Widok

Listonosz :)

Taka sytuacja dzisiaj mnie spotkała:

Robię sobie jakieś tam rzeczy w garażu przy drzwiach otwartych, podjeżdża listonosz. Z auta nie wysiada, jest mocno zajęty w środku, na tyle żeby nie zarejestrować mojej obecności. (domyślam się, że wypisuje awizo) Po 3-4 minutach wysiada i kieruje się do skrzynki. Ja ze względu na to, że czekam na przesyłkę, podchodzę i rzucam: Dzień dobry! Co Pan tam dla mnie ma? Listonosz mocno zaskoczony moją obecnością wręcza mi przesyłkę reklamową z jakiejś sieci odzieżowej i zerka na resztę trzymanych w ręku przesyłek (2xkoperta z PEKAO i 2xjeszcze ciepłe awizo) i podaje nieistniejący numer budynku (no nie ma takiego na mojej ulucy, sprawdzałem przed chwilą). No szkoda że nic więcej do mnie. Pan listonosz odjeżdża w kierunku ostatnich budynków po czym wraca (po około 2 minutach) i wręcza mi 2 awizo oraz przedstawia wyjaśnienie: Kolega był rano ale Pana nie było, a przesyłki mimo, że nierejestrowane nie mieściły się do skrzynki. Proszę sobie odebrać w Chwaszczynie.

No i zadziałała moja żyłka wiecznie niezadowolonego upierdliwca. Przecież do tej pory przesyłki nierejestrowane listonosz wyrzucał pod drzwiami nie zważając na deszcz na przykład. A skoro już u mnie był, to czemu sam nie wypisał awizo? A jeżeli ja jestem w domu od wczorajszego wieczoru i przed domem od 8 rano, to czemu nie zarejestrowałem obecności poprzedniego listonosza?(pewnie o 6 był...)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba komuś się nudzi ze takie póki rozprowadza? ? poczta na 100 % nie zostanie przeniesiona
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jaka ulica?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zamontujcie skrzynki pocztowe i umiesccie numer budynku w widocznym miejscu. U mnie się polepszylo gdy pokazałem nr domu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja słyszałem też,ale odbiór w chwaszczynie
podobno nasza poczta będzie przeniesiona do nowego budynku. niestety ma być zamknieta przez 3 miesiące. listy będziemy odbierać w Zukowie. to ponoc pewne
Nie o to chodzi. Zobacz jaka jest rotacja , u mnie w ciągu 10 miesięcy czwarty listonosz. Myślę że każdy (prawie) przyjmuje się do pracy , aby uczciwie wykonywać swoje obowiązki. Dlaczego jest taka rotacja? Ludzie nie wytrzymują natłoku obowiązków. Naprawa jest potrzebna, ale moim zdaniem najmniej winnym w zaistniałej sytuacji jest listonosz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co nie zmienia faktu, że również uważam ich płace za żenujące i zgadzam się z tym, że powinni zarabiać więcej, przy takim obciążeniu. Ale jeżeli ktoś decyduje się wykonywać obowiązki za takie, a nie inne wynagrodzenie, to powinien to robić sumiennie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Olo to uważasz, że ludzie pracujący za niewielkie pieniądze powinni byle jak wykonywać swoje obowiązki?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
mozna zamowic usluge "mega list"- koszt 39,90 za miesiac. List/ paczka dostarczana jest w kazde miejsce na terenie gminy lub powiatu w godz 16-22. w baninie taką usluge mozna zamowic w sklepie u Roberta na kolejowej
Dopóki listonosze będą zarabiać w granicy minimalnej pensji (przy takim nawale pracy) taka sytuacja będzie normą . Wywalenie listonosza nie jest rozwiązaniem .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja zawsze proszę o zostawianie listow w kasie nr 4 w biedronce. od 2 lat tak robie i spokojnie sobie odbieram. (zona listonosza jest kasjerka w biedrze)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dziękuję bardzo za info. Myślę, że jednak jak wpłynie kilka - kilkanaście skarg na listonosza, zwłaszcza z powiadomieniem placówki nadrzędnej, to coś zaczną robić. To moje takie optymistyczne nastawienie. Póki co, widzę, że listonosz w Baninie jest jak Yeti. Wszyscy wiedzą, że istnieje, ale nikt go jeszcze nie widział.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
składałam, odpisali na reklamację że im przykro... i że prawo polskie nie przewiduje zadośćuczynienia za to, że narazili kogoś na szkody (nie dostałam 2 awizo z urzędu). Tak więc ta walka z nimi nie ma sensu, chyba że będziemy liczyć na zdrowy rozsądek kierowniczki w Chwaszczynie i w końcu wywali tego listonosza...
Reklamacje można składać mailowo na adres:
sylwia.michalska@gdansk.poczta-polska.pl
Odpowiedź oczywiście przychodzi pocztą hehe
listy spóźnione miesiąc dziś przyszły;) dawno po terminie płatności
Tak , tak
listonosz zawsze dzwoni dwa razy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy ktoś z Was składał już skargę na pracę listonosza? Czy tylko tak tu sobie narzekamy?
dzięki, u mnie dziś rano jeszcze nic nie było, ale skoro rachunki pojawiły się w Baninie to może i do mnie dotrą :)
Ja dostałam rachunek wczoraj :)
ostatnio dostałem sms z banku, że nie podjąłem przesyłki z kartą i została ona zwrócona do banku. Oczywiście zero awizo nic, pierwsza taka sytuacja.

Inne tematy z forum Banino

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

do góry