Widok
Kilka pytań dotyczących ślubu
Jako, że i nasze przygotowania zbliżają się ku końcowi mam kilka konkretnych pytań:
1. czy pozwolenie na ślub w innej parafii może być z kościoła młodego, a nie z kościoła panny młodej?
2. ile wypada zapłacić księdzu za takie pozwolenie?
3. ile wypada zapłacić księdzu za zapowiedzi?
4. jak załatwia się zaświadczenie o chrzcie i ile należy za nie uiścić?
5. czy zaświadczenie z UCS może być starsze niż 3 miesiące?
6. gdzie w trójmieście można najszybciej załatwić poradnię rodzinną?
z góry dziękuję za odpowiedzi i za zachowanie kolejności co by się nie pomieszkało
1. czy pozwolenie na ślub w innej parafii może być z kościoła młodego, a nie z kościoła panny młodej?
2. ile wypada zapłacić księdzu za takie pozwolenie?
3. ile wypada zapłacić księdzu za zapowiedzi?
4. jak załatwia się zaświadczenie o chrzcie i ile należy za nie uiścić?
5. czy zaświadczenie z UCS może być starsze niż 3 miesiące?
6. gdzie w trójmieście można najszybciej załatwić poradnię rodzinną?
z góry dziękuję za odpowiedzi i za zachowanie kolejności co by się nie pomieszkało
1. tak, pozwolenie moze byc od jednej osoby z jakiejkolwiek parafii ( tzn jednej z waszych )
2. to ksiądź juz powie ile, roznie bywa, slyszałam o kwotach 100 - 300 zł.
3. nie mam pojecia 30 -50 zł?
4. idziesz do parafii gdzie byles chrzczony i prosisz o swiadectwo chrztu :) w moim przypadku było co łaska...
5. nie
6. Na forum pisały dziewczyny o okraglaku w rumi. Moja kolezanka robila weekendowe w jezuitach w gdyni. Osobiscie nie wiem, poniewaz mi wystarczylo zaswiadczenie z Liceum gdyz mialam religie z ksiedzem i w ostatniej klasie dostałam karteczke ze te nauki odpowiadają nauką przedmałzenskim czy cos w tym stylu. Nie musze chodzic na nauki ani na poradnie :)
pzdr
2. to ksiądź juz powie ile, roznie bywa, slyszałam o kwotach 100 - 300 zł.
3. nie mam pojecia 30 -50 zł?
4. idziesz do parafii gdzie byles chrzczony i prosisz o swiadectwo chrztu :) w moim przypadku było co łaska...
5. nie
6. Na forum pisały dziewczyny o okraglaku w rumi. Moja kolezanka robila weekendowe w jezuitach w gdyni. Osobiscie nie wiem, poniewaz mi wystarczylo zaswiadczenie z Liceum gdyz mialam religie z ksiedzem i w ostatniej klasie dostałam karteczke ze te nauki odpowiadają nauką przedmałzenskim czy cos w tym stylu. Nie musze chodzic na nauki ani na poradnie :)
pzdr
1 my mamy z obu parafii taką zgodę bo ślub mamy w innej
2 zależy od parafii my nic
3 j.w.
4 metrykę chtu w prafaii gdzie był chrzest (jak powiesz że potrzebujesz do ślubu ksiądź będzie wiedział - jakie info ma być zawarte w metryce)
5 nie może być starsze - nie ma co się spieszyć
6 szukałam ale nie znalazłam (ja zaliczam 3 spotkania za 21 zł materiały)
2 zależy od parafii my nic
3 j.w.
4 metrykę chtu w prafaii gdzie był chrzest (jak powiesz że potrzebujesz do ślubu ksiądź będzie wiedział - jakie info ma być zawarte w metryce)
5 nie może być starsze - nie ma co się spieszyć
6 szukałam ale nie znalazłam (ja zaliczam 3 spotkania za 21 zł materiały)
Zgodnie z tym jak bylo u nas:
1.Zgodę (licencję) uzyskaliśmy z parafii narzeczonego,
2.Zaplaciliśmy 50zł (było co łaska),
3.Za zapowiedzi w każdym kościele zapłaciliśmy po 50 zł (tez było co łaska)
4. Zaświadczenie o chrzcie trzeba pobrać z kościoła w którym bylo się chrzczonym (będzie na nim informacja o bierzmowaniu) zapłaciłam za nie 30 zł (było co łaska), mój narzeczony pobrał je razem z pozwoleniem na slub w innej parafii
5. nie może
6. idziemy jutro - w gdańsku w kościele Ignacego ul. Brzegi, w ciągu jednego spotkania robimy trzy (75 zł + ewentualny zakup materiałów)
1.Zgodę (licencję) uzyskaliśmy z parafii narzeczonego,
2.Zaplaciliśmy 50zł (było co łaska),
3.Za zapowiedzi w każdym kościele zapłaciliśmy po 50 zł (tez było co łaska)
4. Zaświadczenie o chrzcie trzeba pobrać z kościoła w którym bylo się chrzczonym (będzie na nim informacja o bierzmowaniu) zapłaciłam za nie 30 zł (było co łaska), mój narzeczony pobrał je razem z pozwoleniem na slub w innej parafii
5. nie może
6. idziemy jutro - w gdańsku w kościele Ignacego ul. Brzegi, w ciągu jednego spotkania robimy trzy (75 zł + ewentualny zakup materiałów)
http://ignacy.diecezja.gda.pl/index5.html
Poradnictwo małżeńskie: prowadzi p. Ewa Jakubiak, kontakt indywidualny z parą przygotowującą się do małżeństwa, termin do uzgodnienia pod nr. tel. 58/303 72 86 lub 792 007 538
Poradnictwo małżeńskie: prowadzi p. Ewa Jakubiak, kontakt indywidualny z parą przygotowującą się do małżeństwa, termin do uzgodnienia pod nr. tel. 58/303 72 86 lub 792 007 538
http://www.diecezja.gda.pl/modules.php?name=Kuria&op=Parafia&par=336
www.pgsiedlce.diecezja.gda.pl - kościół, o którym pisze roksanka (przynajmniej tak się domyślam)
www.pgsiedlce.diecezja.gda.pl - kościół, o którym pisze roksanka (przynajmniej tak się domyślam)