Widok
art. 30
Ubezpieczonej będącej pracownicą zatrudnioną na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę na podstawie art. 177 § 3 Kodeksu pracy została przedłużona do dnia porodu - przysługuje prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia.
Podstawą prawną jest art. 29 ust. 1 pkt 1 oraz ust. 5 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2014 r., poz. 159 t.j.).
Ubezpieczonej będącej pracownicą zatrudnioną na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę na podstawie art. 177 § 3 Kodeksu pracy została przedłużona do dnia porodu - przysługuje prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia.
Podstawą prawną jest art. 29 ust. 1 pkt 1 oraz ust. 5 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2014 r., poz. 159 t.j.).
Zasiłek załatwiasz w ZUS-ie później. Jeszcze Atr.186 &1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia prze nie 5. roku życia. Do 6-cio miesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia.
Nie wiem jak to się ma gdy umowa do porodu.
Nie wiem jak to się ma gdy umowa do porodu.
Dostaniesz macierzyński z ZUSuna 100% ale nie wiem czy samemu trzeba się o to ubiegać, bo księgowa mojego pracodawcy była tak zakręcona, że wolałam mieć pewność, że wszytko jest ok i tak czy siak sama wysyłałam. Umowę zamiast do dnia porodu skończyła mi dzień przed, myśląc że dzień porodu zalicza się już do macierzyńskiego... Więc jak dostałam z ZUSu pismo, że mi nie przysługuje zasiłek to mi nieźle ciśnienie podskoczyło;) Najlepiej zadzwoń do ZUSu i zapytaj. Ja na pewno przekazywałam akt urodzenia i zaświadczenie ze szpitala o porodzie i przysługującym urlopie na daną ilość tygodni (w zależności od tego ile dzieci się urodziło) Nie wiem czy coś jeszcze.
Jeżeli masz umowę do dnia porodu,księgowa z twojego zakładu wysyła do ZUS wszystkie dokumenty,włącznie z aktem ur.dziecka,jedyne co musisz zrobić to ze swoją księgową napisać tzw wniosek o urlop macierzyński,i to TY decydujesz czy na rok,czy na pół roku,także zarobki w tym okresie sobie wybierasz.Czy chcesz 80% wynagrodzenia przez cały okres rocznego macierz. czy na początku 100%,i potem po 60 %
Ja pobieram od Stycznia,
Ja pobieram od Stycznia,
Pamietaj zebys zlozyla w zusie pismo najpozniej 14 dni po porodzie inaczej bedziesz miala niezle jaja. Moja zona zlozyla w pracy ale 15dni po porodzie i byly odwolania i telefony, chciali nie przyznac zasilku, w koncu przyznali ale po 3 miesiacach. Co prawda przelew byl potrojny ale wez tu zyj z dzieckiem przez 3 miech prawie bez niczego.