko niech ktoś się przyczepi że ta gięta jest bardziej GIĘTKA ! ;D
.... no a jeśli już to przynajmniej bardziej amortyzuje.
Każdy jeździ na tym co mu sponsor (ka) kupi ;)
Jedni wolą rude inni brunetki. Blondynki jednak nie mają wzięcia :] ... zupełnie jak giętkie - gięte kierownice.
Miałem kiedyś taką kierownicę w pracy. Ruda była. Też była OK.!
To fakt:) Ja mam prostą kierę Amoeba SCUD i taką też polecam:) Tłumi drgania, jest sztywna, bardzo dobrze wyprofilowana, dobrze się trzyma. Czego więcej chcieć?
Poprzednio miałem giętą kierownicę, ale do XC moim zdaniem taka kiera się nie nadaje! Po pierwsze jak to wygląda? Po drugie kijowo się na tym jeździ, mimo, że lepiej tłumi drgania i ręce się tak nie męczą. A po trzecie to beznadziejnie wygląda i jeszcze jedno: beznadziejnie wygląda:P Rogi na takiej kierze są dla mnie śmieszne:)
Ale to rzecz indywidualna. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma:)
PozdROWER
Poprzednio miałem giętą kierownicę, ale do XC moim zdaniem taka kiera się nie nadaje! Po pierwsze jak to wygląda? Po drugie kijowo się na tym jeździ, mimo, że lepiej tłumi drgania i ręce się tak nie męczą. A po trzecie to beznadziejnie wygląda i jeszcze jedno: beznadziejnie wygląda:P Rogi na takiej kierze są dla mnie śmieszne:)
Ale to rzecz indywidualna. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma:)
PozdROWER
majekk napisał(a):
> Poprzednio miałem giętą kierownicę, ale do XC moim zdaniem taka
> kiera się nie nadaje! Po pierwsze jak to wygląda? Po drugie
> kijowo się na tym jeździ, mimo, że lepiej tłumi drgania i ręce
> się tak nie męczą.
tiaaa ... kijowo się na tym jeździ mimo że dobrze tłumi drgania i ręce się nie męczą :D
to w końcu sprecyzuj czy kijowa czy nie kijowa ;)
Jeśli dla Ciebie jest zła ponieważ ręce nie bolą to może lepiej z kijem od mopa ?? ;)
> Poprzednio miałem giętą kierownicę, ale do XC moim zdaniem taka
> kiera się nie nadaje! Po pierwsze jak to wygląda? Po drugie
> kijowo się na tym jeździ, mimo, że lepiej tłumi drgania i ręce
> się tak nie męczą.
tiaaa ... kijowo się na tym jeździ mimo że dobrze tłumi drgania i ręce się nie męczą :D
to w końcu sprecyzuj czy kijowa czy nie kijowa ;)
Jeśli dla Ciebie jest zła ponieważ ręce nie bolą to może lepiej z kijem od mopa ?? ;)
nigdy nie mialem problemu z rozmieszczeniem osprzetu na gietej kierownicy. problem pojawia sie tylko w przypadku gdy chcesz zmiescic lampke, licznik, pulsometr i mapnik... wtedy cos trzeba trzymac w zebach i najczesciej jest to lampa. a jak wiadomo z lampa w zebach jezdzi sie cokolwiek niewygodnie :P
Włoszczowska ma na swym rumaku rogi i jakoś się nie wstydzi je mieć na kierownicy. http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/3032-maja-wloszczowska/, i rogi jej nie przeszkadzały w zdobyciu mistrzostwa. Chyba tu nie chodzi o wygląd roweru tylko o funkcjonalność. Jeżeli ktoś nie może wyżej podnieść kierownicy, wówczas stosuje giętą i to wszystko.
bikerzysta chyba roweru nie posiada... nie mówiąc już o czytaniu ze zrozumieniem powyższych wypowiedzi. Nikt nie neguje rogów na prostej kierownicy. Sam jeżdżę na zmianę raz na prostej a raz na giętej kierze i nie wyobrażam sobie montażu rogów do giętej - choćby dla tego iż gięta poza tym że szersza to też bardziej wygięta w tył przez co rogi są na niej mega nie wygodne. Jednak jak ktoś już napisał - kto co lubi...
są kierownice gięte i "gięte". Spora część ma tylko podniesioną i lekko cofniętą część "chwytną", natomiast sam kąt gięcia części "chwytnej" jest zbliżony to tego z kierownic "prostych" (czyli mających 5-6st gięcia). I na takich kierownicach rogi będą się układały tak samo.
Natomiast do kierownic "giętych" do tyłu, z gięciem > 10st, są dedykowane rogi, np takie:
http://www.ritcheylogic.com
Tyle tylko, że przez swoje gięcie zmniejszają ilość miejsca na normalny chwyt, przy krótkich gripach może być ciasno.
pozdr
Natomiast do kierownic "giętych" do tyłu, z gięciem > 10st, są dedykowane rogi, np takie:
http://www.ritcheylogic.com
Tyle tylko, że przez swoje gięcie zmniejszają ilość miejsca na normalny chwyt, przy krótkich gripach może być ciasno.
pozdr
idecfC , lquvqbbypwok, zdyrumozpfkx, http://confksmliztu.com/
2000 km na prostej ritchey - ból nadgarstków, drętwienie dłoni
11000 km na giętej SCUD - bez bólu nadgarstków i drętwienia
Wniosek: jest mi wygodniej oraz rower pewniej się prowadzi. Gięta również lepiej amortyzuje. Co do rogów na giętej - jest jakiś zakaz do stosowania tego? Kto ma ochote i mu z tym dobrze to tak jeździ. Ja osobiście nie mam potrzeby stosowania rogów
11000 km na giętej SCUD - bez bólu nadgarstków i drętwienia
Wniosek: jest mi wygodniej oraz rower pewniej się prowadzi. Gięta również lepiej amortyzuje. Co do rogów na giętej - jest jakiś zakaz do stosowania tego? Kto ma ochote i mu z tym dobrze to tak jeździ. Ja osobiście nie mam potrzeby stosowania rogów
Zbuduj mięśnie nóg i wówczas będzie Ci obojętne jaką kierownice założysz. Już na prawdę lenistwo doprowadza do tego, żeby najlepiej sam rower gnał na zbity pysk:).
Ja już zaczynam treningi na trenażerze, żeby mieć jakąś kondycję na sezon i dla mnie jest obojętna kierownica, może być nawet drewniana:)
Ja już zaczynam treningi na trenażerze, żeby mieć jakąś kondycję na sezon i dla mnie jest obojętna kierownica, może być nawet drewniana:)
bikerzysta?
Ten komentarz jest do mnie? Jeśli tak, to niepotrzebny.
O moje nogi się nie martw.
Jeżeli mam przejechać np.80 km z prostą i tyle samo z giętą, to jakiej użyję kierownicy? Odpowiedź jest wyżej nad Twoim komentarzem.
To jest temat o kierownicach, nie o tym za pomocą czego jedzie rower, więc "wypowiadajmy" się na temat
Ten komentarz jest do mnie? Jeśli tak, to niepotrzebny.
O moje nogi się nie martw.
Jeżeli mam przejechać np.80 km z prostą i tyle samo z giętą, to jakiej użyję kierownicy? Odpowiedź jest wyżej nad Twoim komentarzem.
To jest temat o kierownicach, nie o tym za pomocą czego jedzie rower, więc "wypowiadajmy" się na temat