Widok

Kwiaciarnie i bukiety ślubne

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zastanawiam się nad bukietem. Z jakiej kwiaciarni, ile na niego przeznaczyć pieniędzy, czy świadkowa musi mieć taki sam i czy bukiet ślubny bardzo różni się od zwykłego bukietu( rozchodzi się o jego trwałość czy o co?).
Nie chcę wywalać w błoto 400 zł, za marny bukiecik z 10 kwiatków, bo to mija się z celem.
W linku bukiet jaki bym chciała(prawy, górny róg). Bez żadnych dekoracji... ile to może kosztować?

http://www.bialeinspiracje.pl/wp-content/plugins/dynpicwatermark/DynPicWaterMark_ImageViewer.php?path=2011/07/bukiet_slubny_kalie116.jpg

Znajome opowiadały, że te bukiety ślubne to pic na wodę, kasują jak za zboże a pierwsze kwiaty z niego poodpadały zanim wyszły z domu do kościoła
Jeśli ktoś zna dobrą, uczciwą kwiaciarnie z przystępnymi cenami to uprzejmie poproszę o nazwę, ewentualnie www ;) Najwygodniej jeśli kwiaciarnia by była w Gdyni, ale Sopot/Rumia też będzie ok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesli szukasz czegos konkretnego w temacie bukietow slubnych to polecam - http://gardenana.pl/florystyka-slubna/
Jaką kwiaciarnie polecacie w Gdyni ??
miałam sprawdzoną i fajną kwiaciarnie w tu lipa wczoraj byłam, okazało się że Pani która w zeszłym roku znajomej robiła wiązanki na ślub i dekoracje na stoły już nie pracuje.
Nam wszytkie kwiaty przygotowywała Glorioza z Gdańska ,serdecznie polecam,ceny niewygórowane, wszystko wg ustaleń i co najważniejsze dla mnie miła atmosfera, kobieta naprawdę zna się na rzeczy i z oddaniem pracuje z klientami.
Dziękuję Pani Elu
Aga
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
W tesco mają ceny z kosmosu za zwykłe bukiety a co dopiero za ślubne :)

olimipia: za placem górnośląskim? tam przy skrzyżowaniu wielkopolskiej z wrocławską? Tam jest jakaś kwiaciarnia z tego co pamiętam.
Moja siostra robiła bukiet w kwiaciarni na Wielkopolskiej... za placem gornoslaskim... nie pamietam ile dokladnie ja policzyla, ale moja siostra byla bardzo zadowolona z kwiatów jak i z ceny,
Podobno ta w Tesco na Dabrowie daje rade.
Na Dąbrowie albo Karwinach nie ma jakieś przyzwoitej kwiaciarni? :)
w dwójce pomieszane troche maków troche anemonów:)
Aga M - ladne, a te linku nr2 to chyba anemony a nie maki. Maki sie chyba srednio nadaja. Myslalam o daliach, !strach, hortensjach i dzikej rozy.
polecam kwiaciarnie mix robią przepiękne bukiety warte swojej ceny http://www.kwiaciarniamix.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
PS Sama sobie zrobię bukiet. Mam pomysł na taki naturalny z roślinami ogrodowymi a boje się że w kwiaciarni zrobią mi strasznie sztucznie wyglądającą zwartą kulkę identycznych kwiatków....

image

Uploaded with ImageShack.us
Z tym bukietem świadkowej to też nigdy mnie to nie zastanowiło... Kobieta z kwiatami chyba po prostu ładniej wygląda- taka ozdoba i tyle :) A z tym ofiarowaniem wiązanki Maryi to było by to pięknym symbolem gdyby faktycznie PM kładła swoją wiązankę, a w wersji "szkoda mi mojej ale dla TRADYCJI zostawię świadkowej kwiaty" to słaby pomysł.

U mnie w kościele i tak nie ma ołtarza Matki Boskiej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
olimpia :) wielkie dzięki... jakoś inaczej sobie wyobraziłam ten "ołtarza" dlatego nie mogłam go namierzyć w wyobraźni hehe.
hehe...zdziwiłabym się gdyby w Kosciele P.W. Matki Boskiej nie było ołtarzyka jej poświęconemu :P
Kościół P.W. Matki Bolesnej w Gdyni - jest ołtarz Matki Boskiej :)
http://www.diecezja.gda.pl/obiekty_img/1096_6.jpg

I po mszy idziecie z Panem Młodym razme sie pomodlic (wczesniej wymieniasz sie ze swiadkowa bukietem) i po modlitwie składasz w ofierZe kwiaty - wtedy mendelson i wyjscie :D:D
w każdym chyba jest :P
Oooo to nie wiedziałam. A ja nie wiem czy w tym kościele jest boczny ołtarz...
Ponieważ w tradycji Polskiej jest, że Panna Młoda zostawia bukiecik (kwiaty) pod ołtarzem matki boskiej w celu złożenia ofiary za kierowanie jej rodziną itd.
Zostawia się w ten czas bukiet świadkowej - mniejszy, a swój można zawieść na salę gdzie stoi przy młodej parze :)

A po roku - dla tradycji - spalić go :)
tez nie wiedzialam, moja świadkowa miala bukiet. wyjasnila nam nasza instruktorka na kursie florystycznym. chodzi o to, ze po mszy nastepuje podmianka, panna mloda zostawia bukiet na bocznym oltarzu - dziękczynnie, a swoj zabiera do domu.
do góry