Widok

Mój pan po mnie posprząta?

Opinie do artykułu: Mój pan po mnie posprząta?.

Biały zimowy puch już dawno odsłonił swoje tajemnice, czyli głównie pozostałości po naszych czworonożnych pupilach. Gdańsk z nadchodzącą wiosną po raz kolejny rusza z kampanią przypominającą o tym, że posiadanie psa to nie tylko przyjemność, ale także obowiązki. Kampania podobna do gdyńskiej Pies w Wielkim Mieście, plakaty, także drastyczne - jak ten sprzed paru lat z Pruszcza Gdańskiego, na którym dziecko wkładało sobie do ust psie odchody - czy rozdawane za darmo torebki. To tylko niektóre ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pies

Twój pies Twoja kupa !!!!!
popieram tę opinię 429 nie zgadzam się z tą opinią 50

PRZEPRASZAM ZA TO CO POWIEM ALE JESTESMY 50 LAT ZA MURZYNAMI JESLI O JAKA KOLWIEK KULTURE A CO TU DOPIERO MÓWIC O SPRZATANIU KINDER BŁENOSÓW PO SWOICH PSACH.PRZECIESZ NA CODZIEŃ WIDAĆ TE STARE BABCIE Z HOOLIGANKI RADIA MARYJA CHODZĄCYMI Z TYMI PUDLAMI KTÓRE NA KAŻDYM KROKU CUMUJĄ BATOREGO W KTÓREGO POTEM WPADAMY :)
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 36

Caps Lock

qwertyuiop
asdfghjkl
zxcvbnm.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 11

JAK BYŚ KOLEGO WIEDZIAŁ TO ZAWSZE PISZE Z WIELKICH LITER..SPECJALNIE TAK. I WSADZ SOBIE TEN ALFABET TAM Z SKAD U PSA WYPADA KLOCEK
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 76

I wszyscy cię za to kochamy :) Ups, a nie, przepraszam - spoglądam na czerwony barometr kciukowy - nienawidzimy....
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

Polska

z****ny kraj
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdynia - zasrana wioska

Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

babcie?

a moze mlodsi ludzie od babć to sprzataja po psach ? są tak samo pełni kultury jak niektore babcie...nie szuflakuj wszystkich babc do jednego pudełka...i wsrod bab i wsrod mlodych zdarzaja sie takie masy , ktore udaja ze ich pies kupy nie robi...najwiekszy problem to jest w tym ze jest na niesprzatatanie po psach spoleczne przyzwolenie! i nie jest to egzekwowane tak jak byc powinno przez prawo. dostałby taki czlowiek mandat 500zł albo wiece to moze by go to nauczyło
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 2

niemaco obwiniac babcie czy młodzi poprostu jest małostowa ilosc osob z tej i z tej grupki mieszkam w bloku w brzeznie na parterze i wybaczcie ale jest przerażajace jak ludzie potrafia bys jak świnie łażą z tymi kundlami i niepatrza ze s****taki kundel pod czyimis oknami a co tam n**** i ide dalej ale mam nadzieje ze wkoncu sie to ukróci ze ktos sie porządnie za to weżmie bo zwracac uwage to nic nie robi na takich brudasów
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

GDYNIA to jednak GUANIANE MIASTO...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Debilizm tej wypowiedzi poraża!!

Przecież to stare komusze babska są na hiperwczesnych emeryturach,mając do dyspozycji 10-krotność średniej krajowej emerytury moga sobie kupować psy z nadzwyczaj wydajnym przewodem pokarmowym,korzystają z ochrony prawnej(starego komucha nikt nie śmie ruszyć!) I to te stare babiszony i ich
pierdzielkowate osoby towarzyszące w postaci dawnych s-b-ków prowadzaja tabuny sr...ch piesków na plaże i trawniki.A w ich tepych,czerwonych łbach na pewno nie zagości żadna refleksja!!-niech "robole " sprzątają po czerwonych "hrabiach"
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziurafix ty lepiej zabierz się za ortografię

a daruj sobie Radio Maryja

pies

tworzymy reklamy, monitujemy.... itd, a dlaczego nie stosujemy metod drastycznych. MANDAT i po problemie.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 5

psów jest w gdańsku 40 tysięcy

za każdym by musiał łazić jeden strażnik miejski
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 16

głupszej odpowiedzi nie przeczytałem...
tj - kazdy radiowóz miałby jezdzic za kazdym samochodem - hahaha

jestes moim idolem !!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

KARAC ludzi z psem a bez torebki na odchody!

To normalne, ze jak ktos wychodzi z psem, to powienien miec ze sobą torebkę na odchody. karac, jesli ktos jest z psem na spacerze i takiej torebki nie ma! Proste?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 4

to nie byłoby do końca skuteczne

Po jakimś czasie wiele właścicieli psów zwyczajnie nosiłaby w kieszeni torebkę ale nie po to by sprzątać odchody a jedynie w celu okazania jej w czasie kontroli.

W dodatku wielu takim osobom wydawało by się, że robią dobrze bo przecież "przeciwstawiają się w ten sposób tej złej władzy która to ich tylko okrada" itp...

W pierwszej kolejności trzeba zmienić więc mentalność ludzi a dopiero potem srogo karać jednostki które nie potrafią się dostosować.

Straż miejska (może zasilona dodatkowymi etatami tak by jej obecność i działania były odczuwalne w całym mieście) bardzo by się do takich działań nadała choć początkowo powinna głównie, upominać i tłumaczyć czemu właściciel ma sprzątać po swoim psie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

popieram jak najbardziej
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

a ja widziałam nie raz jak ktos sprzata po piesku(i byly to glownie osoby starsze). ale nie zmienia to tego ze jest jeszcze wielu ktorzy nie sprzataja,

mlodsze - mloda wlascicielka yorka- "jak bym miala to do worka wziasc to chyba bym sie porzygala " - no to mniemam ze tylka tez nie wyciera!
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podczepie sie

Pozdrawiam p. Iwone moja byla nauczycielke :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziecko ...

... Twoje dziecko, Twoja kupa !!!! ... dla wyjaśnienia za przeproszeniem cześć z tego g....na to CŁECYZNA w której, niestety potwierdzą to właściciele psów, lubią się pieski wykąpać :( ... może zanim od prymitywnego zwierzęcia zaczniesz wymagać kultury, pomyśl o tych PODOBNO "rozwinientych", "inteligientnych" i "kurturalnych", którzy s..ją dziećmi na trawniki, pod krzakami, a czasem i gdzie popadnie ... dla uściślenia mam i małe dziecko i psa, po psie nie sprzątam, ale pilnuje, żeby nie zostawiał odchodów na chodnikach, szlakach, czy w miejscach wyznaczonych do chodzenia, zabawy czy rekreacji, a trawnik nie jest od tego, żebyś po nim łaził buciorami tylko na niego patrzył, żeby był zielony i przystrzyżony, bo leżeć też nie wolno w miejscach do tego nie przeznaczonych :) - W CZYM JEST PROBLEM? w tym, że baran jeden z drugim pozwala psu s...rać na chodnik, a trzeci z czwartym łazi po trawie zamiast po chodniku ...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 36

jestes debil do kwadratu

jestes 100 lat za murzynami , trawnik jest po to by rozlozyc na nim kocyk i odpoczac , tak jak to jest na calym zachodzie , a ty twierdzisz ze do ogladania , telewizje se poogladaj , w Polsce nie ma twyczaju wypoczywania na trawnikach wlasnie przez debili jak ty co chca pas ale sprzatac po nim juz nie , mam nadzeie ze twoje dziecko nie raz umarze sie psim guanem , i mam tez nadzieje ze debile twego pokroju na stale wyjada na zmywaki do GB czy innych latwych dla debili krajow !!!!
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 7

Momento ...

... płacisz podatki? PŁACISZ! z podatków (także) utrzymywane są służby komunalne? SĄ! w tym tzw. hycel? TAK! to każda kupa zrobiona przez bezpańskie zwierze jest też TWOJA - czemu ich nie sprzątasz, czemu Twoje koty sr...ają na klatkach? czemu Twoje psy sz...czają na samochody? czemu wchodzę w "Twoją" ku...pę na chodnikach?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

ARTYKUŁ SPPONOSROWANY PRZEZ PRODUCENTA FAFLI CZEKOLADOWCY GRZEŚKI :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

cala polska z****na

CHODNIKI z****NE ;TRAWNIKI z****NE ;PLACE ZABAW z****NE ;LAKI z****NE ; LASY z****NE ;

RZAD POLSKI z****NY !!!

POLACY BRUDASY !!! BEZ KULTURY !!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

ciemnogród

Nic mnie tak nie denerwuje jak stare grzyby z głupimi kundlami. Cud musiałby się stać, żeby taki delikwent posprzątał po swoim burku. Ja rozumiem, że oni trzymają te psy, bo nie mają do kogo otworzyć gęby, ale to chyba niewiele schylić się i posprzątać. Sam nie mam psa, ale szacunek dla tych, którzy sprzątają po swoich.
popieram tę opinię 282 nie zgadzam się z tą opinią 48

powiem Ci, że starzy ludzie sprzątają częściej niż inni

najgorsze są kobiety w wieku 20-40 lat, im korona z głowy spada jak mają się po kupę schylić. Mówię to z własnych obserwacji, a mieszkam w bardzo "z****nej" dzielnicy - Wrzeszcz.

Najdziwniejsze jest to, że górny Wrzeszcz ma dostęp do lasu - 5 min. A ludzie i tak wychodzą z psami tylko na ulice. Raz że pies ma słaby spacer, dwa, że zostaje syf w mieście.

Największym utrapieniem rejonu Jaśkowej Doliny jest babka z nowofunlandem (chyba - duży, czarny, długowłosy), który wali kupy jak krowa. Grrr...mam ochotę wepchnąć ją w ten placek.
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie zgadzam się

Mieszczę się w podanym przedziale płci i wieku i rozczaruję Cię, ale sprzątam.

Strzela mnie dosłownie jak widzę te nasze trawniki, skwery, chodniki usiane gów..i
Jak widzę kupy większe 3razy niż ja robię, bo sprowadza się do bloków wielkie psy. W dzień wyją z bezsilności zamknięte samotnie, spacer wokoło bloku na krótkiej smyczy a pan nawet nie pomyśli by zebrać po nim. Bo jak to on ? po swoim psie? on podatki płaci, niech sprząta ktoś inny! a kto? to g..o mnie obchodzi!
Taka jest nasza polska mentalność!
Mieszkałam na osiedlu z las osiemdziesiątych tak było, mieszkałam na osiedlu domków jednorodzinnych tak było, mieszkam na nowym osiedlu i jest jeszcze gorzej.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 2

Górny Wrzeszcz owszem ma dostęp do lasu, ale spacer z dziećmi, a właściwie ogólnie spacer, po z****nym lesie nie należy do przyjemności.

Nadmienić również należy, że pozbawieni rozumu właściciele psów puszczją swojego pupila, żeby się "wybiegał" bez kagańca i niespodziewane spotkanie dziecka z psem jest dosyć niebezpieczne.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiesz, ale ja to widzę z drugiej strony. Dzieciaki zaczepiają mojego psa, mimo, ze mówię z daleka głośno i wyraźnie by tego nie robiły, bo zwyczajnie nie ma kontaktu z dziećmi na codzień i w mojej opinii pewnie się boi, a rodzice owych maluchów zero reakcji, albo straszenie, bo "cie ten miły piesek ugryzie".
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 10

Moja droga, we wrzeszczańskim lesie problemem nie są kupy

a śmieci zostawiane przez "spacerowiczów z dziećmi". niestety taka jest prawda.

Prawda jest taka, że w lesie pies nie wali na środku, tylko grzecznie pod krzaczkiem - bo mu tak wygodniej.

To że są puszczane luzem to inna historia. Osobny temat i do tego temat rzeka.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

No wiesz las jest zwierząt,a nie nasz...
Oczywiście nawet tam właściciel powinien pilnować pupila.
Pamiętaj jednak, że w lesie są inne zwierzęta i ktoś ma po nich sprzątać bo idziesz na spacerek z dzieckiem?
W lasach akurat to niech ludzie sprzątają swoje brudy w postaci puszek, papmersów, opakowań po słodyczach, a nawet podpasek.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

o tak!

Na moim podwórku jest jedyny w okolicy placyk zabaw, to potrafią przyjść z innych okolicznych podwórek, żeby n****ć psem...Robię zdjęcia, wysyłam do SM, ale to walka z wiatrakami...Najlepszy jest młody koleś przed 30, z Matejki 9, który potrafi psa na rękach przenieść, żeby sobie nie ufaflunił łapek w kałuży i n****ć nim na środku podwórza koło zjeżdżalni...I jeszcze jakieś lalunie z Sienkiewicza chyba 10 lub 9, jedna z amstaffowatym a druga z pitbullowatym, dodatkowo jedna z nich pali fajki jak pies s****pod nogami i pety również pod nogi, bo po co przejść 4! kroki do śmietnika....

Generalizujesz, żeby sobie ulżyć. Z twojego postu przebija przede wszystkim pogarda dla starych ludzi. "Stare grzyby z głupimi kundlami", "taki delikwent", "gęby"... Tak, jakby gimnazjaliści, wystrojone paniusie, czy młodzi mężczyźni o dobrze rozwiniętej muskulaturze, prowadzących amstaffy powszechnie sprzątali po swoich psach... Czy też może oni denerwują cię mniej z innych niż psie kupy powodów?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

ty piszesz o szacunku?

używając słów" starzy" i burki" i gęby"?! pewnie masz nadzieję na wieczną młodość;)))
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja mam psa i sprzątam ZAWSZE :))

Mam psa i zawsze po nim sprzątam również zwracam uwagę tym co NIE sprzątają a jak nie pomaga robię film komórką i mówię, że pokażę go straży miejskiej :)) Chociaż uważajcie komu zwracacie uwagę!! MOżna oberwać ;o
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

ciemnogród

Nie ma głupich kundli tylko są głupi dresiarze...a kundle są bardzo mądre i nie masz o tym zielonego pojęcia, bo w życiu nie miałeś żadnego psa, więc sie lepiej nie wypowiadaj.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja nie sprzątam po swoim psie

bo mój pies ma zawsze biegunkę.
popieram tę opinię 113 nie zgadzam się z tą opinią 187

to daj mu węgiel i idz do weterynarza bo pies nie powinien miec biegunek one oznaczaja ze cos niedobrego dzieje się z psem badz ma zła karme
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niech siwy też zje węgiel

raz na jakiś czas nie zaszkodzi
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

opałowy najlepiej.

Swoja droga dobrze do sniadania obejrzec sobie w necie kupy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

zacznij chodzić z odkurzaczem
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

do siwego

nie sprzatasz bo jesteś brudas, wyobrażam sobie jaki w domu masz syf
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak Ty będziesz miał biegunkę, to se d*pska nie umyjesz?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Srogo

Buehehehe dobre :))
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

ograniczony...

a wiesz kto to jest weterynarz i po co sie do niego chodzi?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja sprzatam nawet biegunkę

Fuuuuuuu-
mój tez ma na okrągło
ale ja to zbieram w imię idei!

MOj pies , moja kupa, mój obowiązek!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy wy ludzie nie czujecie żartu? Od razu z jakimiś weterynarzami wyjeżdżacie i że ograniczony... Szkoda dla was, ja się tam ubawiłam :D

hahaha!

to mu słoik podstawiaj ;-)

W Gdyni się nie powiodło z podobną kampanią

Gdynia próbowała zmienić mentalność właścicieli psów, wydano na tą kampanię grube pieniądze ale nic z tego nie wyszło. Mentalności ot tak sobie szybko nie zmienisz.
popieram tę opinię 95 nie zgadzam się z tą opinią 9

a czego sie spodziewales po gdyni ?

oni tam potrafią jedynie bić dzieci w koszulkach lechii, a potem przepraszać
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 26

od razu dzieci ....

mówiła że ma 18 lat !!

No! A powinni rozpocząć od zmiany mentalności psa i

nauki s****ia do muszli klozetowej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sugerujesz, że łatwiej zmienić mentalność psa niż Polaka? Przyznam, że coś może być na rzeczy :)
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na mentalność nic tak nie działa, jak porządny mandat.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pilnują skutecznie biletów parkingowych,

to niech z taką samą determinacją robią zdjęcia pieskom w przysiadzie i twarzom ich właścicieli. Pan fotograf ogarnie parkowanie i s.....

czy masz jakieś badania na ten temat?

piszesz banały. To że mentalności szybko nie zmienisz, nie znaczy, że kampania gdyńska nie miała sensu. Warto perswadować, a mandaty oczywiście swoją drogą. Konsekwencja i determinacja w działaniu kluczem do sukcesu. Warto takie kampanie prowadzić, badać ich skutki i ewentualnie uzupełniać innymi działaniami. 100% skuteczności się nie osiągnie, ale to nie znaczy, że sytuacji nie da się poprawić żadnymi metodami.

jak marchewka nie działa to trzeba kija

podnieść podatek za psa i zacząć go egzekwować, albo w ogóle wytępić psy z miasta, poza szczególnymi okolicznościami (inwalidzi, starcy). W miastach jest coraz tłoczniej, a do tego musimy jeszcze dzielić naszą skromną życiową przestrzeń ze zwierzętami, którym egzystencja w mieście również nie sprawia przyjemności.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Nieprawda!

Ponad 1,5 miliona torebek na psie nieczystości zostało w ciągu minionych trzech lat kampanii "Pies w wielkim miescie" zużytych przez gdynian, a raczej ich czworonogi. Naturalnie, nie wszyscy własciciele psów respektują wezwania do korzystania z tych torebek i w ogóle do zachowania czystości, czy chocby prowadzenia psiaków na smyczy . Ale jest z roku na rok zauważalnie - lepiej. Kampania i w Gdyni i w Gdańsku - na pewno ma sens!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie

była kampania,teraz dołożyć mandaty.

1,5mln

torebek zostało wydanych. A jak policzyliście ile i jak zostały użyte?. Moze menele chowali w nich flaszki z wódką żeby nie zarobić mandatu? A podatek od psa (sic!!!???) na co idzie? Może lepiej za te pieniądze zatrudnić ekipy do sprzątania tych nieczystości, niż wydawać na bezsensowne torebkii?

Pani Joanno, a co ze smietnikami na te odchody?
Jako właściciela czworonoga BARDZO rażą mnie psie odchody w przestrzeni publicznej, jest jedno ale...
Chciałabym poruszyć problem braku śmietników przy chodnikach/ulicach, gdzie woreczek z nieczystościami można by było wyrzucić. Są we Wrzeszczu takie okolice, gdzie można iść kilometry z workiem pełnym psich odchodów i najnormalniej w świecie nie ma gdzie ich wyrzucić-nie ma nawet zwykłego śmeitnika, nie mówiąc już o śmeitnikach na psie odchody a jak już się takie samotne gdzieś znajdzie to zwykle są zapchane zwykłymi śmieciami. Potem nie ma co się dziwić, że miasto tonie w śmieciach i psim gó...e- zamiast drukować plakaty niech miasto zainwestuje w śmietniki na ulicach!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

a do swojego

kibla wrzuć

Gdzie te mandaty?Odłowić bezpańskie(?)psy,będzie czyściej.Niech Straż Wiejska zajmie się zamiast staruszkami z pietruszką ,

właścicielami sr... dosłownie wszędzie,psów!
popieram tę opinię 146 nie zgadzam się z tą opinią 24

bezpańskie psy robią małe kupy

poza tym ich kupy są małe i twarde, najgorsze są kupy psów karmionych tanią karmą z biedronki. Objętość stolca jest większa - taki napuchnięty - i śmierdzą niemiłosiernie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie zrozumiałeś ...

te bezpańskie,mają jak najbardziej swoich właścicieli.Są one na dzień,przeważnie po prostu puszczane samopas;/
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

W pełni popieram!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

a gdzie są te staruszki z pietruszką?

chętnie kupię?

i kilkadziesiąt kotów pod blokiem nad Strzyżą

cały trawnik i okolica zafajdane
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Straż Miejska, Wiejska niech łapie złodzieji!

A nie ugania się za babciami z pietruszką czy z pieskiem.
Pogibało Was totalnie! Nie ma poważniejszych problemów niż psie kupki?
Zobacz ile jest śmieci na chodnikach, trawnikach w postaci puszek po piwie, butelek po wódce! To nie zrobiły psy. Pijaczki aż zacierają ręce jak ta głupia gawiedź zajmuje się tylko psim guanem!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

co sie głupio pytasz

gdzie te mandaty? a co mają się z tobą rozliczać? skąd wiesz jakie są statystyki pod względem tego ile i za co strażnicy miesięcznie dają mandatów? gdyby nie tacy jak ty wtrącali się do ich pracy oni tez mieli by większą motywację do podejmowania działań. Opiszę jedną sytuację w skrócie w zeszłym roku mój kuzyn na patrolu został zaatakowany przez ogłupiony naród który wtrącał się w jego pracę otóż chciał żeby koleś który regularnie co roku w sezonie zatrudnia młode naiwne osoby i podsuwa im do podpisu dokument w którym zobowiązują się oni do tego że gdyby chcieli zrezygnować z pracy przed okresem na jaki się zgodzili to płacą za karę kilka tysięcy ale stoisko było nielegalne więc codziennie dostawali mandaty za to że tam handlują przyjmowali je z płaczem więc kuzyn któregoś dnia zobaczył przy stoisku poza zatrudnionym sprzedawca właściciela tego dobytku gdy podszedł i zażądał od niego dokumentów ten z krzykiem ludzie pomocy zrobił cyrk ludzie zaczęli się schodzić nie wiedzieli jaka jest naprawdę sytuacja zaczęli przeszkadzać w czynnościach służbowych skończyło się szarpaniną i kolejną nagonką na straż gdyby nie tacy jak ty koleś który regularnie wykorzystuje i szantażuje ludzi zostałby złapany ale po co jak taki jeden z drugim słyszy ludzie pomocy i jak głupi leci na pomoc brawo z jednej strony są oczekiwania a jak strażnicy podejmują się zadania wy im to utrudniacie nie mając nawet pojęcia o co w sumie chodzi oj jak ta staż jest be

Plastikowa solarniana panienka nigdy nie posprząta.

Trudno sobie wyobrazić aby taka solarniana, plastikowa właścicielka yorka idąc ze swoim partnerem a jednocześnie właścicielem WV lub BMW posprzątała po swoim yorku.
popieram tę opinię 174 nie zgadzam się z tą opinią 15

a widziałeś jaką york wali kupę?

taką jak królik. To jak wychodzę z królikiem do parku to też mam po nim boby sprzątać?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 38

To prawda akurat :) Czczę Parys Hilton i zaszczepiony przez nią w tipsiarskiej nacji pęd na jorczusie zamiast amstaffów (cziłały wciąż zbyt skomplikowane do wyhodowania dla naszych kaszubskich domorosłych producentów nielegalnych szczeniaków sprzedawanych na Alelgro jako dodatek do miski za 1500 PLN).
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jestem

kretynem

Oczywiscie!!

Kupa to kupa z 20 yorkow kupa bedzie wieksza, jak chcesz moze walic klocki u ciebie w domu albo ogrodku nie ma przeszkod.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

TAK

też masz sprzątac tępaku!!!

WV

Nie ma takiego samochodu...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Auto miał na myśli

Woncvagiena

Na polu, w lesie NIEKONIECZNIE, przed blokiem, domem itp. ZAWSZE!

Nie żyjmy w syfie...
popieram tę opinię 145 nie zgadzam się z tą opinią 10

Straż Miejska

A ja proponuję nałożyć obowiązek sprzątania psich odchodów Straży Miejskiej,skoro nie potrafią dopilnować właścicieli czworonogów,mogliby w ten sposób być pożyteczni
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 5

podatek

W sumie to bym wolała płacić podatek od sprzątania psich kup i niech faktycznie stanie się to dodatkową fuchą Straży Miejskiej albo kogokolwiek innego ;P
Zazwyczaj sprzątam po moim psie, ale po prostu czuję, że wykonuję syzyfową robotę, bo nikt inny nie sprząta! Nie raz spotkałam się z komentarzem pełnym zdziwienia, że po co ja w ogóle sprzątam, bez sensu, bo pojedyncza osoba nic nie zmieni - w zasadzie to racja ;/

tak trzymaj

jeszcze 10-20 lat i to się zmieni!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak!

Rewelacyjna propozycja.
Tylko jakimi metodami zmusić Radę Miejską do podjęcia takiej uchwały???

sluchajcie, czy jest jakas strona gdzie mozna umieszczac zdjecia wlascicieli z psami przylapanych na goracym uczynku ?

cos ja ta z karnymi k**** gdzie mozna zamieszczac zle parkujacych. moze na trojmiasto w galerii umieszczac takich delikwentow. czesto jestem swiadkiem jak pies robi kupe a wlasciciel udaje ze nie widzi. czasem robie wtedy zdjecie i jak widze ze nie sprzata to mowie ze zglaszam do strazy miejskiej. czasem pomaga, ale czesto slychac oburzenie. jakby taki jeden z drugim znalezli sie na fotce wytykani palcami przez reszte to moze byc zmadrzeli.

Wow, nareszcie można edytować swoje posty!

Brawo trójmiasto!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ooo, aż muszę to sprawdzić

Faktycznie można. A można edytować, jak już ktoś odpowie? Już widzę ten festiwal trollowania w takim przypadku :D

az sprawdze
łaaaaaaaał

No, można.

tez sprawdze

ooo

no rzeczywiście moszna..

Można?

Można.

Psy się męczą jak przetrzymywane są w mieszkaniach w bloku

Posiadanie psa gdy mieszka się w bloku jest nie humanitarne.
popieram tę opinię 129 nie zgadzam się z tą opinią 120

zależy jeszcze co to za pies

trzymać yorka na wybiegu to też trochę lipa
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 2

york

york to nie pies. To szynszyl.

Nie znasz ani psów, ani ortografii.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 8

Lepiej oddać do schroniska???

Człowiek i pies powinni być jak przyjaciele, mieszkanie w bloku to nie wyrok!
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 6

co Ty pleciesz zaściankowy człowieku?

doucz się trochę, dla KAŻDEGO psa najważniejsze jest być w otoczeniu ludzi a nie w kojcu (o łańcuchu nie wspomnę!). Nie ważne jakie masz mieszkanie, z dużym psem się poprostu biega, wychodzi na długie spacery itd. i nawet kawalerka nie przeszkodzi ...

Głupków sie nie sieje sami sie rodzą..niestety
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 11

pies w mieszkaniu

Pies traktuje mieszkanie jak swoją budę, nie ważne czy duże czy małe.
A pies puszczony samopas w ogródku jest nieszczęśliwy, bo nie ma kontaktu z człowiekiem.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

to prawda

w mieszkaniach, w których jest pies nawet śmierdzi jak w budzie, a kłaki fruwają nad talerzem
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 18

a skąd wiesz jak śmierdzi w budzie psa??

słyszałam, że w mieszkaniach, w których nie ma psa też niejednokrotnie śmierdzi i też niejednokrotnie kłaki fruwają nad talerzem. Nie wiem wprawdzie jak śmierdzi w budzie psa ( bo buda mojego psa nie śmierdzi) ale Tobie bardzo współczuję, że doznałaś (łeś) tak przykrych wrażeń. Miłego dnia:)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 10

Bo byłem u

ciebie w domu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

prawda

znajomi kupili Goldena,chodzili na szkolenia itd,super pies,ale niestety
zaniedbali go strasznie-pies biega samopas w ogrodzie i zupełnie zdziczał,nie dość że brudny to agresywny...nie rozumiem takiego podejścia,było lepiej wcale nie brać psa!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

o czym ty piszesz, a te które sa w schroniskach to się nie męczą...takie mamy zycie musimy pracować...a psu nic się nie dzieje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

jak ktos ma wilczura... to sie pies meczy.

mieszkam na osiedlu blisko lasu... jednak malo kto wychodzi tam ze swoim pupilem. Kupa w lesie ok... to nie problem.... bo od kiedy zwierzece odchody sa problemem dla lasow. Ale jak ktos mimo to chodzi z psem walic kupy pod okno sasiada, to w morde.

Mam psa i mieszkam w bloku!!!!

I ma potrzebny wybieg oraz po nim sprzatam...tak to każdy może by musiał mieszkać w domku ??Głupota!!Niehumanitarne to jest zakładanie kolczatki a nie posiadanie psa!!

wyjce

a ja proponuję właścicielom psów w blokach zostawić pupilkowi włączony dyktafon na dzień jak wychodzą do pracy, wtedy będą świadomi jak szczęśliwy jest ich piesek gdy ich nie ma...
i jeszcze szczęśliwsi sąsiedzi...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

niehumanitarne?

nieanimalne jak już;]

ALe minusują

zamęczający zwierzaki!

Tylko mandat 500 zł nauczy sprzątać po swoim psie.

I jeszcze jakby można było nagrać takiego co nie sprząta i podać jego dane oraz otrzymać połowę z tego mandatu.Sądzę że taki sposób skutecznie by ukrócił nie sprzątanie.Bo wielu by było chętnych na zarobek.
A służby nie będą stały na każdym kroku i patrzały kto sprząta,bo to niemożliwe.
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 9

to akurat byłoby dużo nadużyć.
Sprzątam po swoim psie, ale ktoś mógłby mi zrobić zdjęcie w momencie, jak nie wyjęłam jeszcze worka z kieszeni, a pies już się wypiął.

Taka prawda

Masz sporo racji, ale mnie przygnębia właśnie to, że w naszym kraju tylko metody kar i to pieniężnych powodują zmianę nawyków. Że nie wynika to z kultury czy mentalności.

To nie jest trudne

Tylko Panu Prezydentowi musiałoby na tym zależeć i darmozjadów z SM przekierować z blokad na koła w stronę wyłapywania i karania właścicieli czworonożnych s****dupców. Prosta zasada - brak pustego albo pełnego woreczka - 200 zł. Inaczej z tymi brudasami nic się nie zmieni. Nieraz zwracałem uwagę bezpośrednio po w******iu kundla jego włascicielowi - zawsze oburzenie, jakbym to ja był chamem i syfiarzem.
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 9

a jak ktoś powie że miał woreczek

ale pies narobił, więc zebrał i wyrzucił?

Czesc pieniedzy

z kampanii przeznaczyc na wydzielenie terenow zielonych,na bezpieczne wybiegi.
Z jednej strony prosi sie o wziecie psa ze schroniska,z drugiej nic sie nie robi,zeby psom i psiarzom nie utrudniac relacji z innymi uzytkownikami drog.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5

w osowie jest przepiekny park, w którym znajduje się duży wybieg dla psów. I co z tego, wczoraj byliśmy na spacerze w tym parku, który cały usiany był gów..... Nie mieści się w głowie że ludzie nie sprzątają po swoich psach. A może ci właściciele załatwiają się u siebie w domu na pdłogę, skoro nie widzą problemu.

Wybieg=Bieganie. powst. na terenach srodmiejskich, gdzie psy nie maja swobody wybiegu.

Pies zrobi kupe1000razy zanim dojdzie do wybiegu.
Mam psa, sprzatam po nim. Mieszkam przy lesie, a chodzniki i tak zasr.... Postanowilam wiec, ze sama zadziałam i rozwiesilam na osiedlu plakaty promujace kupozbieractwo. Kto jest zerwał? Spółdzielnia mieszkaniowa... Nic dodac nic ujac.

Sprzatanie

Mojego psa wyprowadzam w ustronne miejsce-las,łąka itd.Mieszkam w dzielnicy zapomnianej przez wszystkich-Stogi.Psow jest baaardzo duzo.Sa wlasciciele (Ul.Ugory),ktorzy noca robia im porzadny spacer,puszczajac luzem.Rano wokol jest pelno odchodow.Warto tez zainteresowac odpowiednie sluzby pasmi,ktore biegaja samopas.Jedyna czapla,ktora mieszkala nad brzegiem rowu,zostala zabryziona(zdjecie posiadam).Czesto na ulicach mozna znalezc resztki zgryzionej sarny.No ale coz-dzielnica skladajaca sie w wiekszosci z patologi.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 5

no tak- reszta to patologia

a JA ( taki porządny) " wyprowadzam swojego psa w ustronne" itd.......

dobre!
tak myśli o sobie każdy psiarz
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

porzadny

sprawa dotyczy utrzymania w czystosci chodnikow,trawnikow,piaskownic itp.Las i łąka jest terenem do spacerow(jezeli pies jest trzymany na smyczy).Co do patologi,to zapraszam wieczorem na Stogi...sam zobacz.

jak wszystkie psy zaczną srać w lesie zamiast na chodniku

to odpowiedz sobie sam, jak będzie wyglądał las. Po psie trzeba sprzatać i basta. Wszystko jedno czy jest to las, trawnik, czy ulica. Śmieci też w mieście wyrzucasz do kosza, a w lesie na ziemię?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

przejdz sie po lesie, plazy, wydmach ile ludzi zostawia smieci... to jest wstyd...

Zwierzeca kupa to nie problem w lesie...czy psia czy sarnia

Mylisz się.

To jest problem. Psów mamy 40 tys. odpowiedz sobie na pytanie ile saren i sam zobaczysz.

BĘDZIE 500

Jak tych 500 nie posprzątanych psich placków pod moim blokiem.

Do południa już ponad 250 dobrze :) Nic tak nie pobudza zainteresowania i elokwencji mieszkańców Trójmiasta jak psie odchody!

wogóle temat guana bardzo szybko się wkręca :)

tak to już jest... nawet przy obiedzie

Telewizor gra, kotlety znikają, a w telewizoru - "odżywia Bruna oczy, uszy i futerko a potem WALI FANTASTYCZNE KUPALE!" (tu najazd na kupale Bruna z werwą zamiatane przez wcześnie nastoletnią fantazję prezesa firmy produkującej ścierwo zwane karmą dla psów) - następnie "żarłeś cały wieczór bigos i popijałeś piwkiem? -- Jeliton Ultra Opakowanie Rodzinne to odpowiedź na wszystkie twoje problemy!" (tu symulacja 3D lotu przez jelito grube) - i tak dalej, i tak dalej.....

..

przydaloby sie wiecej smietnikow ...lub miejsc gdzie mozna wyrzucic odchody... zeby nie spacerowac cala droge z kupa...
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 0

w każdym bloku plakat....

info, na budynkach, w autobusach, szkołach, urzędach....nawet sklepach............
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Już się pojawiają

naklejki np.: na klatkach na Zaspie.

Jednak ludzie świadomie je ignorują. Szczególnie z rana (np.: o 6) gdy mniej ryzyko przyłapania.

...
Bezmyślność, samolubność okraszona głupotą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja na swoim osiedlu sama rozwiesilam te plakaty

niestety spoldzielnia je zerwala. I badz tu czlowieku mądry.

a ja lubię patrzeć jak mój piesek robi rzadką kupkę na chodniku, potem się przyglądam jak przechodnie z obrzydzeniem ją obchodzą

dookoła. Czasem ktoś w kupkę wdepnie i tak śmiesznie podskakuje:]
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 24

i

lecz się i to szybka

a ja jak widze takich jak ty to ich kopie w d*pe.

i też się przyglądam jak śmiesznie popiskują.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

OPORNA WŁAŚCICIELKA PSÓW

PRZY ULICY MATEJKI 16 MIESZKA PANIENKA ,KTÓRA SWOJE PSY WYPROWADZA TYLKO I WYŁĄCZNIE NA TEREN POSESJI .SPRZĄTA PO SWOICH PUPILACH BARDZO SPORADYCZNIE SKAZUJĄC POZOSTAŁYCH LOKATORÓW NA BRODZENIE W ODCHODACH JEJ PSÓW.NIE REAGUJE NA ŻADNE PROŚBY I UWAGI ,ŻE TO NALEŻY DO JEJ OBOWIĄZKÓW,A WRĘCZ REAGUJE AROGANCKO.JESTEŚMY JUŻ TĄ SYTUACJĄ UDRĘCZENI!CO ZROBIĆ Z TAKIM OPORNYM WŁAŚCICIELEM PSÓW?
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zrobić zdjęcia tego co robią psy, nagrać arogancką odpowiedz, wysłać do straży miejskiej, niech jej przywalą mandat - może się nauczy. Albo zostawcie z sąsiadami wielką kupę pod je wycieraczką !
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

straż miejska

niestety nie da mandatu, nawet na podstawie zdjęcia czy filmu i podanych na tacy danych osobowych delikwenta, lecz sprawę kieruje do sądu, a nagrywającego ciąga jako świadka...

a poza tym mnie się marzy

taka ściana wstydu, ogólnie dostępna, ze zdjęciami i adresem, gdzie każdy s****tuch jakby siebie zobaczył, to może by mu się głupio zrobiło...gdzieś-no nie wiem, w jakimś dużym sklepie (jak była zatoka) czy na tablicy przy kościele, w jakimś często uczęszczanym miejscu

Proste

Wziąć rzeczone guano, wysmarować nim drzwi właścicielki i gwarantuje, że będzie po kłopocie!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

to ta od tego nowofunlanda (czernego, dużego, długowłosego)?

przez niego cała Kossaka i Sobótki jest z****na.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

U mnie też było kilku takich z wielkimi bydlakami s****ącymi pod samymi drzwiami bloku i oknami. Jeden mieszka w mojej klatce, myślałam, że puszcze pawia, ale to zrobiłam. Zebrałam w reklamówkę to wielkie guano i dostał całą zawartość na wycieraczkę. Wycieraczka do wyrzucenia oczywiście. Trochę na drzwi i klamkę.

Psa wyprowadza na łąkę w końcu, ale i tak pewnie nie sprząta.

Więc dobrze Ci piszą, na chamstwo trzeba takim samym chamstwem albo i większym.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ta odwaga...

A ty też byś była taka odważna gdyby łyse kolesie piwsko ci pod oknami chlali,darli ryje,zostawiali potłuczone butelki i odlewali się pod drzwiami klatki???Wzięłabyś te szkła i wrzuciła mu na wycieraczkę albo nasikała na nią???Żałosna odwaga.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

Żałosne to jest zgadzanie się na wszystko! nikt nic nie widzi. Głupi właściciel (głupi, bo dla mnie sprowadzanie psa ważącego z 50 czy 60kg do mieszkania w bloku 50m to głupota i skrajna nieodpowiedzialność) nie widzi, ze jego pies wali wielkie guana i to na chodniku albo pod oknami. Nikt uwagi nie zwróci, bo po co. Straż miejska, administracja bloku ma inne ważniejsze problemy. I tak sobie leży i śmierdzi i każdy woli to omijać z daleka!?

Jak nie działa na takiego człowieka normalna prośba czy groźba by sprzątał to trzeba zniżyć się do jego poziomu! Ot co-zdania nie zmieniam.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

pewnie tak

może jest po prostu odważna, a Ty kolo co tak na wszystko sie zgadzasz ? Najlepiej to udawać, że pada deszcz jak ktoś Ci pluje w twarz ?

żałosny jesteś Ty

i guana Twojego psa na ulicy!

Wręczyć prezent- jak pani Basia Kwarc.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

zanosić na wycieraczke albo obsmarować drzwi :)

Ależ to jest właśnie temat godny uwagi; dotyczy nas wszystkich o wiele bardziej niż wygląd lóż dla VIPów, niż całe to euro z ich stadionami, a nawet bardziej niż kwestia kończenia lub niekończenia budowy okrętu wojennego. Bo wadza zawsze znajdzie sposoby na wydanie naszych pieniędzy, luksusu bogaczy większość nigdy nie doświadczy, zaś kupa na chodniku jest codziennością.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Znow chcesz o Apartamentach na ktore i tak cie nie stac??

Najlepsze jest to, ze ludzie chcieli by mieszkac w Penthałsach i Apartamentach, bo mysla, ze tam pan Wiesiu im posprzata psie kupki... taka Szlachta i bogactwo... A sloma z butow wystaje.

a w jaki sposób nakładany jest mandat?

mieszkam przy miejscu, które jest istnych s****Parkiem, Straży miejskiej nie widziałem tu nigdy, a po mojej interwencji, prośbie o posprzątanie po swoim psie, nie usłyszę nic, lub jakieś mamrotanie. Przecież nie będę rzucał się na właściciela psa, bo ja dostanę mandat, ani nie zaniosę mu odchodów do jego domu. Zwyczaj wypuszczania psów pod sąsiednim blokiem jest popularny, bo po co brudzić pod swoim? Mam robić zdjęcia i wysyłać Straży miejskiej?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

najlepiej zlozyc skarge na stronie Strazy miejskiej.

W sensie uswietlic jakie jest problem i ze ma byc wiecej patroli... Na jest skrzynka do skladania zgloszen.
JA zrobilam to w innej sprawie, ale problem zniknal jak reka odjął. Troche im pospamujesz poczte i rusza d*pska z foteli.

najlepiej zlozyc skarge na stronie Strazy miejskiej.

W sensie uswietlic jakie jest problem i ze ma byc wiecej patroli... Na jest skrzynka do skladania zgloszen.
JA zrobilam to w innej sprawie, ale problem zniknal jak reka odjął. Troche im pospamujesz poczte i rusza d*pska z foteli.

Gó.wn.a to jest pikuś!!!

mój sąsiad jest tak bezczelny, że w lato ( wszystkie okna w domu muszą być otwarte z wiadomych względów ) wypuszcza 2 jazgoczące jamniki do ogrodu przydomowego. Nie da się wytrzymać. Policmajstry niby interweniowały ale to i tak nic nie dało bo burek jest strasznie złosliwy. Myslałem o mocnej wiatrówce ale chyba mam lepszy pomysł na wykorzystanie syreny ultradźwiękowej. Ktos zna jej skutecznośc?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jamniki?! Nie rozśmieszaj mnie. Mój sąsiad narkoman hodował dwa monstrualne DOGI ARGENTYŃSKIE. To bydlęta wielkości cielaka. Wychodzę na balkon i czuje się jak w Pępowie - duże zwierzęta gospodarskie, kupy, lanie po płocie (sąsiad płot walnął sobie porządny, dwumetrowy, nie będzie się mieszał z motłochem; a taki dog to za jednym zamachem niagary ze trzy litry wylewa) - patole na haju, grille na balkonach, Volty w dłoni, umcyk na całą p*zdę, przesiedleńcy z Bydgoszczy ucztują :) Kocham ten kraj.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szwecja Cię nie chce

Wiem, niestety.... gdyby chciała, już dawno bym tam siedział :)

Ja tego nie rozumiem, przecież sam możesz wdepnąć.

Ja po swoim psie zawsze sprzątam. Tak ciężko jest mieć ze sobą woreczek żeby zapakować i wyrzucić do kosza?
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokładnie ja musze miec nie kiedy nawet 3 ze sobą bo 1 nie wystarcza :P

Walka z wiatrakami...

Rzucanie śmieci gdzie popadnie to nasza brudacka natura. A psie kupy... Zaraz zacznie się pisanie że to nawóz i trawa lepiej rośnie. Masakra jakaś.

Szacunek dla tych którzy sprzątają!!

Są to głównie osoby do 40 roku życia, ale zdarzają się nawet osoby po 50 roku życia i też sprzątną po swoim psie, jest to jednak rzadki widok. Osoby młode rozumieją że tak właśnie powinno być że się sprząta po swoim piesku i uważają to za normalne (chyba że ich komunistyczni rodzice nauczyli patologi), dla osób które wychowały się w komunie to jest "coś nie do zaakceptowania".

Niestety komuna to była patologia, jeszcze sporo wody w Wiśle musi upłynąć żebyśmy doszli do normalności...
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

prawda

Zgadzam się sprzątać po swoich psach!! Ja mam psa a uwierzcie robi nie mało i zawsze po nim sprzątam . To się w glowie nie mieści na trawnikach nie ma gdzie już nawet nogi bezpiecznie postawić ! Ludzie chciało się pieska to sprzątac !!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja mam tak sasiadke... pies jak bydle..... s****na potege...Do lasu 5m od domu... nie pojdzie - bo sie boi. Kup nie sprzatnie- bo sie brzydzi...

wiec pojdzie pod cudze okna...

A ja mam pytanie:

Czy macie jakiś sposób na wygodne i ekologiczne sprzątanie psich kup? Bo w papierową torebkę zebrać bardzo ciężko - wie każdy, kto próbował - w plastikową bez problemu, ale pakowanie kupy w plastik to debilizm, z biodegradowalnego nawozu powstaje cuchnąca ekologiczna i epidemiologiczna bomba. Biodegradowalnych woreczków w sensownym rozmiarze nie mogę nigdzie dostać. I proszę się nie nabijać, państwo antypsiarze - są ludzie, którzy usiłują sprzątać i chcieliby to robić jak trzeba, ale czasem z dwojga złego lepiej zostawić kupsko pod krzakiem niż produkować tygodniowo 14 takich "kapsuł czasu". Z góry dziękuję za podpowiedzi typu "uśpić psa" tudzież "chować kupę do kieszeni". Przypominam, że ludzie też walą kupska i też się to gdzieś musi podziać.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jakby każdy tak zostawił pod krzakiem - no właśnie zostawia i widzisz jak to wyglada teraz, każdy kawałek trawnika z****ny. Musisz patrzeć żeby samemu nie wdepnąć a teraz po zimie patrzeć i manewrować psem aby i on nie wlazł. Ja wolę posprzątć nawet w tą plastikową torebkę.

Niezły pomysł na wykręt aby nie sprzątać po pupilu.

-------------Ach nie mam biodegradowalnej torebki to nie posprzątam.---------

Policz ile jest psów w trójmieście i ile to jest kup dziennie. Każdy pies zostawia swoje kupy pod krzakiem. Niezły wykręt.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dlaczego nazywasz wypowiedź husky'ego wykrętem. Nie pisze, że nie sprząta, tylko, że "czasem lepiej z dwojga złego..." i ma na myśli zostawienie pod krzakiem, a nie na chodniku, czy na trawniku. Przecież widać wyraźnie, że gość ma dobre chęci, a sygnalizuje problem. A problem dostępności torebek faktycznie istnieje.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nic w mojej wypowiedzi nie sugeruje, że się wykręcam i nie sprzątam - po prostu szlag mnie trafia, jak pomyślę, że mój pies produkuje bomby biologiczne, na ktore nikt nie ma pomysłu. Łatwo powedzieć - zbierz z chodnika, trawnika, spod okna sąsiada - ale gdzie wyrzucać? do kosza? w foliowym worku? Krzyczcie, że tyle tego jest, to teraz sobie wyobraźcie, że np. co 10 człowiek zaczyna się załatwiać do foliowego worka i wyrzucać to do kosza na ulicy., a potem to trafia na wysypisko. Fajnie będą mieli ci, co sortują odpady. Prościej było zezwolić na wyrzucanie do każdego kosza ulicznego niż zorganizować pojemniki i firmę do zbiórki. Ja nie twierdzę, że mamy nie zbierać - oczywiście zbierać - ale trzeba jeszcze mieć pomysł na sensowną utylizację. A póki co, jak zostaje pod krzakiem, to za parę dni się samo rozłoży i przynajmniej krzak zasili.

W Gdyni przepisy zezwalają na wyrzucanie do każdego śmietnika przyulicznego.

ok

Biodegradowalne woreczki na psie odchody są dostępne w necie, oferta co prawda skierowana do przedsiębiorstw zajmujących się tematem, ale może uda się kupić indywidulanie :/ Nie podaję nazwy firmy, żeby nie było nielegalnej reklamy, ale zainteresowanym podpowiadam, że wystarczy wpisać w google "worki na psie odchody". Więc ten problem jakoś można rozwiązać. Pozostaje wyrzucanie do koszy - ale to już sprawa odpowiednich organów, bo nawet jeśli "zasadzę" sobie koło domu odpowiedni pojemnik, to mogę to co najwyżej osobiście wywieźć na Szadółki i i tak trafi na ogólną kupę, ku uciesze okolicznych mieszkańców. Pozdrawiam wszystkich sprzątających i troszczących się o środowisko. A wkurzonych na zasłane chodniki zapewniam, że nie wszyscy własciciele psów mają kupę zamiast mózgu.

świeta prawda

nie dośc,że w plastikowych torebkach to jeszcze wrzucanie do pojemników na śmieci. To jest dopiero bomba ekologiczna. A tak naprawde miasto z podatków za psa powinno sprzatac trawniki i utylizowac odchody. Na co właściwie ida te podatki. Na straż miejską ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale o jakich "podatkach za psa" piszesz?

A niby dlaczego? Ty zapewne nie składujesz własnych śmieci w przydomowym ogródku i nie nosisz ich z parku do swojego "domostwa" - już to widzę. Dlaczego ja mam to robić? Płacę takie same podatki jak Ty, dofinansowuję przedszkola dla cudzych dzieci, sprzątanie leśnych wysypisk po debilach, którym się nie chce jechać na Szadółki,parki powstają również z moich pieniędzy, więc dlaczego miasto, skoro chce być czyste, nie stworzy mi warunków do dbania o tę czystość?

Dziwnee..

Ja używam tylko tych papierowych toreb dostepnych u weta za free w srodku masz gruby kawałek papieru - szufelka na którą można spokojnie zebrac nawet NAJwiEKSZE "skarby" - wiec niebardzo rozumiem. A ja osobiscie mam swój patent ;] jak mój psiur robi s**it to podstawiam mu pod wylot otwarta torebke i cala zawartosc laduje odrazu do środka. Pakowanie na wynos ;] i nic nie musze zbierac!! :)

Ha,

Dzięki za patent - z podstawianiem to się z moją suczą nie sprawdzi, bo się strasznie peszy, torebek u weta nie zauważyłam, ale z tą szufelką to jest pomysł - można sobie naciąć np, z pudełek po pizzy - wreszcie ktoś odpowiedział mi na pytanie zasadnicze :)))

Torebki bywają w Gdyni, ale tak naprawdę są tylko w niektórych dystrybutorach.

ja zamawiam biodegradowalne woreczki przez internet, są rewelacyjne.kiedys używałam zwykłych plastikowych woreczków ale to niezbyt miły widok jak niesie się taki woreczek przezroczysty z zawartością nieraz bardzo długo zanim trafi się na kosz na śmieic.wejdź na stronę http://www.psiapaczka.pl naprawdę warto

Mieszkam na Strzyży na Al. Wojska Polskiego. Ale teraz powinna się ona nazywać Aleja GUANIANA, bo cała jest z****na. Sama mam psa, i sprzątam po nim za każdym razem. Ręce mi od tego nie odpadły. Wkurza mnie na maksa jak właścicel pozwala swojemu pupilowi s**** na chodniku. Zdarza się często że psy s****ą przed wejściem do klatki. Spod 20 puszczają swoje psy bez smyczy te nie załatwią się pod swoją klatką tylko biegną obok s**** sąsiadom pod okna albo na chodnik. Miasto nie ma kasy- niech wyślą patrole i wlepiają mandaty, będzie i kasa i porządek. DOPUKI NIE BĘDZIĘ SIĘ EGZEKWOWAĆ KAR TO LUDZIE BĘDĄ MIELI TO GŁĘBOKO W D...E!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po pierwsze nie zmieni się mentalności ludzi, tym bardziej starszych, którzy kiedyś ze wsi wprowadzili się w latach 60 i 70

do bloków i nie wyobrażają sobie, żeby w mieszkaniu nie mieć psa, albo dwóch. Na wsi pies s****dookoła zasięgu swojego łańcucha wokół budy i nikomu to nie przeszkadza. Dlaczego w mieście ma przeszkadzać?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ale ja sie do śmierci nie doczekam, zanim ci co ze wsi (Bydgoszczy, Elbląga, Pępowa) przeprowadzili się w TYM dziesięcioleciu - pojmą, jakie normy zachowań obowiązują w mieście.

Na Mar.Polskiej 14 w N.P. pewna dama wyprowadza swego o****jtusa na podwórko w jedno miejsce pod okna sąsiadów odchodów jest tak wiele że chyba jedna wywrotka nie dała by rady tego wywieśc.Może tym by się zajeła straż miejska.

proszę dzwonić do straży miejskiej i do UM kilka razy dziennie!!!

nie można takiej sprawy pozostawić!

Sprzątajcie!

Sprzątać trzeba. Sam kiedyś nie sprzątałem, ale z czasem zmienia się podejście do wielu spraw. Wierzcie mi, to nie jest problem, a o wiele przyjemniej jest żyć w czystości. Większość narzeka że w Polsce jest brudno i większość śmieci i nie sprząta... . Zadbajmy trochę o swoje otoczenie! Kiedyś, jeszcze za czasów studenckich przyjechali do nas Niemcy z wymiany. Jeden z nich nie mógł się nadziwić, widząc firmy sprzątające w spółdzielni mieszkaniowej. Skwitował to w ten sposób: musicie być bardzo bogaci, żeby śmiecić a potem jeszcze zatrudniać ludzi którzy to sprzątają. U nas we wspólnocie sprzątają na zmianę lokatorzy. Nie prościej nie śmiecić i zaoszczędzić sporo środków? Cóż, myślę że z dobrych wzorców powinniśmy korzystać. Na moim osiedlu też zaczyna się to pomału zmieniać - coraz więcej ludzi sprząta (głównie ludzie młodzi), choć to wciąż mniejszość. Starsi ludzie gdy zwróci im się uwagę na to by posprzątali po swoim pupilu, najczęściej reagują awanturą...

właścicielka psa

jako jedyna ze swojego bloku ( w którym jest kilka psów, w tym wielkie= wielkie kupy) sprzątam po swoim psie. Żeby dotrzeć na trawniku do kupy po swoim jamniku mijam kupy wielkości całego mojego psa i mało nie wymiotuję na ten widok. Nie jest mi wstyd sprzątać po psie, ale trochę głupio się czuję idąc z torebką z kupą pół osiedla, bo administracji ( Gdańska Spółdzielnia Mieszkaniowa) nie chciało się postawić więcej śmietników. Gdzie są te służby. co tak chętnie wlepiają mandaty? zamiast na fotoradarach zbiłyby dla miasta fortunę dla miasta na kupie:) jednak prawda, że pieniądze leżą na ulicy.

Kto teraz trzyma psa w mieszkaniu w bloku?

Chyba tylko komunistyczne dziady i ich dzieci, które wyniosły, to od rodziców. Wszelkie choroby i bakterie przynoszone z zewnątrz na łapach zwierzęcia. Wieczny smród ciapkowa w mieszkaniu i ujadanie kundla na cały blok, a czasami i na osiedle, bo jest trzymany na balkonie.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 14

I dziady co ze wsi właśnie się przeprowadziły :) Takie dresowo-diskopolowo-remizowe-popegieerowe emigranty. Une teraz som miastowe!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja trzymam psa w bloku i co z tego? Ty równeiz wnosisz choroby i bakterie na butach do domu! Smód w mieszkaniu? może u Ciebie! Nie wiesz że są ludzie którzy dbają o swoich pupili! Bardziej śmierdzi kot a dokładniej jego kuweta niż pies! Ujadanie? to chyba te małe zaczepno-obronne, albo psy nieprzyzwyczajone do zostawania w domu. Może i mój szczeka w domu ale tylko wtedy gdy ktoś przechodzi obcy po klatce. A co do ciapkowa, może i śmierdzi ale to wszystko przez takich ludzi którym pieski się nudza i wyrzucają je jak zabawki bądz przeteminowane jedzenie! a ja się pytam dlaczego! Wbrew pozorom łatwiej rozstać się z człowiekiem, przyjaźń można zakończyć z dnia na dzień, rozstać się z chłopakiem, wyprowadzić od rodziców. Tymczasem zwierzę jest absolutnie od ciebie uzależnione. Opuszczone nie poradzi sobie w obcym świecie. Nie możesz napisać mu listu pożegnalnego, albo wysłać mmsa z napisem żegnaj, bo go nie przeczyta. Nie zrozumie dlaczego wyrzucasz je z samochodu, przywiązujesz do płotu lub drzewa w lesie i nie wracasz. Dlaczego nagle zniknąłeś. Będzie cię szukało, za tobą tęskniło, będzie pragnęło twojego powrotu. Jesteś mu potrzebny, żeby przetrwać w świecie, którego zasad nie pojmuje. Pies, którego wyrzucisz nie zatrzyma się na czerwonym świetle, nie poczeka aż przejedzie pociąg, aby przebiec przez tory, nie znajdzie sobie dobrze płatnej pracy, nie wynajmie mieszkania, aby przetrwać zimę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jorczuś?

nie mam w zwyczaju chodzić w walonkach po mieszkaniu, a tym bardziej uwalić się w nich do barłogu

Kocią kuwetę to się myje, i żwirek zmienia regularnie. Jak ktoś tego nie robi, to może i faktycznie śmierdzi. Ale to już świadczy tylko o tym, że właścicielowi niezbyt zależy na czystości. I inne rzeczy też mu z pewnością śmierdzą.

co nie zmienia faktu, że psy śmierdzą, szczególnie te większe

co do kotów to opowiadasz bzdury, pewnie nie masz o tym pojęcia, ale są żwirki pochłaniające zapachy i zbrylające się więc żadnego zapachu z kuwety nie ma bo po kocie się czyści kuwetę, a po psie bardzo nieliczni to robią

Od psa śmierdzi jeśli.

Dajesz mu do żarcia najtańsze podłe marketowe karmy, które w swoim składzie mają jedynie 3% mięsa a reszta to istny fast food dla 4 nogów - wtedy śmierdzi!! Kiedy jest się odpowiedzialnym to daje się zwierzakom tylko pełnowartościowe pożywienie.. a i potem duużo rzadziej zapadają na raka i nie trzeba ponosić kosztów leczenia..przy okazji guano nie cuchnie i można spokojnie z łątwością je sprzątnąć

żal mi ciebie pusty czlowieczku widac nigdy nawet chomika nie miałeś.....

WLEPIAĆ MANDATY ----JEDYNY SPOSÓB

Mam psa- sprzątam po nim. Na Strzyży każdy kawałek ziemi a i czasem chodnika jest z****ny. Teraz wychodząc z psem muszę uważać żeby i on nie wlazł w guano i nie roznósł tego po mieszkaniu. Poruszanie się jak po polu minowym, jedno ominiesz a w drugie wdepniesz. A może jak właścicel nie chce posprzątać to jak mamy jakiś worek to posprzątać i bach w właściciela, niech zabiera co jego. Następnym razem nie zapomni.

Ja ostatnio musiałem wejść na ulice aby ominąć zabrudzony chodnik odchodami!

nie jestem właścicielem psa

Mieszkam na Zaspie i bardzo rzadko widze osoby sprzątające po swoim psie więc te 50 ileś procent to raczej fikcja.Inna sprawa to gdzie wyrzucać odchody .Śmietniki na Zaspie są w większości pozamykane więc osoba która by chciała posprzątać musi nieść psie odchody długi czas. Nie wiem jak to będzie w z segregacją -gdzie wyrzucać ?Potrzebne by były specjalne kosze na psie odchody które by były sprzątane co dziennie bo lato to wiadomo.... Na dzień dzisiejszy chodniki Zaspy wyglądają jak pole minowe
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

na Burzyńskiego są śmietniki.

na jakiej ulicy mieszkasz?

a ja nie sprzatam

Ja nie sprzątam po swoim psie, mój psiak jest nauczony załatwiać się w krzakach a nie przy chodniku albo co gorsze na nim. Choć jest duży to zawsze wciska się w krzaki a nie wyobrazam sobie wejsc po nim w geste krzaki. Czasami się zdarzy mu na trawie ale to wtedy mam torebeczke. Ale jak wiedze ludzi z psami które załatwiają się na chodniku to aż mnie coś ściska!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

Baaardzo dziwne

Poprostu brakuje słów, albo się sprząta albo nie. A jak dzieci będą bawić się w chowanego i wejdą w te krzaki??????!!!! Trochę ruszyć głową wystarczy

a mnie najbardziej denerwuje, że sprzątam po swoim psie a jak wychodzę z domu to muszę poruszać się slalomem żeby w coś nie wdepnąć, może straż zamiast zakładać blokady na kołach i gonić staruszki handlujące kwiatkami mogłaby wstawiać mandaty właścicielom psów którzy nie sprzątają po swoich pupilach ?

osowa

to że wiekszość olewa sprzątanie po swoich psach jest brakiem kultury , bo gdy pies się z******w domu , albo ogródku to trzeba posprzątać, na trawniku już nie.

Do tego gdyby postronni ludzie nie bali sie zwracać uwagi to może coś by się zmieniło. No i sprawa egzekwowania kar np. przez straż miejską. Jestem mieszkańcem osowy i straż miejska wlepia mandaty jak są zebrania w szkole i samochody parkują gdzie chcą, a mogliby ustawić się przy pierwszym lepszym placyku i też by zarobili.

Torebki

Nie mam obecnie psa (pewnie chwilowo ;)), ale temat psich kup nie jest mi obojętny. I tak patrzę wokół - niełatwo zdobyć te torebki. W mojej okolicy nie znam ani jednego punktu, czy dystrybutora w promieniu kilku kilometrów. Pewnie, można używać foliówek i ludzie to robią, ale co dalej? Folióweczka z zawartością do śmietnika? Co się z nią dalej dzieje? Niezbyt to ekologiczne. Natomiast papierowa przemoknie, zanim doniosę do kosza. Poza tym, w dzisiejszych czasach papierowe torebki nie są aż tak powszechne. Wiem, że dla chcącego nie ma nic trudnego, ale pierwszym etapem kampanii powinno być bombardowanie tymi torebkami na każdym kroku.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja mieszkam w Gdyni i u mnie na osiedlu akurat jest dystrybutor z bezpłatnymi torebkami po akcji Pies w wielkim mieście, za to w centrum już są one płatne. W wywiadzie na końcu pewna Pani mówi że nie ma torebek na psie odchody przyczepianych do smyczy, a ja powiem że są w sklepach zoologicznym w którym jeszcze niedawno pracowałam. Powiem nawet że są różnego rodzaju a także woreczki uzupełniające. A teraz do Kiry. Szukasz psa? Ja szukam domu dla pewnej suczki, która błąkała się po moim osiedlu. Jak jesteś zainteresowana to napisz titinka1988@buziaczek.pl opowiem więcej

Dzięki, Titinka, ale na razie nie jestem gotowa - nie byłabym w tej chwili w stanie zapewnić psu należytej opieki.

TOREBKI BEZPŁATNE

Są u każdego weterynarza, ja zawsze biorę kilkadziesiąt by co chwilę nie biegać, są za darmo i naprawdę dobrze wykonane. Dla chcącego nic trudnego, poza tym w siedzibach spółdzielni muszą być takie torebki.

MANDATY

Jestem właścicielką znalezionego kundla. Zawsze sprzątam po psie. Zadarłam już z kilkunastoma osobami którym przypomniałam o sprztątaniu po psie. Uważam że tylko mandaty mogą nauczyć kultury, bo większość właścicieli jest niereformowalna.

Straż miejska do roboty, nie bójcie się, trzeba nauczyć ciemnogród porządku
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

s**** NA URZAD

s**** na sprzatanie po swoim psie..place podatki i miasto dostaje siano za utrzymanie czystosci.niech te barany z urzedu w koncu rusza glowa i zatrudnia ludzi do sprzatania to bedzie czysto, a i bezrobocie spadnie a nie tylko kradna skurczybyki!!IDE TERAZ Z PSEM NA SPACER ZEBY ZROBIL WIELKA KUPE!!NAJLEPIEJ NA SRODKU CHODNIKA POD DOMEM BUDYNIA!!HAHAHHA
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 28

Nawet najmędrszy pies wiecznie odruchu wydalniczego powstrzymywać nie da rady.....

Oj Sławek... kultury trochę.

Myślałem że chodzi o murzyna

Myślałem że chodzi o murzyna
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sprzątałam po psie, dopóki spółdzielnia Ujeścisko oferowała worki

Ostatnio zbywają mnie co chwilę mówiąc, że będą za tydzień, za dwa... i tak od kilku miesięcy. Płacę podatki za psa i b. wysoki czynsz - chyba mogę oczekiwać worków z makulatury?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 15

bzdura

od wielu lat w Gdańsku nie płaci się podatku za psa

do zefa.

sprzątaj syfiaro bo cie ktoś w d*pe kiedyś kopnie.

Płacisz podatki za psa? A komuż to? Może ktoś je od ciebie wyłudza? A może masz psa, myślisz że powinnaś płacić podatki, ale tego nie robisz i uważasz, że jesteś cwana? A może cały twój post to bujda? Bo w Gdańsku nie obowiązuje podatek od psa...

zefa

jak się chce to się posprzata po psie, nawet gfazete podłozyć, ale tobie się nie chce bo wolisz brud, tak jestes nauczona

U WETA SĄ TOREBKI ZA DARMO

Tyle w temacie - ruszcie głowami zamiast szukać wymówek!

ŻĄDAM KATEGORYCZNIE UKARANIA

NASZYCH WŁAŚCICIELI. SWYMI ŁAPAMI NIE DAM RADY ZBIERAC SWE GUANO.
Hau Hau Hauuuuu

Można wyrzucać do zwykłych śmietników

"Można wyrzucać do zwykłych śmietników" - a od kiedy? Wtedy zmniejsza się zagrożenie epidemiologiczne !?
Na psie odchody na całym zachodzie przeznaczane są do tego specjalne kosze
Zapraszam na Stogi , tu nie ma nawet zwykłych koszy na śmieci ? Co wtedy ? Gdzie wyrzucać odchody ? Co ze sprzątaniem trawników z innych śmieci , typu butelki , puszki , siatki itp itd ?

nawet plaży nie oszczędzą

Ale że wolno zasrywać plażę, to byłam w wielkim szoku! Gdzie są służby od egzekwowania ? ( do z****nych osiedli a nawet MONCIAKA!!! już się przyzwyczaiłam). Ale tak, zapraszajmy zagranicznych gości, na pewno wrócą:/
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

sprzatam zawsze po swoim psie i nie widze problemu by każdy to robił.

polacy sa leniwi i w dodatku nie rozumeją że jak ich pies zrobi kupe a oni odchodzą to kiedy normalny człowiek patrzy na taka sytuację to seobie myśli : ale syf i patologia. mi by wstyd było jak by mój pies zrobił kupe nawet na trawie a ja bym odszedł.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

jak patrze kiedy idzie pies ze swiom właścicielem lub właścicielką palacym lub palącą papierosa

pies wali kloca a właściciel żuca peta i se odchodzą jak by nigdy nic. widać odrazu kto to jest i jak musi śmierdzieć mu w jego domu.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

generalnie masz rację

ale popracuj, proszę!, nad poprawną polszczyzną. Trochę szacunku dla czytających :)
Pozdrawiam

Bo ludzie myślą że jak posprzataja po swoim psie to im reka uschnie albo ktoś ich wyśmieje! Ja sprzątam po swoim psie i żyje!
niestety nie tylko z psami jest problem ale rowniez i z kotami!!!!!!

Z kotami to jest jeszcze taki problem, że wchodzą do piaskownic i tam wydalają odchody.

Dokladnie o tym mowa sama ostanio widzialam taki cos! s****a do pisakownicy szczaja pod auta no ale to nikomu nie przeszkadza tylko psy

Już kiedyś pisałam o tym przy podobnym artykule. Sprzątam po swoim psie, w szczególności, że do małych nie należy (berneńczyk), bo nie chciałabym aby w przyszłości moje dzieci nie mogły pobawić się w parku lub na placu zabaw tylko dlatego, że jest tam pełno odchodów. Podejrzewam, że jak piesek załatwi się w domu na dywaniku to każdy sprząta więc na dworze też powinniśmy! Niestety dość często zdarza mi się sytuacja, że ludzie dziwnie na mnie patrzą jak to robię a niekiedy słyszę komentarze, że to ohydne ... Nie no pewnie, lepiej odpoczywać w wiosenne popołudnie w parku usłanym odchodami. To nie jest ohydne.

ja przez długi czas sprzątałam po swoim psie ale po tym jak musze przez pół dzielnicy wędrować z kupą w woreczku to trochę mi się odechciało. postawcie więcej śmietników!!! swoją drogą przestałam widzieć sens w swoim sprzątaniu gdyż nikt dookoła nie sprzątał i co z tego, że ja sprzątnęłam jak i tak wokół leżało 15 innych kup.. ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

a jak ktoś się nie myje to też się nie myjesz, zmień mentalność

Grrr

A jak pies zwali CI kloca w domu to co?? Też nie widzisz sensu?? SPrzątanie po własnym psie jest Twoją wizytówką, albo się jest wychowanym albo powinno się wrócić na drzewo. Zasrywanie okolicy psami jest totalnym chamstwem. Sama mam psa i sprzątam. Ludzie trochę kultury!!!

propozycja...

jeśli się nie mylę to ten film jest z zeszłego roku....

mam propozycję żeby taka akcję zaczynać przed zimą bo to po niej jest największy problem jak przez kilka miesięcy te kupy są zmrożone i na wiosnę po śniegach wszystko się ujawnia.... uczyć ludzi sprzątać zimą, a wiosną będzie po prostu czyściej....

wg mnie nie sprzątanie po psie jest zwykłą nieświadomością ludzi.... więc takie kampanie powinny być częściej....

Może SM niech się weźmie do roboty

Rozumiem że do dalszych dzielnic jakoś SM nie po drodze ale w Centrum Gdańska na skwerze Szklary i Szerokiej tam gdzie jest fontanna i pomnik Kaszuba, dokładnie obok kiosku ruchu jest coś co kiedyś było trawnikiem a aktualnie można to określić jako składowisko obornika. Ktoś musi tam wyprowadzać jakiegoś dużego psa. A może to taka atrakcja agroturystyczna dla turystów, którzy są w mieście a jednocześnie tak jakby byli też na wsi.

:)

nie maja czym sie zajmowac lepiej niech ci ktorzy tak gadaja niech nie smieca na ulicy za to sie powinni wziasc a nie za biedne psy .....

"Biedne" psy to są w schroniskach.
Problem nie dotyczy psów tylko ich właścicieli.

DO MYSZA

kopa w d*pe dostaniesz jak zobacze że nie sprzątasz syfiaro guaniana.

wyrzucam swoje śmieci do śmietnika.

a teraz Ty idź posprzątać guana swojego psa!

no i to jest własnie miernik ucywilizowania społeczeństwa

nie wystarczy jęczeć, że na zachodzie jest tak czy siak, trzeba samemu cos robic

Przy okazji warto...

..wytruć albo wystrzelać wszystkie koty, bo te dopiero śmierdza i niszcza samochody
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 13

Koty śmierdzą mniej niż niektórzy ludzie. Może wytrujmy lepiej wszystkich ludzi śmierdzieli i syfiarzy? Od razu będzie przyjemniej.

Jestem za!

Psie kupy

Nie rozumiem ,dlaczego niektóre osoby piszą ,że nie mogą zdobyć darmowych torebek .Przecież dla siebie sami kupują papier toaletowy,więc dla psów niech kupują torebki.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nawet nie trzeba kupować

Ja używam biodegradowalnych ze sklepu :)

ZA DARMO SĄ

u każdego weterynarza bądź w siedzibach spółdzielni!!!!! Obudźcie się brudasy i sprzątajcie!!!! Syfiarnia

A koty?

Rozumiem że koty nie zdobią trawników. Co to za stworzenia że nie robią kupy?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Koty zakopują swoje odchody.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

w piaskownicy

bo w miękkim piaseczku najwygodniej
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przyjemne z pożytecznym. Na trawniku czy chodniku mnie nie leży, a może Dżesi z Kewinkiem się zachłysną albo chociaż dostaną śmiertelnego uczulenia. Kot, zwierzę miłe, nienatarczywe - żyć będzie dalej, a Kewinka w parku zarzuci się gruzem i zadzwoni po Rutkowskiego. Everybody wins!

może Twój s****do piaskownicy

ale mój do kuwety. Może swojego kundla też nauczysz s**** do kuwety??

hahaha

tak się składa, że dużo mniej właścicieli wychodzi z kotami na trawę aby się wypróżniały:)

A psy załatwiają swoje potrzeby pod naszymi okanami!!!

hahaha ... jest mnóstwo bezdomnych kotów, tzw. wolno bytujących obywateli miasta.

Bałagan nie tylko po psach.

Zgadzam się ,że trzeba sprzątać ale nie tylko po psach .....a te wszystkie butelki resztki po papierosach ? cały ten brud po ludziach świadomych tego co robią .
Wystarczy zobaczyć co dzieje się przy wyznaczonych śmietnikach - tak właśnie zachowują się Ludzie, którzy narzekają na wszytko inne . Nie wspomnę o parkowaniu na trawnikach itp. itd.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Każdy syf trzeba sprzątać i basta!

ja śmieci wyrzucam do śmietnika, a butelki oddaję na wymianę, więc mam prawo wymagać, żeby inni sprzątali guana po kundlach!!!

A KIEDY LUDZIE BĘDĄ SPRZĄTAĆ PO SOBIE. W OSOWEJ JEST W KAŻDYM MIEJSCU WYSYPISKO ŚMIECI. NAJGORSZE SĄ POTŁUCZONE I POROZBIJANE BUTELKI, SZKŁO NA KAŻDYM KROKU. PSY SIĘ KALECZĄ.

Sprzątaj po sobie.

Jak każdy tak będzie robił, to śmieci nie będzie. Proste? Czy wytłumaczyć młotkiem?

psy sa po to żeby srać

a tego typu kampanie żeby wystawić fakturę.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Urzędowi Miasta, który chętnie zapłaci szwagierki agencji reklamowej za ten dobroczynny wkład w rozwój naszego młodego a proszę - jak już prężnego! - społeczeństwa obywatelskiego. Z moich (i innych podatników) pieniędzy, ma się rozumieć.

tyle że poczytaj dokładniej

cała kampania jest prowadzona bezkosztowo - każdy mieszkaniec może sobie plakat ze strony pobrać, wydrukować i na klatce powiesić. a ten 1000 plakatów GZNK drukuje we własnym zakresie na sprzęcie biurowym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zacznę od tego, ze sprzatam po swoim psie, ale w sumie miasto powinno zainwestowac w lepsze i wiecej podajnikow na worki dla psa. Papierowe sa do kitu i do niczego sie nie nadaja.. Zwlaszcza jak zielen miejska nie scina trawy przez 4 miesiace i wtedy... szukaj wiatru w polu ;) No i dlaczego worki w podajnikach sa odplatne? Z tego co pamietam np. w Krakowie sa plastykowe mini czarne worki na smieci za darmo!

Kto sprząta - łapka w górę :)

To żaden wstyd. Wprost przeciwnie - spotykam się z pozytywnymi reakcjami. Polecam "kupołapki", na które nakłada się woreczki. Dobrze zbierają ;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak sprzątać po swoim psie jeżeli na całym osiedlu nie można dostać worków na psie odchody,a nawet jak juz sie go cudem zdobedzie jak papier toaletowy za komuny to nie ma gdzie wyżucic,może najpierw trzeba umożliwic dostęp do tych rzeczy a dopiero potem wymagać od właścicieli aby sprzatali !!!!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

mieszkam w blokowisku

czyli dużo ludzi i mało przestrzeni. Średnio 2x w tygodniu wchodzę na minę a bardzo uważam. Psów tam jest mnóstwo. Zwracam uwagę ale to nieraz jest niebezpieczne bo część właścicieli psów pyskuje i rzuca mięsem. Dzwonienie na Straż Miejską nic nie daje, bo do guana psiego nie będą jechać. Moim zdaniem powinny zrobić akcję "Miasto zarabia na guanie" i zrobić obławę:
1. rano na emerytów
2. po południu na uczniaków i znudzone mamuśki
3 wieczorem na żywicieli rodzin
od każdego po 500zł i ratujemy budżet miasta.
Kilka takich akcji i może lud ciemny się nauczy.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

lud ciemny zagłosuje na kogo innego w kolejnych wyborach :-)

tak tak tak to wyglada

W DEMOKRACJI REPRESJE = ZMIANA WŁADZ

współczuje tobie

powinieneś zaczadź pracować i zarobić na dom posadzić syna i spłodzić drzewo czy jakoś tak.
Bo wiesz ile można mieszkać z rodzicami?
55 lat na karku a ty dalej mamine obiadki wsuwasz.

zaczadzić się pracy??

o co chodzi z tym zaczadzeniem??

500 zł za mało 1500 i każdy by sprzątał

wystarczy 10 złotych mandatu

i każdy będzie sprzątał, jak tylko ktoś to będzie egzekwował.

Przekaz reklamy społecznej w tym temacie powinien być bardziej drastyczny.

Tylko wtedy ktoś zwróci na to uwagę.

....gdzie to wyrzucać ?????

mam psa , sprzątam po nim , ale pozbycie się "paczuszki"czasem graniczy z cudem !!!! zwłaszcza na osiedlowych "łączkach" gdzie doskonale władze osiedli wiedzą wychodzą wszyscy właściciele piesków z okolicznych bloków . W parkach jest już lepiej ale też brak specjalnych pojemników na odchody .
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

PEWIEN PAN POSPRZĄTAŁ PO PSIE PEWNEJ PANI

KTÓRY n****Ł MU POD DOMEM I WŁOŻYŁ JEJ TO DO KIESZENI PŁASZCZA.

OD TEJ PORY PANI WIE GDZIE ZNALEŹĆ ZARÓWNO WORECZEK NA KUPE JAK I GDZIE TEN WORECZEK WYRZUCIĆ.

Proszę przeczytać artykuł do końca to się Pani dowie gdzie!

pies...a co z ludźmi?

...oddającymi swoje potrzeby fizjologiczne w bramach,klatkach,trawnikach,krzakach itp?

Te zenek

to powiedz staremu aby nie lał na klatce

powinno się karać mandatami

każdą osobę odpowiedzialną za guano leżące na osiedlu wszystko jedno, czy ludzkie, psie kangurze, wielbłądzie, czy czyjekolwiekbądź.

Zwróciłem uwagę pewnej sympatycznej pani aby sprzątneła po psach

i ...

do dzisiaj mam śmiertelnego wroga.

Gdyproszę dzieci aby sprzątały po swoim psie odpowiadają ze ta pani nie sprząta i nikt na osedlu nie sprząta. więc nie będą się ośmieszać. Skończyło się na tym że mają mimo wszystko mieć zawsze woreczek aby posprzątać i basta. Jednak zdaje sobie sprawę z tego że nie zawsze to robią.
A sąsiadów mam Ą Ę ale niestety tumanerię konkretną nauczycielki i nauczycieli oraz urzędników urzędu wojewódzkiego (podobno po studiach) i miejskiego (podobno ze zdaną maturą) i żaden nie sprząta a każdy ma psa bo dzieci chciały.
Za to sprząta facet który jest radcą prawnym i W-F ista. Dziwne nie?

przed moja kamienica zaden wlasciciel psa

nigdy nie sprzatal kup po swoim psie. jak zwrocilem uwage ,z e trzeba posprzatac po psie, to mialem tylko obelgi od tzw damulek z psami.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do wszystkich właścicieli psów!!!

Sprzątajcie po swoich pupilach, a nie że każdy trawnik to guaniana ślizgawka.

Niech Polska wreszcie Szwecji dorówna
Niech każdy po swoim psie posprząta guana

Pod tym względem Gdańsk zupełnie leży

Psy s****ą gdzie popadnie, na trwanik nie mozna spojrzeć bo od razu cofka. Śmierdzi paskudnie. Np na Morenie to już prawdziwa tragedia. Syf, kiła i mogiła. Wstyd. Człowieka z woreczkiem na psie s**** nie uświadczysz. Równie dobrze sam właściciel mógłby narobić na trawnik czy chodnik. Fu! Obrzydliwi ludzie jak te s**** ich pupili.

Może zamiast wydawać pieniądze na plakaty zainwestowali by w torebki i śmietniki bo ładowanie kupy w reklamówkę i niesienie jej do domu niezbyt mi się widzi

Gdyby Straż Miejska mniej była zajęta mandatami dla kierowców

to może ludzie by zaczeli choć trochę sprzątać SWOJE guana.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

zbierajmy kupy i do adamowicza i lisickiego zaniesc bo nie ma koszy niech wlodaze dalej wyzucaja

adamowiczowi lisickiemu na biuro zaniesc pytam ci co to wymyslili gdzie motoly macie kosze myslicie ze bede chodzil kilometramy z guanem w reku wnosie mam niech strasz miejska postawia a my im przekazemy kupy niech zaniosa do wladcow urzedu adamowicza i lisickiego sa od tego jak d*pa od s****ia nic nie robia niech wkoncu maja prace za nasze pieniadze a nie czepiaja sie babciow od pietruszek strasz miejska do roboty za nasze pieniadze

Nie zmieni

Albo się to wie, czuje się w obowiązku i się sprząta, albo się sprzątać nie będzie. Kilka lat temu miałam psa i sprzątałam po nim na początku. Przestałam, jak kilkadziesiąt razy po każdym spacerze musiałam myć własne buty bo inni właściciele i bezpańskie psy też miały tam toaletę. Wyprowadziłam się, mam już innego psa. Sprzątam za każdym razem (no, w zimie w ciemnościach 2 razy nie znalazłam, ale po roztopach sprzątnięte zostało, bo tu inne psy nie chodzą ;)), nie jest to uciążliwe ani mnie nie obrzydza. Po sobie też spuszczam wodę więc po swoim psie też sprzątam. I żadna kampania nie miała na to wpływu.

o.... 40 ton dziennie to 4 x10tonowe ciężarówki ....

ciekawe jak to g.... zagospodarować , może jakiś nawóz naturalny ?
- podobno jest bardzo wydajny w sadach , pod drzewa owocowe ..-:)

Woreczki

dziwię się że ludzie jęczą o braku woreczków i że miasto powinno rozkładać je przy każdym śmietniku. Torebki śniadaniowe kosztują 1,5 i jest ich tam ze 100 więc dla chcącego nic trudnego. Jasne że przegięciem jest żądanie 0,50 za torebkę z automatu jak jest to w Gdańsku lepiej jest w ogóle zlikwidować taki automat, bo tylko drażni.

Nie jęczcie też że nie ma gdzie wyrzucać, ja wyrzucam do zwykłych śmietników. Jeżeli na miejskie wysypisko trafiają tysiące pampersów po dzieciach, bo przecież wyrzuca się je do śmietników, to ja też nie mam oporów aby psia kpa trafiła na wysypisko a nie do kanalizy.

Pozdrawiam wszystkich normalnych właścicieli psów.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

w Gdyni torebki

są darmowe. W Gdańsku, Sopocie rzeczywiście po 50 groszy i automaty się zacinają ale dla chcącego to nie problem - można mieć woreczki własne.

w gdańsku było milion torebek za darmo w zeszłym roku

można je było w każdym kiosku dostać

Ruszcie wreszcie tymi tępymi, nieprzyzwyczajonymi do wysiłku

mózgownicami
i przestańcie nawoływać do zużywania folii!

Co ma być eko? Kupy w foliach na wysypisku?

jak zostanie załatwiony temat milionów pampersów na wysypiskach to ja bedę używać ekologicznych torebek na kupę po moim psie

wysypisko od tego jest, żeby były na nim śmieci

nie chodniki i trawniki. Nie chodzi o lans na "bycie eko" tylko o to, żeby gówien w mieście nie było.

Tak tylko niemowlęce kupy nie są zarobaczone , a psie często !

ja sprzątam po swoim psie

i zgadzam się z twierdzeniem, mój pies mój obowiązek posprzątania i wkurza mnie, że inni właściciele mają to gdzieś i psują opinie tym, którzy sprzątają
brak koszy to oczywiście odrębny problem, ale można wziąć zawiniątko i przenieść parę metrów dalej

A wyobrażasz sobie ten jeden kosz...

z kilkudziesięcioma kupami w środku?

Myślisz czy tylko bełkoczesz?

Nie trzeba upałów żeby nie móc przejść obok. To nie to samo co zostawić odchody na ziemi, co jest naturalne.
I w czym ta kupa ma być? Zafoliowana co obciąży środowisko poważnie czy w papierku, co będzie zagrożeniem epidemiologicznym przy tej liczbie kup.

Na razie jest normalnie tylko dlatego ze ludzie nie sprzątają.
Jak zaczną, to zacznie się problem.
Pierwsi zaczną krzyczeć mieszkańcy Szadółek ale miasto będzie długo miało ich gdzieś, zadowolone że mandaty daje i że tak ładnie wyszła akcja. Potem rozpoczną się choroby, zwłaszcza gdy lato przyjdzie.

Podsumujmy

Nie sprzątają bo:
- inni nie sprzątają
- bo nikt nie dał do rączki torebki
- bo nie ma gdzie wyrzucić torebki
- bo jak już jest gdzie wyrzucić, to to będzie "bomba ekologiczna"
- bo to powinny robić tajemnicze "służby"
- bo mój pies robi małą kupę
- bo mój pies umie robić kupę pod krzakami

Mało kto uczciwie napisał, że nie sprząta, bo nie będzie sprzątał i ma to w poważaniu głębokim.

Chcielibyśmy mieć tak jak na zachodzie, ale bez grama własnego wysiłku. Nic się w Polsce nie zmieni, póki taka mentalność będzie dominować. Zaś za wszelkie niedociągnięcia odpowiedzialny jest kto inny.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja nie sprzątam z kilku powodów. Mogę? Mogę.

Jak sobie pomyślę o tonach kup pod miastem na wysypisku, to mi się odechciewa wymieniać inne powody, nawet ten że mi się nie chce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

a myc się chce czy śmierdzisz?

No tak. Lepiej żeby te tony kup leżały W ŚRODKU miasta :) Każdy wykręt jest dobry. Łejter, dwa portery, ale żywo!

Podsumuję

Piszę uczciwie - sprzątam, mimo, że:
- inni nie sprzątają
- nikt nie dał do rączki torebki
- nie ma gdzie wyrzucić torebki
- już jest gdzie wyrzucić, to to będzie "bomba ekologiczna"
- powinny robić tajemnicze "służby"
- mój pies robi małą kupę
- mój pies umie robić kupę pod krzakami

Wkładam w to sprzątanie kilka gramów wysiłku. Taką już mam mentalność. Mimo to uważam, że ma prawo sygnalizować niedociągnięcia, bo jak wszystko będę robić sama, to niedługo wielomilionowa rzesza urzędników utrzymywanych z pieniędzy moich i Twoich dojdzie do wniosku, że jak obywatel czegoś chce, to ma się wysilić sam.

Najlepiej wszystko zwalić na obywatela, mentalność polskich władz

W każdym cywiliozwanym kraju psy traktowane są z należnym im szacunkiem.Są wyznaczone wielkie zielone place gdzie mogą sie swobodnie wybiegac(a nie zamkniete klatki o wymiarach 10X10!!!), każdy odpowiada za swojego psa ale ma za to przywileje, z psami jak np . w Szwajcarii mozna wchodzić do sklepu, restarauacji.W Australii np za to że załozy się psu kaganiec mozna dostać wysoką karę !!!bo to jest udręczenie psa.W naszym ukochanym państwie chciałoby się tylko wymagać a nic nie dawać w zamian. Gdyby własciciele psów dostali chociażby miejsce gdzie mogliby puścic psa luzem itd to z samej świadomosci przywilejów byłoby im wstyd nie sprzatac po psie.mandaty to nie jest żaden środek wychowawczy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

póki co większość psiarzy puszcza psy luzem wszędzie

i w nosie mają czy wolno, czy nie

jeśli są psy w dzielnicy to należy zorganizować wybiegi !

( tz.ogrodzona s****nia dla psów ) ....-:)

Wybiegi owszem ale nie jako s****nie dla psów

To nie kosztuje dużo...

Wstyd wstyd i jeszcze raz wstyd...ktoś już napisał wcześniej, to kolejny dowód, że mimo wszystko Polska pod względem cywilizacyjnym to ciemnogród. 100 torebek plastikowych w biedronce to koszt ok. 2 zł!! i może być czysto, ale oczywiście lepiej zostawić guano i potem mieć piękne, organiczne, śmierdzące obcasy. Wstyd mi za niesprzątających psiarzy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

A niezużywanie folii bez porzeby, na coś co może normalnie się rozłożyć,

to ci nic nie mówi?

Skoro piszesz o cywilizacji, to nie nawołuj do uwsteczniania się.
Za granicą odpadki organiczne pozwala się zutylizować ziemi a u nas mamy je foliować w imię postępu?!

Puknij się w łeb, zbieraczu kup.

trtr a co lepiej g....o z bakteriami zostawić na chodniku?

Skąd w tobie tyle agresji? Wyjdź na dwór, przewietrz się i podepcz sobie po tych odpadkach organicznych. Najlepiej pozbieraj trochę pod nawóz dla pomidorów na balkonie. Ja napisałem o torebkach plastikowych, ale jak najbardziej jestem za papierowymi. Clue jest w tym, że skoro uważasz że lepiej zostawić wszystko naturze i zachwycać się brązowymi trawnikami to gratuluję poczucia estetyki.

za granicą organiczne guana nie leżą na osiedlach

"światowcu" od siedmiu boleści

A co miasto zamierza zrobić z odchodami z miejskich śmietników?

Co miasto zamierza zrobić z workami foliowymi w które zebrali odchody sprzątający i wrzucili takie pakunki do zwykłych, osiedlowych koszy?

Czy to wszystko trafi na miejskie wysypisko (o ile ze śmietników nie wyciągną wrony i nie rozwłóczą kup w folii po chodniku)?

Najpierw życzę sobie odpowiedzi na te pytania.

A co z pełnymi pampersami? wierz mi, ze jest ich o wiele więcej niż tych marnych woreczków z psimi guanami

A czym się różni dziecięce guano od psiego?

Jak Twojemu psu zdarzy się zdefekować w mieszkaniu, to też masz takie wątpliwości?

jak wychodzę z psem na spacer, to zawsze biore awaryjny worek plastikowy.

jaki problem ?

spółdzielnia na moim osiedlu

sama pozbyła się plakatów zachęcających do pobierania torebek na psie odchody w jej siedzibie. po 2 dniach zniknęły wszystkie plakaty, które informowały o możliwości pobrania torebek w spółdzielni.

Ja chętnie bym sprzątała po swoim psie, tylko niech to nam umożliwią !!!

W Gdyni na Pogórzu nie ma nawet przydrożnych koszy na śmieci, to gdzie ja mam tą " psią kupę" wyrzucić? Zabrać mam do domu? A jak wyrzucałam do zwykłego kosza (zamykanego na klucz na osiedlu) to mnie jeden facet ochrzanił, że gdzie z g....em, bo będzie mu śmierdziało bo jego blok jest przy śmietniku.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

A gdzie śmietniki?

Zanim miasto wyda ful kasy na kampanie " Posprzątaj po swoim psie" Proponuje mądremu radnemu wziąć woreczek z guanem i przejść się po największych osiedlach w Gdańsku... np wzdłuż ul Nieborowskiej mijamy 3 wielkie sklepy i duże przedszkole, ŻADNEGO ŚMIETNIKA. Więc zacznijmy od śmietników a potem od darmowych woreczków na kupki. Zbieram kupy po swoim psie i potem przez ok 1.5km maszeruje z nimi w rączce mijając ludzi i roznosząc wiosenny aromat. Marsz kończy się pod domem a kupa ląduje w przydomowym śmietniku bo reszta pozamykana na klucz !! To jest dopiero parodia!

specjalne śmietniki na psie kupy

pomijając fakt małej ilości ZWYKŁYCH śmietników... A gdzie te śmietniki na psie kupy?

sam sprzątaj po psie

Weż gówienko swojego pupilka i wyrzuć je u siebie w domu
miasto nie jest w stanie zapewnić koszy w każdej części miasta
i nie powinno tego robić.
A chodzenie obok psich kup jest obrzydliwe

A kto komu każe chodzić po zafajdanych trawnikach?

Chodzi się po chodnikach, a nie trawnikach.

Co z kotami sikającymi i s****ącymi do piaskownic?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zgadzam się. Mam małe dziecko i mimo to jestem w stanie je upilnować,

tudzież wyczyścić mu buty.

Wolę to niż nie móc przejść koło kosza na śmieci czy oglądać kupy w worku wywleczone przez wrony oraz wąchać smród który doleciał z podmiejskiego wysypiska, z tonami odchodów.

a słyszałaś Olu o dziecku, które przypadkiem trafiło ręką w kupę na trawniku

a potem zatarło oko i po kilku dniach pobytu w szpitalu zmarło?

w zeszłym roku to było chyba...

A pewnie. W tej niecywilizowanej, zapyzialej, zacofanej Wielkiej Brytanii to nie tylko po trawnikach ludzie łażą, ale jeszcze z kocykami się rozkładają!

Odrażające burżuje! Prawdziwy Polak wali się prosto między g*wna, jak stoi! Darz bór, nie będzie Niemiec pluł nam w twarz, a tym bardziej ohydny Wyspiarz. Brud, honor, ojczyzna!

Uwazam, ze jedynym skutecznym rozwiazaniem jest zakaz trzymania

psow w miastach
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12

Prościej byłoby wprowadzić zakaz trzymania ludzi w miastach - nie będzie ludzi, to i psów nie będzie.

;)

A ja jestem za przymusowym wysiedleniem z miast debilnych ludzi. Pani łapie się pierwszym transportem!

nie masz racji

sama nie mam i nie chcę mieć psa. ale znam ludzi, którzy po swoich sprzątają.

prosze bardzo

Dajcie mi w takim razie smietniki i torebki to bede sprzatac co moze bede z sitaka zapierdzielac calal droge w poszukiwaniu smietnika? chcecie zebysmy sprztali to dajce smietniki i torebki....madrale
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

do onaa.

Dajcie Mi! DAAJCIE MI! Papier toaletowy czy pampersy też ma Ci ktoś dać? A może żarcie dla psa też za darmo, bo Ty masz chęć mieć psa?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

sorry - ja sie staarm sprzątac ale mam duzego psa i robi ogromne kupy. jak wezme zwykly plastikowy worek na sniadanie to ta kupa sie po prostu nie miesci...chciałabym kupić takie papierowe woreczki z szufelką...no bo co jak pies ma rozwlonienie? ciezko to zapakowac do woreczka. tylko nie wiem gdzie takie kupic...szukałam na necie i nie znalazłam. A smietników brakuje. Mieszkam na Przymorzu. Duze smietniki są okratowane do okoła, a małe sa tylko pod jednym blokiem na moim osiedlu. Muszę naprawdę spory kawał przejść aby w końcu móc wyrzić ta wielką kupę...mimo szczerych chęci...odechciewa się sprzątac po psie...

Nie przesadzaj.

Rulonik 100 woreczków kosztuje w markecie kilka złotych. W zależności od tego, jak często Twój pies się załatwia, starcza na 1-3 miesiące. Do sprzątania znakomicie nadają się też woreczki "z odzysku" - po zakupach w sklepie.

Śmietników, owszem, jest za mało, ale istnieją.

Piszę to z autopsji, ja nie mam problemów ze sprzątaniem po psie.

Dajcie? To znaczy kto ma dać?

Czy sama załatwiasz się na ulicy, kiedy ci się zachce, chyba, że ktoś ci "da" toaletę i papier toaletowy? Czy może jednak "zapierdzielasz" - jak to określiłaś - w poszukiwaniu kibelka?

wody w domu też nie spuszczasz??

bo woda nie jest za darmo??

wale to,nie bede sprzatał po swoim psie,mam to gdzieś,jak chcecie to sprzatajcie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

ręki bym nie podała takiemu b...i, nie sprząta po psie to i sam sie nie myje

przynajmniej uczciwy, a nie "a bo mi torebek nie dali"

to wszystko sa glupoty

zamiast ladowac kase w kampanie ktora i tak nie zmieni buraka w kulturalnego czlowieka ktory sprzata po sobie i swoich podopiecznych trzeba wspomoc kase miasta wywalonymi w kosmos mandatami za z****ne trawniki, jeden czy dwa razy kilka stowek z portfelika ucieknie i juz sprzatanie kupala nie bedzie problemem, a tak - to wyrzucona w bloto (lub w gowinko) kasa podatnika, burakow najbardziej przekonuje bicie po kieszeni.

sam mam psa i po nim sprzatam, nie jest to zadnym problemem

Lepiej

Zagonić tych s****ących by w ramach kary posprzątali cały pobliski trawnik się im odechce s****ia i sprzątania czyichś kup ;]

Dramat

szczyt widzałam u siebie na podwórki: młoda dziewczyna stojąca i czytająca książkę z psem który akurat "się łamie", jak zwróciłam uwagę to był foch i sobie poszła

spójrzmy prawdzie w oczy: taką inteligencję inaczej teraz mamy, polska rzeczywistość
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kozak dobrze prawi

inaczej się nie nauczą i najlepiej to co piesek zostawił zapakować im do kieszeni to nie pies jest winny a jego głupi właściciel

tylko, żeby ktoś to egzekwował. Skutki będą od razu.

sprzątajcie po swoich psach,zacznijcie myśleć,będzcie normalni.

przeciez to nie jest żaden problem,wystarczy torebka i po sprawie.

Chetniej by się sprzątało

gdyby nasze cudowne miasto postawiło w mojej okolicy śmietniki (tzn Strzyży), a nie jeden na 500m.

zrobić wybiegi na zieleńcach

i gdzie się da, na Hallera mamy mały pas zieleni - warto zrobić zamknięty wybieg i byłby spokój. I postawić barierki niedaleko sklepów, żeby psy nam nie o.... i o.... wejścia do domu

Temat chwycił!

Jak co roku dyżurny temat "psie guano" chwycił.Patrząc na godziny wpisów jest o czym dziś w pracy (przy śniadaniu) rozmawiać.Jakie to bydło w tym mieście mieszka,biorą sobie psy w jednym celu- żeby z****ć to całe miasto.Żeby było "guaniane", bo oczywiście takie nie jest.Perła Bałtyku.Wrażliwi esteci rzecz jasna dostrzegają JEDYNIE psie odchody,z którymi problem jest głównie na wiosnę bo potem to "muchy jedzą" albo śnieg zakryje.Wrażliwym estetom nie przeszkadza to na co zwraca uwagę parę wpisów.

Nie mają pretensji o:

-zaświnione, brudne wiaty przystankowe

-całkowicie nie sprzątane komunalne czyli MIEJSKIE przestrzenie (chodniki, podwórza, ulice) mimo,że w podatkach miejskich to opłacili,miejska firma (GZNK) wybrała wykonawcę i jemu płaci, on nic nie robi, oni nie kontrolują= nie ma problemu.

-zaszczane LUDZKIM moczem bramy,zaułki (tudzież zarzygane poimprezowo)

-porzucane niedopałki (to chyba od kotów, kiedyś przecież "kot palił fajkę")

-potłuczone butelki bo młodzież z imprezy wracała (szkło leży tygodniami w myśl zasady: szkło=piasek kwarcowy a więc niech to wiatr rozwieje)

-fruwające worki foliowe,torebeczki,resztki darmowych gazet, których wspomniana firma z przetargu przez 2 tygodnie nie miała okazji sprzątnąć

-zasyfione dworce i równie przyjazne kolejki skm (jak wyglądają te po modernizacji z caglastoburym dachem- wyjściowo żółtym bądź srebrnym)

Można tak długo wymieniać.

Podsumowując. Jeżeli macie wzbudzoną na 3 godziny wrażliwość estetyczną to oceniajcie wszystko co się dzieje wokół was.

A może gdyby to miasto dzięki działalności służb sprzątających miejskich,spółdzielczych,wspólnotowych lśniło czystością to tacy właściciele też poczuwaliby się do obowiązku sprzątania po swoich psach?Dopuszczacie nieróbstwo w zakresie sprzątania z ich strony a dopominacie się wręcz o szafot dla właścicieli psów.To jest obłuda,zakłamanie, brak obiektywizmu i skrajnie prostacki tok myślowy. Wleziesz w guano to sobie buta umyjesz w kałuży, wleziesz w rozwaloną butelkę to albo but do szewca albo ewentualnie ty na szycie stopy.

Pozostawiam was z pytaniem: czy mam psa???

Do dzieła w myśl powiedzenia "wieszać na kimś psy". Czekam...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

kolejny argument - "nie sprzątam po psie, bo młodzież tłucze butelki, a przy przystankach są porozrzucane niedopałki, dworce są zasyfione, a trawniki i parki zas..ne"
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

chyba nie zrozumiałeś wpisu ~gretsy. Potwierdzasz tym tylko to,co napisała o tych ujadaczach

idź sprzątać guana po swoim kundlu idioto

!

wprowadzić prawo bicia psów które s****ą w mieście

jak ktoś zauważy, że pies s****i właściciel nie sprząta po nim, to będzie mógł wyjąć pałkę teleskopową z kieszeni i zdzielić kundla po nogach
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

A co pies winien?

????

A co jest winny pies??? Właścicieli, którzy nie sprzątają pałować!!!

nie kundla

tylko właściciela. Pies nie jest winny, bo to tylko głupie zwierze.

Sprzątm po swoim psie - nie mam z tym problemu

Nie wrzucajcie wszystkich właścicieli psów do jednego worka. Mam psa, sprzątam po nim i mnie też denerwują z****ne chodniki.

ale dyskusja toczy się o tych co nie sprzątają

ci co sprzątają spotykają się z szacuneczkiem :)

Zakaz trzymania psow

Wprowadzic zakaz trzymania psow w blokach i problem rozwiazany.
Sama mam psa i mieszkam w domu spoldzielczym,ale nigdy wiecej zadnego psa!
Ps.Oczywiscie sprzatam po nim.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Sposób

Wydaje się, że jest na to pewien sposób. Warunkiem koniecznym jest wyegzekwowanie go w 100% przez straż miejską lub policję.

Podatek za psa = 400zł/msc
Mandat za niesprzątniętą kupę poza centrum miasta = 4000 zł.
Mandat za niesprzątniętą kupę w centrum miasta = 10 000 zł.

W przypadku przekroczenia terminu płatności -> przyspieszony termin windykacji należności + komornik.

Wierzcie lub nie ale właściciele prędzej zjedzą tą kupę niż narażą się na karę w takiej wysokości.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jak nałożysz taki podatek to natychmiast niektórzy po prostu wyrzucą psa z domu na ulicę albo przywiążą w lesie do drzewa. A Z WYSOKOŚCIĄ MANDATÓW ZGADZAM SIĘ , wszyscy by sprzątali.

Sposób

To prawda. Dlatego należałoby taki podatek ustalić dla określonych grup. Np. dla wszystkich, którzy nabędą psa np. od dnia wprowadzenia podatku.

No i stworzyć inspektorat kynologiczny, z prezesem, zastępcami, sekretariatem, wydziałami.

Funduszem reprezentacyjnym, fakturami "za konsumpcję" w Rozi, lożą VIP we wszystkich "arenach" Trójmiasta, koszami "małpek", wyjazdami integracyjnymi do Las Vegas, zleceniami na badania statystyczne psiego g*wna za milion złotych rocznie, przetargami na dostarczenie tryliona woreczków na psie g*wna ('bo dajcie mi woreczki to posprzątam!"), odprawami w wysokości dwuletniej pensji, przywilejami emerytalnymi i bonusem pół miliona za nierealizację planu :)

Niech żyje nasze biedne, uciśnione, rozrzutne, rozpasane państwo!

wtedy będzie problem bezdomnych zwierząt! ludzie nie zapłacą a prędzej porzucą psa!

ale konsekwentnie egzekwowane przez odpowiednie służby

Nie sprzątam

A ja nie sprzątam. Jeśli miasto zainwestuje i poustawia WIĘCEJ pojemników z workami na odchody i Śmietników na nie - to owszem.Tak jest w Holandii. Sa tam również wydzielone tereny jak np plaże dla psów, gdzie zwierzeta moga sie wybiegać. A w chwili obecnej - sory, ale nie będę spacerować z kupą w kieszeni. A generalnie i tak wybieram las, w którym sprzątanie byłoby idiotyzmem, bo po sarnach, dzikach, zającach, borsukach i innych zwierzętach nikt nie sprząta.

Nie wierzę. Choćbyś musiał skakać nad pojemnikami wychodząc z klatki, zawsze by Ci ich było za mało.

co mnie obchodzi brak śmietników i woreczków

masz psiarzu wędrować nawet do domu z tym g.wnem w ręce, byleby go nie było na chodniku. To twój psi obowiązek wziąć odpowiedzialność za swojego sierściucha!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jaka różnica...

Psia kupa nie różni się od kupy właściciela psa. Czy właściciele psów którzy nie sprzątają po nich, załatwiają swoje potrzeby fizjologiczne na trawnikach i chodnikach? Czy ja nie będąc właścicielem psa mogę również wypróżniać się na chodniku? Czy grozi mi za to mandat? Może dostanę darmowe woreczki - oszczędzę na spłukiwaniu wody w toalecie... Kupa jest Kupą nie zależnie od statusu właścicielskiego, wytwórcy itd...

Przecież jest bezrobocie,

miasto bierze duże podatki.

JAK ZWYKLE WSZYSTKO ZACZYNAMY OD KOŃCA

nie wiem gdzie kręcony był ten film ale więcej jest na nim petów niż psiej kupy.
jeżeli chcą aby sprzątać po psach to niech postawia na wszystkich osiedlach śmietniczki a potem dopiero żądają zbierania kup !!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

rozwiazanie

jest na to sposob,dowalic takie oplaty za posiadane burki zeby wystarczylo na wynajecie firm sprzatajacych ,masz psa placisz i koniec.i to nie 10 czy 20 pln miesiecznie.obowiazkowa rejestracja funfli i egzekwowanie oplat.jedyne rozwiazanie problemu psich gowien w miescie

ZAGONIĆ STRAŻ MIEJSKĄ DO ROBOTY !!!

...Za darmo pieniądze biorą !!! Moje pieniądze z renty ku..y je..ne !!! I tak powiem !!! jestem bardzo wylewny bo mnie boli !!!....

Nie "twoje pieniądze z renty" tylko "moje pieniądze z podatków wyrzucone jak w błoto na twoją rentę."

Jeden głąb nie zajarzył i gitara

Wyprowadzam swojego wielbląda dwa razy dziennie

i zbieram jego odchody na taczkę. W czym więc problem, żeby psie kupska nie zabrac do małego woreczka?

w smietniku

Mam wrazenie,ze lto nie tylko psie kupy są problemem, a ludzka kultura. Spojrzmy na nasze gdanskie smietniki, tam sie dzieje.Moze lepiej postawic tojtojki.

Posprząta chętnie jak tylko znajdzie kosz (patrz ulica kołobrzeska). To jest porażka!

zgadzam się - patrz Płyta Redłowska

do domu nieście w woreczku

jak nie ma po drodze śmietnika!!!

CSI dla czworonowgów :-)

w USA walczą z psimi kupami na chodnikach robiąc testy DNA z materiału (kupy ;-), nie wiem na ile jest to skuteczne ale zamiast wydawać krocie na bzdurne kampanie można byłoby powoli wdrażać taki system u nas. dla zainteresowanych tematem wystarczy wpisać w wyszukiwarkę: "Dog DNA Scooping Owners"

ja bym nawet przekazała 1% podatku aby uwolnić się od wdeptywania w takie niespodzianki

PSY i ich odchody to zagrożenie epidemiologiczne dla człowieka. Z psiarzami nie mozna prowadzić normalnej dyskusji. Taka rozmowa

ich męczy i wywołuje atak agresji.

SPRZĄTAM JAK SĄ TOREBKI

Zawsze staram się sprzątać po swoim piesku, ale bardzo często nie ma dostępnych torebek a nie zawsze mam coś przy sobie....Uważam, że gdyby miasto częściej uzupełniało takie "słupki" z torebkami a przede wszystkim gdyby były częściej spotykane to ludzie zaczęliby wyrabiać w sobie nawyk. To moje zdanie !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Sr*jtaśmę też czekasz aż ci UM da za darmo, a jak nie daje - robisz pod siebie z uśmiechem?

a co robisz jak kichniesz i nie masz chusteczek??

pytam z ciekawości

Trzymanie psa w bloku to znęcanie się nad zwierzęciem i innymi ludźmi. Taki człowiek to

ograniczony umysłowo sadysta. Taki osobnik nie jest w stanie wyobrazić sobie jakie cierpienia przechodzi zwierzę trzymane całe życie w betonowej klatce, wypuszczane 2 razy dziennie na kilka minut przed blok.

każdy właściciel psa powinien po nim posprzątać jego kupę!!!!

kupa

to zwykła ignorancja właścicieli psów....a Straż Miejska odwraca głowę, zamiast wlepiac mandat....tylko karanie i to wysokimi kwotami może coś zmienić...ewentualnie jeszcze podnisienie podatku za psa , do takiej wysokości, abu mozna było zatrudnić odpowiedni slużby do sprzatania kup...i tyle w temacie...

W REDZIE PO PSIE SIĘ SPRZĄTA

tacy wszyscy są mądrzy- sprzataj po psie, rozdawanie ulotek, mandatów, publiczne lżenie. A MOŻE SPRÓBOWAC CZEGOŚ CO DZIAŁA? Odwiedzam czasem Redę, tam na dużym osiedlu na niemal każdym rogu ulicy stoją specjalne stojaki- w kształcie dalmatyńczyków, które są jednoczesnei koszami na psie odchody i przy każdym koszu są DARMOWE torebki na psie odchody. Pomysl jest tak prosty, ze az genialny. Wychodząc z psem, nie masz możliwości nie napotkac kilku(!!!) tych koszy więc niezależnie, gdzie pies się załatwi- niemożliwe jest wytłumaczenie- nie mam torebki. Zresztą własciciel czuje niemal psychiczną presję aby wyciągnąć rękę po torebkę i sprzątnąc kupę. EFEKT? Trawniki- jeszcze do niedawna upstrzone kupami- sa czyste. BO LUDZIE SPRZATAJĄ. polecem to osobom decyzyjnym w Gdańsku. Zamiast bannweró, tabliczek, plakatów- POSTAWCIE DO CHOLERY KOSZE Z TOREBKAMI NA KUPY. koszt moze być porównywalny, ale efekt będzie! Sprawdziłam na sobie, mam psa, mam torebki (z Redy) i noszę je po Gdańsku. ale zniechęca mnie brak koszy, brak torebek i ogólnie- bezsensowne narzekanie czy ataki. zamiast narzekać- bierzcie się do roboty! pomóżcie nam sprzatac po naszych psach zamiast tylko gnoić i karać.

A kiedy będzie dla mnie darmowy papier toaletowy? Dlaczego z moich podatków mają być fundowane woreczki dla ograniczonych troglodytów którzy muszą żyć ze zwierzętami, a także narażać innych na obcowanie z odchodami tych zwierząt?

bezsens

a co wolisz płacić ze swoich podatków ekipom sprzatajacym? jak tak- to gratuluję, płać dalej.

Jak nie ma specjalnych koszy czy torebek to bierz w rękę i do kieszeni, wyrzucisz później.

do śmierdziela

podejrzewam, że Ty tak robisz- stąd ten śmierdzący nick ... dziękuję, ale nie zastosuję się do Twojej porady, mimo, że pewnie ją sprawdzasz na codzień

Właściciele psów - najbardziej agresywna część społeczeństwa. Zakompleksieni, szukający akceptacji

u innych gatunków żyjących na Ziemi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

Śmietników brak

Ja zawsze sprzątam po swoim psie i nie mam z tym problemu. Gorzej, że potem nie mam co z TYM zrobić. Początkowo nie chciałam wrzucać do śmietników przy drzwiach wejściowych do bloków, no bo jednak nic przyjemnego zostać owianym taką bryzą wychodząc z klatki do pracy. Okazało się, że oprócz takich śmietników, są jeszcze te duże z kontenerami. Wszystkie dokładnie zamknięte na klucz. Na przystankach w mojej okolicy są dwa ogólnodostępne śmietniki i jak ten łoś chodzę z tą kupą w worku, spotykam sąsiadów, znajomych, chwilę pogadamy...a ja z tą kupą. Czasem jak ktoś czeka na autobus, to też głupio mu tak porzucić smroda pod nos. Nie jest to komfortowe, ja chciałam psa, żeby mieć przyjaciela. Ok, mogę sprzątać po nim bo sama nie lubię syfu na trawnikach, ale to nie znaczy, że mnie to nie brzydzi i że uwielbiam tak wędrować po osiedlu z guanem w ręku. Niech miasto zorganizuje więcej śmietników zamiast wydawać kasę na plakaty.

poipieram

Więcej śmietników, a torebki na odchody powinny być większe bo psy są różnej wielkości a co za tym idzieich odchody też. I więcej punktów z woreczkami na odchody

z guanem w ręku nie lubisz

a z guanem na butach lubisz??

ja sprzątam po psie naprawde to robię

i chciałabym żeby krzykacze sprzątali po sobie bo wiosna odkryła wszystko to co zostało wyrzucone przez człowieka! butelki, pety, papiery,puszki itd to dzieło wasze a nie psów

śmierdzi

mniej niż guano, ale śmierdzi

nie mam psa

i jest mi z tym bardzo dobrze, nie rozumiem ludzi, którzy czuja potrzebę mieszkania ze zwierzęciem w bloku.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

nie zapłace

ja mam psa znajde z ulicy jak bym go nie wziął to by trafił do schroniska i wszyscy by płacili z podatków na jego utrzymanie a tak ja go utrzymuje ja po nim sprzątam i czemu mam jeszcze za niego płacic podatek a poza tym myslicie że w schronisku taki pies ma lepiej niż w mieszkaniu.To chyba nikt z was nie był w schronisku!!!

nie był

bo po co??

po co ludziom pies w domu.

Pomijam psy przewodniki, ale w klitce w blokowisku, po jakiego trzymać te śmierdzące i s****ące kundle?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

.

1. bo taka moda

2. bo wszyscy mają

3. bo dziecko chce

4. bo sąsiedzi też mają

5. bo trawniki są za mało z****ne

6. bo na wsi też każdy ma psa

7. bo pies to najlepszy przyjaciel

8. bo nie mam z kim łazić wokół bloku

9. bo w bloku jest za cicho

"szczekaj, szczekaj, nie bój sie tego wrednego pana, no chodz do swojej panci, daj pysia CMOK<

zaraz zaniosę cię na piętro i damy smaczne amu...CMOK< "

Na Kilińskiego psy załatwiają się puszkami po piwie i butelkami po wódce

Idźcie na Kilińskiego - tam zobaczycie trawniki!
Ciekawe co to za rasa?
Może homobuteliery?
Pogońcie najpierw ludzi do sprzątania po sobie!

trzeba sprzątać

zarówno guana jak i śmieci. Jak ktoś się nie myje, to Ty też się nie myjesz??

Koty, ptaki

A kto bedzie sprzątał po kotach ( oraz ludziach ich karmiących ), mewach i gołęgiach s****ących po parapetach i samochodach ?

Ty głupku... Zacznij sprzątać po swoim śmierdzącym psie i przestań wymyślać pierdoły.

posprzątaj guana swojego psa

i potem narzekaj

ile taka mewa czy golab n****,pies potrafi nawalic jak dorosly czlowiek,zdecydowales sie na psa wiec powinienes wiedziec ze to sa obowiazki.Ale to swiadczy o kulturze osobistej.

Mandaty tylko tu pomogą!!!!

Nie ma chyba dzielnicy i osiedla w trojmiescie żeby nie było tego syfu. U mnie na Zaspie jest masakra, każdy trawnik wolne miejsce nawet chodniki są poprostu z****ne.Nie dość, że wygląda to okropnie to wymiotować mi sie chce jak ide i niestety nie da się tego nie zauważyć. No niestety rano idąc do pracy zaczynam dzień patrząc na guano.Do póki nie będzie MANDATÓW to żadne kampanie nie pomogą taka Prawda!!!!

brak śmietników

nie wiem jak u Was, ale u mnie na pobliskich trawnikach jak posprzątam po swoim psie to do najbliższego wystawionego śmietnika mam jakieś co najmniej 500 m więc może o tym ktoś by pomyślał, żebyśmy nie musieli z kupami przez całe osiedla przechodzić, żeby je wyrzucić...

piszesz bzdury

prawie przy każdym domu mieszkalnym są pojemniki na śmieci wystawione przez prsp

Śmieci

Sprzątanie po psie - ok. A kiedy zaczniecie karać za wyrzucanie niedopałków na ulicę, rozbijanie butelek tony innych śmieci które absolutnie się nie biodegradują?!?!?
A kiedy zaczniecie karać właścicieli samochodów po których zostaje plama oleju na chodniku albo którzy niedopałki papierosów wyrzucają przez okno samochodu?!

tato kupa !!!

MAM PYTANIE

CZY JEŻELI JESTEM WŁAŚCICIELEM 1/4 NIERUCHOMOŚCI I WŁAŚCICIELE POZOSTAŁEJ CZĘŚCI WYPUSZCZAJĄ BEZ NADZORU PSY NA CZEŚĆ WSPÓLNĄ DZIAŁKI NA KTÓREJ JEST NIERUCHOMOŚĆ (UTRUDNIAJĄC MI TYM ŻYCIE). TO CZY MAM PRAWO WEZWAĆ STRAŻ MIEJSKĄ??

CZY KTOŚ Z WAS KIEDYŚ MIAŁ TAKI PROBLEM?

DZIĘKUJĘ ZA SENSOWNE ODPOWIEDZI

dawać mandaty!!!!!

Nie rozumiem, dlaczego straż miejska nie zajmie się karaniem osób, których psy zanieczyszczają ulice i trawniki?! Sama mam naprawdę dużego psa i NIGDY nie wychodzę z domu bez przynajmniej jednej torebki na kupę. Szlag mnie trafia na widok o****nych trawników. Czy naprawdę tak bardzo brakuje nam kultury?? Szanowni właściciele piesków: czy pozwolilibyście pupilom załatwiać się w domu, na klatce, albo w przydomowym ogródku??? Nie?? To dlaczego pozwalacie, aby zwierzaki zanieczyszczały przestrzeń z której wszyscy korzystamy!

Gdzie śmietniki????

Sprzątam po moim psie ale denerwuje mnie, że nie ma wystarczającej ilości śmietników. Nie dziwie się gdy ktoś nie sprząta- niesienie kupy w w woreczku gdy nie ma gdzie jej wyrzucić jest tylko dla wytrwałych!!

niesienie kupy 500 m jest dla wytrwałych

ale wąchanie i oglądanie jej całe życie nie...
ciekawa koncepcja

Gdańsk - miastem psich odchodów

Mieszkam w tym mieście od 4 lat i faktycznie - jedyne co można zauważyć do ogromne ilości psów, które załatwiają się na chodnikach, w parkach na placach zabaw dla dzieci - słowem gdzie popadnie i ich właścicieli którzy nic sobie z tego nie robią.
Kampania - może i dobry pomysł, ale całkowicie nie spełnia swoich zadań, gdyż właściciele psów niestety nie zmienią swoich przyzwyczajeń, gdy zobaczą plakat.

No cóż pozostaje uważać żeby przypadkiem nie wdepnąć w psią kupę.

pies na klopa nie usiądzie a

ma prawo do życia takie jak wy , został stworzony po to żeby życ ziemia jest jego domem nie tylko waszym ! do waszych prywatnych domów nie wchodzi więc zajmijcie sie lepiej swoim bajzlem a nie zawracacie gitare .Ludziom którzy dają dom innym należy sie podziękowanie ale w was jest tylko żółc i nienawiśc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Czy właściciele psów są uposledzeni ?

Śmiała teza ale zawsze się nad tym zastanawiam gdy widzę człowieka, który wygłasza jakiś monolog do swojego psa a ten go ignoruje.
Czy można więc wymagać sprzątania kup po swoim psie od kogoś kto gada do zwierzęcia ?
Taki właściciel zapewne jest święcie przekonany że pies go rozumie ( przeciwnym razie by tego nie robił ), a skoro tak to potrafi też się zachować i posprzątać po sobie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

pies rozumie swojego własciciela !

moja sunia jest bardzo wstydliwa i kupkę robi tylko za przyzwoleniem.
jest jak dobrze wychowana dama.

Kupa

Ja sprzątam po swoim psie. Chociaż czasem się to nie opłaca - zwłaszcza w Sopocie. Kiedyś w trakcie sprzątania mój pies (stary i z paraliżem tylnych łap) szarpnął smycz i ta wypadła mi z ręki. Wtedy wyskoczył z krzaków dzielny strażak miejski i wlepił mi mandat 200 zł za puszczanie psa luzem. Za kupę jest 50 zł
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

ZA CO IM PŁACĄ

Straż miejska powinna za niedopilnowanie takich spraw wziąść worki i posprzątać,jak jakaś babcia sprzedaje pietruszkę bez pozwolenia to oni są,jak jakiś samochód stoi w niedozwolonym miejscu zaraz zakładają blokadę wszędzie byle kasować a dopilnować aby kundle nie s****..y gdzie popadnie to dla nich za duża ujma na honorze.KUR....A za co w końcu im płacą ,przecież niema nic gorszego niż o****..e śmierdzące miasto nie do pomyślenia w EUROPIE po prostu ,,,,GDYNIA TU SIĘ ŻYJE....chyba w psich odchodach I i ich smrodzie

ALE SMROD

GDYNIA ŚMIERDZIAŁA ŚLEDZIAMI A TERAŻ ŚMIERDZI JESZCZE GÓ....EM

dom ogród pies , to jestem w stanie zrozumieć

Ale w blokowisku pies? Szkoda psa.

Psie kupy

Stare robotnicze dzielnice np Siedlce to dramat pod tym względem!
Mieszkańcy ul Kartuskiej wypuszczają swoje pieski bez skrępowania.
Psia kupa zalega na chodnikach i nielicznych trawnikach.

Dlaczego nasze miasta są zasrane ?

Bo władze miejskie zajmują się kulturą.
Zamiast zajmować się dostarczaniem mieszkańcom wody , odprowadzaniem ścieków ,dbaniem o czystość ulic i ładem architektonicznym władze miejskie zajmują się kulturą ( w szerokim rozumieniu tego słowa).
Taki przykładowo Szczurek funduje nagrodę literacką , Adamowicz biega po Gdańsku z okrzykiem "a kuku sztuka " , Karnowskiemu zaś coś się pomylilo ( nie po raz pierwszy ) i chce reorganizować sądownictwo oraz prokuraturę.

ale

mamy ECS !!
Tylu nierobów siedzi w domach tylu alimenciarzy i zalegających z czynszem. Zagonić ich chociaż do sprzątania.

brak słów

regularnie psy wysrywają się na kawałeczku trawnika który jest między chodnikiem i bramą wjazdową na posesję mojej wspólnoty mieszkaniowej. wywiesiliśmy ostatnio nawet plakietkę zakupioną w jednym z hipermarketów - 4 dni bez kupska... niestety dzisiaj już komuś nie chciało się przeczytać. gó*niana plaga. już mi to nawet ze względów estetycznych nie przeszkadza a bardziej to że jak moje dzieci wchodząc do ogródka muszą uważać na miny pozostawione przez wielbicieli animalsów :(

Do Prezydenta i Straży Miejskiej w Gdyni

Ażeby zmienić mentalność i zmusić właścicieli psów do sprzątania ich odchodów,należy poinformować w środkach masowego przekazu, że za nie sprzątnięcie kupy po swoim pupilu będzie grzywna - bez odwołania -500 zł. I należy to poprzez Straż Miejską bezwzględnie egzekwować. W pierwszej kolejnośći polecam park im. M.L.Kaczyńskich poniżej Krzyża na Mickiewicza (Kamienna Góra). Najwiecej wychodzących z psami jest pora - rano, południe i wieczór około 2000. Na obrzeżach parku kupa na kupie. Nigdy nie widziałem tam Straży Miejskiej. Drugie miejsce na spacery to ul. Kochanowskiego i Kasprowicza. Rano psie kupy pod furtkami domów. Pewnego razu na zwrócenie uwagi, żeby właściciel psa (rotweiler) posprzatał tuż przy furtce domu (ul.Kochanowskiego)właściciel mnie nawyzywał, o mało co mnie nie pobił, że zwróciłem uwagę.

park im. Kaczyńskich

cały o****ny...może to ma jakiś głębszy wydźwięk??

1000 zł rocznie za możliwośc trzymania burka w domu

i tyle w temacie...

SPRZATAC PO SWOICH PSACH!!!

STAĆ NA PSA, STAĆ NA KARMĘ TO STAĆ ŻEBY POSPRZĄTAĆ PO PUPILU!!!

autor tego filmu

przeklina jak szewc i to was nie razi ? bo mnie osobiście bardzo !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

nie odwracaj psa ogonem

od guanjianego problemu

Zaraz zaraz powstał przecież jakiś referat do spraw estetyzacji miasta.

Urzedasom łopatkę, woreczek rozesłać po blokowiskach Gdanska i niech pokażą ,że zasługują na 13 pensję.

Proponuję postawić radar

tak zwany ,,Fotosraczka". Będzie robił zdjęcie na krzyknięcia hasła ,,kupa", ktoś zobaczy sąsiada z psem na trawniku to krzyknie. Taryfikator: mała kupa 200zł, duża 500zł, mocz - upomnienie.

a mnie ostatnio miła starsza pani zaczepiła mówiąc, że jak piesek ma potrzebę to mam go do swojego ogródka wyprowadzać (takowego nie posiadam, bo mieszkam w bloku....)!
i zdziwiła się gdy pokazałam jej wielce praktyczne woreczki na kupeczki mojej suni w obezwładniającym kolorze pink :)
żaden problem schylić się, zebrać i wyrzucić pamiątkę :)

400-setny koment !

Grubo

guaniany temat !!!!!!!

Tyle opinii i rad ilu autorów. Sprawa prosta jak drut! Miasto dzielnica, osiedle niech się zmobilizuje i zapewni miejsca wyrzucania nieczystości i zobliguje właścicieli do wywiązywania się ze swego obowiązku.
Jednak przeraża mnie myśl że razem z kupami zostana wyrzucone psy!!!!
Więc może tę sprawę należ rozwiązywać w miarę delikatny sposób bez uszczerbku dla Bogu ducha winnych zwierząt!!

mnie denerwuje

jak stoi baba i patrzy jak pies oblewa komuś koło od samochodu!!! jak trafie własciciela pupila co leje mi po kole,to powiem ty mi koło ja tobie drzwi od chaty.Może wtedy dojdzie do łba

Szlag mnie trafia jak widzę

psa wyprowadzonego na środek chodnika, a właściciel odwraca głowę i czmycha. To znamienne dla "milionerów" na kredyt z Wielkiego Kacka. Nie mam skrupułów- ostatnio nie wytrzymalem, gościa za kołnierz doprowadziłem do zguby i poświęcając chusteczkę wsadziłem mu to co "zgubił" w buzię. Dostrzegam, że odtąd sytuacja sie poprawila, a podobne akcje wiem że zapowiadają kolejni , którym nie jest wszystko jedno.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

P.S.

Serdeczne dzięki dla portalu Trojmiasto.pl za zajęcie się sprawą. To co się dzieje, to jakiś g...niany Armaggedon, taplamy się w tym po kostki. Czas przestać sie cackać z plebsem w eleganckich płaszczach, który odwraca głowę. Może jakieś podciągnięcie sprawy pod groźbę epidemii? Sanepid? Przecież my tym oddychamy, wnosimy to do domu, wszędzie!

Przede wszystkim autorowi filmu należy się mandat za wulgaryzmy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

jak autorowi mandat to właścicielom kundlów kara śmierci za guana

taka proporcja według twojego myslenia

Oglądałem i słuchałem

2 razy. Jakie wulgaryzmy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

a ja...

a ja będę sprzątać po psie, jak ludzie będą sprzątać po sobie i przede wszystkim się myć! trawniki są od tego, aby psy mogły załatwiać swoje potrzeby, natomiast miejsca publiczne- w szczególności dworce, skm i autobusy nie są po to, aby wdychać smordy ludzi, którzy nie wiedzą do czego jest mydło i szampon. Nie mówię tu o osobach bezdomnych, a o "porządnych, zwykłych obywatelach", którym wydaje się, że wszystko jest ok. Wynoszą wzorce z domu pierwotnego i tworząc rodzinę wzorce powielają. Prysznic całego ciała bierze się conajmniej 1 dziennie, codziennie. Nie raz na 2-3, może i 4 dni!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

Odwróciłeś kota ogonem wzorowo.

Czujesz się lepiej teraz, nie sprzątając po sobie? A trawniki to nie toaleta dla twojego psa- trawniki są dla wypoczynku ludzi. Trawników nie utrzymuje sie z naszych podatkow po to , żeby twój pies mogł na nich się wypatroszyć prymitywie z wiejskiej chaty.

a ja...

jestem kobietą, a zatem pisz w rodzaju żeńskim.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

Zapewniam cię-

nie jesteś kobietą... Tylko tak ci się wydaje...

trawniki są od srania??

ciekawa koncepcja...

trawniki są od s****ia na nich???

otwórz mi drzwi to n****m ci na dywan a co tam ,jak s**** to s****
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

a ja...

tak się składa, że nie mam dywanów, a zatem Twoje marzenie nie będzie mogło być zrealizowane.

to nasram ci do zlewu

czy tez nie masz?

a ja...

zlewik oczywiście mam:) Wyczuwam, że bardzo Ci na owym przedsięwzięcu zależy.

Twoje dziecko twoja kupa

Niech matki sprzątają po swoich dzieciach, bo psie ... nie śmierdzi a dziecięce niestety okropnie psuje widok i zapach alejek spacerowych
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

a ja...

no właśnie. I tu moja wielka bolączka- samowolka dzieci i ich zakochanych w nich rodziców. Dzieci nie są wszechmogące, jak się rodzicom wydaje. Nie każdy musi kochać psy, ale jak tu nie kochać "cudownych" dzieci?!Przecież dzieci mogą sikać na placu zabaw, ludziom pod domem, na trawniku przy chodniku, pod sklepem. No bo przecież dziecko nie potrafi wstrzymywać!Ja od najmłodszych lat byłam nauczona higieny i tego, że na załatwianie potrzeb fizjologicznych jest odpowiedni czas i miejsce. Czyżby dzisiejsze rodzące się dzieci były inne?Czy może po prostu rodzice nie wiedzą, nie chcą i nie potrafią wychowywać dzieci.

nóż w kieszeni się otwiera

jak czytam, że psie guano nie śmierdzi. Czy w tym kraju sa naprawdę aż tak TĘPI ludzie, czy to jakaś marna prowokacja??

Czy dzieci (mali ludzie) oddają kał na chodniki i trawniki? Czy ty jesteś nienormalny?

Jak sadzę jesteś psiarzem i twój koronny argument to dzieci. Czy ty jesteś aby zdrowy,( zdrowa) psychicznie ?

Zapraszam sraż miejską na Żabiankę

Na pomorskiej 16 d mieszka taki straszy pan. Arogancki i chamski z dwoma psami, kundali agresywnymi jeszcze bradziej niż właściciel.
Wielokrotne pogryzienia, policja i nic. Nadal bez kagańca ....a kupy tez zostają....
jak coś to ten mieszka na 8 p.

A kto posprzata?

Przyklejone gumu do zucia? I ludzkie odchody w postaci wymiotow i kup ludzkich albo wyrzucone prezerwatywy?
Bo raczej nie jest to mily widok z okna!!

gdzie ty mieszkasz??

w niektórych miejscach żeby sprzatnąc kupe po swoim psie trzeba przejść przez pole minowe, w ktorym więcej jest min niż ziemi i trawy. w tych miejscach nie sprzatam. to murowane wdepnięcie, a moja kupa nic tu nie zmieni...

Temat jak zeszłoroczny śnieg

Co roku po zimie ( roztopionym śniegu)pojawia się ten sam temat. Bo ile w porze letniej wszystkie kupy się rozkładają i może też przeszkadzają, ale nie tak mocno jak po śniegu , który jest dobrym koserwantem. Absolutnie jestem za tym aby sprzątać po psie. Ale jeszcze jak się wprowadza przepisy to powinno się też dawać warunki gdzie je można przestrzegać. W mojej okolicy ( jest to zwykłe osiedle blokowe) nie ma ani jednego śmietnika ogólnodostępnego. Uważam, że powinny na osiedlach być specjalne śmietniki przystosowane do tego. Bo nawet te zwykłe małe śmietniki, które czasami się gdzieś znjadują nie zdają egzaminu. Moja znajoma sprzątaczka ( osoba zatrudniona w administracji) , zajmująca się ogólnie czystością wokół bloków musi również opróżniać takie kosze pełne kup. Nie raz mi opowiadała, że przy ich opróżnianiu "wylała" jej się kupa na chodnik. Firma, która ją zatrudnia nie daje jej "narzędzi" do sprzątania. Tak dla sprzątania. NIE- dla tych którzy robią nagonkę

tak z ciekawości

gdzie nie ma śmietnika na blokowisku??
Gdańsk, czy Gdynia?

"nie ma ani jednego śmietnika ogólnodostępnego"- mały śmietnik do wyrzucania drobnych śmieci, a nie duże gospodarcze pojemniki na śmieci- dla wyjaśnienia

Kupa

Tia natomiast kupy wolnobytujących kotków są sterylne i cacy. Osobiscie sprzątam po swoich psach ale dość mam nagonki na psiarzy, ludzie zajmijcie się czyms ważniejszym w tych swoich artykułach bo takie bzdury niewazne tu sadzicie że aż szkoda czytać. Popatrzcie ile zurów szcza pod blokami i s****gdzie popadnie te guana tez smierdzą, guanierzeria pije pod blokami i rzuca butelki szklane, po tym biegaja dzieci ale nieważne , że mogą sie pociąć, najgorsze są latające larwy i pasożyty w deszczu. Masakra i śmiech na sali.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

koty zakopują swoje guana:D

i stąd ich wyższość nad psami... a ja guana swojego kota sprzątam codziennie! s****do kuwety, może nauczcie tego też swoje kochane śmierdzące pieski?

To nie jest atak na psy, tylko na nie potrafiących zadbać o czystość ludzi. Właściciel psa, który po nim nie sprząta, nie różni się niczym od defekującego w bramie żula, wywalającego śmieci do lasu "przedstawiciela klasy średniej" (co dom wystawił, ale na wywóz śmieci już nie bardzo go stać), czy też tagującego pisakiem co się da idioty.

Pruszcz Gdanski -Mandaty-Sprzatanie-3miasto

Ludzie przeciez wam robia wode z mozgu. Najpierw naglosnienie tematu, potem wielka akcja a pozniej mandaty od Strazy Miejskiej i Strazy Gminej a cala kasa z mandatow idzie na Gmine czyli na pensje urzednikow i na wydatki urzednikow.
Juz nie wystarczaja wplywy z fotoradarow!
Owszem rozumie sprzatac jezeli pies zrobi na chodniku, ale dlaczego sprzatac np:
na lace ktora jest brudna od butelk, prezerwatyw i innych smieci,gdzie nawet gmina nie kosi np.trawy?? A mieszkancom Pruszcza Gdanskiego wspolczuje.
Szkoda ze straz nie zrobi porzadku z pijakami ktorzy krzycza po nocach pod oknami.

za zaśmiecanie trawy dostaje się mandat

a żeby ktoś dostał za s****ącego psa, to jeszcze nigdy nie widziałam...

to zapraszamy do pruszcza gdanskiego!!!

Pruszcz Gdanski

A dlaczego straz miejska nie kaze dozorcow lub administracji za to ze chodniki sa sliskie??
Albo za lezace szczury na chodniku??
Ale od wlascicieli psow i kierowcow i babci sprzedajacej pietruszke ciagniecie ile sie da.

Właściciele jamnika

z Gdyni na Damroki 15B- nie dość że Mika ujada, skowycze, piszczy, wyje, zawodzi, szczeka od 8-22, co narusza co najmniej kilka pkt. Regulaminu Spółdzielni, nie mówiąc o powszechnie stosowanych, to jeszcze wyprowadzają ją na chodnik w przejściu do bloku i tam co wieczór kupa! Kultura jak się patrzy. Cała nasza klatka ma dość, sasiednia także, zastanawiamy sie nad pozwem zbiorowym, do spółdzielni już poszło.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aha- a jak zrobi się cieplej,

pańcia Miki będzie ją wypuszczać na balkon, żeby sobie poszczekała. Mika jako niezrównoważony, strachliwy pies, reaguje agresją i ujada na wszystko co się rusza, nie rusza, na wiatr, muchę, samochód. Wtedy my- ludzie, sąsiedzi owych ludzi musimy zamknąć okna, żeby Mika nie szczekała nam prosto w ono, a echo jest na całą dzielnicę. Ot, taka kultura!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jak ktoś nie umie

nauczyć psa zachowywać się w bloku, to zawsze może kupić za 30 zł obrożeę antyszczekową, zwierzak oduczy się ujadać, kiedy to nie jest niczym uzasadnione.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie po to ludzie

kupują mieszkania za kilkaset tys., żeby całe dnie sluchać ujadania niestabilnego psa i wnosić jego kupy do domu. Pies może szczekać, to normalne, czasem każdy zaszczeka, ale to coś szczeka non stop- tysiące szczeknięć dziennie, cały dzień!
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wielka kupa w małym mieście

Onegdaj pisałem o cudownej w swym piarowskim geniuszu akcji made in Gdynia. Efekt - żaden, "kupa" pieniedzy poszła w błoto. Zapraszam na Bema - proszę się przejść chodnikem po przeciwnej stronie Teatru. Idzie zwymiotować. Dwa rzuty beretem od UM, często tam widać Straż Miejską (magadarmozjady). Jak widać utajnione silnie pieski robią swoje mając w d---e SM. Może lekiem na całe to paskudne zło jest poślzignięcie się na tych minach dziecka Prezydenta Miasta. Pad na płask w to morze guana powinien zrobić wrażenie na naszym lokalnym geniuszu. A rada jest prosta - 1200 zł podatku od pieska za rok i temat znika, jak bańka mydlana. W Gdyni pieska można mieć za darmo. Staram się bardzo, ale tego jakoś nie mogę zrozumieć.

a gdzie są smietniki??????????

A może tak zamiast wydawać pieniądze na kampanie niech miasto postawi więcej śmietników, żeby tak można było te kupy gdzieś wyrzucać.Jest bardzo dużo miejsc w Gdańsku gdzie żadnego śmietnika nie uświadczysz .

s****ie

na mojej klatce n****ł pod drzwi sąsiadce,a jaki smród :)

dobraspzatac

tylko takie male ale sam mam psai sprzatalem po nim ale szczeze jak mam to rozumiecpijus tlucze butelki mama z dzieckiem daje mu wafelka ale na ziemie opakowanie ktos pil piwo ale co tam sa krzak mozna s......c i l......c itp wiec co ja mam spzatac to pies zrobil ale to coczlowiek nabrudzil to niemusi po sobie pospszatac no tak zapomnialem chomo sapiens

jest tylko jeden sposób

niestety te wszystkie gadki na nic się nie zdadzą - ulice dalej będą z****..

Jeśli ktoś chce to zmienić to jedynym sposobem są kary finansowe. Kara za psa bez smyczy, bez kagańca, za kupę na trawniku, za brak woreczka na odchody, podlanie kwiatków. Polacy są narodem brudasów i nikt tego nie zmieni.

przy okazji - Animalsi zajmują się psami na łańcuchach a może powinni zająć się kundlami zamykanymi na cały dzień w domu i wypuszczanymi tylko po to by obsikały klatkę

Jeśli apel do naszych radców gminy nie pomoże

proponuje zebrać kilka psich kup, zapakować w paczkę i wysłać do p. Prezydenta miasta X. Jeśli i to nie pomoże to podrzucać te kupy pod drzwi prezydenckich gabinetów.

Problem jest na Chełmie

na ulicy Cieszyńskiego, ludzie s****ą tymi psami, a nikt nie sprząta po swoim psie.

To ludzie s****ą

w parkach, przy placach zabaw, w centrum miasta, przy parkingach nie ma ubikacji, nawet ToyToyów i ludzie s****ą pod krzakiem, dorosły jeszcze jakoś wytrzyma, ale dziecka nie zmusisz, aby trzymał kał bo nie ma toalet.

a może zamiast w plakaty

zainwestować w tanie i łatwo dostępne torebki? Kiedyś dostałam od weterynarza takie papierowe zakończone kartonikiem do zgarnięcia odchodów. Później trochę inne mozna było dostac w kiosku. Teraz nie ma żadnych, a spróbujcie zgarnąć do foliowego woreczka rzadszą kupę. na szczęście mój pies ma las do dyspozycji ( nie park).

a w lesie...

guano Twojego psa samo odfruwa, czy jak , bo nie rozumiem...

moim zdaniem powinni dawac mandaty po 500zl to sie naucza mendy, niech sobie kupe na srodku pokoju zrobi wlasciciel i zostawi.

a jak czlowiek zrobi

kupke lub siusiu to proponuje 5000ty.zl mandatu a za puszczenie baka 500zl.mzndatu

Też mam psa i mieszkam w bloku...

Pies nie wyje, nie śmierdzi i gów.no (niekoniecznie psie) mnie obchodzi czy to się komuś podoba czy też nie. Kwestii sprzątania nie rozwiąze nawet milion plakatów ani straż miejska, tylko zapewnienie dostępności torebek- kiedyś były za free w administracjach, a teraz ze świecą w ręku trudno je dopaść (nawet za kasę). Nie gwarantuję, że wszyscy zaczną sprzątać, ale na pewno więcej niż teraz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

to używaj worka:P

tępaku

Na chamską odzywke mogę jedynie po chamsku odpowiedzieć: s**** się leszczu

jestes burak

czy tylko wlsciciele sa winni?

racja! miasto nie ułatwia sprawy. od teraz ktoś kto wychodzi z pieskiem na spacer jest często zmuszony do chodzenia z ciepla psia kupa w woreczku az znajdzie sie smietnik. podasz mi reke po takim spacerze?

czy ktoś kiedykolwiek słyszał

o przypadku wlepienia mandatu za nieposprzątaniu po psie??

ZAPRASZAM NA ŚWIERZE KUPKI CODZIENNIE W DOWOLNEJ ILOŚCI W GDYNI UL ZYGMUNTA AUGUSTA.

Masakra. A s****ze się oburzają jak się zwróci uwagę, i rzucają z łapami albo szczują swoimi wytwórniami guana na smyczkach. Szok. A s**** psem pod swoim blokiem! Głównie ze Starowiejskiej tu przyłażą s****.

Ten ,,guaniany'' problem dotyczy całej Polski,małych miast i dużych.Może młode pokolenie,wychowane a nie chowane,wpłynie na zmianę mentalności w narodzie.Liczę na nich.

HODOWANE

Młode pokolenie jest hodowane.Bezstresowo.Wydaje im się, że wszystko im się należy, wszystko mogą i niczego nie muszą.Umiesz liczyć? Licz na siebie.

filmik czytelnika

filmik czytelnika = porazka. skierowany do.... nie wiem jakich odbiorcow, chyba tylko do tych prostakow, co nie spraztaja kup po swoich psach. wlasnie ta "grupa spoleczna", ze tak ja nazwe, dzieki wam szanowne trojmiasto.pl, utwierdza sie tylko w tym ze o****ne chodniki sa mega smieszne i mozna dzieki nim zrobic "cool" filmik i "wrzucic na neta" dla "beki".

ps. ostrzeżenie pod filmikiem powinno brzmieć: uwaga zawiera wulgarne słowa i jest...beznadziejny, denny oraz nic nie wnoszący do coraz bardziej palącego tematu.

i palenia papierosow w miastach. i picia alkoholu w miastach- wandalizm, chodniki zarzygane... i jezdzenia samochodami po miastach- spaliny, wypadki... i zabawy dzieci w miastach- jeszcze szybe pilka wybija.....................

Sprzątam po swoim psie!

Ale pytam, gdzie mam to wyrzucić??? Skoro nigdzie na chodnikach nie ma śmietników!!!

moja suka sama nosi

zawieszke z woreczkami nie musze o tym pamietac, jak sie zalatwi to sprzatne. sama mnie denweruje jak ide a na trawniku obok chodnika kupa na kupie okropienstwo :/

Wy rzucacie pety

ja s**** na trwnik i możecie mi skoczyć

!!!

sam mam psa ale po nim sprzatam...a takim co s****ą i nie sprzątają 500zł kary i się nauczą!

Druga strona medalu

Rozumiem nagonke na sprzatanie po psie. Jestem mloda (nie tylko staruszki maja pieski...), mam partnera/rodzine/przyjaciol/znajomych (wiec nie tylko samotni psychole trzymaja psy...) i mimo ze w czasach mojego dziecinstwa (a nie bylo to dawno, 10-15 lat temu) nikt po psach nie sprzatal i ja tez nie, to zaczelam to od jakiegos czasu sumiennie robic, nie tylko za dnia, ale tez noca, gdy nikt nie patrzy, gdy sypie snieg itd. Bo macie racje, nikt nie chce zyc w zasyfionym miescie. ALE kiedy moj pies s**** ja kolo niego stoje z przygotowana juz w dloni torebka, a przechodzien komentuje: 'i kto to posprzata', ja mowie: 'JA' pokazujac mu woreczek, a on na to: 'nie wierze!', to SORRY, ALE MI SIE ODECHCIEWA. I na przekor jemu NIE SPRZATNE. Bo po co mam to robic, skoro wokol mojego s****acego psa lezy pelno gowien po innych zwierzakach i jakbym sie nie starala, idac z psem z gory jestem znienawidzonym obiektem. Dlatego proponuje Wam, ludzie pouczajacy wlascicieli psow, poczekajcie z osadem, nie wrzucajcie na psiarzy zanim nie zobaczycie, ze faktycznie nie sprzatneli, bo jezeli sie pomylicie, to takiego nielicznego dbajacego o czystosc psiarza wkurzycie i go zniechecicie.

matko jedyna autor filmu to jakiś cham i prostak,jakiś małolat co nie umie się wysłowić, co za słownictwo ja nie wiem.Rozumiem,że jest problem z psimi kupami,ale jak taki portal jak trójmiasto.pl może publikowac taki filmik nakręcony przez jakiegoś małolata co nie zna normalnych słow,wstyd.

Pies

Dzis usłyszałam wiązanke od młodego człowieka (gimnazjum) któremu zwrócono uwage odnośnie posprzatania po swoim pupilu czasami az strach sie odezwac a uwaga byla od strarszego człowieka.......

Australia

W Australii jest od razu wysoki mandat nie tylko za nieposprzątanie po psie,ale również za nieposiadanie worka przyczepionego OBOWIĄZKOWO do smyczy!Worek musi być w kolorze jaskrawo żółtym lub pomarańczowym tak aby policja czy straż miejska z daleka widziała czy jest, czy go nie ma.Dodać należy że rzadko się zdarza aby w Australii ktoś pozwolił sobie wyjść na spacer bez worka przy smyczy.Tylko takie rozwiązanie mandat za niesprzątnięcie + mandat za brak worka + nieudawanie straży miejskiej że problemu nie ma - przyniesie pożądane skutki. Bo na razie całe Trójmiasto guanem stoi!

a ile produkują

homosapiensy?

Wielki mi problem

Przecież psia kupa to naturalny nawóz, "s****i muchy będzie wiosna, będzie trawka lepiej rosła" :P A tak na poważnie to niech lepiej miasto pieniądze na szpitale przeznaczy, a nie na bezsensowną kampanię, która i tak ludzi nic nie nauczy.

Coraz więcej

Ja sprzątam po swoim psie, zauważyłam, że robi to coraz więcej osób. Na szczęście!

TRZEBA MIEC JESZCZE GDZIE WYRZUCIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OCZYWISCIE, BARDZO CHETNIE SPRZATALABYM PO SWOIM PSIE, LECZ PO PIERWSZE NIE MA STOJAKOW Z TOREBKAMI, ANI W ADMie, A PO DRUGIE JAK ZBIORE TA KUPE TO CHYBA MUSZE MEIC GZIE JA WYRZUCIC. NA DOLNYM MIESCIE NIKT NIE DBA O SMIETNIKI. NAWET NA PRZYSTANKACH ICH NIE MA! TO GDZIE MAM SOBIE TA KUPE WZIASC? DO DOMU??

POSTAWCIE MI SMIETNIKI- DAJCIE TOREBKI I OCZYWISCIE MOGE SPRZATAC.

kup woreczki po sobioe tez nie sprzątasz?

ha ha ha

tam gdzie śledzie tam i guanem jedzie

bądżcie obiektywni

na filmie i w rzeczywistości więcej jest petów, papierów i różnych folii niż psich kup !
Ponad to, psie odchody są śmieciem bardziej ekologicznym !
Nie bronię nieodpowiedzialnych właścicieli psów, lecz wskazuję, że osoby wyrzucające np. torebki po chipsach szkodzą bez porównania bardziej środowisku i wyglądowi naszych miast.
... a o wszędobylskich petach, to już strach pomyśleć.

Super

Mieszkam w gdyni ,powiem tyle wladze miasta to jest wielkie gó..o.Psy s****a na plazy i nic straz miejska to przeciez elita i takimi sprawami sie ni zajmuja.A jak sie znajdze idiota co po swoim pupilku posprzata to gó..o do kieszeni musi chowac bo nie ma gdzie wywalic.

Brawo szczurek i reszta wladz nowoczesnego miasta gdynia

,

A gdyby tak każdą kupę przyspisać do psa (badanie DNA),a kosztami badania i sprzątania

obciążyć właściciela ?

a co tam..

a ja sobie planuję chodować krowę , mam dwa pokoje , wolno mi? a na chodnik będę wyprowadzał.. a poważnie, mieszkania są dla ludzi a nie dla zwierząt , pies jest stworzony do swobody a nie do przebywania w niewoli , to są dręczyciele zwierząt " ci przyjaciele" co trzymają psy dla swojej satysfakcji , ja to bym zakazał definitywnie trzymać psy w mieście i tyle..

Wiecie co to syndrom wybitej szyby?

Jak wybrani do tego przez gdańszczan tzw "włodarze" nie dbają o miasto, to mieszkańcy też przestają o nie dbać - jedni śmiecą, nie sprzątają po psach, inni powoli się do brudu przyzwyczajają, lub nie mają siły walczyć.

Jak pies walnie kupę, a właściciel nie sprzątnie, to potem ta kupa tak długo będzie leżała, aż się rozpuści w deszczu, albo wyschnie i wiatr ją rozwieje i ludzie rozdepczą.
Apele o zbieranie kup w brudnym i niesprzątanym mieście, to tak jakby zaszczany menel mówił o zaletach higieny.

kupa kupą poganiana

Przykładów daleko nie trzeba szukać, piękne nowe osiedle koło zielonego rynku 10tys/m2 a kultury zero. Wychodzi jedna z drugą plastikowa panienka i gdy piesek zrobi kupkę to biegnie tylko żeby nikt jej uwagi nie zwrócił. Niestety to nie tylko babcie na emeryturze nie sprzątają.
Kiedyś Cię dogonię, albo przerzucę piękną kupę na Twoje piękne osiedle....

Na smalec !

Właściciel każdego psa który nie posprząta kupy swojego czworonoga powinien być przerobiony na smalec, a smalec oddany dla dożywienia psów w schronisku.

O to cała Polska!

Mnie okradają złodzieje, złomiarze, obszczymury na działce! A straż miejska ugania się za babciami z małymi pieskami - paranoja!
Złodziejaszki aż się śmieją i na kradzieżach działkowych, piwnicznych dokszkalają się na groźnych przestępcach.
A lobby psofobów jak co roku wszczyna dyskusję na temat psich kupek a nie zauważa sterty śmieci zalegających na ulicach, podwórkach i chodnikach.
Popatrzcie jak wygląda ul. Dmowskiego, Kilińskiego, Brzozowa w centrum Wrzeszcza - pełno tam puszek po piwie, butelek po wózie - czy to też zrobiły psy?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Niesprzątnięta psia kupa to wina człowieka, tak samo jak "stery śmieci zalegających na ulicach, podwórkach i chodnikach". To jest element tego samego zjawiska.y.

Liczenie kup na chodnikach

to zabawa moich dzieci w drodze do szkoły. Dziękuje wam psiarze za dostarczenie dzieciom rozrywki:P

przecież to

... PRZEBIŚNIEGI :)

ja sprzątam

ja sprzątam po swoim psie :) to nic trudnego ale tak jak piszą przedmówcy - kwestia mentalności naszego zaciemniałego społeczeństwa :)

Jak jeden z drugim zapłacą 500 stów to nauczą się sprząta.

Po pierwsze niech Straż Miejska zacznie wlepiać te mandaty, u mnie na osiedlu nie widzę w ogóle patroli, a po drugie może warto by się zająć koszami na śmieci a nie plakatami. Mam dwa psy i sprzątam po nich tylko że z woreczkiem z kupą muszę przejść pół osiedla, żeby go móc wyrzucić.....

Lepsze od fotoradarów

Wystarczy rano popatrzeć co dzieje sie pod falowcem. Paniusie w szpileczkach, szlafroczkach stoja na klatkach, a sfory psów obszczywaja i obsrywają okolicę. Wystarczy posłać Straż Miejską madaciki tak po 500 zł !

hau hau

Sr*ją pieski, idzie wiosna, będzie trawka szybciej rosła:D hihi

co innego incydentalne wrzucanie do śmietnika kupki, ktorą pies zrobił w przejściu

ale kilkaset ton guana, które trafi do miejskich śmietników? dziwne...

dlaczego Straż Miejska i Poilicja nie łapią na Jasieniu właścicieli psów, które znaczą odchodami trawniki, chodniki. Psy podbiegają pod balkony i sadzą, a ich właściciele tylko się uśmiechają. Masz Psa płać rocznie 1000 zł podatku. To skandal, że w niektórych klatkach schodowych jest po 8 psów. W Niemczech jeden pies na kilka tysięcy osób. Ale daleko nam do kultury niemieckiej.

Obłuda

A ja powiem wam że czepiacie się nie tej sprawy co trzeba. Jak brudasy śmiecą i rzucają pety gdzie popadnie to nikt nie reaguje. A tak kupka to na drugi dzień sie rozkłada w środowisku i jeszcze nawozi nie wpomne o korzyściach dla drobnych zwierzątek. Owszem jak zrobi na chodniku to trzeba posprzątać( nigdy nie pozwolić chodzić psu tam gdzie się bawią dzieci) ale na trawce-nigdy.
Może najpierw czepiajcie się Tych co śmiecą !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Niech wszystkich innych karzą, tylko nie mnie, bom święty.

To zapraszam do mnie na osiedle po roztopach. Nie da się chodnikiem przejść. Ulicą można iść bo tam ludzie psów nie prowadzają i jest czyściej. A psie kupy nie rozkładają się w dwa dni, poza tym nie są nawozem tylko niszczą trawę oraz wszelkie inne elementy flory i fauny (proponuję poczytać trochę na ten temat).

SAMI SOBIE NOŚCI PSIĄ KUPE W WORECZKU PRZEZ PÓŁ MIASTA BO ŚMIESNIKÓW NIEMA !!

Będą śmietniki to będę sprzątał po swoim psie, nie ma ich to nie będę chodził przez pół miasta z siatką z kupą :/

Ale to twoja broszka

jak rozwiążesz problem. Masz przestrzegać porządku i koniec. A swoje śmieci zabieraj sobie do domu, a nie podrzucaj na trawkę czy chodnik ofleju!

Ładować mandaty

Straż miejską w teren i ładować mandaty za zanieczyszczanie środowiska. Kasa z mandatów na finansowanie kampanii i tak w kółko. Ciekawe komu się pierwszemu znudzi. Właściciel jak dostanie kilka mandatów to może się zastanowi a na pojemnikach z papierowymi torebkami w Gdyni napisać, że: "Torebki zakupiono dzięki mandatom niesprzątających właścicieli. Dziękujemy."

do właścicieli psów

Gdy Twój piesek przypadkowo narobi w domu na podłogę to także czekasz aż się samo rozłoży? W magiczny sposób zniknie? A może też akurat nie masz torebki w domu. Pies = Obowiązek.
Uważam, że sytuację zmienią tylko mandaty dla właścicieli.

witam,
w większości zoologicznych można kupić takie plastikowe bryloczki (np. w kształcie kości) doczepiane do smyczy. w środku jest 50 worków na kupy, wymienne. 4x po 50 woreczków kosztuje 8 zł - starcza na dobre 4 miesiące. Czy to jest problem kupić? Ja mam, sprzątam po swoim psie i nie robię z tego problemu.

włascicielka psa

Niech miasto zajmie bezdomnymi kotami ktore s****a gdzie popadnie a pozniej niech wymagaja sprzatania od wlascicieli psow po swoich pupilach. Jaki sens jest w sprzataniu kup po psie skoro w jego miejsce n**** 100 bezpanskich kotow.WTF.

www.NaPsieKupy.pl

Polecam papierowe torebki na psie kupy FEDOG. Ich jakość świadczy użyty do ich produkcji materiał. Nie rozpadają się po włożeniu zawartości a łopatka jest z prawdziwej tektury a nie bloku technicznego.

Propozycja dla naszych władz

Proponuję stworzyć 10-cio osobowe grupy straży miejskie i codziennie kontrolować inną dzielnicę naszego miasta.Za niesprzątanie pierwszy mandat w wysokości 100 zł ,następny 200 zł i tak dalej.Stworzyć rejestrację niesprzątających (w dobie laptopów to napewno jest możliwe).Pieniędzy wystarczy na opłacenie straży miejskiej.

brak w ogóle koszy na śmieci, czasem spacerująę z tą kupą dłuższy czas :)
a jak biegnę pozbierać to tyle leży , ze musze patrzeć która ciepła żeby cudzej nie zebrać, ale trudno, mój pies moja kupa :)
Ja po swoim piesku sprzatam jest oczywiste ze jesli zostawie to sama moge w to wejsc.Dodam ze przydało by sie wiecej koszy na smieci by moc to wyrzucic a nie dreptac w reku z tym przez poł osiedla .POzdrawiam.

to miło że trójmiasto popiera używanie wulgaryzmów

to miło że trójmiasto popiera używanie wulgaryzmów... chcecie żeby ludzie sprzątali a nie przeszkadza wam że guaniarze nie potrafią inaczej się wysławiać niż k... p.....
gratuluję Europy!

Jestem jak najbardziej ZA

...ale czy nie mozna byloby przeznaczyc troche wiecej terenow,gdzie psy moglyby sie wybiegac?
Ogrodzone,bezpieczne
Teraz najczesciej psy moga chodzic tylko po chodnikach,parkach,na smyczy ,w kagancu.

Lepiej miec kota

Mam 2 koty, nie mam obowiazku chodzenia z nimi na spacery,chyba ze chca. Sprzatam po nich kuwete i jest wszystko ok. s****ACYM POD BLOKIEM PSOM STANOWCZE NIE!

pies

Powinno być jak w angli na każdym słupie napis że kara 1000 funtow jeśli nie posprzątasz po swoim psie i jest czysto
Wszyscy tak gadają,atakują żeby sprzątać po swoim pupilu itp itd,a jak to robię to patrzą na mnie jak na debila,pan sprząta po psie,dobrze się pan czuje?to ja już nie wiem o co chodzi...Inną kwestią jest faktyczny brak koszy na śmieci i wcale się nie dziwię,że ludzie nie mają zamiaru iść z kupą w ręku(w torebce rzecz jasna albo i nie jak kto woli)przez pól osiedla żeby ja wyrzucić.
Tak czy inaczej sprzątajmy po psach,a jak nie możemy to co szkodzi przejść parę metrów z trawnika a już w ogóle z chodnika gdzieś w krzaki?

Syf

Wiecej syfu niz kup snieg odkryl po czlowieku. Potluczone butelki, papiery, puszki, pety ogolnie smieci.. I chyba ten problem jest powazniejszy niz psie kupy

Syf

Bardziej powinno sie zajac syfem jaki czlowiek po sobie zostawia. Na chodnikach i trawnikach az sie roi od butelek po piwie potluczonych flaszek, petow, papierow, butelek plastikowych i innych smieci. Wstyd!
Popieram Lecha. Jak posprzątają te potłuczone butelki, papiery i inne śmieci to ja też posprzątam.

Chociaż w zależności od miejsca to czasem sprzątam po psie. Nie robię tego w lesie bo uważam, że to głupie(dziki, wiewiórki itp. też s****ą i nikt nie sprząta ;-P), trawnik bezpośrednio przed blokiem ok, ale dalej???
Jak zaczną po sobie pety sprzątać palacze to ja zacznę sprzatać po swoim psie.
Nie posprząta pani, nie posprząta pan. Ani nam obojgu w głowie.

A propos sprzątania, czy ktoś może posprzątać plac zabaw gdzie z drewnianego stateczku dla małych dzieci jakieś ludzkie bydło zrobiło sobie szalet?

Wczoraj w Krainie Zabawy musiałam łapać córkę żeby tam nie weszła bo ludzie n****li, nie psy.

A trawniki po prostu omijam.

Wolę to niż kupy w koszach na śmieci, zafoliowane, czasem wywlekane przez wrony, lub w papierze, cuchnące. Trawa sobie radzi, kosze a tym bardziej wysypisko za miastem już nie.

Co z guanami na wysypisko, co z niepotrzebną folią?! CO NA TO MIASTO??!

NIE BĘDĘ SPRZĄTAĆ PO PSIE bo moja postawa ekologiczna na to mi nie pozwala!
Jak już portal poprawia automatycznie, wycinając słowo "gó*nami" to niech wklei "guano" bez liczby mnogiej a nie "guanami" bo potem ja się muszę wstydzić.
I dodam jeszcze...czy 10 lat temu czy nawet 5 komuś to tak strasznie przeszkadzało? Każdy kiedyś wdepnął w jakąś kupkę na podwórku i czy to był jakiś problem straszny? Jakiś frajerek wziął kasę za nagłośnienie sprawy i zrobienie problemu i jest afera. Czy mało jest innych spraw do załatwienia? Głodujące dzieci? Może lepiej zacznijmy się edukować rodziców w sprawie tolerancji bo w jednym z przedszkoli dzieci bogatsze są namawiane przez rodziców by nie bawili się z pewną dziewczynką bo jest biedna i gorzej ubrana. Dlaczego o tym się nie mówi?!
Ja cały czas mam mieszane uczucia. Owszem sprzątam po moim psie, ale dlaczego panie dokarmiające koty nie sprzątają ich odchodów z mojego ogrodu, gdzie też bawią się dzieci?
do góry