Widok

Koniec umowy o pracę a zasiłek macierzyński

Praca Temat dostępny też na forum:
mam umowę do końca maja 2015. W dniu rozwiązania umowy będę w 6 miesiącu ciąży i wiem, ze pracodawca przedłuży umowę do dnia porodu. Czy zatem będę mogła liczyć na zasiłek macierzyński? Jeśli tak to czy przysługuje mi on na rok?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
miałam podobna historię ale 6 lat temu , wszystko zależy od pracodawcy

umowe miałam przedłużoną do dnia porodu i byłam przejęta przez zus i macieżyński też mi wypłacał zus
image
jakieś podania trzeba pisać czy pracodawca załatwia?
rozumiem ze to czasowa umowa wiec 2 tygodnie przed powinnien ci powiedzieć na czym stoisz i tak samo ty możesz zapytać 2 tygodnie przed zakończeniem umowy
image
art. 30
Ubezpieczonej będącej pracownicą zatrudnioną na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę na podstawie art. 177 § 3 Kodeksu pracy została przedłużona do dnia porodu - przysługuje prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia.

Podstawą prawną jest art. 29 ust. 1 pkt 1 oraz ust. 5 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2014 r., poz. 159 t.j.).
Zasiłek załatwiasz w ZUS-ie później. Jeszcze Atr.186 &1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia prze nie 5. roku życia. Do 6-cio miesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia.

Nie wiem jak to się ma gdy umowa do porodu.
Dostaniesz macierzyński z ZUSuna 100% ale nie wiem czy samemu trzeba się o to ubiegać, bo księgowa mojego pracodawcy była tak zakręcona, że wolałam mieć pewność, że wszytko jest ok i tak czy siak sama wysyłałam. Umowę zamiast do dnia porodu skończyła mi dzień przed, myśląc że dzień porodu zalicza się już do macierzyńskiego... Więc jak dostałam z ZUSu pismo, że mi nie przysługuje zasiłek to mi nieźle ciśnienie podskoczyło;) Najlepiej zadzwoń do ZUSu i zapytaj. Ja na pewno przekazywałam akt urodzenia i zaświadczenie ze szpitala o porodzie i przysługującym urlopie na daną ilość tygodni (w zależności od tego ile dzieci się urodziło) Nie wiem czy coś jeszcze.
A jest na odwrót pierwszy dzień płaci jeszcze pracodawca a potem od drugiego dnia płaci ZUS.
Jeżeli masz umowę do dnia porodu,księgowa z twojego zakładu wysyła do ZUS wszystkie dokumenty,włącznie z aktem ur.dziecka,jedyne co musisz zrobić to ze swoją księgową napisać tzw wniosek o urlop macierzyński,i to TY decydujesz czy na rok,czy na pół roku,także zarobki w tym okresie sobie wybierasz.Czy chcesz 80% wynagrodzenia przez cały okres rocznego macierz. czy na początku 100%,i potem po 60 %
Ja pobieram od Stycznia,
jeśli jestem na wychowawczym i chcę przejść na chorobowe to czy muszę na jakiś okres czasu wrócić do pracy czy mogę tak przejść z dnia na dzień?
Pamietaj zebys zlozyla w zusie pismo najpozniej 14 dni po porodzie inaczej bedziesz miala niezle jaja. Moja zona zlozyla w pracy ale 15dni po porodzie i byly odwolania i telefony, chciali nie przyznac zasilku, w koncu przyznali ale po 3 miesiacach. Co prawda przelew byl potrojny ale wez tu zyj z dzieckiem przez 3 miech prawie bez niczego.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

do góry