Widok

Ksiądz po kolędzie - ile w koperte?

Ile dajecie księdzu w koperte i ile ministrantom.
Wiadomo każdy daje tyle na ile jego stac, ale chche wiedziec jaka jest średnia kwota.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
50 księdzu /10 ministrantom
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dziwie się, że po aferze z "dr. G." ktoś jeszcze daje w kopercie kasę..toż to łapówka.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ministrantom po 5 zł, księdzu 50 zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wyobrażacie sobie,żeby Jezus nauczając,czy wykonując jakieś posługi brał za to pieniądze. Powiedział "Darmo dostaliście,darmo dawajcie". Pogrzeb kasa,ślub kasa, chrzest kasa, msza kasa..... Moja babcia zawsze ze smutkiem opowiadała mi historię,że ksiądz nie chciał pochować jej ojca bo brakowało jakiejś sumy (a byli bardzo biedną rodziną).
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
sami tego nauczyliśmy więc o co chodzi? Traktujemy księdza jak kogoś ważniejszeo, większego, lepszego i nie tytułujemy go PAN lecz "KSIĄDZ". Nie do pomyslenia jest zwrócic się do któregokowiek z nich słowami "proszę pana" czy "dzień dobry". Zaraz się obrusza i poprawia: "proszę księdza" czy "szczęść Boże"...To PASOŻYTY WYHODOWANE NA WŁASNEJ PIERSI i nic więcej.

Jak nie wierzycie to sprawdzie sami....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
A gdzie to mamy sprawdzić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
chociażby podczas wizyty duszpasterskiej - teraz przecież księża są bardzo "aktywni". Albo w kościele... Po prostu powiedz do księdza "prosze pana" i "dzień dobry". Zobaczysz jak zareaguje. I to każdy jeden....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ksiedzu 0, ministrantom 0

kawa, herbata, ciastko i dziekuje
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Lepiej wrzucić 50zł do puszki WOŚP niż dać księdzu. WOŚP zrobi z nich dobry użytek, a ksiądz co? Dołoży sobie do nowego auta? Pomyśleć do ilu mieszkań idzie ksiądz i niech każdy da średnio nawet 20zł to ile to pieniędzy. A my nic z tego nie mamy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja mówię "dzień dobry", "dobry wieczór" itd. :] nie uznaję kościoła i kleru i nie będę rzucała kościelnymi powitaniami/pozdrowieniami ;)

a że mieszkamy z moją Mamą, która "dla świętego spokoju" przyjmuje kolędę - to czasem jestem zmuszona w tym uczestniczyć. Nie kryję się ze swoją postawą ;)

Nigdy żaden z księży nie zwrócił mi za to uwagi ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
http://www.youtube.com/watch?v=m_ATXXfYx3s
seteczka & jj - absolutnie popieram!!!
nie wpuszczamy ni dajemy , jeszcze czego ;/
Proszę was 50 księdzu?! Ja daje 10-20 zł góra ministrantom 2-5 zł. Teraz księża nie mogą brać kopert mają zakaz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
tez uważam że 50 zł to za dużo chyba większośc z was chce sie ksiedzu pokazać a przeciez nie o to chodzi z resztą kto wymyslil taki kretyński zwyczaj jak dawanie kasy za kolede!!!
nie daję i jestem z tego dumna !
a ja daję jak mam to 100 a czasami jak mam mniej, to 50.
ministrantom 10 albo 5 - zależy jakie mam drobne.

Ksiądz co roku pyta czy na pewno ma wziąć - czy nam wystarczy. nie tylko u mnie w parafii, bo u babci tak samo.
i u nas zawsze mówią, że ofiara jest dobrowolna i że będzie przeznaczona to na schody, to na zmianę oświetlenia, to na remont czegoś.

>nie daję i jestem z tego dumna !
też mi powód do dumy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja zawsze dawałam 100/10. W tym roku był między Świętami, a Sylwestrem. Dostali 50/10, bo po Świętach byłam spłukana :-)
a dlaczego mam nie byc dumna > ? a co to kościół to interes jakiś ? nie dość , że za wszystko trzeba płacić , za wesele , za chrzest itd...to jeszcze za kolędę? śmiech na sali . to nie jest praca tylko powołanie , chęć niesienia pomocy jak wolontariat...im nikt nie płaci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Kobieta

Nerwica (7 odpowiedzi)

Witam wszystkich, pisze na tym forum ponieważ nie mam już siły, a mam nadzieję że ktoś też ma to...

Kto ma problem z sasiadami??? (295 odpowiedzi)

Dzień Dobry :) Zacznę od tego, że mieszkam w bloku 4 piętrowym i obok mnie mieszka stary dziad z...

Domowe sposoby na trądzik różowaty (5 odpowiedzi)

Od jakiegoś czasu męcze się z czerwoną twarzą, czy są jakieś metody które mogą trochę zmniejszyc...

do góry