Widok

Lidl-ślimaki nadziewane

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
12 ślimaków winniczków przyprawione po burgundzku:):) ktos z was sie skusi:)
Ja che kupic i posmakowac
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jadłam ślimaki w babeczce z masłem czosnkowym. Jak dla mnie pycha :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nieeeeeeeee fujjjjjjjjjjj widzialam je wczoraj bo bralam kartofelki-kuleczki
image[/url]
image[/url]
Ughhhh...a ja głupi otworzyłem ten temat jedząc śniadanie...dzięki ;p

Są różne gusta kulinarne i być może jest to faktycznie smaczne...jednak ja się nie skuszę. Tak samo jak nie jadam potraw o mieszanych smakach, np bigos ze śliwkami, pieczeń ze śliwkami, kurczak w ananasie - dla mnie to profanacja ;)
Ale niektórym smakuje.
Schabowy z ananasem zapieczony w żółtym serze! Pycha! A co do ślimaków - jak trafię gdzieś po drodze na Lidla to może, może. Ale ja z tych, co to lubią inne smaki - ślimaki, żabie udka, szpik... :P
kiedys jadłąm kaczke w pomarańczach i mi nie smakowało ale te slimaki sie do mnie usmiechaja:)''ślimaki są gotowe ,gy masło zaczyna skwierczec'':) noooo i cena 9.99
w takim razie nie wiesz co dobre, ba! nie masz pojęcia o staropolskiej kuchni w której podstawą są suszone śliwki. Profanacją jest to co piszesz ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kuchareczka, nie każdy musi lubić coś tylko dlatego, że jest staropolskie, ale fakt dobrze przyrządzona kaczka jest pycha :)

Ślimaków nie ruszę, wole jej łażące po trawce w swoich skorupkach :) Ale ja z tych co lubię tradycyjne żarełko
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
nie wiem jak te lidlowe ale slimaczki ogólnie sa pyszne :)
też nie mogłam się przekonac ale koleżanki mi tak zachwalały że kiedyś spróbowałam i sa ok

jadłam takie w gestym sosie serowo-czosnkowym - super
i ślimaki z szyjkami rakowymi w osie masełkowo-czsonkowym też przepyszne
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-00E2D0DC-57AB68F3/lidl_pl/hs.xsl/offerdate.htm?offerdate=21610
i jeszcze pytanie czy te slimaki tzreba wyjac ze skorupy po upieczeniu,rozbic skorupe czy jakos widelcem wydłubac??ze skorupa nie jadalna to sie domyslam chyba ze skorupa tez??? hehheeh
W knajpach podają specjalne szczypczyki (bo skorupka jest gorąca) i widelec, którym wyjmujesz ślimaka. W domu takich sztućców pewnie nie masz (nie wiele osób w ogóle ma), więc jakoś trzeba kombinować ;)
image image
Agusia gda mój syn sie pytał wczoraj męza czy to są te slimaki ,które chodzą po naszej działce ,a maz mu odpowiedział ze nie ,te sa z innej działki.....Moze z Twojej :):):)
miało byc do Kasia31
A tak trochę z innej beczki, to Polska eksportuje sporo ślimaków do Francji, być może wróciły na ojczyste tereny ;)
image image
Staropolska kuchnia? Aż tak stary nie jestem :P
Ale pewnie Twoje babcie i mama wiedzą więcej na ten temat ;) Nie mówię, że każdy musi uwielbiać suszone śliweczki, mam na myśli tylko, że są one tradycją w naszej, polskiej kuchni i nie ma sensu porównywać ich do potraw z kuchni azjatyckiej, bo kuchnia kuchni nierówna.
Zapomniałem dodać - i taki tradycjonalista też nie jestem :>
Mówię tutaj o zwykłym mieszaniu smaków, które na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują, typu pikantne-słodkie. Dla mnie to jak jedzenie śledzia z czekoladą...zjadliwe wyłącznie przez kobiety w ciąży.
Ale to kwestia gustu - a o gustach się czego nie robi? Nie gada :p
I po ślimaki nie poszłam ,nowe buty tak mnie obtarły pięty ze musiałam wrócic do domu :( ale nic straconego maz bedzie wracał wieczorem to kupi Tylko mam nadzieje ze wieczorem jeszcze bedą te slimaki w jakims lidlu hihihihhihi nie wykupicie mi wszystkich??
e tam slimaki..co to takiego..normalny przysmak jak kazdy inny..jednym smakuje innym nie.. ja to akurat tez jestem z tych co to wszystkiego musza sprobowac :) a im baaardziej dziwne tym lepsze :)
te slimaki są zawsze jak jest tydzień francuski i zawsze ( przynajmniej na orunii górnej i na chełmie) widzę je w zamrażalnikach jeszcze dłuuugo, dłuuugo po zakończeniu francuskiego tygodnia, zatem myślę, że nie masz się czego obawiać :)
Co do samych ślimaków, to nigdy nie próbowałam ich po burgundzku, ale z cytrynką i masełkiem czosnkowym, są smaczne, choć niewielkie i konsystencją przypominają żelka, albo gumę do żucia :)
najlepiej miec do nich specjalny widelczyk jak już ktoś wyżej pisał, ale dobrze sprawdza się tez taki mały plastikowy widelczyk, jak do frytek :)
i wbrew temu co powszechnie się przyjęło,we Francji nie jada się na okrągło ślimaków i żabich udek :))
Mam znajomego we Francji i trochę mi opowiadał na temat ich kuchni, najbardziej własnie rozśmieszyła go moja wzmianka o żabich udkach ;)
spodziewam sie ze to bedzie taki ''żelek'' i upieke najpierw 4 a reszte zamroze :) poczestuje tesciowa jak przyjdzie znowu nieproszona na meża urodziny,a to juz niedługo:):)
ciekawe jak mówia na polaków? wszystkożerni??
Ale nie zniechęcaj się ich konsystencją, bo są naprawdę smaczne, a jak doczytałam własnie 'po burgundzku' to nadzienie ziołowo-czosnkowe, więc podejrzewam, że będzie smaczne, choć bardzo specyficzne :)
ah mniam, mniam ;)
jadłam takie ślimaki, to masełko jak się wytopi jest pyszne. A tak ogólnie to jakoś nic specjalnego, normalne mięsko, tylko mało ;) bo taki ślimak to na jeden ząb, więc lepiej kupić ze 2-3 palety.
image[/url]image[/url]
Ja ślimaczki uwielbiam, te z masełkiem czosnkowym sa super :)

Mięsko smakuje jak wołowina, nie jest żelowe, jak sie tego nie przepiecze to są kruche :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :)
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mamufa, i jak ślimaczki? :)
przez Was załapałam smaka na ślimaki, a raczej nie tyle na ślimaki co na całą oprawę. Zakupiłam do nich też białe wino i mam plan w najbliższym czasie uwieść męża (mam nadzieję, że na forum nie zagląda, bo to ma być niespodzianka ;))
image[/url]image[/url]
haha, no nie.. ja też chyba się skuszę na te ślimaczki :))
tylko co na to powie mąż... on chyba nigdy ślimaków nie próbował...
Dobrze zrobione ślimaki nigdy nie są ciągnące i nie przypominają w niczym żelka, jęsli jedliście takie to neistety źle przyrządzone.

Ja robie sama z masełkiem czosnkowym, ale te z Lidla też są niczego sobie. Najwygodniej je się trzymając skorupkę w szczypczykach, jeśli nie macie to po porstu na talerzu rozbić skorupkę np. tłuczkiem:)
ślimaki kupione :),nie wiem jak smakuja bo mąz pracuje do nocy a mielismy zjesc je razem:)ale jak juz je zjem to podziele sie wrazeniami :)ooooo moze dzisiaj :)jak wrócimy z wyborów
my zjedliśmy w piątek, masełko czosnkowe pyyyyyyyszne, ale sam ślimak smakuje trochę jak rozmoczony suszony grzyb... w sumie bez szaleństw, ale fajnie się je ze świeżo upieczoną bagietką.
Miałam do tego białe wino Tokaj z Lidla za 9,99 ;) pasowało świetnie :)
image[/url]image[/url]

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry