Widok
MAGNAT w Bojanie - konstrukcja menu - POMOCY!!!
jestem na etapie ustalania menu. dostałam od właścicielki MAGNATA spis potraw i złapałam się za głowę... tyle tego... ceny też... niczego sobie.
czy któraś z Was ma to może już za sobą w tym lokalu?
jak wybierałyście potrawy? - ile czego? bo wiadomo, że na obiad nie podaje się jednego gatunku mięs...
nie wiem jak to skonstruować żeby miało ręce i nogi.
pomocy!!!!
czy któraś z Was ma to może już za sobą w tym lokalu?
jak wybierałyście potrawy? - ile czego? bo wiadomo, że na obiad nie podaje się jednego gatunku mięs...
nie wiem jak to skonstruować żeby miało ręce i nogi.
pomocy!!!!
ja tam moze nie mam za duzo doswiadczenia zeby sie wypowiedziec ale jak mniej wiecej patrzalam na menu z "mojego" hotelu to na pewno na obiad musisz wybrac z 3(jak nie wiecej) gatunki mies,do tego ziemniaki,np.ryz,albo jakies krokiety.zeby mieso nie bylo tylko z ziemniakami.do tego mysle z 3,4 surowki..no i zimne przystawki..
my mamy 5 gat.mies,ziemniaki,krokiety i chyba ryz(mozna tez bylo wybrac kasze gryczana) plus wlasnie salatki,surowki na obiad..
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
my mamy 5 gat.mies,ziemniaki,krokiety i chyba ryz(mozna tez bylo wybrac kasze gryczana) plus wlasnie salatki,surowki na obiad..
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
dostałam przykładowe menu - ale jak sama nazwa wskazuje jest na serio tylko "przykładowe"
jakiś miesiąc temu dostałam zestaw potraw do wyboru - dań drugich jest z 50, tyleż samo albo i więcej przystawek ciepłych, zimnych itp.
każde "coś" ma swoją cenę - osobno zupka, osobno surówka, osobno ziemniaczki, kasza, mięsko i co tam jeszcze - i zgodnie z tym, co wybierzesz - wyceniają Ci stawkę za osobę.
i pytam czy ktoś już może to przepraktykował? bo nie wiem jak oni to liczą.
jakiś miesiąc temu dostałam zestaw potraw do wyboru - dań drugich jest z 50, tyleż samo albo i więcej przystawek ciepłych, zimnych itp.
każde "coś" ma swoją cenę - osobno zupka, osobno surówka, osobno ziemniaczki, kasza, mięsko i co tam jeszcze - i zgodnie z tym, co wybierzesz - wyceniają Ci stawkę za osobę.
i pytam czy ktoś już może to przepraktykował? bo nie wiem jak oni to liczą.
to propozycja naszego obiadu. tyle ze moze zamienie ten rosol na co innego i dodam jakas salatke
rosół z makaronem
kotlet z piersi z kurczaka
zrazy wolowe po staropolsku
kotlet schabowy
kotlet de volaille
schab w sosie kurkowym
buraczki zasmazane z boczkiem
kapusta zasmazana z boczkiem
marchew z groszkiem
ziemniaki gotowane
kasza gryczana
ryz
krokiety ziemniaczane
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
rosół z makaronem
kotlet z piersi z kurczaka
zrazy wolowe po staropolsku
kotlet schabowy
kotlet de volaille
schab w sosie kurkowym
buraczki zasmazane z boczkiem
kapusta zasmazana z boczkiem
marchew z groszkiem
ziemniaki gotowane
kasza gryczana
ryz
krokiety ziemniaczane
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
z poprawinami. i też na dużej.
powiem Ci vika, że pytałam tą babkę o to jak to się wylicza i ona z grubsza mi to wytłumaczyla, ale jak dostałam to menu do wyboru do ręki, to zakręciłam się totalnie. nie wiem jak oni to kalkulują. wszystko jest osobno - i ja nie mam pojęcia jak i ile czego powinnam wybrać.
przy tej ilości spraw do załątwiania - zupełnie o tym zapomniałam, a zbliża się termin zgłoszenia ostatecznej wersji menu i zapłaty pierwszej połowy ceny, więc musimy się z tym szybko uporać.
powiem Ci vika, że pytałam tą babkę o to jak to się wylicza i ona z grubsza mi to wytłumaczyla, ale jak dostałam to menu do wyboru do ręki, to zakręciłam się totalnie. nie wiem jak oni to kalkulują. wszystko jest osobno - i ja nie mam pojęcia jak i ile czego powinnam wybrać.
przy tej ilości spraw do załątwiania - zupełnie o tym zapomniałam, a zbliża się termin zgłoszenia ostatecznej wersji menu i zapłaty pierwszej połowy ceny, więc musimy się z tym szybko uporać.
to moje wstępne magnatowe menu :) układała mama i narzeczony a ja pilnowałam cen :P na pewno chcemy dolozyc jeszcze 1-2 salatki i frytki ;)
MENU WESELNE
POWITANIE
CHLEB Z SOLĄ
OBIAD
ROSÓŁ Z MAKARONEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA
KOTLET DE VOLLAILE
ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM
KOTLET SCHABOWY SAUTE Z PIECZARKAMI I SEREM
ZIEMNIACZKI
ZESTAW SURÓWEK (JAKIE?)
PRZEKĄSKI ZIMNE
KARKÓWKA PIECZONA Z CZOSNKIEM
SCHAB ZE ŚLIWKĄ W MALADZE
INDYK PIECZONY W GALARECIE
ŁOSOŚ W GALARECIE
SAŁATKA WŁOSKA
ROLADKI ŚLEDZIOWE NA OSTRO
JAJKO NA SAŁATCE JARZYNOWEJ W SZYNCE
LUKULUS MARYNAT
ŚLEDŹ PO JAPOŃSKU
ROLADA Z KURCZAKA W GALARECIE
MASŁO, PIECZYWO
SOS TATARSKI
PRZEKĄSKI CIEPŁE PODAWANE W NOCY
SZYNKA PIECZONA NA PŁONĄCO Z KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ
BARSZCZ Z PASZTECIKIEM MIĘSNYM
CIASTO
JABŁECZNIK
SERNIK
NAPOJE
SOK 0,75 L/ OS
WODA MINERALNA NIEGAZOWANA
KAWA, HERBATA
MENU WESELNE
POWITANIE
CHLEB Z SOLĄ
OBIAD
ROSÓŁ Z MAKARONEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA
KOTLET DE VOLLAILE
ZRAZY WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM
KOTLET SCHABOWY SAUTE Z PIECZARKAMI I SEREM
ZIEMNIACZKI
ZESTAW SURÓWEK (JAKIE?)
PRZEKĄSKI ZIMNE
KARKÓWKA PIECZONA Z CZOSNKIEM
SCHAB ZE ŚLIWKĄ W MALADZE
INDYK PIECZONY W GALARECIE
ŁOSOŚ W GALARECIE
SAŁATKA WŁOSKA
ROLADKI ŚLEDZIOWE NA OSTRO
JAJKO NA SAŁATCE JARZYNOWEJ W SZYNCE
LUKULUS MARYNAT
ŚLEDŹ PO JAPOŃSKU
ROLADA Z KURCZAKA W GALARECIE
MASŁO, PIECZYWO
SOS TATARSKI
PRZEKĄSKI CIEPŁE PODAWANE W NOCY
SZYNKA PIECZONA NA PŁONĄCO Z KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ
BARSZCZ Z PASZTECIKIEM MIĘSNYM
CIASTO
JABŁECZNIK
SERNIK
NAPOJE
SOK 0,75 L/ OS
WODA MINERALNA NIEGAZOWANA
KAWA, HERBATA
U mnie to było tak:
Menu podstawowe (ta propozycja, którą wszystkie dostałyście z Magnata) to wersja za 130 zł (taka stawka była na wiosnę, teraz już chyba więcej). Nie mogłam zapłacić mniej od osoby niż ta stawka podstawowa (stąd wątpię w 115 zł).
Menu podstawowe było punktem wyjścia - jeśli zrezygnowałam z czegoś tańszego na rzecz droższego, to do ceny doliczało się różnicę między droższą a tańszą potrawą. Jeśli dodawałam nowe potrawy, to doliczano mi jej cenę z cennika. Rezygnowanie z droższego na rzecz tańszego - odejmowanie od ceny nie było już takie proste :o) trzeba było negocjować, ale poniżej 130 i tak nie mogłam zejść.
Jedyne co mogę dodać, to że sama nieznacznie zmodyfikowałam wersję podstawową, a jedzenia było bardzo dużo i wszystkim smakowało :o)
Menu podstawowe (ta propozycja, którą wszystkie dostałyście z Magnata) to wersja za 130 zł (taka stawka była na wiosnę, teraz już chyba więcej). Nie mogłam zapłacić mniej od osoby niż ta stawka podstawowa (stąd wątpię w 115 zł).
Menu podstawowe było punktem wyjścia - jeśli zrezygnowałam z czegoś tańszego na rzecz droższego, to do ceny doliczało się różnicę między droższą a tańszą potrawą. Jeśli dodawałam nowe potrawy, to doliczano mi jej cenę z cennika. Rezygnowanie z droższego na rzecz tańszego - odejmowanie od ceny nie było już takie proste :o) trzeba było negocjować, ale poniżej 130 i tak nie mogłam zejść.
Jedyne co mogę dodać, to że sama nieznacznie zmodyfikowałam wersję podstawową, a jedzenia było bardzo dużo i wszystkim smakowało :o)
niestety cokolwiek zmieniasz z menu, liczy się już po nowych cenach.. a ceny są... lekko ujmując niefajne. my zamieniliśmy sałatkę z majonezem na coś innego, bo zależało nam na tym, aby wszystko, co zostanie - było podane na poprawiny.. a majonezowe przekąski, choćby wszystkie półmiski były pełne po weselu, lądują do kosza..no i sałatka grecka też została przez nas zamieniona, bo na drugi dzien wygląda i smakuje źle. nie podają też na drugi dzień melona z szynką. oczywiście to jasne, że tego wszystkiego nie podają, ale tym samym zostaje mniej na poprawiny...;( weźcie to pod uwagę. dopłaciliśmy i zamieniliśmy na kurczaka w curry, pstrąga zamieniliśmy na łososia wędzonego i tę sałatkę z jajkiem na coś, ale nie pamiętam. standardowo dają 100 % ziemniaków, a my wydusiliśmy 30% ryżu i 70 ziemniaków. to była dobra decyzja. dopłata była już prawie 10 zł. za os. za te drobne zmiany.. a jak ktoś ma podstawowe menu za 149, to współczuję wielce..