Widok

Kilka pytań o psy - yorki :)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny może tu znajdę miłosniczki tej rasy.

Przymierzam się do zakupu suni yorka, ale zależy mi na rodowodzie tylko FCI ( Teraz pootwierało się masa innych organizacji i sprzedają "yorki" z rodowodem )

Zależy mi na suni wystawowej, szukam dobrej hodowli z której bym kupiła psiaka. Może Wy mi polecicie sprawdzoną hodowlę, bo ja już mam mętlik w głowie :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ze swojej strony mogę Wam wszystkim polecić portal, który sam regularnie odwiedzam w poszukiwaniu nowych informacji i porad na temat zwierząt. Jeżeli jesteście zainteresowani tematyką zwierząt i zoologii, to zdecydowanie polecam Wam sprawdzić stronę, na której znajdziecie największy w Polsce blog zoologiczny . Czy są tutaj osoby, które również odwiedzają ten portal?

Z tego co widzę (przejrzałam mniej więcej wpisy w tym temacie), to lepiej poświęć autorko dłuższy czas na wybranie odpowiedniej hodowli. Jednak nawet jeśli wybierzesz psa z rodowodem, to nie można mieć pewności co do braku wad genetycznych, bo to właśnie często właśnie przez rodowód pojawiają się różnorodne problemy zdrowotne (nie bez powodu konkretne rasy mają opisane najczęściej pojawiające się choroby). Poza tym co do socjalizacji konkretnych piesków, to też przynajmniej jak wynika z mojego doświadczenia zależy to głównie od Ciebie. Hodowca może pokaże pieskowi pewne podstawy, ale jednak z tego co widziałam już u różnych osób, to wszystko zależy od tego czy zdołasz pokazać mu odpowiednie granice. Z kolei jeśli chodzi o najlepsze hodowle yorków w Polsce, to możesz sobie sprawdzić ten artykuł https://fajnyzwierzak.pl/porady/hodowle-yorkow-w-polsce-zobacz-gdzie-warto-kupic-szczeniaka/ sama z niego korzystałam, gdy szukałam odpowiedniej hodowli.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja odradzam "hodowlę" Park Ridge z Legionowa pod Warszawą. Zakupiłem z tej "hodowli" dwa psy dokładnie 3 lata temu. Piesek z miotu B oraz sunię z miotu X. Oba psy zaraz po zabraniu z "hodowli" miały zrobione badania kału i wyszła lamblia. Niestety był to dopiero początek problemów z psiakami. Po roku zdiagnozowano u Xary wrodzoną zaćmę obu oczu. Aktualnie szykowana jest do zabiegu usunięcia zaćmy za bagatela 3,5 tys zł od oka. Dziś dowiedziałem się, że dodatkowo ma wrodzone zespolenie wrotno-oboczne wątroby więc niestety będzie musiała być poddana operacji ratującej życie w klinice w Warszawie za bagatela kolejne 6tys zł. Piesek (Bemol) ma wrodzone zwyrodnienie w postaci wypadających żepek obu łapek tylnych. Prawa łapa stadium 4 od urodzenia lewa 3. Stadium 4 oznacza operację więc tu kolejne 3tys zł, jakie muszę wydać na leczenie psów rasowych z tej psełdo "hodowli". Nie wiem czy ja miałem takiego pecha i wybrałem tak schorowane psy czy inni ludzie biorący je z tej "hodowli" nie zwracają uwagi na to, że pies jest chory grunt, że ma rodowód.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że właścicielka tej farbyki psów nie poczówa się do żadnej odpowiedzialności za sprzedaż tak schorowanych psiaków i jedyne co mi zaproponowała to kontakt do jej zaufanego weterynarza. Nie chcę ciągać się po sądach, bo wiem, że prawo ją chroni i nawet jeśli wygram to pewnie będzie się to ciągnęło wiele lat a psom trzeba pomóc już teraz

Jeżeli ktoś będzie chciał dowodów w postaci wyników badań mogę udostępnić proszę tylko do mnie napisać. Nie będę ich wrzucał tutaj bo są dane lekarzy.

Jeżeli ten komentarz skłoni chociaż jedną osobę do zmiany miejsca zakupu z tej psełdo "hodowli" na inną to warto było się rozpisać i ujawnić prawdę o psach z rodowodem produkowanych w tym miejscu. Piszę produkowanych, bo jeżeli w hodowli jest 10-15 miotów rocznie to psy ani nie mogą być zadbane ani nie mogą być zdrowe. Szkoda, że nie trafiłem na taki komentarz wcześniej od kogoś innego. W tej chwili na pewno bym nie wziął psów z tego przybytku !!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

brawo, prześliczna, przecudna, jest kochana

Jeśli ktoś szuka sprawdzonych hodowli to warto zajrzeć na stronę look4dog.com Można wyszukać po rasie i po lokalizacji. Tu na przykład są hodowle yorków https://www.look4dog.com/hodowla-psow/rasa-yorkshire-terrier-york-140 Jest też hodowla w Gdyni

Hej! Kocham tą rasę, mam yorka od 2 lat i to był najlepszy wybór w moim życiu. Te pieski są cudowne. Jak już będziesz miała pieska to polecam sporo czytać o tej rasie, żeby zapobiec chorobom i zadbać o jego zdrowie :) Każdy piesek potrzebuje czegoś innego. Odkąd mam swojego pupila to czytam regularnie i polecam ten blog o zwierzętach domowych : https://www.mastifland.pl/ Znajdziesz tam sporo informacji o pielęgnacji i prawidłowym odżywianiu. Miłej lektury i powodzenia ! :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

https://petsitter.com.pl/

Mięso dla psów
Mam yorka z tej hodowlo. Teraz chlopak ma 9mcy. Jest energiczny, piekny i mega inteligentny. Gdy po kupnie mialam kilka pytan to zawsze właściciele sluzyli mi pomoca.
mnie rozwalało jakie cyrki ludzie robili na ringach, zeby pies sie lepiej prezentował. Np przy staniu ktoś poza ringiem w wyciągniętej ręce piszczał piłeczką, żeby pies na ringu był taki napięty z głową pięknie wzniesioną ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
sajwer, cała rodzinka wysciskana i odwzajemnia usciski :)

Mnie przeraża wystawianie yorka, trochę przesadzają z wymogami. Włosy na papiloty, odpowiednie uczesanie, tona kosmetyków. Chcę mała wystawić w klasie baby, tam nie ma takich wymogów, tylko czysta zabawa, a przy okazji zobaczę jak to wygląda, czy złapiemy z córką bakcyla w tej rasie.

To nie to co ON, gdzie strój wystawcy najczęsciej sportowy, gdzie trzeba było mieć kondycję, żeby onka wystawić, ile razy pamiętam jak sedzie przeganiał nas do upadłego, a jak mu pies w oko wpadł to dodatkowe kółeczka po ringu :)
Ale fajnie było, ciekawe czy takie eleganckie wystawianie będzie dla nas, czy jednak papilotów nie zdzierżę, jeżeli w ogóle dam radę młodej zapuscić włos :)

No i tak jak sajwer pisze, najlepiej pojechać popatrzeć jak to robią inni, może za pierwszym razem do pomocy niech będzie ktos doswiadczony ( chociaż nie każdy pies daje się obcemu wystawić ew. gorzej wypada ) Taka była moja DON-ka tylko ze mną biegała po ringu, jak brat ją wystawiał, to zamiast ładnie biec, szukała mnie :)

Teraz w czerwcu w sztumie będzie wystawa z innej federacji ( nie FCI ) może tam podjechać i podpatrzeć ( fajnie wystawiają tam psy, chociaż nie ma takiego nacisku jak w FCI np. na yorki, ze ma mieć włos papilotowany, jakies fryzury i kolory spinek ;)

śliczna psiunia :)
image
Mamo Marty, pamiętam twój temat z poszukiwaniami psa ukradzionego spod przedszkola. Straszne. Nie odzywałam się tylko trzymałam kciuki. Szkoda że to nic nie dało.

Paula, polecam ci kapitalną książkę Adama Janowskiego "Mój pies championem". Autor przystępnie opisuje jak wystawiać psy różnych grup FCI i daje masę pożytecznych wskazówek (nawet co do stroju wystawcy czy sposobu biegania wokół ringu).
Poza tym musisz podpatrzyć jak to robią inni. Dobrze by było gdyby ktoś ci pokazał. Hmm... a hodowca nie może albo jakiś znajomy?
Maltańczykom chyba należy też maskować przebarwienia sierści pod oczami, jeśli takie się zdarzą.
Opcja minimum: kup cieniutką, białą ringówkę (musi być w kolorze sierści), wyczesz psa, na ringu stosuj się do poleceń sędziego. Pies musi poddawać się spokojnie oglądaniu uzębienia i ewentualnie jąder (w przypadku samca) i mieć na tyle dobry kontakt ze swoim przewodnikiem (wystawcą) żeby chętnie chodził na smyczy. :)
Kasiu, uściski dla Was wszystkich czyli całej rodziny powiększonej o małą Santi! :*
ajeczka, ja również, dlatego wcale nie było to takie hop, znaleźć malucha który będzie prawdopodobnie miał czarny płaszcz. Gdyby nie to, że takiego chciałam, to w samym trójmiescie z FCI za niewielkie pieniądze jest masa yorczków srebrnych na sprzedaż

No i mała ma nowe imię. Nie mogli zdecydować czy shanti, czy shina i jest po prostu santi :) Tak Amelka umie powiedzieć i tak nam wpadło w ucho ;)

jaki słodziak!!!
mamusia super, osobiście wolę czarne grzbiety u yorków ;)
shanti bardzo ładne :) Trwa dyskusja
shanti czy shila, czekam na męża

sliczna :)

mi sie podoba imie dla suczki Szanti :) pisane shanti ;)
Ale maleństwo ! :)
image
Teraz około 1kg jeżeli pójdzie w rodziców będzie ważyć około 2kg ale to już różnie bywa z ich wagą, znam takie co zapowiadały się na duże yorki, a nagle 1,7 i przestały przybierać, a znam też takie co po rodzicach miały ważyć 1,5-2kg a ważą po 3,5

Inne tematy z forum Zwierzaki

Sprzedam dorosłego buldoga francuskiego. (4 odpowiedzi)

Ze względu na sytuację rodzinną sprzedam dorosłego buldoga francuskiego, kolor niebieski, data...

do góry