Widok
Krzywa insulinowa - gdzie i za ile?
Dietetyk zalecił mi badanie, które nazywa się krzywa insulinowa. Gdzie w Gdańsku można zrobić to badanie i za jaką cenę?
To jest to badanie, gdzie trzeba wypić dużą ilość glukozy i wytrzymać ileś czasu bez popijania czy zwrócenia tego?
To jest to badanie, gdzie trzeba wypić dużą ilość glukozy i wytrzymać ileś czasu bez popijania czy zwrócenia tego?
to badanie wymaga skierowania od lekarza, więc po prostu odwiedź swojego lekarza rodzinnego, powiedz o zaleceniach dietetyka i poproś o skierowanie. Lekarz powinien również pokierować Cię gdzie można to badanie wykonać. Ja miałam wykonywane w akademii medycznej.
Tak, to jest to badanie z dużą ilością glukozy, po której nie można nic popić i trzeba odczekać 2 godziny. Tortura.
Pamiętaj, że musisz zabrać na badanie swoją glukozę, którą kupisz w aptece.
Tak, to jest to badanie z dużą ilością glukozy, po której nie można nic popić i trzeba odczekać 2 godziny. Tortura.
Pamiętaj, że musisz zabrać na badanie swoją glukozę, którą kupisz w aptece.
Ja w końcu zrobiłem to badanie i musiałem mieć swoją glukozę.
Podepnę się. Podejrzewam u siebie jakiś początek cukrzycy typu 2... od jakiegoś czasu męczy mnie nadmierne pragnienie i ostatnio cały czas biegam do toalety... Jestem wiecznie zmęczona i ciągle mam ochotę na słodkie. Niestety nie jestem teraz ubezpieczona. Przeczytałam właśnie w sieci, że to pierwsze objawy cukrzycy i że prosta glikemia na czczo wystarcza, żeby rozwiać wątpliwości. Czy takie badanie, nie krzywa cukrowa, którą miałam wykonywaną lata temu, jako nastolatka, ale glikemia na czczo, może być wykonana w laboratorium na Kołobrzeskiej odpłatnie i bez skierowania? Ile kosztuje? Ktoś kiedyś robił? Jakieś wskazówki? Czy chodzi o zwykłe badanie poziomu glukozy na czczo?