Widok
Kuroniówka- czy mi się należy?????????????
Witam
Pracowałem 1 rok i 7 miesięcy w firmie na umowę-zlecenie przez firmę pośredniczącą.
Nie byłem ubezpieczony, ponieważ nie płacono za mnie składek.
Czy należy mi się może kuroniówka, nie pracuję dopiero od kilku dni.
Bardzo proszę o odp., a jeśli mi się należy to w jakiej wysokości i jak to się załatwia?
Mój minimalny dochód to 1000 zł a max ok 2 tys/mies
Pracowałem 1 rok i 7 miesięcy w firmie na umowę-zlecenie przez firmę pośredniczącą.
Czy należy mi się może kuroniówka, nie pracuję dopiero od kilku dni.
Bardzo proszę o odp., a jeśli mi się należy to w jakiej wysokości i jak to się załatwia?
Mój minimalny dochód to 1000 zł a max ok 2 tys/mies
Kuroniowka nie należy się nikomu!
(to tak w kwestii ideologicznej)
> Pracowałem 1 rok i 7 miesięcy w firmie na umowę-zlecenie przez firmę pośredniczącą.
Hmmm. o ile wiem, to od umowy-zlecenia równiez powinno się odprowadzac skłądki ZUS.
Ale mogę się mylić, bo temat dla mnie jest obcy
Na pewno rozważyć zwrócenie się do sądu o ustalenie stosunku pracy. Jeśli umowę-zlecenie miałeś u tego samego pracodawcy przez 1,5+ roku, tą sąd może to uznać za stosunek pracy, ze wszystkimmi tego konsekwencjami
(to tak w kwestii ideologicznej)
> Pracowałem 1 rok i 7 miesięcy w firmie na umowę-zlecenie przez firmę pośredniczącą.
Hmmm. o ile wiem, to od umowy-zlecenia równiez powinno się odprowadzac skłądki ZUS.
Ale mogę się mylić, bo temat dla mnie jest obcy
Na pewno rozważyć zwrócenie się do sądu o ustalenie stosunku pracy. Jeśli umowę-zlecenie miałeś u tego samego pracodawcy przez 1,5+ roku, tą sąd może to uznać za stosunek pracy, ze wszystkimmi tego konsekwencjami
"A zatem, prawo do zasiłku nie przysługuje bezrobotnemu, który w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron, chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania lub pracownik rozwiązał umowę o pracę w z winy pracownika;
więcej tu:
http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-dla-bezrobotnych/202964,Kto-nie-dostanie-zasilku-dla-bezrobotnych.html
więcej tu:
http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-dla-bezrobotnych/202964,Kto-nie-dostanie-zasilku-dla-bezrobotnych.html