Widok

Ludzie nie płaćcie prowizji !!!

Właśnie wróciłem z emigracji, która trwała sporo lat i oczom nie wierzę 8-o Pośrednicy w Polsce każą płacić KUPUJĄCYM nieruchomości prowizję nawet do 3% (2,5% + VAT). LUDZIE obudźcie się !!! Już jest XXI wiek !!! Nie dość, że KUPUJĄCY płaci koszty notarialne ??? (ja zapłaciłem ponad 6 000 za M o wartości 215 000 (czyli 2,8%). Jak można żądać prowizji od kupującego w sytuacji gdy rynek nieruchomości jest TERAZ EWIDENTNIE rynkiem KUPUJĄCEGO ???
Na znak protestu przeciw temu absurdowi POMOGĘ i doradzę, jak kupić bezpiecznie bez płacenia haraczu.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 9
Na całym swiecie ludzie płacą pośrednikom za wykonaną pracę, tylko w Polsce jest problem.
Odnosnie Pani, która wróciła z emigracji - w 6.000 zł, które zapłaciłaś było np. 2 % haraczu tzn. pcc na rzecz skarbu państwa.
Pani własnie wróciła z tzw. emigracji zmywakowej, zarobiła parę funtów i czuje, że świat powinien paść do jej stóp. Odnośnie propozycji "jak uniknąc płacenia haraczu" - żenujące, ale bardzo polskie :).
Co do usług pośredników- jeżeli osoba nie wie za co płaci pośrednikowi - niech w ogóle do niego nie dzwoni i nie ogląda ofert pośredników w necie. Niech sama sobie wszystko załatwi i będzie zadowolona.
W tym czasie pośrednik poświęci czas tym, którzy chcą jego usługi i wiedzą za co płacą :).
czego Wam i sobie życzy pośrednik
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 48
Szukam mieszkania przez internet od kilku miesięcy i celowo nie zdecydowałam się na usługę pośrednika. Jednak często jest tak, że w odpowiedzi na moje zapytanie dot. internetowego ogłoszenia dostaję do podpisania umowę pośrednictwa, zgodnie z którą mam zapłacić prowizję, tak jakby pośrednik znalazł dla mnie to mieszkanie!
Rozumiem, że sprzedający zleca pośrednikowi sprzedaż mieszkania i płaci za to prowizję. Ale dlaczego, gdy kupujący znajduje to mieszkanie w internecie też ma zapłacić prowizję? To naprawdę nie jest normalne. Z jakiiej okazji mam płacić kilka/kilknaście tysięcy złotych, skoro pośrednik nic dla mnie nie zrobił?

Poza tym jest to też bardzo nie fair wobec sprzedających. Na pewno stracili wielu potencjalnych kupców, którzy - tak jak ja - nie chcą płacić nie wiadomo za co, a którym pośrednik nie chciał przedstawić oferty bez umowy pośrednictwa. Ciekawe czy wiedzą ile tracą na takim postępowaniu pośredników... ceny mieszkań spadają przeciez z dnia na dzień
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 9
Nie wiem z jakiej emigracji wróciłeś ale w wielu krajach w Europie i w stanach owszem kupujący nie płaci prowizji ale spredajacy płaci prowizję 6 lub więcej % która jest dodawana do tej kwoty którą sprzedający chce na rękę co oznacza dokladnie to samo co u nas tylko troche inaczej jest to skonstruowane. Czyli kupujący też płaci prowizję tyle jest ona zawarta już w wyższej srosunkowo do naszych cenie mieszkania U nas prowizje płacą dwie strony ale mniejszą. Uważam, że jest to lepsze ponieważ wtedy idąc do jednego pośrednika wiemy że on bez obaw zaproponuje mi oferty konkurencji bo prowizje bedzie mial ode mnie i negocjowana przeze mnie. I tak naprawde jak sie dobrze dogadasz to możesz dostać lepszą ofertę w taki sposób niż jakbyś miał teoretycznie "nie płacić prowizji".
A kupowaćmieszkanie lepiej z pośrednikiem bo taka est ich praca, żeby Ci wynaleźć co potrzebujesz z calej bazy nieruchoości i zajmować się całą resztą. A sam połowy z tych ieszkań nie znajdziesz w całym tym bałaganie ktory panuje w necie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 28

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Rabata z różami (4 odpowiedzi)

Chciałbym założyć przy domu osobną rabatę z różami, tak aby wyglądała pięknie nie tylko w okresie...

Jak mieszka się w bloku? (17 odpowiedzi)

Czesto słyszy się, że mieszkanie w bloku to same udręki. Szczególnych powodów do zmartwień...

Jaki program do wizualizacji mieszkania?? (22 odpowiedzi)

Hejka, może ktoś polecić jakiś fajny program gdzie bede mogla zaprojektować całe mieszkanie?...

do góry