Widok

Kuroniówka- czy mi się należy?????????????

Witam

Pracowałem 1 rok i 7 miesięcy w firmie na umowę-zlecenie przez firmę pośredniczącą.
Nie byłem ubezpieczony, ponieważ nie płacono za mnie składek.

Czy należy mi się może kuroniówka, nie pracuję dopiero od kilku dni.

Bardzo proszę o odp., a jeśli mi się należy to w jakiej wysokości i jak to się załatwia?

Mój minimalny dochód to 1000 zł a max ok 2 tys/mies
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kuroniowka nie należy się nikomu!
(to tak w kwestii ideologicznej)

> Pracowałem 1 rok i 7 miesięcy w firmie na umowę-zlecenie przez firmę pośredniczącą.
Nie byłem ubezpieczony, ponieważ nie płacono za mnie składek.

Hmmm. o ile wiem, to od umowy-zlecenia równiez powinno się odprowadzac skłądki ZUS.
Ale mogę się mylić, bo temat dla mnie jest obcy

Na pewno rozważyć zwrócenie się do sądu o ustalenie stosunku pracy. Jeśli umowę-zlecenie miałeś u tego samego pracodawcy przez 1,5+ roku, tą sąd może to uznać za stosunek pracy, ze wszystkimmi tego konsekwencjami
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ktoś więcej się wypowie?
jeśli masz na myśli zasiłek dla bezrobotnych to musisz ustalić, czy były odprowadzane składki na fundusz pracy?
Jesli zarabiales/las przynajmniej najnizsza krajowa/miesiac to skladki na FP musialy byc odprowadzane i wtedy zasilek dostaniesz, nawet w przypadku zlecenia.
fala dzięki za info, ale powiedz czy w przypadku takiego zasiłku tylko pracodawca musiałby mi podziękować za pracę, czy ja też mógłbym to zrobić? myślę, że na FP były odpr. składki, ale na ubezpieczenie zdrowotne nie...
"A zatem, prawo do zasiłku nie przysługuje bezrobotnemu, który w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron, chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania lub pracownik rozwiązał umowę o pracę w z winy pracownika;

więcej tu:

http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-dla-bezrobotnych/202964,Kto-nie-dostanie-zasilku-dla-bezrobotnych.html
osoba która rozwiązała umowe za porozumieniem stron może sie zarejestrować jako bezrobotna ale dopiero po 90 dniach otrzymuje zasiłek
image
dzięki dziewczyny... a właściwie czy umowę zlecenie trzeba w ogóle wypowiadać?

Inne tematy z forum Praca

Opinie o Crist Gdynia (13 odpowiedzi)

Jak się tam pracuje ,jaka atmosfera?

fundacja fly (48 odpowiedzi)

Zauważyłam ogłoszenia dotyczące pracy w tej fundacji na tym portalu - zdecydowanie odradzam! PIP...

poszukiwania pracy..na jakich stronach jej szukacie? (67 odpowiedzi)

na początek prośba do Admina. o nie kasowanie mojego wpisu,, Pisze tu bo na forum praca mało...

do góry