Widok

Kler

Kler Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kler.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hipokryzja

Jestem wierzącym- praktykującym katolikiem.Mam 68 lat.Pod koniec życia nauczyłem się oddzielać w niektórych sprawach, modlitwę,wiarę w Pana Boga od jego urzędników a raczej urzędasów zasiadających w parafiach,kuriach i co tam jeszcze.Przede wszystkim mierzi mnie straszliwa hipokryzja .W temacie filmu KLER czytałem wywiad z Ojcem Ziębą pt.Patologię przedstawiono jako normę. Hmmmm....Drogi zakonniku !Można by szereg pytań trudnych pozadawać jeszcze...np.dlaczego w wykazie skazanych pedofilów MS, nie ujęto skazanych księży ?Dlaczego skacowany duchowny,z ciężkim chuchem i drżącą ręką podawał mi hostię ?Dlaczego ,jeżeli opłaciłem rocznicę śmierci mamy,zakonnik odprawiający mszę przekręca nazwisko i coś nie wyrażnie bełkocze ? ja zapłaciłem z posługę duchową i domagam się jej rzetelnego wykonania !!!! Tajemnicą poliszynela jest znikoma ilość powołań w tym roku do seminarium w Oliwie.Itd,itp.....po kolędzie w domu ,gdy przyznałem się proboszczowi ,że chodzę do innego kościoła w mieście w niedzielę na mszę,zaczął mnie straszyć,że po sakramenty do niego przyjdę.Zamiast zbłąkaną owieczkę przygarnąć,straszył.Ostatnio spotykam się ze starszym kuzynem,który w tym temacie, opowiedział mi jak jedna z c*otek przestała się chodzić spowiadać i do kościoła ,gdy zauważyła, że spowiednik się onanizował w konfesjonale.Ktoś kiedyś przyniósł NIE Urbana. Nie kupuję i nie czytam tego ścier*a.I dał mi jeden artykuł do przeczytania.Poradnik dla młodych małżonków ,autor ksiądz-profesor.Anatomia ze szczegółami (skąd ta wiedza u ks.profesora ???) i na końcu curiosum...."pocałować można ale lizać to już grzech..." Nie spotkałem się w życiu z takim d**ilizmem, a co ma powiedzięć czytająca to młodzież ? Teraz nie dziwi mnie zupełnie brak powołań.I na koniec,biznesmen z Torunia.Pan Jezus przegonił kupców ze świątyni.I co to za "ojciec - dyrektor"? Jest ojciec biologiczny, jest Bóg Ojciec ale nie jakiś tłusty klecha ! Kościół katolicki zabetonowany jest od wielu lat i sam sobie strzela w kolano wielokrotnie. W Polsce jeszcze trwa ale jak długo ? P.s. Ostatni przypadek pedofilii ,parafia Gdynia Chylonia rok temu ks.Wojciech L.Martwa cisza w temacie.Brak przeprosin parafii,kurii....no comments.....qwo Vadis kościele ????
popieram tę opinię 333 nie zgadzam się z tą opinią 63

Trochę nie o filmie i nie na temat. I coś mi się wydaje, że nie masz 68 wiosen.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 31

ja mam 65...

i jestem tego samego zdania. Tylko młodym się wydaje, że starsi ludzie to same "mohery" biegnący do kościoła bezkrytycznie i wierzące w Rydzykowe manipulacje. Ludzie w moim wieku mieli już okazję szkolenia z technik manipulacji - w pracy. Szczególnie, jeśli pracowali, jak ja, w firmie korporacyjnej. I tacy już nie dają się manipulować ani rydzykowcom ani innym cwaniakom.
Ja co prawda od młodych lat miałam okazję przyglądać się księżom żyjącym niezgodnie z tym, co wciskają ciemnemu ludowi. Na moich lekcjach religii w podstawówce, jeszcze w przykościelnej salce, zawsze siedziała samotna mamusia jednej z koleżanek i namiętnie wpatrywała się w księdza katechetę. Ślub dawał mi ksiądz tak nawalony, że głównym tematem ślubnego kazania była "rola członka w rodzinie". Po kolędzie przychodził ksiądz, który rozglądał się głównie, czy gdzieś na półce za szybką kredensu nie stoi jakaś flaszka, żeby się przymówić o poczęstowanie.
Ale był też proboszcz, który mógłby być wzorem księdza, dusza-człowiek, mądry i ludzki, tylko swoich podwładnych nie potrafił trzymać w ryzach.
Ja generalnie uważam, że można wierzyć w Boga, niekoniecznie w kościelną hierarchię, która się pogubiła i zapomniała, że kościół to wspólnota, w której oni są służbą, a nie władzą.
Ale wracając do tematu - nie wierzcie, że starsi ludzie to bezkrytyczne Rydzykowe mohery, bo to już nieaktualne. To pokolenie ma już ok. 80-85 lat. Młodsi są inni.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie Chylonia?! Obłuże, harcerz!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proszę dorosnąć. 68 lat to najwyższy czas.

Żadnego boga nigdy nie było. Jak to powiedział, zdaje się Mark Twain, pierwszym prorokiem był nikczemnik, który spotkał frajera.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 25

Ksiądz prałat

Najbardziej znany ministrant to Paweł Adamowicz,którego złoty cielec (czytaj chciwość) pożarła !!!I opowiada głupoty,jak to dziadkowie przywieżli z Niemiec walizkę pieniędzy , będąc na robotach przymusowych.Ciemny lud w to nie uwierzył ale nadzwyczajna kasta sędziowska tak !!!!!!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 17

Bóg jest wielki

Nie oceniajcie i nie wrzucajcie wrzystkich jak duża większość Polaków do jednego worka....
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 120

Hipokryzja

Jesteśmy prawie rówieśnikami. W całej rozciągłości podpisuję się pod tekstem który przed chwilą przeczytałam. Zaznaczam jednocześnie, że znam również duchownych wspaniałych. Ci są jednak w mniejszości.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale który?
Bo jest ich już parę tysięcy...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 5

jesteś podatny na manipulacje smarzowskiego

On nienawidzi Kościoła. Twojego Kościoła. I potrafi tak manipulować przekazem, żeby Ciebie tą nienawiścią zarazić.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 71

spytaj bolka

znali się
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 16

"dlaczego w wykazie skazanych pedofilów MS, nie ujęto skazanych księży"

Spisek? Atak botów? A może propaganda o tym, ze każdy ksiądz to pedofil nie ma wiele wspólnego z prawdą? Wierzysz w brednie i twarde fakty do Ciebie nie dotrą.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 15

Nie są w mniejszości.

W mniejszości sa nikczemnicy. Większość może się za mało stara i jest trochę leniwa ale nie są nikczemnikami i zboczeńcami. Znam kilka parafii i nigdzie nie było żadnej afery. No, różne rzeczy się działy, raz ksiądz się upił, ktoś tam zrzucił sutannę i się ożenił - jak to w życiu. Ale żeby ze wszystkich robić zboczeńców i złodziei? Ten film uderzy przede wszystkim właśnie w tych uczciwych i wspaniałych. Ich to zaboli. Garstkę nikczemników ten film rozśmieszy. Film Smarzowskiego niczego nie niuansuje. Smarzowski jest zadeklarowanym wrogiem Kościoła. Twojego Kościoła. Czekał na sprzyjający klimat aby taki film nakręcić. Pewnie w III Rzeszy kręcono podobne filmy o Żydach. I o Kościele zresztą też.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 30

Ale Polańskiego będziecie bronić? I kto tu jest hipokrytą?

"Wszyscy artyści to ..."
popieram tę opinię 78 nie zgadzam się z tą opinią 119

film na zamówienie sponsora..........
A może teraz film o aktorach i dziennikarzach / ich brudach/
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 166

Jaka grupa społeczna głosi miłość do bliźniego, poszanowanie, nie kłamanie, skromność itp. To jest dopiero hipokryzja, żeby nakazywać ludziom żyć w ten sposób, a samemu robić dokładnie odwrotnie. To jest zakłamanie do potęgi. Jednak mamy zaściankowy, ciemny naród, bo dużo osób tego nie widzi i dalej wspiera tą instytucję.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 5

film? zwyczajna agitka !

Trochę smutni są "tfuuurcy" bo kościół nie zareagował właściwie na zapowiedzi,zwiastuny itp...to znaczy nie zrobił darmowej reklamy tej propagandowej agitce.Ja się cieszę że to (jak widać z wypowiedzi i recenzji) takie przegięcie i jednostronna furia kłamstwa , bo wszystko co przesadzone idzie w zapomnienie....ludzie tacy jak ja widzą problemy nawet wielkie skandale ale patrzą wkoło siebie i widzą też normalność ,zwyczajność i pozytywy kościoła. Tak więc ateiści będą się podniecać klerem...a zwyczajny katolik pomodli się za upadłego księdza i jak w każdą niedziele pójdzie do swojego proboszcza na Msze świętą i da na tace!
popieram tę opinię 68 nie zgadzam się z tą opinią 186

Do wędrowca

A gdyby proboszcz skrzywdził Ci dziecko też byś chodził,dawał na tacę i udawał,że nic się nie stało ?
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Filmy

Wichrowe wzgórza (6 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wichrowe wzgórza . Przeczytaj o filmie.

Psoty (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Psoty . Przeczytaj o filmie.

Lesbijska księżniczka z kosmosu (14 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Lesbijska księżniczka z kosmosu . Przeczytaj o filmie.

do góry