Widok

Ludzie nie płaćcie prowizji !!!

Właśnie wróciłem z emigracji, która trwała sporo lat i oczom nie wierzę 8-o Pośrednicy w Polsce każą płacić KUPUJĄCYM nieruchomości prowizję nawet do 3% (2,5% + VAT). LUDZIE obudźcie się !!! Już jest XXI wiek !!! Nie dość, że KUPUJĄCY płaci koszty notarialne ??? (ja zapłaciłem ponad 6 000 za M o wartości 215 000 (czyli 2,8%). Jak można żądać prowizji od kupującego w sytuacji gdy rynek nieruchomości jest TERAZ EWIDENTNIE rynkiem KUPUJĄCEGO ???
Na znak protestu przeciw temu absurdowi POMOGĘ i doradzę, jak kupić bezpiecznie bez płacenia haraczu.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 9
Dzięki ale za małe. Interesuje mnie co najmniej 45m w okolicach morza w Gdańsku w nowym budownictwie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no własnie pomozesz i doradzisz jak kupic bezpiecznie

daj mi jeszcze koles gwarancje, ze jak nie kupie bezpiecznie np. mieszkanie bedzie zadluzone na 200 tys, to mi zwrocisz te 200 tys w ramach odszkodowania za Twoja pomoc

smiechu warte

1) z tego co piszesz na zachodzie najpierw sprzedajacy placi 6 % a potem jeszcze kupujacy w wyzszej kwosci, chyba ze nadwyzka to jest wlasnie te 6 % - jak tak to w PL tez sie tak mozesz umowic z posrednikiem np. ja chce za mieszkanie 300 tys a wy zarobicie tyle ile drozej je sprzedacie

2) posrednik wyszuka znajdzie itd. sam jestes posrednikiem? szukanie w necie wcale trudne nie jest
glownym zadaniem posrednika jest wziecie odpowiedzialnosci za to co zrobi, czyli wyplaata odszkodowania - z polisy albo z wlasnej kieszeni jezeli nieruchomosc bedzie miala wady prawne, obciazenia ktorych posrednik nie znajdzie

3) zasada jest prosta prowizje placi ten kto zleca wykonanie czynnosci, chyba ze kupujacy tez frajer i chce zaplacic
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do ja:
A jak myślisz czy jezeli posrednik popełni błąd to nie dostaniesz odszkodowania ? Był tu niedawno wątek o odpowiedzialności pośredników, poczytaj sobie.
Co do zasady pośrednik jest po to, zeby całość przebiegła sprawnie i bezproblemowo. Jeżeli jednak czegos nie dopilnuje, możesz starać się o odszkodowanie.
Od razu odpieram zarzut, że to trwa. To nie wina pośredników, że polski system niesprawiedliwosci funkcjonuje tak a nie inaczej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kolego, jest stara zasada

płaci ten kto zleca
i płaci za cos

du ut des

wiec jezeli sprzedajacy zleca znalezienie klienta i zajecie sie sprzedaza, a posrednik to zrobi to nalezy mu sie prowizja, tak naprawde nalezy mu sie tez wynagrodzenie za prowadzenie dzialan nawet jak nie znajdzie kupca bo umowa posrednictwa jest umowa starannego dzialania, a nie skutku

kupujacy to jest ten do ktorego dotrze posrednik w takiej sytuacji z jakiej racji ma placic? chyba ze jelen i zleci posrednikowi znalezienie nieruchomosci, ktora juz sam znalazl... volentia non fit iniura

i teraz jeszcze jedno
prowizja jest wynagrodzeniem za prace,
praca polega na pomocy przy sprzedazy
za swoje dzialania posrednik odpowiada ma obowiwazek sprawdzenia ksiag wieczystych, dokumentow wieczystych, itd

jak kupujacy zleci sprzedaz zawsze od posrednika moze dochodzic odszkodowania w razie bledu posrednika i to jest glowny argument przemawiajacy za korzystaniem z uslug posrednikow, ogranicza ryzyko kupna nieruchomosci

wiec kolego, na ile opiewa Twoja polisa?
pewnie marzy Ci sie transakacja np za 15 mln i prowizja od tego?
pamietaj jednak, ze w razie bledu niemało bedziesz musial zaplacic odszkodowania
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
wszyscy polacy znaja sie jeszcze na prawie karnym
i zdrowiu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
chyba sie niezrozumielismy,

jako posrednik chcesz mi powiedziec, ze uzusykam czy nieuzyskam tego odszkodowania?

ja jako prawnik wiem, ze predzej czy pozniej odzyskam,
jak pozniej to jeszcze zwaloryzowane

to wkoncu jestes posrednikiem czy niejestes?

tak pytam, z ciekawosci

i zapomniales dodac

STRACIC MAJATEK ZYCIA
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

a po co do ewidencji ludnosci?

mozesz napisac cos wiecej?

sprzedaj sama

ogloszenia w portalach internetowych: ok 50 zł mies.

trojmiasto.pl
otodom.pl
gratka.pl

plus jeden z serwisow np. szybko.pl/domiporta.pl
tak zeby sie pokazywalo w zumi nieruchomosci

ogloszenia w gazecie anonse: bezplatnie lub pare zl

zawsze mozesz wywiesic jeszcze baner w oknie - koszt od 50 do 200 zł (w zaleznosci gdzie zamowisz)

-> ok 2 godzin co 2 tyg na dodanie ogloszenia,

posrednik nie zrobi za Ciebie wiele wiecej

...

a kupujacego sama bedziesz musiala ocenic czy nie oszust
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeżeli jednak czegos nie dopilnuje, możesz starać się o odszkodowanie.
Co tu jest niezrozumiałego ?

ja jako prawnik wiem, ze predzej czy pozniej odzyskam,
jak pozniej to jeszcze zwaloryzowane. Napisałam, że to trwa, więc wiesz o co chodzi ?

Co do waloryzacji to zgodnie z kodeksem cywilnym waloryzacja jest co do zasady wtedy gdy mamy do czynienia ze zmianą siły nabywczej pieniądza po powstaniu zobowiązania. i jest to sytuacja wyjątkowa.

W razie wygrania procesu otrzymujesz zwrot kosztów sądowych, zastępstwa procesowego, a do zobowiązania sa doliczane odsetki do czasu zapłaty.
Dla laika, to bez róznicy, ale jako prawnik powieneś być bardziej precyzyjny.

chłopie... powiem ci jedno

te umowy sa wazne,

jedynie zapisy bedace niedozwolonymi klauzulami umownymi cie niewiaza, ale sama umowa jest wazna

i posrednikowi za prace nalezy sie wynagrodzenie

szukasz mozepracownika?

bez licencji
A skąd wiesz jakie czynności wykonuje pośrednik ? Korzystałeś czy wiesz z opowiadań ?
To ja Ci wymienię problemy z jakimi się dzisiaj zetknęłam:

- przyjmuję ofertę do sprzedaży - kwestia opodatkowania sprzedaży przy otrzymaniu nieruchomości w drodze zapisu ? odpowiedzi do wyboru: 80 tys. albo nic :).
- błędy w elektronicznej księdze wieczystej, asesor na urlopie
- oferta złożona przez kupujacego: 180 tys. zł, przy wywoławczej 230 tys. zaznaczam, że cena normalna, nie zawyzona, już obnizona. Po odrzuceniu oferty przez sprzedajacego będącego w stanie przedzawałowym, awantura zrobiona przez kupującego, bo on chce kupić !!! A że jest recesja, kryzys i w ogóle tragedia i jak sprzedający chce kupić to ma cyt. "podkulić ogon".
I jeszcze dwa zdarzenia, o których nie będę tu pisać, bo są poniżej poziomu szamba.
Także jak widzisz wrzucenie oferty to najmniejszy problem w transakcjach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ok, to rozumiemy sytuacje tak samo,

z waloryzacja masz racje, ze jest to osobna instytucja prawna,
(choc pisze tu w wiekszosci do laikow)

...

"a do zobowiązania sa doliczane odsetki do czasu zapłaty."

okres naliczania odsetek do czasu zapłaty, a od kiedy liczony?
Zależy jaką datę wskażesz w pozwie :). Co prawda mam tu na myśli pozew o zapłatę, odszkodowania to chyba od czasu powstania szkody :). Ale ja jestem specjalistą od prawa obrotu nieruchomosciami :).

zgadzam się z Toba, ze posrednik moze byc czesto przydatny

zwlaszcza, ze ponosi odpowiedzialnosc za swoje dzialania, wiec ogranicza sie ryzyko zwiazane z transakcja

ale

1) zakladajac, ze Pani ma czysta sytuacje z nieruchomoscia, czynnosci posrednika ograniczylyby sie do stwierdzenia tego, ze wszystko jest ok i znalezienia klienta
2) ta Pani sprzedaje mieszkanie, a zazwyczaj to kupujacy jest narazony na wieksze ryzyko, choc i przy sprzedazy trzeba uwazac, zwlaszcza co sie podpisuje w trakcie tzw negocjacji
3) analizujac Twoje dzisiejsze problemy
- relacje interpersonalne - zawsze sa trudne, tu decyduja cechy charakteru, moze lepszy od posrednika bylby zawodowy negocjator
- bledy w kw, sprawa sie wydluzy
- kwestia podatkowa - rzeczywiscie to wymaga sprawdzenia, sadzisz jednak, ze to posrednik nieruchomosci jest najlepszym specjalista od prawa podatkowego, btw co ci wyszlo?

tak tylko sprawdzam, bo to skomplikowane zagadnienie,

z odsetkami jest problem,

do tej pory przyjelo sie w orzecznictwie, ze dopiero od daty orzekania, wiec za okres od powstania szkody do orzeczenia by sie odsetki nie nalezaly; -> skandaliczne rozwiazanie jak na pastwo sprawa zwlaszcza, ze ubezpieczyciele nie placili dopoki nie bylo orzecznia

druga koncepcja - doktrynalna, ale silnie na przepisach kc,
odsetki naleza sie od chwili wezwania do zaplaty,

...

zgaduje, ze jestes po studiach prawniczych...
- relacje interpersonalne - zawsze sa trudne, tu decyduja cechy charakteru, moze lepszy od posrednika bylby zawodowy negocjator
Wiesz kiedyś o tym pomyslałam, że lepszy byłby po prostu negocjator. I trafiła mi się transakcja gdzie uczestniczył prawdziwy, profesjonalny negocjator. Miał bardzo ambitny plan. W sumie wpadłam w kompleksy, ale postanowiłam się od niego czegoś nauczyć. Efekt planu - zerwane negocjacje i pogonienie negocjatora :(. I cyrk od nowa.
Niestety negocjacje przy nieruchomościach są bardzo specyficzne. Ludzie kierują się emocjami, tym co sąsiad powie, doradza mama, tata, pies i kot.
Co do podatków - wierz mi mało jest takich doradców co znają się na podatkach zwiazanych z obrotem nieruchomosciami. To znaczy znają się wszyscy :).

Pośrednik musi ocenić czy sprawa poleci bezproblemowo, czy jednak podatek będzie. Przede wszystkim musi sprawdzić dokumenty i umieć ocenić. Połowy ofert nie przyjmuje, gdyż właściciel jest przekonany, że podatku nie będzie, a tu nie miła niespodzianka. i trzeba czekać rok, dwa, trzy.

W tej sytuacji mam dwa wzajemnie wykluczające się orzeczenia WSA i interpretację z Poznania. W związku z tym, że grozi bardzo wysoki podatek, doradzam klientowi wystąpienie o interpretację podatkową. W zalezności od tego co wyjdzie, klient podejmie decyzję czy będzie wystawiał nieruchomość do sprzedaży.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Rabata z różami (5 odpowiedzi)

Chciałbym założyć przy domu osobną rabatę z różami, tak aby wyglądała pięknie nie tylko w okresie...

sąsiedztwo hal typu 7R i Panattoni (3 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was mieszka w pobliżu takiej hali i może powiedzieć czy jest to uciążliwe. W mojej...

do góry