Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 (5)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Chyba pora na kolejny wątek :)
Lista mamusiek :) Mam nadzieje ze nikogo nie pominęłam, w razie czego mnie poprawcie :)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
Marciocha - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
fasolek - 6 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
madzia 16/17 czerwca
agawierzbowska -21 czerwca
Paulina1010 - 23 czerwca
Kiki0 - 28 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
Kasiorek555- 7 lipiec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej dziewczyny ale sie rozpisałyście....Co do szkoły rodzenia to ja też jak przy pierwszej ciąży nie ide...Przy drugiej nie pójde bo jak wyżej koleżanka napisała mam już jakieś doświadczenie...Mi przy porodzie dużo pomogła położna i pielegniarki...mówiły mi co mam i kiedy robić no i oczywiście wspierał mnie mąż :)
A jeszcze co do szkoły rodzenia, to faktycznie zajęcia zaczyna się raczej pod koniec drugiego trymestru, ale w tej na Zaspie to półtora roku temu było tyle chętnych, że trzeba było się dość wcześnie zapisywać, żeby zdążyć, więc nie odkładajcie tego na ostatnią chwilę. Ja już się nie wybieram, mam dość świeże doświadczenia z Szymkiem, więc mam nadzieję, że dam radę.
No u nas standardowo trzymają 3 doby. Chyba że akurat są jakieś święta, to czasem wypuszczą dzień wcześniej, ale to już musi być naprawdę wszystko super - mnie np trzymali we wszystkich świętych (i jeszcze się zastanawiali, czy nas 4-tą dobę nie zatrzymać), bo Szymon spadł na wadze całe 10% i bardzo powoli wracał do wagi urodzeniowej, a poza tym wszystko było ok (a on po prostu taki jest, do tej pory jest szczuplaczek)
dziewczyny powidzcie mi jak to jest w Polsce po ilu dniach po porodzie wipisuja ze szpitala?Bo tutaj jesli porod przebiegal dobrze i wszystko jest dobrze z mama i dzieckiem to juz po 24godz.jest sie w domku:-)
hej
ja sprawdzałam ostatnio szkoły rodzenia. Minimum 20 tc żeby móc się zapisać... w niektórych 24 - 26 tc.. więc jeszcze musmy trochę poczekać :)
miłej niedzieli :)
Marciocha- dzięki ;-)
no właśnie to sie tak wydaje ;)
ale te zajęcia to chyba trwaja jakieś 2-3 miesiące...przynajmniej tak mi sie o uszy obiło.
Marciocha nic się jeszcze nie orientowałam, bo wydaje mi się, że jest jeszcze tyle czasu :)
Assegai bez przesady :)
W końcu żel nie przenika jakoś do organizmu więc ja nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić w jaki sposób by to miało zaszkodzić maleństwu...a dodatkowo nie wydziela żadnego toksycznego zapachu...wiec ja nie widze zadnego problemu :D
Moja siostra całe dwie ciąże wdychała akryl robiąc klientkom paznokcie i nic ani jej ani dzieciakom sie nie stalo ;)

Mamuąka1 a orientowałaś sie juz moze co do tej szkoły rodzenia na Zaspie ?
hejka ;-)

Ja jestem weekendową słomianą wdówką, bo mój mąż ma inwentaryzacje w pracy i wraca koło północy ;-(
Z nudów chyba sobie dzisiaj paznokce zrobie- wczoraj sie naczytalam czy można i chyba sobie nałoże żele... robiłam sobie sama przed ciążą, bo swoje mam miękkie,łamliwe i do d... generalnie.... Czytałam ze są nieszkodliwe dla dzidzi.. no ale wiecie.. chemia to chemia... sama nie wiem :-/
hej hej :)

jak mnie wczoraj zmogło, to szok, spałam od 18 do 23, wstałam i znowu poszłam spać po północy :)
Fasolek, ja blisko dworca. Dokładnie między skmką a lasem.
Blisko wszędzie, a niedługo kino nam w galerii otwierają, strasznie się z mężem cieszymy, że na miejscu będzie :)

Kiki0 - też mam mieszane odczucia co do odwiedzin u takich 1-2 dniowych maleństw, rodziłam zimą, wszędzie kaszlący ludzie ale jednak tęsknota za najbliższymi i silna niechęć do szpitala, sprawiły,że już kilka godzin po porodzie wywlekłam się z małą na korytarz, żeby posiedzieć z mężem, potem rodzicami. Mała przeżyła i do dziś ani razu nie była chora poza jakimiś katarami, czy biegunką.
Maga mieszkam niedaleko auchan:) a Ty?
maga- ja mam dziwne podejście i wcale nie chcę odwiedzin. Pamiętam na tej dużej sali mnustwo ludzi, wśród nich maleństwa 1-2 dniowe. Wolałam formę odwiedzin w wojewódzkim. Dziecko zostawało za szybką. Ale jak już pisałyście - ile porodów tyle opinii. A my musimy same dokonać wyboru. Czyli wziąć pod uwagę takie rzeczy jak możliwość odwiedzin, wyposażenie sal, szpitala, czy opiekę nad noworodkiem
Kiki0 - tak odwiedziny na osobnej salce albo korytarzu, w salach zakaz,
mnie to akurat pasowało, byłyśmy trzy w sali, czułabym się mało komfortowo gdyby siedziały u każdej rodziny...
łał, ale żeście napisały :)

ja rodzę tak jak pisałam na Zaspie, chyba, że nie dojadę ;)
Wejherowo odpada, za dużo złego słyszałam z różnych źródeł

byłam na zakupach i oczywiście zamiast pokupować coś sobie to Młoda dostała śliczną sukienkę na święta i drugie urodzinki :)
z Mikołajem zdjęcia nie chciała hehe

możemy zrobić kilka spotkań, ja do Gdańska też dotrę w razie co...

Fasolek, a w jakiej części Rumi mieszkasz?
No ja raczej wojewódzki, ale ze zwgl. na możliwość porodu w wodzie. Zresztą tak się wszystko szybko zmienia....
Jak rodziłam w 1997r to jedyny szpital, gdzie były porody rodzinne to była zaspa. A tam nie pasowały mi odwiedziny. Chyba nic się nie zmieniło w tej kwestii i nadal odwiedziny są na dużej sali.
Aleście się rozpisały!
Co do szpitala, to w każdym są lekarze i położne do rany przyłóż, a można też trafić na takich, że bez kija nie podchodź. I wszędzie może być super, ale też (tfu tfu) może spotkać nas coś nieprzyjemnego. Dlatego dla mnie ważne są jeszcze: odległość (tylko Gdańsk) i miejsce do zaparkowania - dlatego Zaspa a nie wojewódzki.
A co do spotkania, to ja też nie odmówię, bo siedzimy z Młodym w domu i ciągnie mnie do ludzi. A co do miejsca, to niestety dla nas Rumia to już za wielka wyprawa, bo chyba z wózkiem do kolejki to ciężko się dostać. Ja mogę zaproponować Baby cafe, bo część z nas ma już dzieci, a sporo dobrych opinii czytałam o tym miejscu. Komunikacyjnie jest też ok, bo jest blisko Galerii Bałtyckiej.
ja chcę pobrać komórki macierzyste z krwi pępowinowej. Nie darowałabym sobie gdyby kiedyś było to potrzebne mojemu dziecku a ja żałowałąm pieniędzy. Żeby to zrobić trzeba zawrzec umowe wskazać szptal w którym będzie się rodziło ponieważ tam będzie czekał zestaw do pobrania. Szczegółów narazie nie znam zbyt wiele. Chciałąm rodzić w Starogardzie bo tam czułabym się najbezpieczniej, ale z Redy to nie wiem czy uda mi się dojechać więc pozostanę chyba przy Wejherowie...
No dokładnie...same także (co nie które) mamy doświadczenie w jakim rodzić albo w jakim nie :) Popieram "fasolek"...same musimy podjąc tą właściwą decyzje :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry