Widok

Kruszon weselny

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
A co sądzicie o pomyśle, żeby zamiast nieśmiertelnego szampana na powitanie gości podać kruszon weselny? Ja kiedyś jako dziecko przeczytałam przepis w kalendarzu, takim wyrywanym, i chodzi mi to po głowie do dziś...

Dla niewtajemniczonych:
image
"Bardzo zacny napitek od wieków stosowany w Polszcze. Warto spróbować, bo pyszne jest!"

Kruszon - orzeźwiający napój z białego wytrawnego wina lub wina musującego, pokruszonego lodu, wody sodowej i świeżych owoców.
lub
Kruszon - napój chłodzący z wina, cukru i cytryn, pomarańcz a. soku owocowego. Etym. - fr. cruchon 'dzbanek' od cruche 'dzban'.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze byc rewelacyjne ,trzeba sprobowac

*** nieczynne *****
image

A może ktoś ma inne ciekawe przepisy albo pomysły?

KRUSZON 2

Składniki:
-1.5 l wina musującego
- 100 ml likieru pomarańczowego
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 50 dag poziomek lub truskawek
- 10 dag cukru
- 400 ml wody gazowanej

Cytrusy dokładnie wyszoruj, sparz wrzącą wodą, zetrzyj skórkę na drobnej tarce i wyciśnij sok. Truskawki (jeśli używasz mrożonych, musisz je najpierw rozmrozić) pokrój na kawałki, poziomki pozostaw w całości. Skórkę i sok z cytrusów przełóż do większego naczynia, wymieszaj z cukrem oraz poziomkami lub truskawkami. Zalej likierem pomarańczowym i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie owoce przełóż do wazy, wlej mocno schłodzone wino i wodę gazowaną. Wymieszaj i nalej do wysokich szklanek.

KRUSZON 1

Składniki: 1,5 l białego wina wytrawnego, 2 pomarańcze, 4 morele, 2 brzoskwinie, 1 cytryna, 250 g cukru, 500 ml wody sodowej zmrożonej, 10 kostek lodu.

Wszystkie owoce dokładnie umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. Pomarańcze obrać i oczyścić z białej błonki, pokroić na plasterki, ułożyć na dnie dużej wazy i przesypać cukrem. Morele i brzoskwinie przekroić na pół, usunąć z nich pestki i pokroić na ósemki. Przełożyć do wazy i posypać resztą cukru. Wazę odstawić do lodówki na 3 godziny. Wycisnąć sok z cytryny i wlać go do wazy z owocami. Wlać także wino i wymieszać całą zawartość wazy. Wlać wodę sodową, wrzucić potłuczone kostki lodu i jeszcze raz zamieszać.

do góry