Widok

Kto placi za ZAiKS

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No wlasnie kto. W naszym przypadku wiem, ze na pewno nie zespol, bo taka umowa. Niektorzy mowia ze ten kto wynajmuje salę. No ale rozumiem jak ktos ma wesele np. w hotelu czy restauracji ze wszystkim, to za zaiks nie musi placic.Ja tylko wynajmuje sale i reszta na mojej glowie. Chyba ZAiKS tez:(

[/URL]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co ro jest ZAiKS?

image[/url]
image
u nas dj-pokazal dokumenty,że z ZAIKs ma opłacony

image
Ja wynajmowałam salę weselną i za żaden zaiks nie płaciłam.

image
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Zapraszam: www.kartkikaroliny.blog.onet.pl - kartki, dekoracje.
Boże Narodzenie 2007 - oryginalnie :)
Co to jest ZAiKS ??

image[/url]
image
http://www.zaiks.org.pl/portalzaiks/zax_index.jsp

image
Zależy jaką salę się wynajmuje! Ogólnie sale, które są przeznaczone na wesela i tego typu imprezki płacą same ZAikS, ale jeśli jest to impreza w całości organizowana przez Was na sali, która nie jest przeznaczona do tego typu imprez (np. w szkole) to musicie sami zapłacić.
zaiks przeważnie sala bo nppuszczaja radio czy muzykę i już:)dowiedz sie od włascicieli lokali

image

Wedle zapisów prawnych tą opłatę wnosi organizator. Kto nim jest? Tego ustawa już nie precyzuje. Zwyczajowo przyjęło się, że opłata jest uiszczana przez obiekt (bo i tak płacą). A jeśli nie płacą? To co? Oprócz wspomnianej instytucji działają w naszym kraju jeszcze inne instytucje zajmujące się niby - ochroną praw autorskich (ZASP - Związek Artystów Scen Polskich, STOART - Związek Stowarzyszeń Artystów Wykonawców). Radzę zwrócić uwagę (bez paniki) na opłaty, bo Ci haraczownicy mogą w świetle prawa wymierzać kary.
ZAiKS czy inna instytucja, przeciaż nie przyjda o 2 w nocy na wesele sprawdzac czy ktoś zapłacił czy nie. Ja bym tam się tym wcale nie przejmowała.
z tego co ja wiem to jest w gestii Dj-a, nawet z moim na ten temat rozmawialam.Zreszta restauracja na pewno tez to oplaca, bo zapewne puszcza troszku muzyki.

Inne tematy z forum Wesele

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry